Biri Bitkilimi Dedi?


mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 19:38
Akvaryumda fotosentezin görülmesi, daha doğrusu fotosentez ile oluşan oksijen kabarcıklarının görülmesi olayını anlamak lazım öncelikle. Bu olayın gerçekleşmesi için sudaki çözünmüş oksijenin doygunluk değerinin üzerine çıkması gerekir. Yani su oksijence doygun hale geldiğinde suya oksijen vermeye devam ederseniz artık bu oksijen çözünemez ve gaz halinde (kabarcık olarak) yüzeye çıkar.

Akvaryumlarda suya oksijen kazandıran ve sudaki çözünmüş oksijeni tüketen unsurlar vardır. Genel olarak oksijen kazandırma; havalandırma yada bitkilerin fotosentezi ile olurken diğer yandan da balıklar, omurgasızlar, bakteriler gibi birçok canlıda kazanılan bu oksijeni tüketir. Sudaki oksijenin doygunluk  değerine ulaşması ve üzerine çıkması için suya oksijen kazandırma hızı sudaki oksijeni tüketme hızından fazla olmalı. Havalandırmayı devre dışı bıraktığımızda burada önemli olan litre su hacmine göre bitkiler ile  balıkların miktar olarak oranları olur.  Ne kadar az balık (O2 tüketen) ve ne kadar çok bitki (O2 kazandıran) olursa oksijenin suda artma hızı o kadar yükselir. Bu anlamda öncelikle  balık sayısının az tutulması, mümkün olduğuncada yoğun bitkilendirme yapılması önemli. Balık sayınız net su hacminize göre oldukça fazla. Azaltmanız uygun olur.

Bu konuda problem kalmadığı taktirde hala oksijen kabarcıkları görülmüyorsa bitkilerin fotosentez hızı yeterli olmuyor olabilir. Bu durum bitki türlerinede bir miktar bağlıdır. Sadece yavaş ve çok yavaş büyüyen bitkilerden oluşan bir tankta bitkilerin fotosentez hızı yeterli gelmeyebilir ama bir iki tür dahi olsa hızlı büyüyen bitki varsa bu açıdan bir sorun kalmayıp kabarcıklar görülmeye başlandığında yavaş büyüyen bitkilerde dahi kabarcık görülebilir. Kullandığınız bitkilerin tamamı normal şartlarda büyüme hızı orta, yavaş ve çok yavaş türler. Birkaç hızlı büyüyen tür kullanmanız faydalı olabilir.

Yukarıdakileri yaptığınız halde kabarcık göremiyorsanız mevcut bitkilerinizin fotosentez yapma kapasitelerini ne kadar zorladığınıza bakmak lazım. Burada ışık, CO2, gübreleme,su değişimi hatta suyun sertlik, pH gibi değerleri işin içine girer.

Işıklandırmanız güç olarak yeterli olsada özellik yönünden daylight' lar sıkıntı çıkarıyor olabilir.  Benim tercihim genellikle bitki akvaryumlarında en fazla bir adet daylight kullanmaktan yana. Benim 4 florasanlı sistemlerde kullandığım kombinasyon 1 daylight, 1 Grolux, 2 Aquastar şeklinde oluyor genellikle. Aquastar' ı, tankı Grolux' den daha aydınlık gösterdiği ve bitkiler açısından Grolux' e yakın performansta olduğu için tercih ediyorum. Yinede bu konu biraz farklı görüşlerin olduğu bir konu. Ben uygulama şeklimi verdim, burada karar sizin.

CO2 kousunda Tevfik Bey sze yardımcı olmuş aslında. Verdiğiniz KH ve pH değerlerine göre CO2 miktarınız 13 ppm civarı çıkıyor. Testlerinizde bir hata yoksa CO2 seviyesini 30-40 ppm olacak gibi arttırmanız çok uygun olur.

Mevcut ışıklandırmanıza ve CO2' ye göre gübrelemeyi bitkilerde maksimum büyüme hızını yakalayacak şekilde tekrar ayarlamanız gerekebilir. Burada makro besinleri testler ile Tunç Bey' in verdiği değer aralıklarında ayarlamanız önemli.

Uygun gübreleme ile birlikte gerekli miktar ve sıklıktaki su değişimlerinide aksatmamak önemli.

Yine baktığınız bitki türlerine en uygun (ortak aralıktaki) su sertlik ve pH değerlerini yakalamak bitkilerinizin hayatsal faaliyetlerini daha iyi yapmalarına neden olsada genel olarak Tunç Bey' in verdiği değerlere uymak yeterli olur. Bu konuda KH değeriniz biraz yüksek olsada çok sorun çıkarmayacaktır. pH da CO2 yi arttırdığınızda düşecektir zaten.

**********

Yukarıda yazdıklarımı en üsttekinden başlayarak oksijen kabarcıklarını görene kadar sırayla uygulamanızı öneririm.

Şunuda söylemem gerekiyor; bana göre O2 kabarcıklarını görmek öyle çokta özel ve olması gereken bir durum değil. Hatta bir yerden sonra özellikle fotoğraf çekerken ciddi şekilde sorun oluyor.  Bitki gelişiminden ve sağlığından memnunsanız bunların hiçbirisi ile uğraşmanıza, sistemi baştan dengelemenize gerek yok bana göre. Bitki akvaryumlarında sistemler kolay oturmuyor çünkü.
mustafaerdogar2009-07-22 21:26:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColorTRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13958,3[/B]
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1027
ColorTRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 20:52
Mustafa bey yorumunuz ve ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

Şimdi ilk işim saniyedeki kabarcık sayısını arttırmak oldu, azoo co2 indicatör ile ölçüm yaptığımda yeşil yani uygun olduğunu gösteriyorki buda 20-30 ppm'e denk geliyor.

Co2 biraz fazla kabarcıkta açık kalsın bakalım birşey olacakmı.

Eğer olmazsa sırayla diğer tüm dediklerinizi yapmaya başlıyacağım.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColorTRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13958,3[/B]
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1027
ColorTRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2009 23:39
Uzun zamandır fotoğraf eklemiyordum çoğalan ve iyice büyeyen karideslerimdende çekebildiğim kadar 1-2 kare ekliyeyim.













Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir