Bitkiler hakkında tüm bilgiler ( özet )


rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 10:51
BİTKİLER

Bitki seçimi ve dikimi


Farklı bitkiler farklı su tiplerini severler. Bu bitkiler için en önemli unsurdur.Bitki alınmadan önce dikkatlice incelenmeli ve rengi canlı olanlar sap ve yapraklarında hasar olmayanlar tercih edilmelidir.

Sararmış ve canlılığını yitirmekte olan yaprak koparıp atın hem bu sayede akvaryumunuzda gereksiz kirliliği önlemiş olursunuz. Bitkileri kaya yada oduna kaynaştırabilirsiniz bunun için bitkinin kökünü odun yada kayanın üzerine ip ile bağlamaktır tabii bunu yaparken ipin köklere zarar vermemesine dikkat edin. Belli bir süre sonra kökler odun yada kayaya tutunacak ve ipe gerek kalmayacaktır bu sayede çok güzel bir görüntü elde edeceksiniz. Arka planı motoru,ısıtıcıyı vs.. saklamak için arka kısıma gür ve uzun bitkileri dikmeyi tercih edin önlere doğru tabana daha yakın ve estetik bitkileri koyun böylece görüntü daha güzel olacak ve ürkek balıklar yada yavrular için bir sığınma ortamı oluşacaktır.

Zemin kimyasal olarak sabit olmalıdır. ince çakıllar yada kum büyük çakıllardan çok daha yararlıdır.Ayrıca çakıl dokusunu farklılaştırmak için pişmiş kil parçaları katılabilir, bunlar yararlı elementler içerir. Yeni dikilmiş bitkilerin köklerinin zarar görmemesi için etrafı çakıllarla kaplanabilir.

Son olarak piyasada bulabileceğiniz ve bitkiler için yararlı elementler içeren çeşitli gübreler, tabletler yada ilaçlar bulunmaktadır.



Bitkilerin çoğaltılması

Kök filizler, Saz gibi bazı bitkiler akvaryum zemininin üzerine kök filizleri çıkarırken kılıç gibi diğer türlerinde kök filizleri zemin boyunca uzanır. Her kökün ucunda yeni filiz ve bitki büyür.

Üst kısımlar, Bitkilerin çoğu üst kesimlerden çoğaltılırlar bu sapın büyüyen bölümünün köklenmesi yolyla yapılır.Bu parçalar, 30 cm. uzunluğundaki bölümünün kesilmesi ile sağlanır.

Köksap ve yumrukökler, Bir çok su bitkisinin depo organı olarak kullandığı ve köksap adını alan kökleri vardır. Bunların toprak altındaki saplarından çıkan kökleri bulunur, yüzeylerindeki küçük pul ve tomurcuklardan tanınabilir. Bu köksapların her biri kök vererek yeni bir bitki oluşturacak kalın dilimlere kesilebilir. Yumrukök ise, bir başka depolama organıdır ama sadece büyüme noktası olduğu için farklı ğarçalara bölünerek çoğaltılması imkansızdır.

Beklenmedik filizler, Ana bitkinin çeşitli yerlerinden büyüyen filizler görülebilir. Bunlar zamanla bitkiden ayrılıp yüzeye çıkarlar bu esnada tekrar dikilmemeleri için hiçbir sebeb yoktur.


Bitkilerin genel bakımı

Akvaryum havalandırmasının ve ışık seviyesinin yeterli olması ve ısının sabitlenmesi en önemli maddelerdir. Ayrıca akvaryumdaki hastalıklara karşı yapılacak ilaçlama da bitkiler için tehlikeli olabilir zira bazı ilaçlar bitkiye zarar verebilir bunun için en uygunu küçük bir karantina akvaryumunun hazırlanması ve hasta balıkların bu akvaryumuna tahliyesidir.Karantina akvaryumunda tedavi yapıldıktan sonra filitre, kepçe vb. araçların dezenfekte edilmesi gerektiğini de unutmayın.

Bitkilerin çürüyüp kopmaları, akvaryumda büyük bir kirliliğe yol açtığı için vakum ve benzeri aletler ile tabanın temizlenmesi de gerekmektedir.

Genel olarak bitki yetiştirmek oldukça zahmetli bir iştir ki akvaryuma ilk getirdiğinde sağlıklı olan bitkiler bir süre sonra solmaya başlayabilir bu yüzden akvaryum dengesi bitkiler için uygun hale getirildikten sonra bitkilerin dikilmesidir.

Diğer bitkilerin havasız kalmasını engellemek için ölü yaprakları kesin ve fazla uzayanlarıda budayın. Bitkilerin gelişimlerine yardımcı olmak amacı ile piyasada satılan bir çok güçlendirici bulabilirsiniz. Eğer yapabiliyorsanız akvaryum kurulumundan önce kumla beraber gübre tabletleri eklemeyi unutmayın.


Bitkilerin gereksinimleri
Karadaki benzerleri gibi su bitkilerinin de nitrojen, fosfor ve potasyum gibi gereksinimleri vardır. Bunların çoğunu sudan alırlar, yine de bazı bitkiler sadece kökleri sayesinde beslenirler.

Bitkiler fotosenteze yardımcı olan yeşil pigment krolofili üretmek için demire ihtiyaç duyarlar. Bakır ve çinko gibi diğer elementler ise pek çok önemli metobolik süreçte vazgeçilmez bir rol oynar.

Karbondioksit, Fotosentezin yakıtı olan karbondioksit bitkilerin büyümesini sağlar. Kabondioksit dozaj sisteminin amacı, karbondioksiti 5-12 mg/lt. seviyesinde tutmaktır.(daha yüksek seviyelerde balıkların böbrekleri olumsuz bir şekilde etkilenir)

Işık, Her 4,55 lt. ye 3-5 watt hızlı bir büyüme sağlar 12-16 saatlik bir ışıklandırma büyümeyi hızlandırsada 10 saatlik ışıklandırma tavsiye edilen bir süredir ki bazı bitkilerde düşük seviyede ışıklandırma isterler anubias türü piyasada bulubileceğiniz az ışık seven bir bitki türüdür.

Bitki ve filitreleme, Filitre sistemi akvaryumu temizlemenin yanında fotosentezede yardımcı olur.

Isı, Isıda bitkiler için önemli unsurlardan biridir trpikal bölgelerde yetişen bitkiler için ortalama sıcaklık seviyesi 24 derecedir.
 
www.akvaryumlar.com sitesinden alınmıştır
rheme2006-10-4 22:25:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umitarslanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 88
umitarslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 18:11
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Tolga bey.Herkesin işine yarayacağına inanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluedescadaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 948
bluedescadaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 18:36
Bitkili akvaryum bilincinin oluşmasındaki katkınızdan ötürü çok teşekkürler Tolga bey. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 19:01

Teşekkürler. Kendi yazınız mı alıntı mı?

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 19:17
Yazı alıntıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

strangerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1663
strangerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 19:59
O halde size zahmet kaynağını belirtirseniz.Seviniriz.Forum kuralları...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir