Bitkili Akvaryum-Giriş


serdarasciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2006
İl: Denizli
Mesaj: 213
serdarasciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 02:08
Fotoğraf:


Boyut (cm): 100x50x50
Kapasite (litre): 250
Canlılar: Lepistes, Albino Gold Cüce Vatoz, Sterbai Çöpçü, Komando Çöpçü. Bitkiler (Planlanan): Parvula, derinliklere bir miktar saz, jawa moss, anubias, kırmızı lotus. (Parvula dışındaki bitkiler diğer akvaryumumda mevcut. Parvulayı kurulumdan sonra temin edeceğim. Tavsiyeleriniz doğrultusunda bunun yanında Glossostigma elatinoides de olabilir.)

Malzemeler: Atman AT 3338 dış filtre, Atman 300 W. ısıtıcı, Mayalı Sistem Co2, Vorteks Difüzör.

Akvaryum Bakımı: Haftalık %15 su değişimi planlıyorum.

Kullanılan Yemler: NLS, Dainichi

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Kurulumda ve su değişimlerinde Aquatan kullanmayı düşünüyorum.

Herkese merhaba,
Akvaryumu yaklaşık beş yıl önce kendim yaptım. Daha önce Tanganyika akvaryumuydu ama bir süredir boş. Elimdeki 120x50 ebatlarındaki profil sehpayı mobilyacı bir akradaşım kapladıktan sonra beni bitkili akvaryum hayalleri sardı. Malesef fotoğraflarda gördüğünüz gibi sehpa akvaryumdan 20 cm. uzun. Akvaryumun arka fonunu boş kalan yan kısmı da kaplayacak şekilde uzatarak, en azından diğer yandan bakıldığında boşluğun görünmemesini sağlayarak bir miktar bu durumu telafi etmeyi amaçlıyorum.
Uzatmadan kafamdaki soruları paylaşmaya başlayayım:
1. Taban: Elimde 15 lt. kadar 0.2-0.3 mm. boyutlarında siyah kuars kum var. Yaklaşık yine 15 lt. kadar da 1-2 mm. boyutlarında yine aynı kumdan var. Bunları değerlendirmek istiyorum. Tabana ince kuars kumu 3 cm. yaydıktan sonra araya misket gübre ekleyip onun üzerini de aquaclay ile ortalama 4 cm. daha kaplayarak toplamda ortalama 7 cm.'lik bir taban düşünüyorum. Tabanla ilgili tavsiyeleriniz benim için çok önemli. Çünkü en çok takıldığım konu bu. Taban konusunda karar verebilirsem sanırım gerisi daha kolay olacak.
2. Aydınlatma: 70 W. metal halide ve gerisini Philips TLD serisinden (bulabilirsem) T8 florasanlarla tamamlamayı düşünüyorum. Sitede metal halide-florasan kombinasyonlarıyla ilgili çok değerli alternatifler var. Ancak üstü açık akvaryumda mh-florasan kombinasyonunun nasıl yerleştirileceğini bir türlü kafamda canlandıramıyorum. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum. Diğer bir seçenekse MH lambayı tavandan sarkıtarak dalgıç florasanlarla bunu desteklemek. Bitkili akvaryumda dalgıç florasan kullananların tecrübelerinden faydalanmak isterim.
3.Bitki Seçimi: Cüce vatoz olan akvaryumlarda Glossostigma elatinoides yetiştirmenin mümkün olmadığını okuyorum. Ancak vatozlardan vazgeçememekle beraber bu bitkiyi çok istiyorum. Bitkiler köklenip kısmen de olsa tabanı kapladıktan sonra vatozları bu akvaryuma aktararak sorunu aşabilir miyim? 
4. Filtre Dizilimi: Elimde filtrenin bir haznesini doldurmaya yetecek kadar turba var. Kahverengi, misket büyüklüğünde toplar halinde. Co2 eklenen akvaryumlarda kullanımının gerekli olmadığını biliyorum. Ancak bir zararı olmayacaksa eklemek istiyorum. Diğer iki sepete biyolojik sünger ve elyaf dolduracağım. Atman AT 3338 ve bu malzemelerle yeterli filtrasyonu sağlayabilir miyim?
Sanırım bu konuyla ilgili daha çok başınızı ağrıtırım. Bilgi ve tecrübelerini esirgemeyenlere şimdiden teşekkürler.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hacilarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1608
hacilarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 02:12
Ölçüleriniz bitkili tanka uygun,başarılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 10:29
Öncelikle hayırlı olsun.Bitkili akvaryumda dalgıç floresan ile sorun yaşayanlar çok ,özellikle elektrik kaçağı konusunda.Karışık kum kullanmanızı tavsiye etmem kum bir şekilde karışıyor ve hoş bir görüntü ortaya çıkmıyor.Tek çeşit siyah kum ve dibe misket gübre yeterli olacaktır.
Diğer konular için bir link:
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serdarasciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2006
İl: Denizli
Mesaj: 213
serdarasciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 12:07
İlginiz için çok teşekkür ederim. Aslında bitkili akvaryum konusunda tamamen tecrübesiz sayılmam. 50 litrelik bir akvaryumum tamamen, 150 litrelik olanıysa kısmen bitkili. Ancak ikisinde de estetik kaygım olmadığından her şey çok kolay oluyor. Örneğin 50 litrelik akvaryumun zemini 2 cm. saksı toprağı ve üstü de akvaryum kumuyla kaplı. Işıklandırması da boyutlarına göre oldukça fazla. Yosunlar ve bitkiler birlikte gelişiyorlar. Ancak yeni kuracağım akvaryum salonda olacak. Benim amaçladığım low tech değil, kontrol edebileceğim bir high tech bitkili akvaryum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 12:14
Maddi açıdan bir sorun olmaz diyorsanız,ph kontrol cihazı,test kitleri gibi bütün ürünleri kullanarak süper bir akvaryum kurabilirsiniz.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BURAQUAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 169
BURAQUAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 13:02

Kum konusunda Engin Bey'e katılıyorum, karışık kum kullanmaya ısınamayanlardanım, misket gübre v.b. ürünlerle tek tip kumu destekleme fikri bana daha cazip geliyor; fakat high tech tank kurmak istediğinizi belirtmişsiniz ve Glossostigma yetiştirmeyi düşündüğünüz için kumun daha zengin olması gerekebilir bu noktada bana söz düşmez, üstadlar sizi daha sağlıklı bilgilendirecektir eminim. Özellikle dalgıç floresan konusunda tecrübemi paylaşmak istiyorum. Şimdiye kadar ayrı akvaryumlarda 4 adet kullandım ve tamamını suya daldırarak kullanıyordum. Floresanlardan birini başka bir akvaryuma aldığımda daha önce problemi olmayan bu floresanı tamamı suyun içinde olacak şekilde yerleştirip fişini taktığımda lepisteslerim oldukları yerde donup kaldılar ve tamamında anormal bi şekilde kamburlaşma oldu, önce sebebini anlayamadım ama aklıma ilk gelen fişi çıkarmak oldu ve çıkardıktan sonra normale döndüler. Bu tecrübeden sonra dalgıç floresanların tamamını suya daldırmaya korkuyorum açıkçası. Üst taraflarını açıkta bırakmaya çalışıyorum veya su dışında tutuyorum. Bu tip ürünlerde ne zaman kaçak olacağı belli olmuyor, problemsiz bi ürün hafif bi deformeyle sıkıntı oluşturabiliyor, bu konuda uyarmak istedim. Bitkili akvaryum tercihi bence çok yerinde ve ciddi sabır isteyen bi tercih. Allah şimdiden kolaylık versin.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir