Balıklarda Görülen HastalıklarınTedavisi


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 01:01
                                                                             (Alıntıdır)

    1-BEYAZ BENEK

Bu hastalık balık kıran diyede bilinir ve gercekten dikkat edilmesi gereken bi hastalıktır.
TEŞHİSİ :Öncelikle balıkların kuyruk ve yüzgeclerınde ufak beyaz lekeler oluşur ve git gide kalabalıklaşır.Hastalık ilerledikçe balıkların vücutlarınada bulaşır.Gercek olan tek şey diğer balıklara bulaşması pek uzun sürmez.

NERDEN BULAŞIR : Akvaryuma dezenfekte etmeden koyduğunuz her canlı (balık,ot)bu hastalığın ve bır çok hastalıgın davetçisidir.Dezenfekte olayınıda anlatıcam sonra.
TEDAVİSİ : İlk yapacağınız işlem hasta balığı akvaryumdan ayırmak olmalı.Ayrı bir kabın (örnek yoğurt kabı) içine akvaryumdan 2-3 bardak ölçeğinde su koyun.Daha sonra 4-5 yemek kaşığı KAYA TUZU (DIKKAT NORMAL TUZ DEĞİL)atarak iyice karıştırın.Tuz eridikten sonra hasta balığı kepceyle kaba daldırın ama sakın kepçeden bırakmayın yoksa ölür. Balık bir kaç çırpındıktan sonra yamulur.İşte tam o esnada hemen balığı dinlendirilmiş ayrı bır kaptaki suya atın. 3-5 dakika sonra kendine gelecektir ama tuzlu suda cok fazla bekletmeyin.Üzerindeki beneklerin rengı sımdı matlastıgını goreceksınız.balık kendıne geldıgınde bu işlemi birkez daha tekrarlayın.eger hastalık akvaryumunuzu sardıysa ki bu illet yumurtayla cogalır,tum balıklara bu işlemi uygulayın.daha sonra akvaryumun suyunu degıstırerek içindeki tum malzemelerı kaya tuzuyla ıyıce ovun.dinlenmiş su koymayı unutmayın.şimdi son olarak akvaryumcunuzdan beyaz benek ilacı alın ve uzerınde yazılı oldugu sekılde bır muddet bu ilacı kullanmaya devam edin.

2- MANTAR HASTALIGI

TESHİSİ=Balıgın uzerınde kendı rengının dısında matlık gorulur.sureklı kendını bır seyler surter.adeta kasınıyordur sankı.
nerden bulasır=akvaryuma dezenfekte etmeden koyulan bır canlı ve su sıcaklıgının sabıt olmaması.yanı sureklı ani sıcaklık degısımı.
tedavisi_ilk yapacagınız su sıcaklıgını sabıtleyın.ve akvaryumcunuzdan alacagınız mantar ilacını uzerınde yazdıgı sekılde uygulayın.

3-KABIZLIK

TESHISI=balıkta anormal şişlik ve hareketsizlik olur.aynı zamanda tabiri caizze dısarı cıkamaz
SEBEBİ=sureklı olarak aynı yemle beslemek
tedavisi=balıgınız buyukse elınıze alarak hafıfce karnını oğun.iyice hasladıgınız bir yaprak ıspanagı akvaryuma bırakın(bunu arada yapın)ve mutlaka arada bır igrenc olsalar bıle balıklarınıza kurt(canlı yem)verin.

GENELDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Şimdi gelelim en önemli konuya.Arkadaslar benim tavsıyem ki iyi okuyun bu kısmı,akvaryuma koyacagınız canlı cansız herseyı mutlaka dezenfekte edın.cansız seylerı 2-3 gun suda bırakın (cok basıttırkı ufacık bır siyah bir heykelı suya koydum,ertesı gun o heykel beyazlamıs ve 100 e yakın balıgım olmustu)yenı aldıgınız canlıyı kaya tuzu olan bır kapta dezenfekte ederek akvaryuma koyun.posettekı suyu asla akvaryuma dokmeyın.iki su sıcaklıgının aynı olamasına dıkkat edın.ve cok sık balık almayın.cunkı aldıgınız tek bır balıktakı bir mikrop size pahalıya patlayabılır.asla ve asla dakka bası elınızı akvaryuma sokmayın.sokmadan once muhakkak elınızı yıkayın.koydugunuz sus esyalarında demir,tel vs olamasına dıkkat edın.akvaryumunuzun ışıgını aksamları kapatın kı dınlensınler.HAVA FİLTRESİNİ 2 haftada bir yıkayın<<<<önemli.deterjan kullanmayın.camasır suyu kullandıgınızda (mercan ve beyaz cakıllar için)mutlaka cok iyi durulayın.ve tavsıyem akvaryum suyunu degıstırdıgınızde butun balıkları aynı anda atmayın.içlerinden en tipsizini seçin :) akvaryuma atıp 1-2 saat bekleyin.hala yasıyorsa demek su normaldir.yenı akvaryuma suyu koyarken oyle paldır küldür dokmeyın yoksa 1 gun içinde su bulanır.en guzeligereken dizaynı yaptıktan sonra uzerini kalın bır gazete yada dergıyle kapatıp suyu gazetenın uzerıne yavasca dokun.dıptekı kumu oynatmadan dokersenız su bulanmaz.koruyucu olarak akvaryumun ıcıne buyüklüğüne gore biraz kaya tuzu birazda seker atın.walla yemek yapmıyoruz.tuz mikrobu seker ise kloru oldurur.canlı doguran balık beslıyorsanız muhakkak saklana bilecekleri ortamı kurun.mesala 1-2 kaya ot yada hiç bişey yoksa pastaneden alacagınız bır raftıyemıydı adı unuttum su kurdeleye benzeyen sey varya bıcakla onu iyice kıvır kıvır yapın içine atın.yavruları ayrı bır kaba almak gıbı bı hata yapmayın cunkı su degısıklıgını kaldıramaya bılırler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 01:17
Kabızlık konusundaki tedaviye katılmıyorum.
1) Balığı alıp ovmak zaten kabızlık sebebiyle vücudu yorgun düşen ve iyi beslenemeyen balığın dış savunmasına hasar vererek dış parazit, bakteriyel enfeksiyon gibi sorunlara temel oluşturacaktır.
2) Bu yöntem balığı ciddi strese sokacaktır.
3) Kabız canlıya kurt tabir ettiğiniz canlının verilmesi durumu daha kötü hale sokar. Çünkü hayvansal gıdalar sindirimi zorlaştırır. Ayrıca bu bahsettiğiniz kurtçuk tubifex ise problem tahminlerin çok ötesine gidip sizin bile sağlığınızı tehlikeye sokar.

Beyaz benek hastalığında tuz destekleyici olarak kullanılmasının yanında pek çok balıkta ÖLÜMCÜL sonuçlar doğurmaktadır. Bahsettiğiniz oranda tuzun kullanılması moli ve valifiera gibi balıkların bile bünyelerini zorlayıcı iken tetra türlerini, vatozları ve çöpçüleri çok büyük ihtimalle öldürecektir.
[quote]
Tuz eridikten sonra hasta balığı kepceyle kaba daldırın ama sakın kepçeden bırakmayın yoksa ölür. Balık bir kaç çırpındıktan sonra yamulur.İşte tam o esnada hemen balığı dinlendirilmiş ayrı bır kaptaki suya atın. 3-5 dakika sonra kendine gelecektir ama tuzlu suda cok fazla bekletmeyin.Üzerindeki beneklerin rengı sımdı matlastıgını goreceksınız.balık kendıne geldıgınde bu işlemi birkez daha tekrarlayın.eger hastalık akvaryumunuzu sardıysa ki bu illet yumurtayla cogalır,tum balıklara bu işlemi uygulayın.daha sonra akvaryumun suyunu degıstırerek içindeki tum malzemelerı kaya tuzuyla ıyıce ovun.dinlenmiş su koymayı unutmayın.şimdi son olarak akvaryumcunuzdan beyaz benek ilacı alın ve uzerınde yazılı oldugu sekılde bır muddet bu ilacı kullanmaya devam edin.
[/quote]
Bahsettiğiniz tedavi yöntemi çok çok risklidir.
Ana tankta dezenfektan tedavisi uygulamak ciddi sorunları beraberinde getirir. Mümkünse bir karantina akvaryumu kurulmalı ve tedaviye burada devam edilmelidir.  İçinde balık bulunmayan akvaryumlarda beyaz beneğin 2-3 günden fazla yaşaması imkansızdır.

encort2007-1-6 1:21:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 01:31


  Zaten balığın kurtulması zor ki beyaz benekte. Dediğim gibi bu bir fikir...
Kurtulması şansı zayıf zaten...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 01:40

Merhaba,

Nerden alıntı yaptınız bilmiyorum ama çok kulaktan dolma bilgilerin yazılmış  olduğu belli oluyor. Ayrıca beyaz benek tedavisi olan bir hastalıktır,beyaz beneğe göre daha tedavisi daha zor hastalıklar var Kabızlık veya iç hastalıkların tedavileri daha zordur balık yemden kesilir halsiz düşer geç kalınmışsa sonuç ölüm olur, ayrıca kabızlığın kesin bir ilacıda nerdeyse yoktur ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 04:00
Beyaz benek tedavisi kolay bir hastalıktır. Bu tip konularda tavsiye verirken dikkatli olmanız lazım. Sizin bu yazdıklarınız ile tedavi uygulayan kişiler balıklarını kurtarmak bir yana, kendi kendine iyileşebilecek bir canlıyı bile ölüme götürebilir. Şahsen ben yıllardır pek çok hastalıktan kayıpsız kurtulmuş olmama rağmen halen tavsiye verirken korkarak yazı yazıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 09:24

 

Onur bey size %100 katılıyorum..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir