Bitki akvaryumu planlama


mehmetsayginÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2010
İl: Adana
Mesaj: 265
mehmetsayginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2010 00:03
Merhaba,

Uzun yıllar sonra yeniden bir akvaryum kurmaya karar verdim, bir başka başlıkta kısaca bahsetmiştim.Akvaryumu kurmaya Eylül ayı ortasında başlayacağım, şimdilik sadece plan aşamasındayım.

Yaptıklarımı, yapacaklarımı bu başlıkta yazayım, sizden de fikir alayım, sorularıma cevap bulayım istiyorum.Ben çok fazla forum başlığı ve makale okudum, kafamda bir şeyler oluştu.Bunlara göre planım aşağıda, sizden yorum, yardım ve onay bekliyorum.

Akvaryum ölçülerim; 80*30*45(yükseklik).Önü bombeli akvaryumlardan.

Öncelikle bir çok örneğini gördüğüm bir arka fon yaptım, detayları ilgili başlığın 6. sayfasındabulunabilir.





Düşük donanımlı, hafif dozda besin takviyeli yöntem

1. Bitkili akvaryumum düşük donanımlı olacak.Bu şekilde başlayıp konuya hakim oldukça belki CO2 takviyesi ve detaylı besin takviyesi yapma aşamalarına geçerim.

2. Şimdilik her hafta besin takviyesi olarak sadece düşük dozda SeaChem Equilibrium ve KNO3/KH2PO4 vereceğim.Ayrıca tabana dönem dönem Tunç Bey'den sipariş edeceğim misket gübre yerleştireceğim.

3.Akvaryum florosanlarım düşük donanıma uygun olarak bir adet 20W RESUN ve 1 adet 20W Sun-Glo.

Taban malzemesi

4.Taban malzemem, en altta ponza taşı, hindistan cevizi torfu ve leonarditten oluşan bir karışım.Bunun üzerine lav kırığı diye satılan kırmızı iri taneli malzeme ve en üste de siyah Hagen kum.Bana satılan siyah kum üzerinde Hagen olduğuna dair bir ibare yok, muhtemelen değil, nasıl ayırdedebilirim bilmiyorum.Olmazsa bir paket internetten getirtip en üste onu sererim.Toplam 8cm. yüksekliğinde bir taban olacak.

Torflu ilk katman içerisine 2 sıra 10cm aralıkla misket gübre dizeceğim.

Bitkiler

Bir diğer hobim de bitki yetiştirmek, hatta süs bitkileri için bir seramız bile var ancak su bitkileri bana çok yabancı.Bitkilerle ilgili bir kaç yabancı kitap buldum okudum, akvaryum.com arşivini de dikkatlice inceledim.
CO2 olmaması çok havalı bitkiler konusunda bizi biraz engellese de CO2 kullanılmadan yaratılan çok güzel bitkili akvaryumlar gördüm.

Anladığım kadarıyla ilk başta akvaryumu hızlı gelişen ve dayanıklı bitkilerle oldukça doldurmak gerekiyor.Üstten bakıldığında akvaryumun %80 kadarının bitkiyle kaplı olması gerekecekmiş.Bu yüzden ileride sökmeyi düşündüğüm Vallisneria, Echinodorus gibi bitkileri de ilk başta dikeceğim akvaryuma.

Ben aklımdaki peyzaja göre bir şema hazırladım, bunun üzerinden anlatıp, sorularımı sormak istiyorum.



a En arka kısma Vallisneria ve Echinodorus dikeceğim.9 numaralı sol, dar kısma saz, orta 11 ve sağ 10 numaralı kısma ise Echinodorus türleri.

Echinodorus olarak Echinodorus Bleheri olmalı sanıyorum.
Echinodorus Osiris de çok güzel olmalı ama düşük donanımlıya uymaz sanıyorum.

b En solda 1 numara ile gösterilen orta kısma Ceratophyllum demersum (Tilki Kuyruğu) ya da Cabomba caroliniana     gelecek. Aklım Cabomba'da ama benim şartlarıma göre hangisi uygun diye fikir belirtirseniz sevinirim.

c Cabomba önüne 2 numralı yere ve hizasında en sağda 7 numaralı yere kırmızımsı bir bitki gerekiyor. Muhtemelen Gül olacak ikisi de ama düşük donanımlı akvaryumda yğksek sıcaklıklarda olabilecek bir başka kırmızı bitki öneriniz varsa iki alndan birine onu dikerim.

d Fondaki 2 çıkıntının ortasındaki geniş alanda 11 numaralı geniş yapraklı bitkilerin önüne 4 numara ile gösterilen alana Limon ve Zeytin karışımı dikilecek.Ya da önerinize göre ikisinden birini seçip tek onu kullanacağım.

e Orta en öne ise, yani 5 numaralı alana, limon ve zeytinin önüne çapraz alana yine kırmızı bir bitki gerekiyor, burası için Rotala rotundifolia istiyorum.

f 6 numaralı sağ ortayı ise Çınarla dolduracağım.Burası filtrenin çekiş borusunun önü, sanıyorum filtreye engel olmaz çınar.

g Fonun iki çıkıntısına (3 numaralı alanlar) Java moss, star moss ya da riccia gibi bir sarılıcı bulmalıyım.Ne önerirsiniz?

h Son olrak en önemlilerden birisi de 8 numaralı en ön alan.Bu kısımda yer örtücü, çim gibi bir bitki olmalı.CO2 olmadan kullanabileceğim seçenek sınırlı sanıyorum.

Sütunların diplerine Eleocharis Parvula, diğer alanlara ise Sagittaria Subulata olabilir sanıyorum.Bir de Lilaeopsis mauritius var, bilmem bulunabilir mi?

Benim ana planım bu ama önerilerinize açığım.

Balıklar ve diğer canlılar

Balık olarak canlı doğuranlar besleyeceğim.Aşağı yukarı 7-8 lepistes, 7-8 plati ve 10 kadar neon alacağım.

Bunların dışında vatozlar, çöpçüler, salyangozlar ve karidesler olmalı sanıyorum.Bunların nüfusunu nasıl ayarlamalıyım onu tam bilemiyorum, bu konuda da öneri bekliyorum.

Derli toplu tutmaya çalıştım ama yazı çok uzun, umarım vakit ayırıp, yardımcı olabilirsiniz.

Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vamosselvaÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 157
vamosselvaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2010 01:05
Merhaba mehmet bey öncelikli olarak  şimdiden hayırlı olsun diliyorum. nacizane fikrim bir kaç unsura dikkat etmenizi sağlamak içindir.
 Akvaryum ölçülerinizi lütfen tekrar gözden geçiriniz özellikle yükseklik 45 cm olacağını belirtmişsiniz  Zemini dolduracağınız malzeme ile birlikte ki 8 cm olarak belirtmişsiniz o zaman yükseklik yer yer değişsede ortalama olarak 35-38 cm arası olacak buda  sığ olma sınırında bitkiler büyüyünce durum kötü olabilir.
Tavsiyem bombeli cam kullanmayın akvaryumun içerisinden gelen doğal görüntü dışarıya yapay yansıyacaktır.  

ve saydığınız balıkların hepsini kullanmanızda sakıncalı gibi geldi. Biraz fazla değiller mi ?
 Bence en iyi görüntü en iyi sirkülasyonu sağlayabileceğiniz şemayı tekrar kontrol edin Saygılarımla ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetsayginÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2010
İl: Adana
Mesaj: 265
mehmetsayginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2010 08:31
Teşekkür ederim Engin Bey.

Açıkçası bombeli akvaryumun şıklığına aldandım, görüntüyü gerçekten bozuyor, şimdi olsa düz akvaryum alırdım ama almış bulundum artık, değiştiremem.

Boyut olarak da akvaryumcudayken dev gibi duran akvaryum, eve gelip de yerine konulunca, bir de fonu koyunca gözümde küçüldü durdu.Ancak mali olarak daha pahalısını düşünemedim, bunu 2 yıl kadar kullanacağım öğrenme akvaryumu gibi düşünüyorum.Tecrübe kazanınca daha büyüğüne geçeceğim.

Bu akvaryumu mecburen kullanacağımı düşünerek yazdıklarımı değerlendirir, önerilerde bulunursanız memnun olurum.

Saz ve Echinodorusları ileride sökünce 45cm yükseklik, camomba, zeytin, limon gibi bitkiler için çok sığ olmaz sanıyorum.

Dış filtreden gelen suyun akvaryuma verileceği yatay alanın önünü sirkülasyon iyi olsun diye limon ve zeytin gibi kısa bitkilerden seçtim, sanırım doğru yaptım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2010 09:19

Öncelikle hayırlı olsun. Belirttiğiniz gibi bu tank sizin için güzel bir tecrübe tankı olur.

Sorularınıza geçmeden Echinodorus gibi bitkilerin tüm tabanı kaplayacak nitelikte yaygın ve güçlü kökleri olduğunu, sökmeniz durumunda bitkiyi hafif yerinden çıkarıp köklerini kesmek suretiyle almanızın doğru olacağını belirtmeliyim. Kalan kökler kum altında zamanla çürüyecektir. Bu şekilde yapmazsanız sökme sırasında tüm tank birbirine girebilir. Yada bu tip köklü bitkileri hiç dikmemeyi veya dikipte sökmemeyi düşünebilirsiniz.
 
a E.bleheri daha uygun dediğiniz gibi.
 
b Cabomba' da yetişecektir muhtemelen ancak görünümü ve doygunluğu sizi tatmin etmeyebilir.
 
c Bu anlamda tam kırmızı olmasada en güzel bitkilerden biri Myriophyllum tuberculatum' dur. Birçok kaynakta yüksek ışık ve zor bir bitki olarak görünsede ben orta seviye bir sistemde de oldukça iyi geliştiğini tecrübe ettim ve gördüm.
 
d Size kalmış
 
g Java moss la başlayabilirsiniz.
 
h Lilaeopsis biraz sorun olabilir. Diğerlerini denemeniz daha doğru.
mustafaerdogar2010-08-10 10:20:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetsayginÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2010
İl: Adana
Mesaj: 265
mehmetsayginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2010 11:05
Çok teşekkür ederim Mustafa Bey.

Echinodorus için kadın çorabına doldurulmuş kumlarla ya da plastik ayırıcılarla havuzlar yapabilirim belki kum içerisine.Kök oraya gelince daha fazla ilerleyemez böylece.Gelişimi kısıtlanmış olur belki ama zaten bir kaç ay duracaklar.Eğer bitki hoşuma giderse tabanı bozmamaya çalışarak çorapları kaldırırım dikkatlice.

Diğer bitki önerileriniz için de teşekkür ederim. Cabomba ve tilki kuyruğunu beraber dikeyim, hangisi iyi olursa onu korur, diğerini kaldırırım sonra.

Gübreleme planındaki potasyum nitrat ve mono potasyum fosfat katı olarak ölçüyle veriliyor.Bu uygulamayla ilgili tecrübeniz var mı? Ben az miktarda suyu akvaryumdan alıp, ona karıştırarak vermeyi düşünüyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2010 11:21
Gübreleme konusundaki düşünceniz uygun. Toz gübrelerin tank içinde homojen dağılabilmesi, belli bölgelerde çökmemesi için bir miktar suda eritildikten sonra katılması daha doğru.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2010 13:43
Benim de bitkili akvaryuma başladığım ölçüler buydu,hayallerim canlandı :)

Size de  tavsiyelerim şu yönde olurdu;
---Ecinodorus türleri bu akvaryum için büyük kaçar bence, çıkarırken sorun olmaz derseniz çok büyünce çıkarmak gerekebilir.
---Bitki çeşitliliği çok fazla gibi geldi,her birinden 2-3 kök den fazla dikmeyin başlangıçta bence
---Kullandığınız fon zaten dar olan 30cm taban derinliğinden gereksiz şekilde çalmış,zevk meselesi ama bunu bir düşünün bence.
---Tabanda ben lilaeopsisin olabileceği kanaatindeyim,mayalı co2 verirseniz daha hızlı yayılır

Saygılar


Kartal772010-08-10 13:43:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetsayginÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2010
İl: Adana
Mesaj: 265
mehmetsayginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2010 14:37
Teşekkür ederim Kartal77.

Echinodorusları, sazları ve belki Elodea'yı sadece akvaryum dengesi kuruluna kadar tutmak istiyorum.Anladığım kadarıyla ilk başta fazla bitkiyle yola çıkmak gerekiyor.Sonra denge kurulunca büyükleri söküp, sevdiğim bitkilerle devam edeceğim.Mustafa Bey'in önerdiği gibi dipten keser çıkartıveririm diye umuyorum :)

Nerede okudum hatırlamıyorum, düşük donanımlı akvaryumda taban alanının en az %80'ini kaplayarak işe başlamak gerekiyor yazılmıştı.

Bitki çeşitliliği hem yukarıdaki nedenle çok hem de şartlarıma hangisi uyacak görme fırsatım olur diye düşünüyorum.Bazı bitkiler baskın gelip öne çıkacaktır sanıyorum, yanılıyor muyum?

Fon alanı daraltacağından enini çok dar tuttum, 3cm kadar bir alan kaplıyor ama haklısınız tabi, alandan çalıyor.Ama bence gereksiz değil, oraya bir resim falan koyamazdım, boş da bırakamam.Fonu kendim yapınca daha çok emeğim geçmiş oluyor, daha bir sahipleniyorum, daha özel oluyor diye düşünüyorum :)

Lilaeopsis bulabilirsem bir köşeye dikeceğim, dediğim gibi hangi türler baskın gelirse onu bırakacağım.Bakarsınız Lilaeopsis alır başını gider :)

Mayalı CO2 işini çok düşündüm ama o zaman ona göre ışığı arttırmak gerekecek belki, gübre işi artacak vs. Şimdilik en basit şekilde yola çıkayım diyorum.

İlginiz için çok teşekkür ederim, konu kafamda daha netleşiyor her mesajla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir