Bir Yorumda Sizden Alayım Hobimi? Eziyet mi?


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 11:15
 
           Değerli forum üyeleri yazıya başlamadan herkese selam vereyim dedim.

    Arkadaşlar dün National Goe kanalında köpeklere fısıldayan adam diye bir belgeselin bölümlerinden birini izledim burada kafama şu soru takıldı  barınaktan alınan yada köpek çiftliğinden alınan köpeklerde bir genetik bozulma aslını unutma oluyormuş. Nasıl yani derseniz köpeğin vahşilik geni zaman içinde aldığı uysallık geninin altında kalıyormuş gen olarak bozuluyorlar ve bu ileriki nesilleride etkili oluyormuş hayvanlar artık kendi gerçek yaşamında değil ona gösterilen şekilde yaşamını şekillendiriyormuş sonuçta evde köpek besleyerek aslında köpeklere eziyet etmiş olmuyormuyuz?
   

     Aynı şey bizim hobimizdede geçerlimi acaba FO balık diye direk gölden alıp getirdiğimiz balıkları küçücük akvaryumlarda ( göle oranla ) besleyip büyüterek aslında çok sevdiğimiz balıkların dengesini bozmuyormuyuz? Her zaman bunu düşünüyorum evde herhangi bir hayvan beslemek acaba o hayvan eziyetmi? Belki çoğumuz beslediğimiz hayvana doğal şartlarından çok daha iyi imkanlar veriyoruz ama genede bülbül ile altın kafes hikayesi.
    Sizin düşünceleriniz nedir bu konuda?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Deniz DemircanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1657
Deniz DemircanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 11:34
Size katılıyorum,doğallığın bozulması konusunda şu sıralar bazı Yunus Chiclid erkekleri yumurta tutmaya başladı genetik yapı yerinden oynuyor bu çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gitarist26Çevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 40
gitarist26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 22:55
Gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
   Bende şöyle düşünüyorum bir akvaryumcudan aldığınız balık ,akvaryumlarda üretiliyor yani akvaryumda doğuyor ve hayatının bir kısmını akvaryumda geçiriyor ,akvaryumu kendi doğası olarak görüyor ,ama f0 dediğimiz balıklar hayatlarının bir kısmını gerçek doğada geçirdikleri için gölden yakalanıp akvaryuma getirilince balık farklı bir ortamla karşılaşıyor ve hareketlerinde ,davranışlarında vb. özelliklerinde değişmeler oluyor...

Kendimi doğru ifade etmişimdir işallah ,eğer yanlış düşünüyorsam lütfen beni uyarın...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquaengineerÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2007
İl: Ankara
Mesaj: 683
aquaengineerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 23:01
Zaten bu hobinin ve sitenin amacıda bu.Balıkları doğal şartlarına en uygun koşullarda beslemeye çalışarak onların psikolojisini minimum derecede etkilemek ya da hiç etkilememek.Balıkların yaşayabilecekleri belli bir hacim var o hacmi sağladıktan sonra sorun olacağını düşünmüyorum.Hayvanın doğal hayatta da hükmedebildiği alan belli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MadMan27Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2011
İl: Gaziantep
Mesaj: 205
MadMan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2011 11:58
     Aldığımız çoğu balıklar, akvaryum ortamında doğmuş ya da akvaryum ortamında uzun bir süre yaşamış ve kendi türünden balıklarla veya başka tür balıklarla uygun olmayan (satılan çoğu akvaryumcuda sanki öldürmek istenircesine besleniyor) koşullarda yaşamak zorunda tutuluyor.
     Sen bu balıkları alıp balığın doğal ortamına en yakın bir biçimde büyük bir akvaryuma koyup en iyi bir biçimde yaşatırsan balığa eziyet mi edersin yoksa balığı sevindirir misin?
     Ne yazık ki yinede bazı insanlar balıkları alıp daha küçük ortamlarda yaşatmak istiyor.Bu hobicilere laf söylemiyorum ama ellerinden geldiği kadar kısa bir sürede daha güzel, daha ferah, daha iyi ortamlarda balıklarına baksınlar veya böyle ortamları sağlayabilecek insanların bakmasına izin versinler.Ama kendileri bakıp bu ortamları kendileri yaparsalar daha iyi olur çünki böylece kendilerinde bir azim oluşur; yılmamak!Böylece hem balıkların yararına olur hem de kendilerine yararları olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2011 13:00
F0 olarak gölden yakalanan balıkların akvaryuma koyulması, akvaryuma koyulduğu andan itibaren evet işkencedir. Fakat bir balık kendisine işkence edildiğini bilecek kadar akıllı değildir ve hafızası yoktur. Tabii bunu bu şekilde kabullenirsek sadece kendi vicdanımızın sesinden kaçmış oluruz. Fakat akvaryum ortamında yetişmiş orada doğmuş balıklar için aynı şey söz konusu değildir. Sonuçta balık zaten akvaryumdan daha iyisini ve daha genişini görmemiştir yani kıyaslama yapamaz durumdan memnuniyetsizlikte yaşayamaz.

Ben size katılıyorum hangi hayvan olursa olsun kontrol altına alındığı andan itibaren bu ona işkencedir. Ama madem ki tüm bunlara rağmen besliyoruz en azından bunlara rağmen besleyecek kadar benciliz o zaman bari hakettikleri ortamı sağlayalım. En azından bu sorumluluğumuzu yerine getirelim.

Köpekler konusunda haklısınız annem koyu bir hayvan severdir ve aynı konuyu daha dün bizde evde tartıştık ailece. Çünkü ailece babam hariç hayvan severiz evimizde toplamda 6 köpek yaşıyor.
( 1terrier benim evimde 2terrier 1 golden ailemin evinde 1rottweiler bahçede )
Hangi köpeği eve alırsanız alın kendi türleriyle mutlu olduğu kadar mutlu olamaz. Ama bunu hayvanseverlere anlatamıyorum.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MadMan27Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2011
İl: Gaziantep
Mesaj: 205
MadMan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2011 13:10
     Balık eğer yeni gölden yakalanmış daha akvaryum ortamına alışamamış ve kendi ortamını özlüyorsa bence balığı serbest bırakmak en doğrusudur ama balık akvaryuma alımışsa kendi ortamında tekrar yaşaması şansa kalmış olabilir.Ama akvaryuma yeni eklendiğinde alınıp serbest bırakıldığında da tekrar kendi ortamında rahat yaşayacak diye bir şey yok çünki balık durmadan ortam değiştirdiğinden strese girebilir.Stres ise balık için çok kötü bir şeydir.Tekrar ortamına alışabir ama alışamazsa hayatta kalması ihtimallere bağlanır.
     Elimizden geldiği kadar kendimiz balıkları doğal ortamından alıp beslemeye kalkmayalım.Eğer böyle bir işe kalkışırsak doğal dengeyi daha da bozarız ( Zaten şuan doğal dengeyi neredeyse bozmuş bulunuyoruz. ).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir