Bazalt Kum Özellikleri


barnabiÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2015
İl: Ankara
Mesaj: 138
barnabiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2015 22:51
Forumda bir çok konuda bazalt konusuna değinilmiş.Biraz araştırmanın sonucunda Bazalt kumun bir çok özelliğini keşfettim. Benim gibi merak eden arkadaşlar için bir derleme yaptım.

Neymiş şu Bazalt bir göz atalım;
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/174243/bazalt.jpg[/IMG]

[B]BAZALT:[/B]
Gabro familyasının en bazik ve önemli bir taşı olup rengi siyah, homojen, yoğun ve ağır, dokusu mikrolitili veya bazen camsıdır. Bileşiminde şekilsiz maddelerle lâbrador ve anortit gibi bazik feldispatlar, ojit mikrolitleri, manyetit ve olivin habbeleri ve bazen de hornblent ve ilmenit bulunur.

Lâbrador ve ojitin bazen büyük billur halinde bulunduğu da bilinmektedir. Bazaltın siyah renkli ve ağır olması manyetitten ileri gelir; hatta manyetiti fazla olan bazaltlar genellikle magnetizma özeliğini gösterirler . Olivin (yüksek sıcaklık silikat minerali ailesidir.([B]Magnezyum ve Demir[/B] iyonlarını içeririr) , bazaltlarda yuvarlak yeşil tanecikler halinde bulunur ki taşın siyah yüzü üzerinde bunlar göz ile de ayırt edilebilir. Her bazaltta az çok olivin bulunur. Bazı bazaltlarda bu mineralin % 50 oranında bulunduğu da bilinmektedir. Mikroskopla olivin tanecikleri içinde çatlaklar ve pikotit enklüsyonları görülür. Hornblente ekseriya büyücek billurlar halinde yoğun bazaltlardan ziyade bazalt tüfleri içinde rastlanır, içinde fazla miktarda ve büyük düzgün billurlar halinde ojit bulunan bazaltlara büyük ojit billurlu bazalt denir.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/174243/bazalt-kalitesi.jpg[/IMG]

Bazaltın yoğunluğu 2,80-3 tür. Silis miktarı ise%48-50 dir. Trakilit ( Trachylite ) ve Hiyalomdan ( Hyalomelane ) adları verilen camsı bazaltlar vardır ki bunlardan [B]birincisi esmer renkli olup asitlerde erir (bazı Bazaltlarda tuz ruhuna batırıldıktan sonra çıkan tortunun sebebi budur), ikincisi ise sarı renkli ve asitlerde erimez[/B]. Bunlar asıl bazalt kütleleri içindeki boşlukları doldururlar .

[B]Aşınma ve iklim şartlarından en az etkilenmesi nedeniyle BAZALT tercih edilme sırasında, önde gelen doğal taştır[/B]. Yakın gelecekte vazgeçilmez olacağı kesin gözle bakılan BAZALTın, kullanım alanı her geçen gün genişlemektedir. BAZALT değişik kalınlık ve ölçülerde mimari yapıların her safhasında, alt ve üst yapıda, zemin ve cephe kaplamalarında, şehir içi yollarda, kaldırımlarda, tretuarlarda ve bahçe düzenlemesinde kullanılmaktadır.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/174243/BasaltUSGOV.jpg[/IMG]

[B]BAZALT taşı ısı depolama yöntemi ile ev ısıtmada pratik ve ekonomik yöntem olarak tercih edilmektedir.[/B]
BAZALT 'tan elde edilen taş yünü ise her türlü gemi ve denizde inşa edilen diğer yapıların döşeme ve duvar yalıtımında, yüksek sıcaklığa olan mukavemeti nedeniyle yangın kapılarında, kazan ve kazan dairesinde, klima ekipman ve kanallarında, baca ve baca gazı kanallarında tank ve depolarında, duvar modüllerinde ve tavan izolasyonunda kullanılmaktadır.

**basaltsite.com'dan alntıdır.[EDIT]barnabi,2015-12-04 23:05:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]117056,mek44[/T][T]91605,agatam[/T][T]104528,Darkdream[/T]
Teşekkür Edenler: [T]117056,mek44[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaancanÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2015
İl: Ankara
Mesaj: 22
KaancanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2015 22:41
Mrb
Bilgilendirmeyi okudum tesekkur ederim.bazalt 1-3 kumu bitkilendirme yaparak akvaryumdaki dere cakili ile degistirdim.su bulandi 2 saat sonra biraz berraklasti zamanla duzelecek gibi. Bitkiler icin faydalı gelisim gösterdiği soyleniyor bakalim nasil bi etki gösterecek ilerde etkilerini burada paylasacagim .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir