Arowana Balığı (Osteoglossum Bicirrhosum)


ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2013 21:57
Arowana
(Osteoglossum Bicirrhosum)

Osteoglossidae familyasındandır. Güney amerika 'da Amazon nehrinin ve Guana'nın yerli bir balık türüdür. Primitif bir balıktır. Diğer bir deyişle çağlar öncesinin bu balığı günümüze dek değişmeden gelmiştir. Bu nedenle de akvaryumlarda tutulması ilginç bulunmaktadır. Oldukça iri yapılıdırlar.  15 cm ile 100 cm arası değişen boylarda olabilirler. Bu nedenle geniş akvaryumlarda tek başına tutulurlar. Oldukça oburdurlar. Canlı balık eti ile beslenirler. Doğal olarak yaşadıkları yerlerde ise, sığ sularda suya sarkan bitki uçlarını yiyerek gıdalarını sağlarlar. Akvaryumda tutulduklarında ideal su sıcaklığı 25 Celcius derece dir. Kolay evcilleşirler, hatta kısa sürede elden verilen yemleri çekinmeden parmak ucundan almaya alışırlar.

Bu balıktan insan eli altında yavru üretmek ilk kez 1966 yılı Eylül ayında Kaliforniya'da mümkün olmuştur. Üretim 1300 litrelik büyük bir akvaryum içerisinde yapılmıştır. İki hafta süre ile balıklara her gün 100 adet japon balığı verilmiştir. Fakat erkek günde 1 tane yemiş, dişi ise bu sırada hiç yem almamıştır. Çakıl olan zminin çukur bir yerine 12 adet yumurta bırakmışlardır. Yumurtaların döllenmesinden sonra erkek ve dişi ağızları içinde oluşturdukları özel bir torba içine yumurtaları yarı yarı paylaşarak yerleştirmişlerdir. Fakat 3. günde dişi ağzına aldığı yumurtaları yutuverince akvaryumdan uzaklaştırılmıştır. 7. günde ise erkeğin ağzında kalan yumurtaların kabuklarını çıkardığı, 45. günde ise larvaların yumurtalardan çıktığı gözlemlenmiştir. Bu zamana kadar da erkek yem yemeyi reddetmiştir. Yavrular 59. günden sonra ananın ağzından ayrılarak serbest olarak yüzmeye başlamışlardır. 66. günden sonra ise erkek yavruları ile hiç ilgilenmemeye başlamıştır. Erkeğe bir çok japon balığı yem olarak verilmiş ise de her gün ancak bir tanesini yemekle yetinmiştir. Yavrular ise verilen Artemia salina larvalarını iştahla tüketmişlerdir. Yavrular büyüdükçe aralarında kavganın arttığı izlenmiş bunun üzerine yavruları bu dönemde ayırmanın doğru olacağı görüşüne varılarak yavrular birbirlerinden ayrı akvaryuma alınmışlardır. 

Aynı familyaya giren ilgi çekici pek çok balık türü vardır. Özellikle son yıllarda bu balık türlerine olan ilginin arttığı görülmektedir. Scleropages formosus benzer yapıda olup Asya arowanası olarak isimlendirilmektedir. Bu tür ülkemizede getirilmiş olup Güney Asya ve Avustralya orijinlidir. Aynı şekilde S. jardini akvaryumlara alınan benzer türdür. Yine büyük arowana olarak isimlendirilen  O.ferrairai Güney Amerika orijinli olup akvaryumlara alınan bir türdür. 


Malaya Arowana


Gümüşi Arowana


Scleropages Jardini


Osteoglossum Ferreirai


Osteoglossum Bicirrhosum


Scleropages Formosus


Scleropages Leichardti


Kaynakça: Prof. Dr. Atilla Alpbaz'ın Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi, sayfa 143 -144 Alp Yayıncılık İzmir


*Osteoglossiformes, "kemikli dilliler" anlamına gelen bilimsel adının nedeni, bu takıma ait balıkların dillerinin kısmen kemikleşmiş olması ve dillerinde dişler bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Bu takıma ait balıkların bugün Afrika'nın, Güney Amerika'nın ve Avusturalya'nın tatlısularında bulunan üyeleri, çok eski zamanlarda dünyaca yaygın olan bir takım olduklarını gösteren kanıtlardır. Tebeşir çağında çok yaygın olmuş oldukları, ve hatta Eozän çağındaAvrupa'da bile türleri bulunmuş olduğu bilinir.

Takımın en büyük ailesi 200 türü ile fil balıklarıdır. Diğer ailelerin sadece birkaç türleri vardır. Dünyanın en büyük tatlısu balıklarından birisi olan Arapaima gigas'da büyük nil balıkları ailesine aittir.

Osteoglossiformes takımina ait balıklar dünyada büyük bir coğrafyaya dağılmışlardır. Ama Kelebek balığı ve fil balıkları sadece Afrika'da ve Notopteridae ailesine ait balıklar sadece Afrika ve Asya'da bulunurlar. Takıma adlarını vermiş olan asıl Kemikli dilliler her kıtada bulunurlar.

Bu takıma ait balıkların çoğunun yumurtalarına sahip çıkma ve yavrularına bakma alışkanlıkları yoktur. Sadece kemikli dillilere ait türler yumurtaları ile ilgilenir, Kelebek balıkları ve Fil balıkları yumurtladıktan sonra yumurtalarla ve yavrularıyla hiç ilgilenmezler. (Kaynak vikipedi)

ÖvgüKavas2013-03-19 21:59:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2013 22:39
Tadıda güzelmiş.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=tMc89aeyeg4[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSTAFAYASARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1251
MUSTAFAYASARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2013 23:54
Paylaşım için teşekkür ediyorum.Ama üzüldüm.Akvaryumda gözümüz gibi beslediğimiz balıkları bu şekilde yemek hiç hoşuma gitmedi. Afiyet olsun.Ama bu kadar pahalı ve kutsal olduğunu öğrenmiş olduk.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 16:51
Bu video bir kaç ay önce cok ciddi bir sekilde ele alınmıştı forumda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MELİH GONCÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 47
MELİH GONCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 10:36
Amca güzel yemiş :))))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir