Aquaclay hakkında


yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 23:29
Aquaclay bana göre bitki tankları için en kötü taban malzemelerinden biri. Yapı olarak biyolojik yaşam için çok iyi olsada, Çok hafif olması bitki kökleri için sağlıklı bir durum değildir. Bitki dikimi yapmak ve bitkilerin tutunması olduça sıkıntılıdır.
 
Bir diğer hususta fazla sirkülasyona sebep veren taban malzemeleri bitki tanklarında pek sevilmez. Tabanda mutlaka oksijensiz kör noktalar oluşmalıdır bunu aqaclay ile yapmak mümkün değildir.
 
Hagen siyah kuma gelirsek. Çok iyi bir taban kumu değil. Hiçbir faydası olmayan bir kum olması bir eksi de değildir. Zaten ek takviyeler ile tabanı güçlendirmeden en iyi taban malzemesi bile bize yeterli gelmeyecektir. Ben yıllardır hagen kum kullanıyorum alma amacım rengidir. Altına iyi bir besin katmanı hazırlıyorum ve herşey mükemmel gidiyor. Aynı şekilde tüm diğer salınım yapmayan ve besin içermeyen kumlarda aynı şekilde kullanılbilir. boyutuda benim tarzıma çok uygun.
 
Amerika forumlarında uzun süre aktif olarak yazdım. Artık amerika gibi birçok ülkede herkes Amano ürünleri kullanıyor. Ama bu ürünleri kullanmak elzem değildir. Çok iyi ürünler ama biraz fazla abartılan ürünlerdir. Bununda nedeni üstad amanonun tanklarının güzelliğidir. Bir örnek verecek olursam amanonun çok övülen metal halide ampulleri çin malıdır hatta yapan firmayı çindeki arkadaşım buldu ürün tamamen aynı ama ADA markası ile 10 katına satılıyor. Yani şunu demek istiyorum bu ürünleri kullanınca harikalar yaratmıyorsunuz :).
Bu arada Amanonun Evinde bulunan Özel tankında kendi kumlarından bulunmuyor . Sadece dere taşı kullanılmış müthiş br tankı var.
Ayrıca amerikada yaşayanlar bu ürünleri çok ucuza alıyorlar. Sadece ürün fiyatı olarak değil aylık kazançları bizden yüksek olduğundan kuma, toprağa kafa yormadan gidip ADA ürünlerini alıyorlar.
 
Ada kumlarından Bazılarını kullanma şansım oldu nano tanklarda, güzel kumlar ama benim tarzıma uymayan kumlar açıkçası fazla kurcalamaya gelmiyor. Bu iş birazda kişilerin tarzına bağlı bir durum dünya yarışmasında ADA ürünü kullanmayan çok kişi var dere kumu ile dizaynı oluşturuyorlar. Yani aslında doğru taban sadece doğru malzeme demek değildir. İşin dizayn kısmında görüntüsü, doğallığı gibi kişinin tarzına uygun özelliklerde devreye girer. Ama tabiki bizler henüz Temel şeyleri aşıp Tank tasarımı boyutuna geçmediğimiz için bunları henüz çok tartışmıyoruz.
 
Saygılarımla
 
yasmut2009-10-06 23:37:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2009 23:33
Türkiye'de bitki akvaryumlarında taban malzemesi olarak dere kumu, aquaclay ve hagen siyah kumlar  kullanılabiliyor. Çünkü firmalar onları satıyor! Dere kumunu mineral içerikli olduğundan bitki yetiştirmeye en uygun kumdur diye satanlar var ama bizdeki dere kumları ile yurt dışındaki akvaryumlarda gördüğüm kumlar görünüş olarak çok farklı! Onlarınki kahve-kızılımsı olup daha doğal görünüyorlar. Bizimkiler harfiyat malzemesine benziyor!
Bu gün bitki satan herhangi bir akvaryumcuya gidin, taban malzemesi olarak aquaclay'i görürsünüz.
Genelliklede demir içerikli harika bir kum diye satarlar. Ancak akvaryumcularımızın büyük bir kısmı balık satıcısıdır, bitki ile uğraşmak istemezler!
Genel olarak ülkemizde bitki akvaryumlarının malzemelerine, peyzajına daha yeni yeni ulaşabiliyoruz. Düşünün ki bir tatlı su bitkileri ansiklopedimiz bile yok! Üniversitelerimizde yapılan araştırmalar bize ya ulaşamıyor, ya da çok farklı boyutlarda olduğu için anlayamıyoruz!
Kısacası biz bu konuda bilgi fakiriyiz ve tabiri caizse Amerikayı yeniden keşfediyoruz.

Bu işi hobi olarak görenler ile bilimsel olarak araştırma yapanlar arasında gidip geliyoruz.
Tabiiki hobiciler de teknik bilgi sahibi olacak ve araştırma yapacaklar. Ancak, oturup gübreleme yöntemi icat etmeye kalmak gibi şeyler bence bilim adamlarının işi olmalı. Hobiciler aşırı teknik ayrıntılara bulaşmadan daha çok işin estetik-peyzaj kısmıyla ilgilenmeli. Bitikileri tanımalı, sağlıklı yetiştirmeli, çiçekler açtırmalı.

Bunun için de Ada , O.Knott gibi kendini ispatlamış ürünlerle belirli kaidelere göre malzeme ve ekipman seçmek eziyetli kısmı azaltıp, maliyeti de sanıldığının aksine düşüreceğini düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UGURÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 493
UGURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2009 20:18
İlk defa Aquaclay kullanacağım beyaz kuvart kumun üzerine(2-3 cm) 5 cm kadar aquaclay koyulması nasıl olur.Birde akvaryuma bu kumu ilk koyduğumda hafif olanlar doğal olarak su yüzeyinde yüzüyor bunlar için yapılması gereken birşey varmı toplamalımıyım yoksa kendiliğinden batarmı?
 
Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2009 20:31
Uğur Bey,1-2 hafta batmasını bekleyin,bu sürenin sonunda batmayanları çıkarın.Başka bir yöntem ne yazık ki yok...
İlk kullandığım günden beri lav taşı kırığını herkese tavsiye ediyorum.Aquaclay furyasını kim başlatmış bilemiyorum ama yanlış bir yönlendirme olduğu apaçık ortada ne yazık ki.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UGURÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 493
UGURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2009 20:35
Peki alttaki kuvartz kumu kaldırmama gerek varmı.Bitkili tank kurmuyorum Diskus ile beraber güzel gözüksün yeter.
Teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2009 20:36
Aquaclay'in batması için suda beklemesi gerekir.
Bitkili tanklarda kökleri boğmaması ve kompakt (birleşik) yapı oluşturmaması ve gözenekli kil yapısının bakteri gelişimini arttırması nedeniyle aquaclay tercih edilir. Yoğunluğunun az, hacminin fazla olması nedeniyle uygun olabilir. Ancak, araya sinek teli koymadığınız sürece aquaclay hep üste çıkar!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UGURÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 493
UGURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2009 20:40

Şimdi pek anlamadım maalesef en üste aquaclay koyulmazmı.Ben bu ürünü daha önce hiç kullanmadığım için bilmiyorum.Dediğim gibi bitki yetiştirmek gibi bir niyetimde yok sadece beyaz kuvartz kum 15 gün içerisinde yosun yapmakta buda beni illet etmekte.Akvaryum tabanında hava almayan bölgelerde olmak zorunda olduğundan Aquaclay i üzerine atarım diye düşünmekteydim en azından yosun derdinden kurtulurdum diye

UGUR2009-12-02 20:41:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2009 20:56
Üste koyabilirsiniz.Alta da koyabilirsiniz.Farketmez.İki türlü de yukarı çıkacaktır.Sabır her taşı yerinden kaldırır :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2010 23:14

Arkadaşlar ben tabi olarak bazı arkadaşların yaptığı araştırma ve paylaşımdan hiç birşey anlamadım. çünkü ben akvaryumcuyum kimyager değil. gerçekten bazı arkadaşlarımız paylaşılan bir konuyu teknik verilerle anlatıyor ve bize boşuna zaman kaybı oluyor. diyeceksinizki öğren ama olmaz çünkü kimya okumayla kolay kolay öğrenilebilecek bir konu değil. bana göre burada bilgi paylaşımı yapan arkadaşlar daha basit, anlaşılır düzeyde ifadeler kullansada bilimsel tez ve tartışmalarını kendi aralarında yapsalar, bizede basit ve anlaşılır bilgiye kolay ulaşma imkanı sağlasalar memnun olacağım kendi adıma.

Aquaclay hakkında düşüncem şu bana çok zararı oldu. hem kendilerine verdiğim para hemde o kumda yetiştirmeye çalıştığım onca güzelim bitkinin telefatı benim için anlatılamaz. dere kumuna gelince biraz zahmet ederseniz bedavaya istediğiniz irilikte veya renkte, istediğiniz miktarda bulunabiliyor. hatta inşaatın birine gidip elenmiş olanını bile tırtıklayabilirsiniz. 2 kürek kuma kimse birşey demez. zaten isteyincede verirler. bu kadar basit. ben 2-3 aydır kullanıyorum ve başka yerlerde yaptığım yorumlarda dediğim gibi aquaclaya verdiğim paraya ve zamana telef olan bitkilerime yanıyorum halen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 12:49
[QUOTE=Neleda]Aquaclay renk ve görünüm olarak dere kumu kadar güzel duran ve kendini gösteren bir şey değil.Yanlış bilmiyorsam Aquaclay'in belli bir kullanım süresi var.İçerdiği maddeler eksildiği zaman bitki için bir faydası kalmıyor.Bana soracak olursan ilk başlangıç maliyeti belki daha fazla olacak ama ben yinede dere kumunu tercih ederdim.Aquaclay belki başlangıçta ucuz gibi görünebilir.Bitkilerin çoğalıp büyüdükçe Aquaclay besin değerini yitirdiğinde o Aquaclay'i komple değiştirmen gerekecek.3-4 cm taban kalınlığı bana kalırsa bitkili tanklar için az.Bitkileri kuma gömdüğünde kökü biraz büyük olan bitkiler kuma tutunamayacaktır.Torf çok ucuz bir şey.Torfun üzerine ilave olarak kedi kumu ekleyerek dere kumuyla hem çok kaliteli hemde göze hitabeden bir taban yapabilirsin.Üstelik aquaclay gibi yeniden satın alman gerekmez.

Bir yerde okudum bunu burdakiler dogruysa ikide bir kum mu değiştireceğiz ?
[/QUOTE]

Üzerinden epey zaman geçmiş ama bir ekleme yapmak istiyorum; kedi kumu çoğu zaman bentonit (montmorillonit grubu bir kil minerali) isimli kil mineralinden imal edilir, bu içerik olarak aquaclay e benzese de; boya ve kağıt sanayi (beyaz renk vermesi açısından), şarap sanayi (şaraptaki sülfür bileşenlerini ve tortuları gidermek ve beraaklaştırmak için absorban madde olarak) ve en önemlisi; su alıp şişme yaptığı ve alt tabakaya su geçirmediği için "geçirimsiz tabaka oluşturmak maksadıyla" eski tip baraj havzaları ve bazı kuyularda taban malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Bu özelliklerinden dolayı akvaryum tabanınızın geçirimsiz olmasını istemiyorsanız bentonitten mamul kedi kumlarını üst tabakaya sermeyin. Kedi kumu kullanmak istiyorsanız da içeriğinin bentonit olmadığından emin olun. Aksi takdirde köklere besin gitmesini engelleyebilirsiniz. Zaten kedi kumu da bu yüzden işlev görür, bünyesine sidiği alıp şişmesi ve dışarı kaçırmaması için.

Silis veya kuvars kum daha uygun olacaktır. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

@immortalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 308
@immortalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 21:21
Merhaba,

Ben de 80x45x45 bitki akvaryumumda yaklaşık 10cm kalınlığında Aquaclay kullanıyorum. Öncelikle malzemenin hafif olmasından dolayı, özellikle Çinli alg yiyici gibi balıklarınız varsa, köklenme sürecini tamamlamamış bazı bitkileri su yüzeyinde bulabiliyorum. Bitkiler köklendiğinde bu sorun ortadan kalkıyor. Bunun yanında gözlemlediğim diğer bir durum da dipteki atıkların zamanla gözeneklerden içeriye sızıp bitki köklerine doğru ilerlemesi. Bunun bitkilerin beslenmesinde gübre görevi görebileceğini düşünenler de var.

İyi günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mehmet EkilÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 241
Mehmet EkilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2011 23:54
Konu Eskimi bilmiyorum ama herkes ayrı bir şey yazdığı için benim gibi tecrübesiz gençlere hiç de yardımcı olmadığınızın farkında değilsiniz abilerim.Bu konuyu devam ettirip niçin ortak bir noktada birleşmiyorsunuz hala anlamadım birde hala tabana ne alayım diye düşünmekteyim çok sağolun çok yardımcı oldunuzHihhhhHihhhh
 
                                                     SAYGILARIMLA.......

Beğenenler: [T]211283,fatihkkl[/T][T]119353,cashercash[/T][T]227369,ozkara19[/T]
Teşekkür Edenler: [T]119353,cashercash[/T]
+1: [T]119353,cashercash[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir