"Basit" Akvaryum Anlayışı ve Kurulum Önerileri


ecologicalÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 225
ecologicalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2014 00:37
   Herkese merhaba. Forumlarda dolaşırken dikkat etmişsinizdir, ilk kurulumlar yapılırken birbirinden renkli-boyalı janjanlı kumlar, "gösterişli" akvaryum dekorları, inanılmaz yer kaplayabilen filtreler-filtre aksesuarları ve inanılmaz bir canlı yüküyle oluşturulmuş akvaryumlar görürüz. Zamanla bilgi-deneyim kazanan akvaristler bu yapaylığın "yükünden" kurtulmaya başlarlar. Daha sade, daha doğala yakın akvaryumlar kurmaya başlar ve bundan keyif almayı öğreniriz. Fakat canlı yükü olan akvaryumlar her zaman çok zahmetlidir ve ciddi emek ister. Çünkü kocaman balıkları bir şekilde besliyor ve akvaryumda bir nitrat yükü oluşturuyoruzdur. Ben, balığın kendisinden ziyade akvaryumu bir "canlı" olarak görüyorum ve balıkları akvaryumu bir parçası olarak değerlendiriyorum. Bu sebeple odak noktam "balık beslemek" değil, bir sistem kurmaktır. Zahmetsz bir sistem. Litrelerce düzenli su değişimleri yapmak zorunda olmayabileceğim, mümkün olduğunca az müdahele etmem gereken, camlarda oluşan yosunlarla uğraşmak istemediğmden az ışık alsa da iyi gelişebilen bitkiler kullanabileceğim bir sistem. Aklımda kuracağım akvaryuma bir dahili filtre bölmesi yapmak var. Veya suyu akvaryumun üstünden hidroponik sistemle geçirip filtre etmek var(doğal hayatta da su bitkiler vasıtasıyla filtre edilmiyor mu zaten?). Veya bunların ikisini birleştirerek de yapabilirim. Belki akvaryum yerine terrarium a uyarlamak daha makuldür? Bilemiyorum. Şu anda 3 izleyicisi olan akvaryum bilimi kısmına konuyu açmak beni üzse de birilerinden öneri gelebileceğini umuyorum :))


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2014 00:45
Dediginiz sartlarda bir akvaryum yapilmasi mümkün fakat önce bilmem gereken nokta , kac litre kapasitede bir akvaryum icin yer ve bütceniz var? Ne tür baliklar beslemek istersiniz?

Bir düzeltme daha yapmak gerekirse, dogal hayatta su bitkiler tarafindan filtre edilmez. Su buharlasip yagmur olarak geri döner ve böylece filtre edilmis olur. Ayrica su , suyun yer kabugunun tabakalarindan gecerek , yeralti su alanlarinda toplanmasi ilede filtre edilir. Dogada bir cok gölet, göl, kapali denizler , akarsu ile gelen taze ve zengin su ile beslenir. Yoksa bitkilerin yaptigi nitrati temizlemeye yardim etmektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ecologicalÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 225
ecologicalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2014 02:22
Hmmm anlıyorum. O halde bitkileri sadece nitrat için kullanmam gerekecek.Fakat bitkilerin kökleri zamanla her yeri kaplayacaktır. O yüzden düşündüğüm hidroponik sistem bu iş için uygun sanırım. Yer tabakalarının taklidini de zaten kullanmış olduğumuz dış filtreler sağlıyor sanırım aktif karbon,lav kayası gibi gibi şeylere? Bu işi de yapacağım iç sump halledebilir sanırım? Yalnız değiştirilmesi uzun süren malzemeleri(değiştirmesi kolay olanlar hariç) iç sumpta kullanmayı düşünmüyorum. Olabildiğince az müdahele etmek istiyorum çünkü. Akvaryumu 40*40*100 olarak kurmayı düşünüyorum. 10 veya 20 cm lik kısmını da iç sump için düşündüm. Bütçe de akvaryum hariç kum,canlı,filtre malzemeleri için falan 100 tl gibi düşündüm ama zamanla eklemeler yapabilirim çok sabırsız değilim çünkü içime sinmesini istiyorum ve aceleye gelmesi şart değil yani bütçe zamanla oluşur, yeter ki gerektiği gibi olsun diyorum.

Bu arada, yer tabakalarının yaptığı filtreleme işleminin safhalarını bulabileceğimiz bir kaynak biliyor musunuz? Aynı- ya da ona çok yakın bir arıtma işlemini yapabilirsem çok güzel olur. Bölgeden bölgeye değişir diyeceksiniz, haklısınız:) Malawi gibi hafif tuzlu su sistemleri değil de daha çok nehirlerden hoşlanıyorum. Suyun 7 ve altı olduğu kısmen asidik, Güney-orta amerika, afrika, asya nehir sistemleri gibi.Tabii şu bölgenin biyotopunu oluşturmak istiyorum gibi bir amacım yok sadece sistem kendi kendini devam ettirebilsin ve bu bahsettiğim bölgelere benzeyebilsin :)
ecological2014-07-27 02:33:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2014 02:34
Dediginiz ölcülerdeki bir akvaryuma en az müdahale ile en iyi biyolojik dengeyi oturtmak icin ic degil dis Sump öneririm. Bütün hobby hayatim boyunca her iki türüde denedim, Müdahale olsun , su degerlerini sabit tutmak olsun ve dediginiz gibi en az bakim isteyen dis sump olacaktir. Ic sump da nitrat olusumunu kolay kolay yok edemezsiniz. Dediginiz ölcülerde bir akvaryuma 60 litrelik bir dis sump yeterli olacaktir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ecologicalÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 225
ecologicalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2014 02:49




Kurmak istediğim hidroponic(aquaponic sistem diye de geçiyor) işleyiş tarzı böyle. Hatta kum olmadan da bitkinin kökleri suya değdiği takdirde nitrat emilimi oluyor. O yüzden nitrat emilimini filtre vasıtasıyla yapmayacağım zaten. Bu sebeple nitrat birikimi sıkıntısını düşünmeyin :) Hızlı gelişen bitkiler, ne kadar nitrat oluşursa o kadar gelişeceği için, bitkiler büyüdüğü sürece nitrat seviyesi sabit kalacaktır. Benim derdim nitrattan ziyade, yeryüzünün filtreleme işlemini bilmemek.
ecological2014-07-27 02:55:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2014 19:52
Konuyu takip ediyorum. Uygun bir zamanda dahil olacagim. Yalniz aquaponic sistem ile hydroponic sistem arasındaki farki belirterek bir katkıda bulunayim istedim.

Hydroponic sistemde su, bitki, (bitki için bir kum veya hydroton kullanılabilir, kullanılmayan durumlar da vardır) ve gübre gerekir. Bir havuzdan (kovadan belki) bitkilere pompalanan suya düzenli olarak gerekli gübreler eklenir. Bitkiler suyla birlikte bu gübreleri de alir.

Aquaponic sistem ise gübre yerine akvaryum canlilarini (onlarin atiklarini) kullanır. Tabi bunun için öncelikle oturmuş bir akvaryum sistemi gerekir. Yoksa balik atiklari bitkilerin kullanacağı forma dönüşemez ve sistem çöker.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir