Bitkilerde torf(peat) kullanımı,


braveromeoÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2009
İl: Izmir
Mesaj: 3
braveromeoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 10:47
Torf süs bitkileri yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Torf, nemli ve çok yağış alan, yaz sıcaklıklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur Çürüyen bitki çeşidine, çürüme derecesine ve iklime göre peat (torf) farklılık gösterir ve sphagnum peat, hypnum peat, sedge peat, forest peat, black peat gibi isimler alır. Asit reaksiyonludur (pH: 3.5 - 4.5), azot dışında (% 3.5 azot içerir) besin maddelerince fakirdir, hafif geçirgen ve gevşek yapıda olup, su tutma kapasitesi çok yüksektir. Torfun alınabilir su miktarı % 59' dur. Nispeten sterildir, bu bakımdan toprağa göre çok avantajlıdır. Kahverengiden siyaha kadar değişen renkte, lifli, taneli yapıda veya toprak halindedir. İngiltere, İrlanda gibi kuzey ülkelerinde torf, turbiye adı verilen sahalardan kalıplar halinde kesilerek çıkarılmakta, kalıp halinde veya öğütülmüş olarak ihraç edilmektedir. Ülkemizde de değişik yörelerde ve kalitelerde torf bulunmaktadır. En zengin torf yatakları Bolu-Yemçağ (Reşadiye gölü) yöresindedir. Bunun dışında Abant, Kayseri ve Giresun çevresinde de torf yataklarına rastlanmaktadır. Piyasada ithal ve yerli torflar bulunmaktadır. Torf tamamen kuruduğunda bünyesine su absorbe etmesi çok güç olduğundan, kullanımında bu hususa çok dikkat etmek,akvaryum veya dış filitrenin içinde tutarak hep nemli tutmaya özen göstermek gerekir.
 Torfun yararlarını sayarsak bitkilere gerekli mineralleri vererek kökten beslenmesi sağlaması,balıklarda çiftleşme döneminde yumurtaların mantarlaşmaması için suyun asidik olmasını sağlaması,sudaki ph ve kh değerlerini düşürerek uzun süre sabit tutması ve suyu yumuşatması,toprağı organik ve mineral maddelerce zenginleştirerek kullanıldığı alanlarda bitki kökleri iyi havalandığından bitkinin gelişim hızını arttırırması,bitkiyi besleme gücünü biyolojik aktiviteyi arttırması, suda çözünerek  gübrenin yapraktan yıkanarak kaybolmasını önlemesi,zararlı bakteri alg eve fungusların oluşumunu engellemesi,suda yavaş çözülen hümik asit vermesi buda balıklarda doğurganlığı artırması,suya sürekli ve yavaşça içerisinde bulunan trace element ve vitaminleri vererek suyun kalitesini yüksek tutması,discus, neon, tetra, melek vb. Amerika kökenli balık akvaryumlarında bu balık türlerinin yaşadığı ortam yumuşaklığını ve eskiliğini suya kazandırır, suyu mineraller bakımından zenginleştirir.
Torfun paçalanma derecesi kalitesi açısından önemlidir.Torfun parçalanma derecesini belirlemek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.Bunların en bilineni Von Post yöntemidir.Bu yönteme göre torf su ile iyice doygun hale getirildikten sonra avuç içersine alınarak parmaklar arasında sıkılır.Torf avuç içinde sıkıldığında dışarı akan su ne kadar renksiz ise ve parmaklar arasında dışarı fışkıran torf oranı ne kadar az ise o kadar az parçalanmıştır.Avuç içersinde sıkılan torf dışarı hiç su vermiyor ve parmaklar arasında ne kadar fazla miktarda bulamaç halindeki torf kitlesi dışarı fışkırıyorsa o kadar fazla parçalanmış demektir.Buda size tofu kullanma süresini belirmektedir.
Torfu kullanırken dikkat etmeniz gereken ve size tavsiye edeceğim nokta ise kullanma dozajıdır çünkü fazla kullanırsanız bitkileriniz kökten başlayarak çürümeye başlar ve suyun rengi aşırı derecede bulanıklaşarak sizi ve balıklarınızı rahatsız eder.Ayrıca dış filitresinize kadın çorabının içine koyarak veya akvaryumun içine sarkıtarak kullanabilirsiniz ama dikkat etmeniz gereken ilk kullanımda balıklarınızı riske atmamak için  1 hafta sonra akvaryuma yerleştirmeniz olacaktır çünkü ph ve kh değerleri ancak 1 haftada sabitlenebilecektir.Su değişimleri fazla sıklıkta ve yüksek oranda olmamalı ve su değişimi 1/3 geçmemelidir.Ayrıca torfu kullanırken ph ve kh değerlerini ölçecek meteryaller bulundurmanızda fayda vardır.Kendimce kullandığım dozaj 70 lt  akvaryuma 150 gr torf kullanıyorum. 
braveromeo2009-12-08 10:53:17


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

braveromeoÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2009
İl: Izmir
Mesaj: 3
braveromeoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2009 16:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2012 15:54
Torfu kullanırken, balıkları ekledikten sonra mı yoksa akvaryumun içindeki suyu 1 hafta boyunca dinlendirip, balıkları eklemeden önce mi koyacağız dış filtreye? Dış filtreye koyarken kadın çorabına mı saracağız? Mesela her su değişiminde 150gr torf eklesek, su daha mı bazik olur (Yaklaşık 6 civarı)? Yani torfu yavaş yavaş eklesek?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2012 23:39
Torfu dış filtredemi kullanacaksınız? akvaryuma mı eklemek istiyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2012 10:45
Torfu dış filtrede kullanıcam. Ama çok pH düşürdüğü söyleniyor. Sürekli ölçüm yapamayacağım için substart kullanabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir