Betta Bakımı


bbettaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2020
Mesaj: 6
bbettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2020 18:11
Merhabalar, forumda ve internette çok fazla betta balığı içeriği var bu yüzden özür dileyerek yeni konu açıyorum çünkü daha önce akvaryumcu kişiye güvenip hüsrana uğramıştım.

Yaklaşık 15 litre akvaryumum var. İçine akvaryumcunun önerdiği bitkileri ve taşları koydum, mümkün olduğunca uygun bir ortam sağlamaya çalıştım. Öncelikle sorularım şunlar olacak:

İç filtremi sürekli çalıştırmam gerekiyor mu? çünkü birçok kaynakta tamamen zıt fikirler okudum konuyla ilgili. Hem de su akıntısını kapasam bile bettam biraz ürkek kalıyor saklanıyor.

Isıtıcıya ihtiyacım var mı? İnternette mutlaka ısıtıcı olması gerektiğini çok okudum ama satın aldığım akvaryum bana ısıtıcıya ihtiyacım olmadığını söyledi. Odamın sıcaklığı yaz kış 24-26 derecedir. Kaloriferli daire olduğu ve güneş gördüğü için 24 derecenin altına düşmez. Aldığım akvaryum eğer su ve oda sıcaklığı arasında fark olursa balığımın üşüteceğini ve bu sebepten hastalanacağını söylediği için ısıtıcı almadım.

Yem olarak da küçük tuz gibi bir yem kullanıyorum "Art Akua Betta Granulat" isimli. İlk başta 3-4 sabah 3-4 akşam şeklinde besledim iki gün ama sonrasında 2 sabah 2 akşam şeklinde besliyorum artık. Bu yemin yeterli olmadığını okudum ama nasıl bir ek almam gerektiğini bilemedim. Evim canlı yeme uygun değil ailemle yaşadığım için, ancak kurutulmuş kurt yemler varsa onlardan alabilirim buzdolabını kullanamayacağım için.

Odam gün boyu ışık aldığı için akvaryuma başka bir ışık kaynağı eklemedim. Hem de bettaların çok ışıktan hoşlanmadığını okudum ve gözlemledim. Ancak gün ışığı ve akşam 8-12 arası odamın ışığı canlı bitkilerime yeterli olur mu?

Ve son olarak da bettam benden ve insanlardan korkuyor, akvaryuma yanaşınca kaçıyor. Başka balıklarla yaşıyordu aldığım akvaryumda, çok korkup sinmiş olabilir mi? Arada ayna göstermem gerekir mi? Geldiği ilk günden beri köpük yapıyor, o yüzden çok da mutsuz olmadığını düşünüyorum.

Balığımda veya akvaryumumda herhangi bir eksik veya yanlış varsa lütfen öneriler bekliyorum. Daha önce akvaryum satıcısı yüzünden balık kaybetmiş biri olarak bu konuda çok tedirginim.

Balığımın ve akvaryumumun fotoğraflarını paylaşıyorum. Yanıtlarınız ve vaktiniz için çok teşekkür ederim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225830/240920201809521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225830/240920201810141.jpg[/IMG][EDIT]bbetta,2020-09-24 18:14:39[/EDIT]

Beğenenler: [T]220207,ShowaSanshoku[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShowaSanshokuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 786
ShowaSanshokuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2020 18:23
Merhaba.
Filtrenizi sürekli çalıştırın. Ancak debisini düşürün, betta çok hareketli su sevmez, hafif akıntı ister.
Isıtıcı edinin ve kullanın. 25 - 26 derece uygundur.
Yeminizi lütfen çeşitlendirin ara ara farklı yemler verin. Hikari betta bio gold, hikari micro pellets ve sera veya ocean nutrition pul kuru artemia (brine shrimp) çok severek yerler. Çok kalitelidir tavsiye ederim.
Bence ekstra aydınlatmaya gerek yok, ancak seyir zevki açısından akşamları en azından bir led masa lambası ile aydınlatın.
Betta saklanacak yer ister. Hepimiz gibi onlar da kendi başına kalmak ister.
Kayalar bir ikisini çıkarıp kolay bakımı olan geniş yapraklı iki üç anubias ve java fern koyun. Bettaya saklanma ve keşfetme alanı yaratın.
Suyunu haftada bir %30-40 aynı ısıda dinlenmiş su ile değiştirin.
Belli aralıkla filtrenizi akvaryum suyu ile veya temiz içme suyu ile temizleyin.
Sağlıklı hobiler.

Teşekkür Edenler: [T]225830,bbetta[/T]
+1: [T]214092,Nursun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NursunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 3051
NursunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2020 19:59
Merhaba,

Filtrenin işe yarayabilmesi için sürekli çalışması gerekir ancak elinizde bulunan filtre betta için uygun değil ,imkan varsa Hailea RP-200,Venusaqua 2001F,Sobo wp300f,Haile mv-100 vb şelale aparatına sahip uygun güçte filtre alabilirsiniz .

Isıtıcıya kesinlikle ihtiyacınız var ,sadece suyu ısıtmaz aynı zamanda[K] ısıyı sabit tutar[/K]ak olası hastalıkları da önler , 25-50 watt bir ısıtıcı işinizi görür .

Art akua betta yemini hiç kullanmadım granüllerin boyutunu bilmiyorum ama sanırım sera betta yemi boyutunda , sabah 5-6 akşam 5-6 granül verebilirsiniz (yemin boyutunu yanında bir nesne ile ekleyebilirseniz daha doğru miktarlar verilebilir ) . Bu yeme ek olarak diğer kaliteli markaların betta yemlerinden [K](ocean nutrition betta pro,nls betta formula,hikari betta bio gold,tropical betta granulat,tropical betta soft line,tropical betta ,dajana betta pellets ,prodac betta food,tetra betta granules,tetra betta ,sera bettagran vb)[/K] 2-3 çeşit ile besleyebilirsiniz , ayrıca canlı yem olarak su piresini düşünebilirsiniz temiz canlılardır .

Gün ışığı genellikle bitkiler için yeterli olmuyor ,akvaryumun kapağına beyaz renk led döşeyebilirsiniz .

Bettanın size alışması zaman alabilir ,bu süre zarfında elinizden geldiğince doğal ortam sunmaya çalışın .

Akvaryumun arka fonunu tek renk (siyah-mavi) yapabilirsiniz ,kum pek uygun görünmüyor suyu sertleştirebilir imkan varsa yerine aquaclay,dere kumu,jbl manado yada vitasand siyah kum kullanabilirsiniz .Eğer aydınlatma eklerseniz bitki sayısı artırılabilir (pistia,salvinia natans,anubias,java fern,saz,crypto,moss ball vb ) .

Dahası için şu konuyu inceleyebilirsiniz :
https://www.akvaryum.com/Forum/beta_baligi_bakimi_k954539.asp[EDIT]Nursun,2020-09-24 20:05:49[/EDIT]

Beğenenler: [T]220207,ShowaSanshoku[/T]
Teşekkür Edenler: [T]225830,bbetta[/T]
+1: [T]220207,ShowaSanshoku[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir