betta çiftleşme sorunu


bettagramÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 18
bettagramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2013 09:44
Merhaba arkadaşlar ben bugün erkek ve dişi betayı plastik büyük bir kaba aldım sonra erkeğin yanına dişiyi bıraktığımda erkek kabarıyor ve disiyi kovalıyor ama köpük yapmıyor acaba neden yardımlarınızı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2013 10:45
Yiğitcan bey merhaba,

Büyükçe bir kp derken ölçüleri ve hacmi nedir? Öncelikle bu soruya cevap vermenizi rica ederim.

Neyse bu sorunun cevabına göre farklı şeyler söyleyebilirim fakat şu an gerekli ölçülerde olduğunu var sayıp soruna çözüm arayalım.

1. Daha ilk günden dişi ve erkek hemen bir araya konulmaz. Bu balıkların bir üreme preiodu ve seremonisi vardır. İki balık da çiftleşme seromonizsi için hazır değil ise balıklar bir birlerine zarar verirler. Erkek dişiyi dişi de erkeği hırpalayabilir. bu sebeple bence öncelikle dişi ve erkeği birbirinden ayırın, hem de ivedilikle.

2. Tank hacmine göre bazı yapılması gerekenler var. geniş fakat alçak bir tank kullanımalı. Eğer iki balık da aynı yerde bir arada yaşasın birbirlerine alışsın isteniyorsa, tankta bol bol yüksek dallı ve mükün ise geniş yapraklı bitkiler ile balıkların birbirlerini sık sık görüp strese girmelerinin önüne geçilmeli. Zeminde bitki olmasa da olur. Ben tankın içinde bir bölümde rotala bitkisi ile dekore edilmiş sık bitkili bir alanın yaratılmasından yanayı ve bu bitkiler mümkün ise yüzeye kadar uzamışlar olsun. İki balıka arasında perde görevi görecektir. Erkek dişiyi her kovalayışında dişinin saklanabileceği alanlar olsun. Bu arada yeri gelmiş iken bence betta üretimi için 40x40x30 cm ölçülerindeki bir kap yeterlidir. Örneğini verdiğim bitkilerle de dekore edildi mi, çok iyi olur. Fakat yine de balıkların daha ilk günden aynı tanka konulmaması gerektiğini hatrılatmakta fayda görüyorum.
Şöyle bir uygulama iyi olur. Şeffaf plexisiglass'tan silindir veya dikdörtgen prizması şeklinde çapı 10cm kadar olan bir boruyu diklemesine tanka koyup dişiyi de bu şeffaf odacığın içine koymanızda fayda var, bazıları bunu pet şişelerin altını ve ağazını keserek de yapıyor, siz de öyle yapabilirsiniz. Erkek bu kabın içindeki dişiyi her görüşünde ona kabaracak fakat ne dişiye ne de kendine zarar verebilecek bir hareket yapamayacak. Sonra zaman içerisinde erkek de dişiye alışacak ve çok agresiflikten az agresif bir moda geçecek, ve eğer dişi de müsait ise erkek iç güdüsel olarak köpük yuva yapmaya başlayacak. Köpük yuvanın yapılmasını tetiklemek için tankın bir köşesine suyun yüzeyine yaklaşım 15cm2 'lik bir alanı kapatacak şekilde strafordan bir parça konulması ve su yüzeyine yüzer vaziyette konulması (hareketsiz sabit durması daha iyi olur) erkeğin bu straforun altına köpük yapmaya başlamasına sebep verecektir. dişide ise yanal koyu çizgiler meydana geldiğinde ve erkek de köpük yuvayı tamamladıktan sonra dişinin esaretine son verilip aşıkları bir araya getirmenizin vakti gelmiştir. Bundan sonrasını tabiatın kanunlarına bırakın :) mümkün mertebe ortamın loş ışıklı olmasına dikkat edin, mümkün ise suya bir kaç tane cattappa veya meşe ağacı yaprağı koyun.

cattappa yaprağı içindeki tanenler sayesinde yumurtaların mantarlaşmasını önleyecektir. Yumurtlamayı takip etmek için arada sırada alttan fener ışığı tutarak köpüklerin arasında toplu iğne başı kadar yumurtalar var ı yok mu onu araştırın. Yumurtaları gördüğünüz an dişiyi tanktan uzaklaştırın.

Sonrasında erkeği,  yavrular yumurtadan çıktıktan 2 ila 3 gün sonra yavrular serbest yüzüşe geçtikleri andan itibaren o tanktan ayırın ki yavrulara saldırıp onları yemesin. Bundan sonrası için de söyleyeceklerim var da önce siz bu safhaya getirin sonrasında yavrularınızı nasıl hayatta tutacağınızı ve nasıl yemleyeceğinizi de anlatacağım size :)

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BettaFANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2011
İl: Antalya
Mesaj: 128
BettaFANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2013 19:14
[QUOTE=bettagram]Merhaba arkadaşlar ben bugün erkek ve dişi betayı plastik büyük bir kaba aldım sonra erkeğin yanına dişiyi bıraktığımda erkek kabarıyor ve dişiyi kovalıyor ama köpük yapmıyor acaba neden yardımlarınızı bekliyorum.[/QUOTE]
Balıklarınızı üreme amacı ile oraya koyduysanız,onlara uygun şartları sağladınız mı önce bundan emin olun;
Yeterli bir hacim,belli bir müddet bence (en az bir hafta) sadece canlı yem ile beslenip kondüsyon kazandırılmış,üreme çağına gelmiş bir erkek bir dişi sağlık betta,iyi su değerleri....detaya girdkmi liste uzar gider.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir