Bitki akvaryumum, eleştrilerinizi bekliyorum. (güncellendi)


Ulaş AktokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Ulaş AktokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 02:06
Günaydın efendim. Aşağıdaki maddeler yeni kurduğum bitki akvaryumumun özellikleri ve hakkındaki birkaç sorumdur. Forum’a nasıl resim ekleneceğini keşfedemedim, imageshack’e link verdim fotoğraflar için. 14 yaşında sahibi olduğum mezarlıkvari akvaryumumu saymazsak bu ilk akvaryumum. Acemiyim yani. Birkaç gündür siteyi bolca karıştırdım, öğrendiklerimden yararlanmaya çalıştım ve baya masraf yaptım. Her türlü yorumunuz, eleştiriniz, tavsiyeniz, hak ediyorsa iltifat beni mutlu edecektir.

--Özellikler ve donanım:

-     net 35 litre
-     2 aquastar, 2 gro-lüx olmak üzere toplam 60 watt aydınlatma
-     altta iri taneli beyaz kum, üstte lav kırığı
-     co2 tüpü
-     basit valf var, selenoid valf veya ph bilgisayarı yok, yani kendim ayarlıyorum.
-     seramik tavanlı difüzör ve kabarcık sayacı
o     gündüzleri ışık açıkken saniyede bir kabarcık
o     geceleri kapalı
-     sabah akşam ph ölçümü
o     hep 7 civarı çıkıyor.
o     iki gün önce becerisizlikten valfi çok açtım, akvaryum kabarcık doldu, borular patladı, sonrasında ph 6,5 çıktı, şimdi yine 7.
-     Elite jet-flo 50 iç filtre, saatte 300 litre devinimli, suyu bir boru üzerindeki on delikten arka cama veriyor. Akıntıyı minimumda tutmak için yaptım bunu.
-     Isıtıcı ile 26 derecede tutuluyor
-     suya 4 günde bir 5 ml cbt gübre ekliyorum
-     Pet şişelerde üç litre su bekletiyorum şu an, üç gün sonra günde bir litre su değişimi yapmaya başlayacağım
-     Günde bir kere az mikar Tetra, terracrust karides yemi atıyorum
-     Yem niye diyeceksiniz, 5 kiraz karidesi, 3 hayalet karides var.
-     40 cm’lik bir mangrov kökü ve babamın eskiden dağcılık yaparken kaçkar dağının zirvesinden getirdiği küçük bir kaya var. Ağrının 5100’üncü metresinden de olabilir emin değilim. Oradan geri dönmüştü de. Zirveye 100 metre kala=) Neyse ne alakaysa. Kayayı koymadan kaynattım ve temizledim.

--Bitkiler:

-     2 java fern
-     2 java fern narrow
-     4 ech. grandifolus
-     2 tane 5’li Bacopa Monieri
-     100 kök Lilaeopsis brasiliensis
-     100 kök Lilaeopsis novae
o     Bu ikisi bildiğimiz çimen galiba, aralarında bir fark göremedim ben. Ve alırken daha küçük gözükmüşlerdi bana, biraz fazla geldiler sanırım akvaryuma şimdi.
-     bol bol elodea
-     2 küçük ludvigia repens, gül de deniyor sanırım bunlara

--Sorularım

1-

Uploaded with ImageShack.us     Burada grandifoluslardan birinin köklerin gövdeyle birleştiği kısmının topraktan dışarıda olduğu görülüyor, ancak kökler toprağın içine doğru gelişmişler. Yalnız kökler toprağa doğru ilerleyeceğine bitki yükseliyormuş gibi bir hali de var. Akvaryum yeni olduğundan ve dengesi oturmuş olmadığından pek elimi sokup müdahale etmek istemiyorum. Sizce böyle kalsın mı toprağa gömeyim mi? Bunu yaparken köke zarar da verebilirim.

2-

Uploaded with ImageShack.us     Bu da başka bir grandifolus, yeni çıkan yaprağının renginin yeşil olmadığı görülüyor. Daha çok kırmızı gibi, sararmış havası da var. 35 litreye 60 watt’ın biraz aşırı olduğunu biliyorum, bir yerde 2 watt/litreye kadar çıkılabileceğini okumuştum böyle yaptım. Acaba kötü mü oldu ve yapraktaki kaymış rengin sebebi bu mu? Yoksa normal mi?

3-

Uploaded with ImageShack.us     Burada da difüzörümü görüyorsunuz. Yükseklik 35 cm olduğundan doğrudan versem, 35 cm gibi kısa bir mesafe sonra kabarcıklar yüzeye ulaşıp pek çözünmeyeceklerdi. Filtrenin hemen altına yerleştirdim. Hem kabarcıklar filtrenin altında birikiyorlar ve orada uzun süre kalıyorlar hem de filtreye giren kabarcıklar iyice çalkalandıktan sonra çoğu tekrar taa dibe iniyor akıntı ile, ondan sonra yüzeye çıkıyorlar. Şimdi filtrenin içine gaz vermek iyi fikir midir, ve bu kadar çok dolaşınca akvaryumda, gazın fazla çözüne ihtimali var mıdır? Yani kısaca iyi bir şey mi yapmışım gereksiz mi?

4-

Uploaded with ImageShack.us      Kirazlarımdan biri, sağlıklı görünüyor mu? Kirazlarım yemle hiç ilgilenmiyorlar da. Hayaletler doyup kendi köşelerine çekildikten sonra bile. Gerçi izliyorum, bütün gün bitkileri yiyorlar. 3 dişi 2 erkek var, ürerler mi acaba hayaletlerin varlığında?

5-

Uploaded with ImageShack.us      Bu da genel görünüm. Göze batan, ters bir şey var mı?

6- Işığın açık olduğu saatlerle ilgili sorun var, floresanların balastları aşırı ısındığı için açık bırakıp evden çıkmak istemiyorum. Zaten annemleri zor ikna ettim eve koca bir co2 tüpü sokmaya, erimiş bir kapakla veya alevle falan karşılaşırsak bu iş biter bir daha izin vermezler. 19 yaşındayım annemlerle yaşıyorum da ben, neyse dolayısıyla ışık bazen günde on saat, bazen günde 5 saat, bazen sabah, bazen akşam açık oluyor. Co2 de sadece ışık açıkken açık oluyor. Bazen gece üçe kadar oturup ders çalışıyorum, akvaryum da çalışma masamın üzerinde, ışığın açık olması hoşuma gidiyor. Günde 15 saate çıkmış oluyor aydınlatma. Bu düzensizlik bitkilere olumsuz etki eder mi dersiniz?

7- Dengenin oturduğundan emin olunca özel tür lepistes ve cüce vatoz alacağım. Bu akvaryuma uyar mı bunlar? Ve ne zaman almak sağlıklı olur? Özel tür lepistesi öldürürsem çok üzülürüm de.

8- Dediğim gibi su değişiminden önceki bekletme için pet şişe kullanıyorum. Klor sudan havaya karışarak, yani uçarak ayrılıyor. Pet şişe olunca yüzey alanı/hacim oranı küçük oluyor. Bu sorun olur mu?

9- Özelikler kısmında saydıklarımdan başka özelliği olur mu bir akvaryumun?

10- Son olarak, akvaryum kuracak arkadaşlara fikir de versin diye bütün bunların maliyetini yazıyorum.

Akvaryumun kendisi, filtre, ısıtıcı, ternometre, beyaz taneli kum, sera su düzenleyici içerenköy karfur’un içindeki petshoptan, 130 lira.

Tüm bitkiler, gübre, karidesler, lav kırığı yerlibitki.com’dan, toplam 100 lira. Adam muhteşem bir iş yürütüyor bu arada.

Tüm co2 sistemi, ışıklar ve balastlar, ph ölçer, yem Maltepe Pet’ten, toplam 250 lira

İlki dışında hiçbiri insanı kazıklamaz da, sizce fiyatlar makul mu? Şahsen Anadolu yakasında oturanlar için Maltepe pet’i kesinlikle tavsiye ederim. Bitkileri görüp alma fırsatı olmayanlar için de yerlibitki.com’u tavsiye ederim.

Eveeet efendim, buraya kadar okuyanlara ve fotoğraflara bakanlara ne kadar teşekkür etsem azdır. Eleştirilerinizi bekliyorum.

Bu mesajı aslında dün akşam yazmıştım, linklerden birini yanlış yazmışım, düzelteyim derken hepsini sildim. Meğer düzeltince baştan yazmak gerekiyormuş. Ben düzeltme kısmına yazdığımız şeyi en alta ekliyor sanıyordum=). Dünkünden biraz farklı oldu çünkü hatırlamıyorum, neyse, olduğu kadar, iyi günler dilerim.
Ulaş Aktok2011-04-18 15:42:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aylivaÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2010
Mesaj: 214
aylivaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 15:03
Bu yazdıklarını koyduktan sonra akvaryumda su için yer kaldı mı O.o

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 15:08
Ben fotoğrafları göremedim!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulaş AktokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Ulaş AktokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 15:46
[Quote]Ben fotoğrafları göremedim![/QUOTE]

Sanırım düzelttim. Ben görebiliyorum şu an evden. Yalnız iş yerinizde imageshack.com engellenmişse göremezsiniz.


[Quote]Bu yazdıklarını koyduktan sonra akvaryumda su için yer kaldı mı O.o[/QUOTE]


Fotoğraflarda görünüyor:) Galiba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*AKIN*Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2011
İl: Denizli
Mesaj: 1453
*AKIN*Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 16:22
Camı silerken iz kalmış :) Bitkilerinde zamanla güzel olacak gibi. CO2 nin ayarını kaçırma küçük tanklarda kontrolü oldukça zor olur. Sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulaş AktokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Ulaş AktokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 10:22
Teşekkürler, yalnız sorulara cevap verebilen yok mudur? Onlar önemliydi de:)

Bir de az miktarda bakır elemetinin bile karidesleri öldürebileceğini okudum, benim gübrede de bakır var. Bu doğru bir bilgi midir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birol2003Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 262
birol2003Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 21:40
Sevgili Ulaş kurulumdan önce yeteri kadar araştırma yapmış olman şu anda az eleştiri almanın sebebidir.
 
İlk kurulum için bitki sayın yeterli ama hightech bir akvaryum kurmuşsun su dengen oturdukça bitkileri kademeli olarak azalt yoksa balıklara yüzecek alan bırakmazlar benim tavsiyem öndeki bitkileri arkaya çek ve 1/2w ışık olayını avantajına çevirip cuba tarzı bir taban bitkisine yönel.
Balıkları 1 hafta hatta 2 hafta daha koyma su dengen bir otursun ondan sonra koy.
Doğayı taklit etmeye çalıştığımız akvaryum ortamında düzensiz hiç bir şey canlılar için iyi gelmez senin tankın oldukça küçük bu yüzden yaptığın ufak hatalar yada görmezlikten geleceğin aksaklıklar su dengesini ciddi anlamda değiştirebilir ve canlı kaybına sebep olabilir aynı şey ışık içinde geçerli bitkiler düzensiz ışıkta yeteri kadar güçlü büyüyemezler. Lambaların aşırı ısınmasından korkuyorsan fasılaları artırarak ısınmalarına engel olabilirisin örnek vermek gerekirse 10 saat açık kalması gereken aydınlatmayı 3+3+4 şeklinde günde 3 farklı zaman dilimine yayabilirsin bu iş için 10-15 ytl civarında satılan elektronik veya mekanik timerlardan alman yeterli. CO2 yi sürekli açık bırakmak risk olacağı için selenoidvalf ilerde mutlaka edin. Gübrelerde bulunan bakır eser haldedir karideslerine hiç bir şey yapmaz merak etme.
 
Bunların dışında gayet başarılı bir tank olmuş, araştırmayı seven okuduğunu anlayan ve armut piş ağzıma düş taktiğini kullanmayan senin gibi gençlerimizi hep taktir etmişimdir. Tebrik ederim.
birol20032011-04-19 21:40:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulaş AktokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Ulaş AktokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2011 14:39
Birol Bey çok teşekkür ederim, ancak imkanlarım yeterli olduğu için araştırma yapabilip doğru kurulumu sağlamış olduğum göz ardı edilmemelidir. Keşke her gencimiz bu imkanlara sahip olsaydı.

Akvaryumda küçücük salyangozlar çıktı ortaya, sayıları 15 kadar. Yosunları yiyorlar gibi bir halleri var. Bunlara müdahale etsem mi?

Yakında gidip kh nitrit nitrat ve amonyak testi alıp uygulayacağım, o zaman su dengesi hakkında daha iyi bir fikrim olur diye düşünüyorum. Balıklar için de 2 hafta beklemeye karar verdim.

Bu da bugün yakaladığım hoş bir görüntü. Birkaç yıldır fotoğrafçılıkla da uğraşıyorum.



Uploaded with ImageShack.usUlaş Aktok2011-04-21 23:42:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir