Bitki Akvaryumu Kuruyorum


senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2015 02:10
Merhabalar;
Başlık biraz iddalı oldu, kurmak istiyorum ve özellikle akvaryum bitkileri konusunda hiç bir tecrübem yok, ihşaallah kazasız, hiç bir canlıyı telef etmeden güzel bir akvaryum kurarım.

Birkaç hafta önce 2 yaşındaki kızıma bu dünya ile tanıştırmak maksadıyla (sonradan kızımı bahane ettiğimi anladım) Haqos E-380 30 lt bir akvaryum ve içine de 6 adet Cichlid ve bir Frenatus çöpçü aldım. Ama eve gelip balıkları akvaryuma koyduğum an hatamı fark ettim. (akvaryumcu arkadaşı da suçlamıyorum, o da beni uyarmıştı). Aslında bunun balıklara bir işkence olduğu buradaki forumu inceledikce daha iyi anladım, o yüzden balıkları geri verdim (frenatus hariç).

Elimde ki akvaryum:


Şimdi herşeye baştan başlamak ve en uygunu ne ise onu yapmak istiyorum, umarım sizlerden öğreneceğim bilgilerle güzel bir akvaryum kurarım. 

Canlı bitkilerin ağırlıklı bir akvaryum kurmak istediğimi forumdaki paylaşımları okudukça daha iyi anlıyorum , belki de çok zor bir başlangıç ama aceleye getirmeden adım adım nano bir akvaryumda bitkilerin ağırlık olduğu ve buna uygun cüce, küçük boyutlarda balık cinslerini beslemek istiyorum.

Ulaşmak istediğim akvaryum örnekleri:





Kısacası büyük yapraklı bitkilerin değilde zeminde balıklarında saklanabileceği yoğun bitki örtüsünün olduğu bir habitat hedefliyorum.

Yardıma ihtiyaç duyduğum konular (olmadığım yok zaten):
Bitkiler:
- Hangi tür bitkileri almalıyım
- Hangi kumu uygulamam gerekiyor
- Kaya ve diğer mangwo kökü gibi eklemelerde nelere dikkat etmem gerekiyor (bitkilerin tutunması açısından)

Gerekli ekipman/donanım
- Hangi CO2 sistemi?
- Hangi LED sistemi? Haqos'da şu an 13W florasan var, muhtemelen bunu iptal edip yerine led sistemi monte edeceğim
- Yine akvaryumla birlikte gelen Haqos TF-500 üst filitre (456l/h) bunun için uygun mudur? Şu an sadece elyaf olan filitreyi geliştirerek uygun ortamı sağlayabilir miyim?
- Hava taşı gibi ekipmanlar gerekli midir(mecbur kalmadığım sürece kalabalık yapmaması adına kullanmak istemiyorum)

ve tabiki balıklar:
- 30lt'ye uygun, cüce boyutlarda kalacak, çok büyümeyecek, sürü halinde yaşayan cinsler
- Salyangozlar uygun mudur?
- Karides gibi diğer canlılar yine uygun olur mu?

Çok fazla detaya girip, sorularla boğmuş olabilirim, şimdiden yardım ve yönlendirmeleriniz için teşekkür ediyorum.

Gelişmeleri de yine sizlerle paylaşıyor olacağım;

Herkese iyi seneler;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eostrasÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 10/01/2014
İl: Izmir
Mesaj: 484
eostrasÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2015 06:09
Bitki kumu; jbl manado,humuplus kumu,dere kumu,siyah hagen,siyah kuvars,aquacly kum, bunları kullanabilrsin fakat benim akvaryumumda jbl manado kum var ben onu kullanıyorum.Şöyle düşün bir toprak ağaç köklerini yavasca yayıyor yayması icin kumun yumusak olması lazım daha hızlı yayabilsin yada orta sertlikde..Bitkileride öyle düşünmelisin.Prodac fondo vivo tabanda bunuda kullanıcaksınız,unuttugum varsa ekleyin arkadaslar..CO2 tabletler var onlardan kullanabilirsiniz bitkiler icin..Işık seçimindede asla ve asla led kullanmayın beyaz florosan kullanıcaksınız.Kök içinde Yati kökünü kullanabilirsiniz java mossla harika bir görünüm sağlıyacakdır size:chrismass moss,su üstü bitkileride kullanabilirsiniz.Aklıma gelenler bunlar suan.. EGECAN0202015-01-01 06:11:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzanCevikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2014
İl: Mardin
Mesaj: 690
OzanCevikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2015 11:13
Öncelikle akvaryumun hayırlı olsun dediğin gibi cikletlere eziyettir o 30 lt şimdi öncelikle o akvaryumun verilen kendi filtresini kullanabilirsin çok iyidir o elyaflı olan modeller içine biyolojik sünger koyup çekişi iyileştirebilirsin şimdi gelelim bitkilere bitki için olmassa olmaz kumdur kum olarak hagen siyah bitki kumu ennn iyi tercihdir dediğin gibi uzun değilde taban çim bitkilernistiyorsan en iyi seçenek java moss tur hem co2 gereksinimi azdır hemde kısa sürede çoğalır mango köklerinin ucuna misinayla bağlayıp ağaç görüntüsü verebilirsin dibe java koy gelelim ortaya ortada bi kütük veya mangrow kökü en iyisidir jawa mossları köke bağlayıp sarmaşıklar oluştur dibin tamamını java moss yap ama arkaya dokunma arlada 5 cm lik boşluk kalsın oraya saz ek saz hem başlangıç bitkisidir hemde fazla bakım gerektirnez gelelim donanım dediğim bitkiler co2 ihtiyaç duymaz ve ben de co2 düzeneği kullanmıyorum ısıtıcı yaz aylarında gerkemez zaten kışında 25c en iyi sıcaklıktır . Filtren iyidir kalsın. İçine neon tetra al neon tetra hoş görünümlü sürü balıklarıdır 6lı 8li gruplar halinde bu akvaryuma 6 tane yeterlidir salyangoz önermem çok kısa sürede fazla ürerler bu yüzden kiraz karides öneririm hem başlangıç karidestir hem akvaryum temizliğine yardımcı olur hemde görüntüleri çok hoştur en fazla 2 cm olurlar zaten 5 tanede kiraz karides al al sana rüya gibi nano akvaryum ışık olarakta 2 şerit led en iyisidir . Teşekkürler iyi hobiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2015 11:31
Çok teşekkürler bilgiler için
Sanırım siyah daha estetik durduğı için hagen tercih edeceğim

Florasan yeterli olur demişsiniz, ozaman led in olmazsa olmaz bir durumu yok.

forumda ledler ile ilgili güzel paylaşımlar var biraz onları okuyayım, dediğiniz gibi florasan ile şimdilik devam edebilirim

Tekrar slmlar

[QUOTE=liseli hobici--ozan-] Öncelikle akvaryumun hayırlı olsun dediğin gibi cikletlere eziyettir o 30 lt şimdi öncelikle o akvaryumun verilen kendi filtresini kullanabilirsin çok iyidir o elyaflı olan modeller içine biyolojik sünger koyup çekişi iyileştirebilirsin şimdi gelelim bitkilere bitki için olmassa olmaz kumdur kum olarak hagen siyah bitki kumu ennn iyi tercihdir dediğin gibi uzun değilde taban çim bitkilernistiyorsan en iyi seçenek java moss tur hem co2 gereksinimi azdır hemde kısa sürede çoğalır mango köklerinin ucuna misinayla bağlayıp ağaç görüntüsü verebilirsin dibe java koy gelelim ortaya ortada bi kütük veya mangrow kökü en iyisidir jawa mossları köke bağlayıp sarmaşıklar oluştur dibin tamamını java moss yap ama arkaya dokunma arlada 5 cm lik boşluk kalsın oraya saz ek saz hem başlangıç bitkisidir hemde fazla bakım gerektirnez gelelim donanım dediğim bitkiler co2 ihtiyaç duymaz ve ben de co2 düzeneği kullanmıyorum ısıtıcı yaz aylarında gerkemez zaten kışında 25c en iyi sıcaklıktır . Filtren iyidir kalsın. İçine neon tetra al neon tetra hoş görünümlü sürü balıklarıdır 6lı 8li gruplar halinde bu akvaryuma 6 tane yeterlidir salyangoz önermem çok kısa sürede fazla ürerler bu yüzden kiraz karides öneririm hem başlangıç karidestir hem akvaryum temizliğine yardımcı olur hemde görüntüleri çok hoştur en fazla 2 cm olurlar zaten 5 tanede kiraz karides al al sana rüya gibi nano akvaryum ışık olarakta 2 şerit led en iyisidir . Teşekkürler iyi hobiler[/QUOTE]

Süper bilgiler teşekkür ederim, dediğiniz gibi java moss çok güzel duruyor ama asıl işin peyzaj mı denir artık tam bilemiyorum ama düzenlenmesi zor kısmı.

Hagen kum alırken ne kadar almam gerekiyor? Sanırım normalden daha yüksek tutuluyor zemin kalınlığı.

Bir sorumda berraklıkla ilgili, kullanılan özel bir fitre var mı bunun için?

Şimdiden çok teşekkürler cevaplar için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chekiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
chekiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2015 00:16
Yarım saat yazdım sana, internet bağlantım kesintiye uğradığı için yazdıklarım gitti malesef :))) Bu sefer özet geçeceğim.

- İdeal kum önerim hagen kuartz kum veya 1cm JBL Aquabasis Plus + 4cm JBL Manado.

- Akvaryum boyutlarını tam bilmediğim için gerekli kum litresini söyleyemeyeceğim.

- Zemin bitkisi istediğin için frenatusu da elden çıkarman lazım. Yoksa bitkileri sökecektir.

- Moss tabana olur ama benim çok tercihim değildir. Diğer taban türleri genelde yüksek ışık ve CO2 isterler. Eleocharis sp mini, cuba, monte carlo düşünebilirsin.

- En önemli faktör ışık. Akvaryum boyutlarını bilmiyorum ama floresan büyük gelebilir. Bu nedenle nanolarda LED tercih edilir. Floresan uyuyorsa Grolux ağırlıklı bir aydınlatma sistemi kurmanı öneririm. LED yapacaksan forumda fotosentez için LED kombinasyonları var.

- Hava motoruna gerek yok. Hatta hava motoru CO2 kaybına neden olacaktır. Gerekli oksijeni bitkiler sağlar.

- Filtren muhtemelen yeterlidir. Özel bir filtreye gerek yok. Yüksek debi olmasın yeter.

- Canlı konusunda tetra türlerini ve karidesleri öneririm. Tetralardan güzel bir sürü oluşturabilirsin.

- Kurulumdan sonra 2 hafta gübre kullanma. Bol su değişimi yapmalısın bu süreçte. Daha sonra gübreye geçebilirsin.

- Son olarak İstanbulda olduğunu görüyorum. Maltepe Aqua - Botanic'e uğrarsan isetediğin bitkiyi, bitkiliye uyumlu balıkları, karidesleri, kumu, gübreyi bulabilirsin. Ayrıca Yıldırım Abi deneyimleriyle sana yardımcı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2015 10:54
[QUOTE=cheki]Yarım saat yazdım sana, internet bağlantım kesintiye uğradığı için yazdıklarım gitti malesef :))) Bu sefer özet geçeceğim.

- İdeal kum önerim hagen kuartz kum veya 1cm JBL Aquabasis Plus + 4cm JBL Manado.

- Akvaryum boyutlarını tam bilmediğim için gerekli kum litresini söyleyemeyeceğim.

- Zemin bitkisi istediğin için frenatusu da elden çıkarman lazım. Yoksa bitkileri sökecektir.

- Moss tabana olur ama benim çok tercihim değildir. Diğer taban türleri genelde yüksek ışık ve CO2 isterler. Eleocharis sp mini, cuba, monte carlo düşünebilirsin.

- En önemli faktör ışık. Akvaryum boyutlarını bilmiyorum ama floresan büyük gelebilir. Bu nedenle nanolarda LED tercih edilir. Floresan uyuyorsa Grolux ağırlıklı bir aydınlatma sistemi kurmanı öneririm. LED yapacaksan forumda fotosentez için LED kombinasyonları var.

- Hava motoruna gerek yok. Hatta hava motoru CO2 kaybına neden olacaktır. Gerekli oksijeni bitkiler sağlar.

- Filtren muhtemelen yeterlidir. Özel bir filtreye gerek yok. Yüksek debi olmasın yeter.

- Canlı konusunda tetra türlerini ve karidesleri öneririm. Tetralardan güzel bir sürü oluşturabilirsin.

- Kurulumdan sonra 2 hafta gübre kullanma. Bol su değişimi yapmalısın bu süreçte. Daha sonra gübreye geçebilirsin.

- Son olarak İstanbulda olduğunu görüyorum. Maltepe Aqua - Botanic'e uğrarsan isetediğin bitkiyi, bitkiliye uyumlu balıkları, karidesleri, kumu, gübreyi bulabilirsin. Ayrıca Yıldırım Abi deneyimleriyle sana yardımcı olacaktır.
[/QUOTE]

Yardımınız  için çok teşekkürler;
Bitkileri inceledim, cuba ve monte carlo çok güzel duruyorlar tam da istediğim estetiği bunlarla sağlayabilirim diye düşünüyorum.

30lt yerine 60lt lik bir akvaryum kullanmaya karar verdim, zemin ölçüleri yanlış anlamadıysam 48x39cm; sizin başka bir konuda yaptığınız kum hesabını gördüm buna göre 5cm yükseklikte bir taban için 0,48x0,39x0,05= 10 lt lik bir kuma ihtiyacım var gözüküyor.

Fakat JBL lt hesabına göre satılırken Hagen kum kg olarak satılıyor. Bende zemini siyah istediğim için bu lt hesabından gitmek doğru değil sanırım, öğle değil mi?

Birde Hagen'in altına hem minarel açısından hem gübre niyetine kullanabileceğim bir malzeme var mıdır? Özellikle cuba ve monte carlo için sadece Hagen uygun olur mu aslında kritik soru bu;

Tekrar teşekkür ediyorum değerli bilgiler için

 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chekiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
chekiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2015 11:58
Selam.

Taban kumu kalınlık hesabı yaptığımız için en doğru ve kesin sonuca hacim hesabıyla ulaşırız. Piyasada hagen kg olarak satılıyor. Hagenin özgül ağırlığını biraz araştırdım. Bir yerde aşağıdaki bilgiyi buldum.

Hagen kumun 1 lt' si kuru halde yaklaşık 1,37 kg ağırlığa sahiptir. 

Bu bilgi doğru ise 10 Litre = 13,7 kg yapacak. Sen her ihtimale karşı 15 kg alırsın.

Hagen kumun ham hali siyah bazalt kumudur. Hagenin işlenmemiş hali. Piyasada maden şirketleri satarlar. Bu kumu da kullanabilirsin. Hatta tabana bunu üste hagen kullanabilirsin. Ama çok ta gerekli değil.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2015 21:46
[QUOTE=cheki]Selam.

Taban kumu kalınlık hesabı yaptığımız için en doğru ve kesin sonuca hacim hesabıyla ulaşırız. Piyasada hagen kg olarak satılıyor. Hagenin özgül ağırlığını biraz araştırdım. Bir yerde aşağıdaki bilgiyi buldum.

Hagen kumun 1 lt' si kuru halde yaklaşık 1,37 kg ağırlığa sahiptir. 

Bu bilgi doğru ise 10 Litre = 13,7 kg yapacak. Sen her ihtimale karşı 15 kg alırsın.

Hagen kumun ham hali siyah bazalt kumudur. Hagenin işlenmemiş hali. Piyasada maden şirketleri satarlar. Bu kumu da kullanabilirsin. Hatta tabana bunu üste hagen kullanabilirsin. Ama çok ta gerekli değil.

[/QUOTE]

Tekrar merhaba,
Dediğiniz gibi 15kg yeterli gözüküyor, tabi altına 2cm kadar elimdeki sıradan kumlardan kullanmayı planlıyorum, özellikle arka köşe kısımlarda yükselti oluşturmak için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir