Aquaponic sistemler( Sebze - Balık İşbirlikteliği)


canmasÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 70
canmasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2010 20:13
[QUOTE=selmanfaris]

Birinci resimdeki eski görüntü. Şu anda en soldaki fide kök tutamadığı için kurudur ama diğer 4 kök hızla uzamaya devam ediyor. Farkındaysanız ikinci resimde sistemin mavi ayaklarını yarı yarıya kısalttım ve fideler, yukarıdaki raf ve ışığa dayandığı için biraz öne çektim. Ayrıca gövdeler kalınlaşmaya başladı ve tüylendiler. Hava scaklıkları biarz düşünce çiçek verecekler sanırım.
[/QUOTE] Akvaryum içindeki bitkiler dışarıdaki bitkilere göre daha az gelişiyor gibi geldi bana.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanoksakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 381
okanoksakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 03:57
İç Mekan Sulu Sistem KY (D.I.Y.)
[VID]http://www.metacafe.com/watch/2465738/easy_diy_indoor_aquaponic_growth_system_video_diary_5/[/VID]
 
Burda kurulmuş sistemde çakıl vb. türde taşlar var.Ancak bunların yıkanması ve dezenfekte edilmesi zor.Bu ve daha fazlasının temizliği için pratik, taş yıkamada pratik yöntem var mı acaba?
okanoksak2010-09-21 03:59:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 11:33
[QUOTE=Soleares] [QUOTE=f.torres] [QUOTE=selmanfaris]Benim ektiğim çanakkale domatesleri sırıklı domates çıktığı için hala çiçek alamadım. Ama boyları 30 cm civarı ekmişken şu an 70 cm yi geçti. Ayrıca sistemin tamponlanmasında ve suyun netliğinde muazzam faydası var. Şimdi gözüm dahili aquaponic discus tankı yapmak. Hanım kafamda kırmazsa yapmaya niyetliyim :).[/QUOTE]

Bahçeye kavun ekmiştim hergün suluyordum sürekli boyu uzuyordu heryerden yeni sürgünler veriyordu ama çiçek açmıyordu bir arkadaşım her gün su verme 5 günde bir su ver dedi benimde elimin ayarı kaçtı haftada bir su verdim şimdi çiçek açtı fındık büyüklüğünde meyveler bile görünüyor.
Zaten bu günden sonra kavun yeme gibi bir beklentim yokda acaba diyorum bu bitkiler suyu bol bulunca ben mümkün olduğunca büyüyeyim gelişeyim su kıtlaşırsa çiçek açayım meyve vereyimde nesil devam etsin gibi birşeymi var ?
[/QUOTE]

Bitkinin mevsim algısı ile ilgili olabilir mi acaba? Sürekli suyun olduğu(yağmurun bol olduğu) mevsimi büyümesi gereken mevsim olarak algılıyor olabilir mi? Daha sonra da suyun azalmasına(Kurak dönemler) bağlı olarak neslini devam ettirmek için çiçek açıp meyve veriyor olabilir.
[/QUOTE]
 
 Kavun için özel bir tecrübem yok fakat az su kullanımıyla daha mutlu oluyorlar diye biliyorum. Toprağın nem tutma kapasitesine göre meyve verene kadar 15-20 günde bir, sonrasında 10 günde bir sulama yeterli olmalı. Aslında bu periyod toprak yapısı, nem ve ısı düzeylerine göre değişeceği için gözlemle uygun sulama rejimi kazanılmalı. Her gün sulamayla, toprak yapısı da sıkı ise kökleri boğmuş olabilirsiniz. Ayrıca açıkhavada ekim sezonu nisan-mayıs arası olmalı. Sulama sırasında bitkinin yaprak ve meyveleri de suyla temas etmemeli.
 
 Şimdi "fazla sulamayla kökler boğuluyorsa direk suyun içinde nasıl yetişiyor" diyenler olabilir. Toprak yapısı killi yada fazla sıkı olan ortamlarda sulama gereğinden fazla yapılırsa toprak balçık havasını alır. Bu kökler için son derece boğucu bir durumdur. Bu tür topraklarda üretim yapılıyorsa sulama aralıklarını doğru ayarlayarak toprağın kuruması, hatta bazen toprakta çatlaklar oluşması beklenmelidir. Toprak kurudukça oksijen köklere iner ve doyurur. Sonrasında köklerin tam tekrardan suya ihtiyaç duydukları anda sulama yapılarak bitkinin coşması sağlanır. Bu zor görünse de bilgi ve deneyimle rahatlıkla sağlanabilir.
 
 Suda ise kökler balçık kıvamına gelmiş toprak kadar boğulmazlar. Eğer su durgun bırakılırsa elbette suyun oksijen konsantrasyonu düşer ve kökler kolaylıkla boğulur. Fakat sulu tarım yapılan sistemlerde su daimi ve bol miktarda havalandırılır. Bitki kökleri bu oksijen zerrecikleriyle ihtiyaçlarını karşılarlar. Suyun hareketli olması çok önemlidir.
 
 Bir diğer konu da bitkilerin mevsimsel algısı olmuş.
Bildiğiniz gibi her bitkinin bir çiçeklenme, meyve verme sezonu vardır. Sebzelerin geneli ilk baharda ekilir ve yazın belli dönemlerinde ürün verirler. Havalar soğumaya başladığında verim düşer ve sonrasında ölüm gerçekleşir. Yapay ortamda üretim gerçekleşecekse bu ölüm geciktirilebilir, hatta bazı bitkilerde çok uzun süre bitki canlı tutulup ürün almaya devam edilebilir. Bunun için bitkinin meyve verme sezonundaki şartlar değiştirilmeden uygulanmalıdır. Bitki, potansiyeli dahilinde sürekli meyve verecektir. Bazı bitkiler son baharda ürün vermeye başlarlar. Bunlar için yapay ortamda eğer yaz şartları uygulanırsa bitki ürün vermeden sürekli büyür. Işıklandırma periyodu düşürüldüğü anda çiçeklenme başlar. Değişim 3-5 gün içinde görülebilir. Bununla birlikte ısı ve nem de düşürülmeli, uygun sonbahar şartları sağlanmalıdır. Yani bitkilerin hemen hepsi için mevsim algısı büyük oranda ışıklandırma periyodu ve buna bağlı olarak ortam ısısı ile şekillenir.
 
 Kavunun sezonunun yaz olduğunu düşünürsek sizin durumunuzda yapılan hata sık sulama olmuş. Bitki geride bıraktığımız sezonu biraz nefes darlığıyla eli boş geçirmiş.
Utangaç
 
 Ürün yetiştiriciliğinde amatör olarak en çok yapılan hata fazla sulamadır. Yetiştirici sürekli sulayarak bitkiye iyi baktığını, ihtiyacını en iyi şekilde sağladığını düşünür. Fakat genelde köklerin hava ihtiyacı kaçırılan noktadır. Ne var ki bir çok bitki az sulamaya, çok sulamaya oranla çok daha dayanıklıdır. Bitki maksimum potansiyelini ancak doğru dengeyle verir, fazla suyla değil. Tebessüm
 
 Herkese sağlıklı ve mutlu bitkiler diliyorum.
 
 Tabii unutmadan, sağlıklı ve mutlu balıklar. Big%20smile
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DirtyNiggaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 113
DirtyNiggaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 23:27
    Bugün okuduğum üniversitede Ziraat fakültesinden toprak mühendisi bir hoca ile görüştüm bu konu hakkında. Öncelikle oda ortamında tavsiye ettiği bitki domates olmakla beraber odamın sabah ve öğle güneşini pencereler vasıtası ile aldığı için ekstra bir ışık sistemine ihtiyaç olduğunu söylemedi yani demek istediğim oda gün ışığı alıyorsa ekstra bir ışığa gerek yok.
    Bir diğer hususda yetiştirecek olduğumuz bitkinin istediği su değerleri, tamam biz bitkiyi nirtit-nitrat oluşumunu dengelemek istiyoruz ama bu bitkininde sadece nitrit veya nitratla verimli büyüme göstermeceği ve istediği su değerlerini oluşturmak için suya gübre ilavesi ile bitkinin ihtiyacı olduğu su değerlerini karşılamak gerekiyor ve hocamın talimatı üzerine her pazar günü yaptığım 150 litrelik su değişimi öncesi ve sonrasında alacağım su örnekleri üzerinde yapacağı analizler sonucu suya yapılacak müdaheleyi seçeceğiz ve hem bitkimiz verimli bir şekilde büyüyüp mahsül verecek hemde akvaryum içerisindeki su dengesini korumuş olacağız.
     Önümüzdeki pazartesi suyu hocama götürücem ve yaptığı analizler doğrultusunda hazırlayacağı sıvı gübreyi tanka ilave edeceğim(Tabiki sistemi kurduğum zaman.).
     Sistemin kuruluşu, su analizleri sonucu oluşturulan gübreyi ve detayları ilerleyen zamanlarda sizlerle paylaşıcağım, tabiki öncelik balıklarımız ama eğer balıklarla birlikte bitkide yetiştirmek istiyorsak bitkiyede balıklara gösterdiğimiz özeni göstermeliyiz diye düşünüyorum. Son olarak eklemek istediğim bir konu bitkinin kökünün bulunduğu haznedeki su seviyesinin 4cm olması gerektiğidir(Hocamın olmasıni belirttiği yükseklik.).
      Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2010 10:56
 Gübreleme konusuna sonuna kadar katılıyorum. Konunun ilk sayfasından beri bunu söylüyordum bende. Yalnız klasik hydroponic sistemde olacağı gibi gübreleme yapılamaz, belirttiğiniz gibi sudaki eksiklerin tespiti ve akvaryum canlılarına hiçbir zararlı etkisi olmayacak şekilde gübre eklenmeli. Bu nedenle şimdiye kadar bu yönde bir çalışma yapmadım. Eski hydroponic sistem gereksinimleri, gübreler, test kitleri hepsini İstanbul'da bırakmıştım. Bu analizler ve denemeleriniz konuya büyük katkı sağlar. Merakla bekliyoruz.
 
 Işık konusunda ise, maksimum fayda ve gelişim sağlamak için optimum düzeyde ışık olmalıdır. Sabah ve akşam güneş alması iyi olacaktır domates için, yalnız sanırım akvaryumlarımızın 90% kadarı sabah ve akşam bile direk güneş ışığı almıyordur. Detaylı bir sistemle bitkilerin aquaponic kovası uzun süre güneş alacak şekilde pencere önüne uzatılabilir, su devirdaimi oradan dolaşıp tanka geri gelir, fakat yine bu sistemi yapanların 99%'u bitkileri direk akvaryumun üzerinde yetiştiriyorlar. Bu nedenle ek ışık olmalı diye düşünüyorum. Odanın içinde "aydınlık" sağlayacak kadar gelen yansımalı güneş ışığı bitkilerin potansiyelini vermelerini asla sağlayamaz. Ya iyi sürelerle direk güneş ışığı almalılar, ya da ek ışık kaçınılmaz.
 
 Hocamıza selamlar. Gelişmeleri bekliyoruz. :)
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DirtyNiggaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 113
DirtyNiggaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2010 13:53
    Önce benim tankın su analizi yapsında gerisini talimatlara göre uygulayıp,fotoğraflarım ama hocamın balıklarada zarar vermemesi için gübreyi oluşturmasında balıklara zarar vermeden nasıl bir gübre oluşturacak bilmiyorum. Benden istediği akvaryum canlı bitki gübresi. Sanırım sıvı gübreden yola çıkarak bir gübre takviyesinde bulunacak ama sıvı gübreye yapılacak ilavelerin balıklara zarar verip vermeyeceğini bilmiyorum, sanırım oluşturulan gübreyide küçük bir tankda bir kaç balığımı kobay olarak kullanıcam. Biliyorum bir kaç balığın kobay olması kötü ama tankdaki tüm balıkların zarar görmesindense bir kaç balığı tercih etmek daha mantıklı geliyor. Önümüzdeki hafta içi gelişmeleri size aktarırım.
     Işık konusuna net olarak deyinmedik fakat hocama oda içerisinde ekstra bir ışık kullanmadan bir bitki yetiştirmek istiyorum dediğimde bana sebze türümü yetiştirmek istiyorsun diye sordu. Benim cevabım ışık kullanmdan bir bitki olsun gerisi pek mühim değil dedim.Bu cevaba karşılık domatesi önerdi ama şuan net bu şekilde olacak diyemiyorum.
     Ve tank içerisine ilave oksijen gerekiyormuş. Tanka aşırı oksijen yüklemeyi nasıl yapabilirim? Tavsiyelerinizi bekliyorum ve malawiler için gerekli su kimyasını bilen varsa paylaşırsa sevinirim. Domatesin istediği ph değeri 6,2 civarıymış. Belirttim dedim phı 7 seviyesinin altına düşüremem ve haftalık su değişimindeki önemli husulardan biri ph değerini yüksek tutmak olduğunu belirttim. Lafı fazla uzatmaya gerek yok, Malawi grubunun su kimyası gerekli(Nette araştırdım ney zararlı, ney balıklar için ölüm tehdidi bulamadım.). Elinde net veriler olan bir arkadaşımız varsa yardımcı olursa sevinicem.
      Hayırlı günler dilerim. Görüşmek dileğiyle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanoksakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 381
okanoksakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2010 03:15
Arkadaşlar... Bu arada araştırma yaptığım modellerde seri ve paralel modeller var.
Örneğin 1. videodaki model paralle model.2. si ise seri model.
Bunun hangisinin olacağının karalaştırıldığı ölçümler var mıdır acaba?
Örneğin elektrikte seri,paralel ve hem seri hem paralel devreler vardır.Bağlantılar yüklere farklı akım verir.Burda bir fark oluşturur mu? (Videolar YOUTUBE DAN)
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=h_iLEVh9OKo[/VID]
 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=FDp4oVRJh8A[/VID]
http://www.youtube.com/watch?v=FDp4oVRJh8A
 
 
okanoksak2010-09-24 03:18:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2010 16:21
Ne yazık ki domatesleri kaybettim. Ana tankta da üretim tankında da domatesler garip şekilde ve bir anda öldüler. Ana tankta salatıklar duruyor. Ama üretim tankında aquaponic sistem çöktü. Ben de bunun üzerine samaşık almaya karar verdim:)))
Hem aşırı ışık ihtiyacı olmadan evin içinde bile arsızca büyümeleri hem de yapısı itibariyle suya daha çok ihtiyaç duyan bir bitki oluşu daha uzun süre hayatta tutabileceğim inancı doğurdu bende. Daha sistemi koyduktan 15-20dk sonra yeni yaprak açmaya başladı arsız sarmaşıklar:))

İşte resimler;









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagribeyÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2009
İl: Izmir
Mesaj: 172
cagribeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2010 23:27
Sarmaşık ışık istemediği için iyi fikirmiş. Bende fasulyelerden sonra sarmaşığa geçicem bu sarmaşığın özel bi adı varmı yoksa sarmaşık diyemi satılıyo direk

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 00:00


Soner bey sarmaşığın köklerinin ışık almasını önlemeniz lazım bence.Küçük bir saksıya kökleri yerleştirip kum veya çakıl koyarsanız daha iyi olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DirtyNiggaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 113
DirtyNiggaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 01:27
[QUOTE=Soleares]Ne yazık ki domatesleri kaybettim. Ana tankta da üretim tankında da domatesler garip şekilde ve bir anda öldüler. Ana tankta salatıklar duruyor. Ama üretim tankında aquaponic sistem çöktü. Ben de bunun üzerine samaşık almaya karar verdim:)))
Hem aşırı ışık ihtiyacı olmadan evin içinde bile arsızca büyümeleri hem de yapısı itibariyle suya daha çok ihtiyaç duyan bir bitki oluşu daha uzun süre hayatta tutabileceğim inancı doğurdu bende. Daha sistemi koyduktan 15-20dk sonra yeni yaprak açmaya başladı arsız sarmaşıklar:))

[/QUOTE]

    Soner bey selamlar;
    Aquaponic sistemlerde bitki kökünün ışık görmemesi gerekli ve bunun yanında kökün bulunduğu haznenin 4cm yüksekliğinde su ile dolu olması gereklidir. Sisteminizin sorunsuz bir şekilde ilerleme dileğiyle,saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 01:41
[QUOTE=okanoksak]Arkadaşlar... Bu arada araştırma yaptığım modellerde seri ve paralel modeller var.
Örneğin 1. videodaki model paralle model.2. si ise seri model.
Bunun hangisinin olacağının karalaştırıldığı ölçümler var mıdır acaba?
Örneğin elektrikte seri,paralel ve hem seri hem paralel devreler vardır.Bağlantılar yüklere farklı akım verir.Burda bir fark oluşturur mu? (Videolar YOUTUBE DAN)
[/QUOTE]

Seri veya paralel olması bitkilerin besin alması birşey fark edeceğin zannetmem üreticinin elindeki malzemeler farklı olduğu için veya yer kazanma açısından bu tür bağlantılar yapılmıştır diye tahmin ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 09:21
[QUOTE=DirtyNigga] [QUOTE=Soleares]Ne yazık ki domatesleri kaybettim. Ana tankta da üretim tankında da domatesler garip şekilde ve bir anda öldüler. Ana tankta salatıklar duruyor. Ama üretim tankında aquaponic sistem çöktü. Ben de bunun üzerine samaşık almaya karar verdim:)))
Hem aşırı ışık ihtiyacı olmadan evin içinde bile arsızca büyümeleri hem de yapısı itibariyle suya daha çok ihtiyaç duyan bir bitki oluşu daha uzun süre hayatta tutabileceğim inancı doğurdu bende. Daha sistemi koyduktan 15-20dk sonra yeni yaprak açmaya başladı arsız sarmaşıklar:))

[/QUOTE]

    Soner bey selamlar;
    Aquaponic sistemlerde bitki kökünün ışık görmemesi gerekli ve bunun yanında kökün bulunduğu haznenin 4cm yüksekliğinde su ile dolu olması gereklidir. Sisteminizin sorunsuz bir şekilde ilerleme dileğiyle,saygılar...
[/QUOTE]

Engin Bey, Ahmet Bey merhaba,

Öncelikle teşekkür ederim. İlk gün fazla vaktim olmadığı için bu şekilde bıraktım sistemi. Bununla bugün ilgilenecektim. Akvaryum içindeki alanı fazla daraltmak istemiyorum. Şu an sistem aşağıdaki şekilde. Sizce yeterli mi?


Teşekkürler, saygılar...






















Soleares2010-09-26 12:16:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 12:17
[QUOTE=cagribey]Sarmaşık ışık istemediği için iyi fikirmiş. Bende fasulyelerden sonra sarmaşığa geçicem bu sarmaşığın özel bi adı varmı yoksa sarmaşık diyemi satılıyo direk [/QUOTE]
 
Adı Scindapsus (Potos sarmaşığı olarakta geçer). Bu tür bir sistem için güzel bir seçim. Suyu çok sever, hızlı büyür, kökleri suya uyum sağlayabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir