Bitki tabanı, perlit, zeolit ve toprak ?


ArrayÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 11
ArrayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2007 17:32
Merhaba Yusuf Bey,

Perlit konusunda biraz daha açıklama yapayım izninizle. Okuduğum makalelerde mikro kanallı bir yapıdan bahsediyor olmakla birlikte, o mikro kanalları gözle görmek çok zor, ben göremiyorum. Ama taşın yüzeyi baya bir girintili çıkıntılı, yani anlaşılıyor yüzey alanı fazlalığı. Zaten topraksız tarımda, kontrollü gübreleme ve suyu iyi tutma özelliğinden yararlanılıyor.

Hafifliğine gelince, bir kuartz kadar ağır değil, ama aquaclay kadar hafif değil. Yani dip çekmeyi zorlaştırmaz ama uçuşan tanecikler söz konusu değil. Bu malzemeyi endüstriyel işlemden geçirip mısır gibi patlatıyorlar, o beyaz ve çok hafif oluyor. Ben saksılarım için ondan da aldım bir çuval. Koca çuvalı 5 KG filan çekiyor, düşünün yani. Ama işlemden geçmemiş hali ağır tabi.

Tuzla'da bir yerden aldım ben ürünü. Akvaryum için değil, peyzaj için aldığımı söyledim. Yoksa fiyat uçabilirdi. Orada başka renkli taşlar da vardı, onlardan da aldım. Yeri şu anda tarif edemem oraları bilmiyorum ama web sitesi var, oradan telefon ve adres öğrenebilirsiniz.

http://www.pertas.net/PERLITMADENI.html

Hemen oranın az aşağısında bir havuz malzemesi satan yer var, oradan da zeolit almıştım kilosu yaklaşık 1 YTL'ye gelecek şekilde. Aslında vaktim de yoktu fazla, araştırınca daha iyi şeyler bulunabilir. Perlitin kilosu 25 kuruşa filan geliyordu yanılmıyorsam. Güzel taşlar da var, ilginizi çekebilir, yani gidince sadece perlitle dönmeyebilirsiniz. Ben acaip hoş, mat zümrüt renginde taşlar da aldım oradan. Ucuzdu. Bir de aşırı parlak bazı taşlar aldım ama onları akvaryum dışı alanlarda değerlendireceğim.

Tanecik büyüklüğü bildiğim kadarıyla seçilebiliyor ama ben gittiğimde tek tip vardı sanki. Ama o tek tip de bana çok uygundu. 1-3 mm ebatlarında, ideal bir ölçüdeydi.

Gammarusları derelerden/kanallardan toplayabilirsiniz. Benimkiler baya bir yem olduktan sonra artık nesilleri tükendi, kaçamadılar balıklardan :)

Ama bol bitkili bir akvaryumda kaçabilirler. Kendilerini kuma gömmeleri filan, hoş görüntüler sunuyor. Bir de kumu havalandırmış oluyorlar güzelce.

Selam ve sevgiler,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

faltanÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2008
Mesaj: 3
faltanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2008 16:03
1 Bardak zeolitin bitkilere ve balıklara zararı olurmu acaba bana yardımcı olursanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

evcilerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2010
İl: Çanakkale
Mesaj: 94
evcilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2010 16:59

Kuş gübresini direk verirseniz bitkilerinize aşırı mineral yüklemeden dolayı zarar verir. Bunun yerine gübreyi beş kat suyun içinde ağzı bir miktar açık olacak şekilde bir hafta bekletin. Daha sonra elde ettiğiniz şerbeti saksı bitkilerine vermek için 3 kat su ile takrar sulandırın, akvaryumdakilere vermek için ise hidroton adı verilen pişmiş kil toplarına emdirip bitki köklerinin çevresine gömün. Zeolite emdirin diyeceğim ama zeolit zamanla ufalanıyor. Perlit ise kısa zamanda salacaktır.

Hidrotonu tarımsal malzeme satan yerlerde bulabilirsiniz. Kg fiyatı 1 ile 1,5 Tl arasında olması lazım.
Pişmiş olduğu için hastalık ve zararlılardan da ari olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir