Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t


akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 21:23
%40 gün ışığı
%25 mavi
% 15 kırmızı
%20 de parlak beyaz bağlarsınız akvaryum kapağına işiniz görür.
yani 1 metre ledin varsa 40 cmsi gün ışığı olmalı 25 cmsi mavi gibi....oranları hesaplarsınız. 10 metre ürün koyacaksanız 4 metresi yani %40ına takabül eden gün ışığı olmalı sistemde...
 
Önemli not: arkadaşlar http://www.lightpack.net/  bir arkadaşla tanıştım ...Akvaryum sektörüne yönelik dedim neler yapabilriz buhar basıncını önlemek için aliminyum plakalrdan bahsetti...LED FLORSANLAR biraz pahalı 60cmsi 30 tl gibi bişey ama farklı alternatifler var bir de bunları her yıl değiştirmeniz gerekemz!
 
Ben telefonlarını yazıyorum şirketin inceleyin görüşün Ahmet bey konuşmuş dersiniz sizle...
 
 
0533 525 68 81 (konuştugum şahıs)
0532 406 32 55
 
Şunu belirteyim tamamen karşılıksız bir bilgidir...Herhangi bir ticari amacım olmadığı gibi elemanlaı tanımam...
 
 
Not: SMD tipi LEDLER den bahsedicem! POWER ledlerle karıştırmayın! Florsan tipi ve şerit tipi vardır.
 http://www.opvision.com.tr/images/Product/2.jpg bu mesela smd şerit leddir.SMD tipidir.Şeritte bildiğimiz şerit gibi olduğundan almıştır bu ismi..
smd flrosanhttp://www.olino.org/wp-content/uploads/2008/11/lle_smd_single_alone1.jpg bunlardan florsan yapanlarda var... smd ledlerini daha sağlam yapmışlar su buhar geçirmemesi için..dış yüzeyi kaplamışlar SMD flrosan olmuş...türkyiede varmı bilmiyorum araştırıp sorun varsa bu florasanlar da uygundur. Renkleri zaten altta belirttik...
 
Mantar tipi var power var acayip acayipleri var...ama en eknomik en son teknoloji ve en ucuzu sMD tipidir! ısınma yok denecek kadar azdır!
 
Şerit tipidir bunlar 1 metre şeklinde satılır... alıp yapışırıyorsunuz çok basit! bir adaptör kafi! Çok kolay,japonlar yasakladı ampülü! sanırım lede geçecekler tüm devlet kurumularında zorunlu olarak....

 
Bitki aydınlatmasında Florsanlar önerilse de önermiyorum! İsraf extra masraf kaçınılmaz oluyor. Şimdi sizlere son teknoloji ve kullanacağınız ledlerden bahsedicem.Kısa zamanda da laboratuvarda spektrum analizini bizzat yapıp burdan ekleyeceğim!
 
Öncelikle fotosentez grafiğini hatırlayalım ; resim ekliyorum çıkmassa ilerleyen zamanlarda googleden fotosentez grafiği şeklinde aratırsınız.
 

grafikte görüldüğü gibi bitki en çok mavi ve kırmızı noktaları kullanıyor fakat dikkat edilirse diğer renklerde kullanılmış mesela yeşilin tonları ve turuncunun tonları gibi...
 
Akvaryumda aydınlatmanın tüm versiyonları kullanılabilir! LED METAL HALİDE florsan vs vs... Amaç fotosentez grafiğine yakın renkler koymaktır.
 
Yalnız renk konusu biraz karmaşıktır şöyleki renkler mesela mavi 410-500 nanometre arası değerlerde mavidir...600-700 arasında da kırmızı tonlardadır... Yani fotosentezin en çok kullanıldıgı aralıktır. Bu renklerin mesela 400 nanometre degerine sahip ışıkta mavidir 420 nanometrede gene mavidir ama enerjisi değişir bu sefer E=hc/lamda şeklindedir... Kesikli spektuma sahip oldugu için enerji ,sizin her aldıgınız mavi renk ışık yayan florsanalrın frekansı ya da spekturumu değişiktir.
 
 
 
KELVİN SICAKLIĞI NE DEMEK ? yok efendim 6000 kelvin olacak yok 10000 olacak bunlar şu demek arkadaşlar...renkler maviye yaklaştıkça kelvin değeri artar... gün ışığı ise beyazdır 6000 kelvindir renk sıcaklığı yada parlaklığıda denebilir. Kırmızı daha soğuk renk olduğundan kelvin değeri düşüktür. Bitkiler ise karma bir kelvin değeri kullanır. Yani hem soğuk hem sıcak yani hem mavi hem kırmızı...Gün ışığında ise hepsi mevcut olduğundan sadece gün ışıgı da kullanabilrisiniz. Ama daha iyi verim alabilmek için Mavi spektrum ışıgı ve Kırmızı renk spektrumlardan ledler ekleyin sisteme!
 
LEDLER hangilerini kulanacağız?
 
Şunu ekleyelim herkes kafasına göre lütfen yazı yazmasın! bana çok şikyet geliyor ışık konusunda...bu konuyu fizikçilerin işi!
 
Şunlardan öneriyorum hem ucuz hem ekonomik ...
Ürün Adı : Led Strip Kırmızı - Led Şerit Kırmızı 5 Metre
Led strip gün ışığı
LEd strip parlak beyaz
Led strip mavi
Led strip sıcak beyaz
Led strip soğuk beyaz
Marka : DİJİTAL
Fiyat : 35,00 USD + KDV -65 dolar arası= 5 metre fiyatıdır!.
 metresi 7 dolara geliyor
her metresi bir metrelik florsana eşdeğer şeklinde kabul edebilrisiniz. yani 5 metre florsan eder!
 
 
Ekonomisi : özetle 50 watt ledle 550 watlık verim alabilirsiniz...sebebi ısıya dönüşüm yok! flrosan veya diğer tiplerde ısınma enerjisi gerilim nedeniyle verim düşüktür.
 
Bağlama şekli karışık bağlayın...
 
Uygulama :
 
Kapak 1 metre olsun en 60 cm olsun...
 
önerim :1.5 metre mavi 1 metre kırmızı 1 metre gün ışığı 1 metre sıcak beyaz 1 metre soğuk beyaz minumum budur...
 
abartı ve gaz isteyenler 2-3 katını bağlayabilir!
 
 
Elektirik faturasına yansıyanlar: metre başına 60 led düşer harcadığı enerji 5 wattır!
 
5 metre = 25 wat   tüketir verdiği ışık 250 wat gücündedir!
10 metre = 50 watt  yakar...  550 wat gücünde ışık verir!
20 metre =100 wat enerji tüketir...  sanki 1100 wat lık ampül varmış gibi ışık verir....Audi r8 modeli gibidir bunlar :)
 
 
 
Arkadaşlar daha basit ifadesi şöyledir... 1 metre led lamba 1 metre florsan gibi davranır. 1 metre led 5 watla çalışır! ama 1 metre flrosan 50-55 watla çalışır ...flrosandan 11 kat verimli!!
 
Kısaca mavi SMD led
Kırmızı SMD led
GÜn ışığı smd led
Beyaz smd led
SIcak beyaz SMD led (maviye yakın bi beyaz demektir)
Soğuk beyaz SMD led (kırmızıya yakın bir beyaz demektir)
 
Bu üsttekileri karma bağlayın bellirli aralıklarla 12 volt adaptorlerle çalışır bunlar standarttır...
 
Özel bilgiler soranlar msnden iletişim kruup sorabilir.
 
Ledlerin kullanım ömrü :  Arkadaşlar flrosan aldığınızda 1 yıl sonra spekturmu falan kayar zararlı ışınlar yaymaya başlar...Zaten flrosanın bozuldugu kenarlarının siyahlaşmasından anlaşılır...kUllanım ömrü florsanların 5000 saat...ledlerde ise 50 000 saattir... yaklaşık flrosanların 10 katı kadardır..!!!
 
Dikakte alın bakın israilogullarının bir sözü vardır şöyle diyorlar: ucuz mal alacak kadar param yok! demişler...eee bizde biraz akıllı olalım...Ledler biraz pahalı gelebilri ilk etapda 1-2 dolar fazla gelri metrede gerçi şu an çok ucuzladı.... bir kere yaptırın sağlam yaptırın...
 
Bide dikkat ledlerin 1 metresinde 60 led var!! = 7 -10 dolar arasıdır! metresi...
 
ışık nekadar fazla koyarsanız okadar iyidir...  florsan gibi dizin ledleri...
 
tavsiyem 400 litre için = 10 metre ledle yetiştireyemeyeceginiz bitki yoktur!(sanki 10 flrosan bağlamışsınız gibi etki yapar) 100-150 tlye gelir 10 metresi!!!! şimdiden okuyan paylaaşnlara teşekür ediyorum ! ülkemizde verimli bir nesil yetişmesi dileklerimle yazdığım eseri kesinlikle bedeva paylaşın ! Allah ilminin karşılıgı alınmaz!!!!
 
 
Türkyiede satan firmalar için google satırlarına : smd şerit led yazıp aratabilirsiniz iletişim kurup alabileceğiniz gibi ...www.ebay.com adresinden üyeliği olan uluslararası tiracet yapan arkadaşlar da biraz daha ucuza temin edebilirler.. 5 dolar ebaydan kargo dahil alacağınız rakamdır metresini ...türkyiede de 10 dolar civarı.. bekleyemem acil lazım derseniz türk firmalrından alın 1-2 dolar indirim yaparlar metresinde belki ...
akvaryumtr2009-10-09 23:24:00

Beğenenler: [T]174243,barnabi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]174243,barnabi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 22:25
Uygulama yapılmış ve verim alınmış tank örenekleri var mı?
Led teknolojisi çok yeni deneyip görmek lazım diye düşünüyorum.
Saygılar
ativan2009-09-30 22:26:05

Teşekkür Edenler: [T]25595,deep fish[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vsezerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 246
vsezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 22:40
[QUOTE=ativan] Uygulama yapılmış ve verim alınmış tank örenekleri var mı?
Led teknolojisi çok yeni deneyip görmek lazım diye düşünüyorum.
Saygılar
[/QUOTE]
 
LED'li aydınlatma sistemi Maltepepet'de deneme amacıyla 2 adet akvaryuma kurulmuştu. Sanırım 4-5 ay oldu. Bitki gelişimlerinde kesinlikle hiçbir sorun yok..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 22:44

vsezerin dediği gibi Yıldırım Bey kullanıyor bitkilerde gelişim mükemmel! SMD tipi tercih etmiş Yıldırım bey de...

 
B bırakın bitkiyi CORAL deniz akvaryumlarında bile kullanılıyor yurtdışında !
batuhanbayram2009-10-22 14:20:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dream7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 459
dream7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 00:07
14 adet bitkili tank yaptım. Yarısında deneyeceğim nasipse. Bakalım ne türlü bir değişiklik olacak. Verdiğiniz bilgiler tüm fikrimi değiştirdi. Biraz daha araştırma yaparak kısa sürede karar vermem gerekecek. Çok zamanım kalmadı. Uygulama sonrası tecrübelerimi sizlerle paylaşırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 00:13
Peki bu ürünler su buharından zaman içerisinde etkilenmezler mi?
Adaptörler nasıl olmalı ve nasıl bağlantılanrdılmalı?

Ledleri okurken şöyle bilgilerde verilmiş:
B
itkili akvaryumlarda Led Aydınlatma perfrmans açısından iyi değildir.. Yani btkili akvaryum düşünüyorsanız Led ile Aydınlatma fikrini bir kenara bırakmanız gerekiyor.. Çünkü ne kadar fazla Led Ampül bağlarsanız başlayın bitkili bir tank için faydası olmaz..

Neden olmaz diye soracak olursanız ben sadece kullandığım bir sistemin tecrübe ile sabit olarak bitkilide faydasını görmediğimi belirtmek isterim.. Teknik bilgileri de verecek bir arkadaşımız mutlaka çıkacaktır.. Kesin olan bir şey var ki Bitkili akvaryumlarda Led ile aydınlatma kullanılmaz..



Belki eski led teknolisine göre konuşuldu ama elektronik işinden anlayan arkadaşların yardımlarına ihtiyaç var.
Adaptör ne kadar kaliteli olmalı bu kadar sayıda led için maliyeti nedir?
Gibi çok soru geldi ve kafam karıştı açıkçası.
Yardımlarınızı bekliyorum.

Saygılar
ativan2009-10-01 00:27:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dream7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 459
dream7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 01:17
 Onur bey. Sizin sorularınıza bende aynen katılıyorum. Ancak oradaki açıklama eski led ışık sistemleri için geçerli olabilir kanısındayım.
 Benimde merak ettiğim bu led ışığın bağlantı ve ekleme yapılmasındaki güçlükler. Yani bu kısım muamma benim içinde. Biraz araştırdım ancak ilgili sitelerde genelde iç ve dış aydınlatma aparatları mevcut ve bu ürünlerin açıklamaları çok yetersiz. Bir tane sembolik resim ve altında ürünün teknik açıklamaları var.
benim merak ettiğim 50 cm lik bir akvaryumun üzerine mavi-kırmızı-soğuk ve sıcak beyaz gibi renkteki ledleri nasıl birleştireceğimiz. Bu led silikon kaplamalı kablolar kesilip kolayca birbirlerine ek yapılabiliyormu. Adaptör nekadar uzunlukta bir kabloyu besleyebiliyor. 1 metre ise mesela biz 1. 5-1. 8 metrelik kurulum yaparsak ne tür adaptör kullanmalıyız(bu kurulumu her renk çeşidinden led lerle dizayn ettiğimizi varsayıyorum). Bu konulardada bilgi alabilirsek eksik noktaraları biraz olsun aydınlatmış oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 01:56
Öncelikle şunu söyliyeyim, ledler ancak lowtech bitkili tanklarda iş görür, kalkıpta high tech bir tanka uygularsanız verim alamazsınız.
 
Ben şu an led lambaları tanganyika tankı için düşünüyorum .
 
Bende ledlere sıcak bakıyorum ama aklıma takılan bir soru var, ledler bu kadar uzun süre yandığında çok ısınıcaklardır, bu sıcaklığa dayanabilirler mi ?
EFENDİ2009-10-01 01:58:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 10:09

SMD (Surface Mounted Device - yüzeyden montajlı devre elemanı) demektir. Önemli olan Led'in yaydığı ışığın dalga boyu ve ışık akısı miktardir. Bu konuda Led Grow Light ismiyle anılan ticari ürünler zaten mevcut ve seracılıkta kullanılıyor. Hatta olayı bir sonraki boyuta taşıyıp, güneş ışığından aldığı enerjiyi depolayıp, bitkiler için sürekli kontrollü bir aydınlatma sağlayan sistemler bile kullanılıyor.

Led aydınlatma ile bitkili akvaryum kuran ve gözlemlerini bildiren olursa bizler de bilgi sahibi oluruz. Ancak ülkemizdeki üniversiteler, bilim adamları, araştırmacılar, ticari olarak bu işin içinde olanların her zaman olduğu gibi ortalarda yoklar! Bir de Led armatür alırsak o kadar flouresan lamba ne olacak?
Piyasadaki meşhur firmaların bitki için sattığı ampuller 30-40 TL arası, balast, armatür vb girince pazarın oldukça büyük paralarla döndüğünü söyleyebiliriz.
 
Hobicilerin derme çatma, deneme yanılma metoduyla vardığı sonuçlar da ne yazık ki yeterli değil!
Bu işin bir bilim olduğunu acaba ülkemiz ne zaman anlayacak?
 
Led lambalar kullanarak bitki yetiştiriliyor. Ülkemizde akvaryum bitkileri ticari olarak değeri fazla olmadığından seracılıkta daha ileri teknolojiler mevcut.  Akvaryum bitkisi değil ama domateste başarı sağlanmış!
Bu konuda sizlere bazı bilgiler aktarmak istiyorum:
"En önemli çevresel faktörlerden biri bitkileriniz için doğru bir ışık sağlamanız gerektiğidir. Bitkiler fotosentez için ışığa ihtiyaç duyarlar.
Bitkileri büyütmek ve geliştirmek için ihtiyaç duydukları ışık enerjisini fotosentez yoluyla glikoz ve oksijen’e dönüştürebilen özellikleri vardır.Yetiştirme ışıklarını iç mekânda kullanmak için dikkatlice incelememiz gerekir, çünkü bu seracılık girişiminizi başarıya ulaştırabilecek en önemli etkendir.

Bitki yetiştirme ve çoğaltmada en iyi olarak kabul edilen HID (metal hidrit lambalar) ışıkları güneş ışığına benzer ışık üretir.

Yetiştirme ışıkları mükemmel hidrofonik ışıklar üretir. HPS (sodyum buharlı lambalar) Yüksek basınçlı sodyum’un yerini tutar, ve bu profesyonel çiftçiler tarafından serada sebze ve çiçek üretiminde kullanılır.
Kabarcığın bıraktığı spektrum rengi önemlidir, çünkü; bitkiler olgunluk derecelerine göre farklı renklere dönüşürler.
Eğer olgun bir domates ağacınız varsa veya meyve, çiçek gibi şeyler üretmek istiyorsanız; bitkinin düzgün şekilde serpilmesini istiyorsanız kırmızı/ turuncu spektrum’u kullanmalısınız.
LED ışıkları kullanışlıdır. Çünkü, bitki yetiştirmede düzenli bir renk kullanımı içerisindedirler ve ihtiyacınız olduğu yerde çokca ışık üretimi yaparlar.
Eğer domatesleri iç mekânda ekmeyi düşünüyorsanız, diğer bir popüler domates bahçıvanlığı metodu; floresan yetiştirme ışıkları almanızdır. Bu yeni domates ağaçlarınızı 13 ila 18 saat arası direkt olarak ışıkların altında tuttuğunuzda güneş ışığına benzer şekilde yetişmelerine olanak sağlarsınız.
Güçlü  90w led veya yukarısındaki yetiştirme ışığı her tür bitki yetiştirmek için idealdir, ve serada iyi çalışır, hidrofonik  veya toprak tabanlı olması farketmez. Bitki fotosentezi için sadece kesin spektrumları kullanır.
 
 
 
fantastik32009-10-01 10:47:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 11:14
TEKNİK BİLGİLER
12 volt adaptör le paralel bağlı olduğundan ister 1 led istr 100 led yakabilrisiniz..sistem ona gröe akım çeker....
 
60 led = 5 watt enerji tüketir saatte
 
Spektrum olarak gün ışığı ağırlıklı alınız! Aralarda amvi kırmızı turuncu sıcak beyaz soğuk beyaz renkleri kullanın...
 
 
SMD tipi ledler bir şerit üzrine nanoteknoloji kullanılarak dizilir...Power ledler ise elle dizebilrsiniz..SMD ledler de ısınma problemi olmadıgıı gibi yani power led gibi değildir!  adamlar bunu dikakte almış ve ona göre yapmışlar.
Bitkiye faydası olmaz demek saçmalık olur. Ledin problem gibi algılanan bir noktası noktasal aydınlna yapmasıdır. Ama SMD tipi ledler 120 derece açıyla ışığı yayan türler olduğundan problem aşılmıştır. Geme açısı geniş açıdır...Dar açılısı da var siz geniş açılı ışığı yayan tiperden alacaksınız! Zaten led sayısı arttıkça problem ortadan kalkıyor.
 
SMD tipi ledden maltepe pette gördüm deney olarak yapmışlar ve hatta kırmızı ya da mavi eklememiş ...onun yerine gün ışığı koyarak telafi etmiş ..yani profosyonel bir seçim değil ama güzel seçim sayılır ve bitkielr mütiş...zaten deney amaçlı yapmış yıldırım bey...tebrik etmek gerekir!
 
Kısa ve öz olarak SMD LED her akvaryuma gider...Yok ufak akaryumda dendeim olamdı demek sizinsu probleminiz var demektir...
 
Yani ufak akvaryumalrdaki problemler gübrelemeden ve su hareket etmedigi için sudan kaynaklanıyor..Işıkla alakası yok...Mükemmel ışıgı olup bitki çürütenelr var bu su eğerleri ile igili...Özelliklede suyun hareket etmemesinden kaynaklanır yosunlar...Işık apayrı bir olaydır...
 
İlerleyen zamanlarda laboratuvar şartlarında spktrum çizgilerini eklyiecem...şu aralar yogunuz...
 
Maltepede bir elektronikçi var ordan da temin edilebilir ledler...Ya da karaköy en ideali...SMD tipi olmasına dikkat edin böle bir şerit üzrine dizilidir zaten!!
akvaryumtr2009-10-01 11:20:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 11:56
Ledlerin ne kadar kaliteli olursa olsun aydınlattıklar ortamı ısıttıkları söylenmiş. Led takarsak su ısınıp sıcaklık dalgalanmaları yaratırmıyız acaba?
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 16:18
[QUOTE=ativan]Ledlerin ne kadar kaliteli olursa olsun aydınlattıklar ortamı ısıttıkları söylenmiş. Led takarsak su ısınıp sıcaklık dalgalanmaları yaratırmıyız acaba?
Saygılar
[/QUOTE] 

SMD tipi ledde ısınma sıfırdır!
 
Power ledlerde de ısınma olmaz. ama çok az oluyor powerlerde çok çok az.Yani sayılmaz! Powerdede mercekten dolayı oluyor olabilir ama florsanların yanında sıfır sayılır gene! Çünkü gaz yok ortamda ki çarpışma ile ısınsın!
 
SMD de hiç olmuyor!
 
Isınma yok power led degil bunlar! Power ledle karıştırmayın...
 
Bu SMD tipi ledler son teknoloji,aldıgı enerjinin tamamını ışıga dönüştürür.Yani ısınma olmaz...
 
Sizlerle bir makale paylaşayım;
 

LED: Asrın İcadıhttp://www.hafif.org/yazi/led-asrin-icadi

 

Küresel ısınma ve Kyoto Protokolü’nün gündemi bayağı bir meşgul ettiği yakın zamanda, enerjinin en çok tasarrufa ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan aydınlatmada en önemli artıyı asrın icadı LED’ler sunabilir.


boğaziçi köprüsü
Çevreye verdiği zararı nadiren daha az olan LED’ler ışığın icadından sonra en önemli buluş olarak kabul ediliyor. Günümüzde kullanılan en verimli yapay ışık kaynağı olan LED’ler oldukça küçük bir enerjiyle çalışıyor ve aldığı enerjinin tümünü ışık kaynağına dönüştürerek bu sayede ısı yaymıyor. Böylelikle ısınma sorunu olmadan enerjiden tasarruf sağladığı için ekonomik olma özelliğiyle ön plana çıkıyor.
 
 
akvaryumtr2009-10-01 16:30:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2009 11:32
[QUOTE=akvaryumtr]
 5 metre = 25 wat   tüketir verdiği ışık 250 wat gücündedir!
10 metre = 50 watt  yakar...  550 wat gücünde ışık verir!
20 metre =100 wat enerji tüketir...  sanki 1100 wat lık ampül varmış gibi ışık verir....Audi r8 modeli gibidir bunlar :)
  [/QUOTE]
Merhaba Ahmet Bey,
 
SMD Led' ler hakkında verdiğiniz bilgiler gerçekten ilgi çekici. Ayrıca ürünler hakkında linkler vermeniz de güzel olmuş.
Yukarıdaki karşılaştırmanızda enerji tüketimleri üzerine bilgiler vermişsiniz.
Ancak ışık akısı olarak (lümen) değerleri karşılaştırırsak daha iyi olmaz mı?
Sonuçta bütün lambalar enerji harcar ama önemli olan harcadıklarının ne kadarını ışık enerjisine çevirdikleridir. 
 
Mesela, 1m uzunluğunda SMD led şerit için ışık akısı değeri nedir ? sorusunun cevabı bence güç tüketiminden daha önemli olur.
Bu konudaki görüşlerinizi öğrenmek isterim.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2009 11:59
Peki t5 ve t8 tipi led florasanları t5 ve t8 armatürlere bağlıyabiliyormuyuz.

Mesela benim tankımda 8 adet t8  elektronik balastlı tekli armatür var. Bu ledli floları bu armatürlerde nasıl değerlendirebilirim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir