Bitkili Akvaryum-sinan m.d


sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 23:09

Merhabalar.
Öncelikle ne çok kısa ne de herşeyi uzun yazmaya çalışacağım. Aslında bu tanıtım boyutuna gelmiş bir tank değil, daha gelişecek çok bitki ve oturacak bir su dengesi var. Dizayn, sayısını istediğim boyuta getiremediğim bitkiler yüzünden şu anda üzerine pek duramadığım bir konu. Ama yinede izlerken büyük keyif verdiğini söyleyebilirim. Bu sebepler yüzünden buraya yazmamaya karar verdim.
Yaklaşık 4 ay önce bitkili tank kurmaya karar vermiştim, gerekli araştırmaları yanlışıyla doğrusuyla yavaş yavaş uygulamaya başladım. İlk bitkili denemem 160 Lt tank ile olmuştu ve tankın kayıtlarından biri patlayınca yeni bir tank yaptırdım. Yaşadığım yer dolayısıyla çoğu malzemeyi kargo ile şehir dışından getirttim, çoğu malzemeyi Erzurum'da bulamadım ama yılmadan birşeyler yapmaya çalıştım. Kumundan floresanına kadar herşeyi sıkıntılı bir tank olduğunu belirtmek isterim.

Tank :
10mm kuşaklı,  100*43*50(yükseklik) ebatlarında. Dediğim gibi ilk tankım 100*30*55(y) ebatlarında 6mm camdandı ve üst kuşağı çatlayınca o kadar masraf olduğu ve bir okadarda artık içime sinmediği için yeni bir tank yaptırdım. Zaten 30 cm ende güzel bir görüntü sağlamak inanın çok zor.
Eski tankımı da boş tutmak istemedim şuanda 5-20 cm arasında değişen quartz kum 25cm su yüksekliği ve japon şemsileyelerim eski tankımda.

Kum ve Taban :
Tankta yaklaşık olarak 30 Lt kadar markasını şuanda hatırlayamadığım yerli malı siyah quartz kum var. Çoğu yerde 5 cm arka taraflarda 10 cm kadar. Erzurum'da aynı kumdan yoktu ve daha fazla ekleme yapamadım. İlk tankımda 2cm saksı torfu, 3cm dere kumu diye inşaatlardan aldığım ne olduğu belirsiz kumdan ve 5 cm kadarda bu siyah quartz kumdan kullanmıştım ve balıklarımı kaybetmiştim. Ondan sonra sadece quartz kullanmaya karar vermiştim.
Tabanda bitkilerin ihtiyacını sağlayacak materyal olarak sadece Tunç Bey'in ev yapımı misket gübrelerini kullanıyorum. Gönül isterdiki çeşitli taban maddeleri ile tabanımı sağlam kurayım. Ama mâlum gerekçe, bulamadım.
Suyu bir nebze yumuşatmaya yardım etsin ve aynı zamanda dekoratif gözükmesi için 2 adet mangrow kökü almıştım. Bu kökleri sıcak suda bekletmiştim, sıcak sudan sonra elimle dokunduğumda garip bir yumuşaklık hissetmiştim, sanırım sıcak suda bekletmemek gerekiyor, size tavsiyem başka bir şekilde dezenfekte etmeye çalışın.
Eski cichlid tankımdan kalma yosunlaşmış mercana benzer bir kaya vardı ve su sertliği konusunda problem olacağını düşündüğüm için eklemedim. Dekoratif olması için şimdi olmasada ileride salınım yapmayan küçük, gözenekleri bol kayalar eklemeyi düşünüyorum.

CO2-Diffüzör:
İlk yapmaya çalıştığım sistem CO2 sistemim olmuştu. İlk önce mayalı sistem yaptım, bunu yapması kolay oldu. Kapağı daha sonradan çok sağlamlaştırdım, şu anda yüksek basınçta bile kaçak yaşamıyorum. Kabarcık sayacı olması içinde serum seti kullandım. Aslında DIY işlerle uğraşmak ve üretebilmek bana büyük bir haz vermişti
İlk vortex denememi yine bir kolonyağı şişesinden denemelik yapmıştım. İkinci denememde tamamiyle iş görecek bir vortex yapabildim. Önceden bu vortexe 23w lık kuvvetli bir iç filtre bağlıydı, lakin iç filtreyi şuanda başka bir yerde kullanıyorum ve küçük bir filtre ile vortex idare etmektedir. Çok iyi vortex oluşmasada iş gördüğüne inanıyorum. Eskisine göre çok iyi vortex oluşmasada şuandaki durumu ;

Vortex çok büyük bir görüntü kirliliği oluşturuyor, bu yüzden fiyatı uygun olan ve ayrıca tankın dışından kullanılabilen İsta marka CO2 diffüzörlerden almayı düşünüyorum ama bu aralar stoklarda mevcut değil.


Filtreleme:
Önceden sadece iç filtre kullanıyordum ve tavsiyeler üzerine dış filtre aldım. Fiyatı uygun geldiği için TetraTec Ex 1200 dış filtreyi tercih ettim. Vana yerlerinden kaçak sorunu sık yaşanmasına rağmen ben böyle bir sorun yaşamadım. Fakat ciddi debi azalması var. Geldiği zamanki muhteşem debisini maalesef kaybetti, şuandaki debisi öncekinin yarısı kadar diyebilirim. Ben kafa motorunda pislik birikimi olduğunu düşünüyorum ve birdahaki temizlememde motor kısmını tazikli suyla temizleyi deneyeceğim.
İlk 3 hafta kutuyla gelen 2 adet aktif karbonun bir tanesini kullanmıştım, ozamanamı denk geldi veya etkisi varmı bilmiyorum sakal yosunu sorunum olmuştu. Aslında http://www.aquariumalgae.blogspot.com/ adresindeki Staghorn Algae'ye daha çok benziyordu.

Yeri gelmişken bu sorunumu sık su değişimi, Mikro element, Potasyum, Nitrat takviyeleriyle, 4 adet sae ile 10 gün sürede halletmiştim.

Işıklandırma:

Şu anda toplam 156 W ışık mevcut.
Sylviana Grolux 18w + 18 w (2adet)
General elektrik 30w 1950 lümen daylight (2adet)
Anubias 7500 Kelvin 30w (2adet)
100 cm lik bir tanka 90 cm lik floresanı çok zorda olsa buldum. Kapak olarak önce Polikarbon  dan kendim yapmayı düşünmüştüm ama sonra eski tankın kapağını küçük bir değişiklikle kullanmayı düşündüm.

Bitkiler:

Sagittaria Subulata ; Ümit Sezer (turunc nickli) Ablamın hediyesi olarak bana geldi. Geldiğinde 3 köktü ve bir müddet kadar erime sorunu vardı. Şuanda üzerlerindeki Green Spot Algae'ler var. Yeri gelmişken belirteyim bir müddet önce yer yer Green Spot Alglerle başım dertteydi ama şuanda baya bir azalma mevcut. Subutala'ların üzerlerindede çok az halen varlar. Elime geçmesi üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rahmen daha yeni yeni yayılmaya başladılar. Ama yayılımları hızlı oluyor.
Rotala Rotundifolia ;
Hasan Arıman Bey'den temin etmiştim. Bir miktarda yine Ümit Ablam hediye etmişti. Kargoya çok dayanıksız olduklarını düşünüyorum. Geldiklerinde en kötü halde olan bitkiler Rotala'lar oldu. Şuanda üst yapraklarında kızarmalar var, kökleri çok geliştiler, baya sürgün vediler. Daha hiç budamadım. Sadece kök kök aralarındaki mesafeyi açtım.
Yine yeri gelmişken belirteyimi şuandaki asıl problemim olan saç yosunu en çok Rotalaların üzerlerinde oluşuyor.
Ludwigia Repens ; Elimde 10 kök gül diye tabir ettiğimiz bitkiden vardı. Gelişimleri inanılmaz hızlıydı, lakin güzel görüntü olmayacağını düşündüğüm için elimden çıkardım. Green Spot Algleri en çok Güllere hasar vermişti. Güller haricinde tanktan çıkardığım birkaç tür bitki daha vardı.
Heteranthera Zosterifolia :
Yine Rotalalar gibi elime ulaştığında durumları çok kötüydü. Kargodan çok etkilenmişlerdi ama gün geçtikçe güzelleşiyorlar ve sayıları hızla artıyor. Bu güzel bitkiyi aramakla bulamazdım o yüzden Ümit Ablam'a yeniden teşekkür ediyorum.
Bacopa Monnieri ;
Gelişimi oldukça yavaş bir bitki, sadece boylarında uzama oldu. Green Spot üzerinde fazla yok.
Bacopa Australis ;
Monnieri'ye göre daha hızlı büyüyor, sürgün verdi ama bu ara biraz durgun. Fakat bir ara gövdesinden çok sayıda kök vermişti. bende bu kökler çok çirkin gözüktüğü için köklerini kopardım. Köklerini koparınca yapraklarında küçülme gördüm.
Hygrophila Polysperma Ceylon ; Zeytin, tanktaki en arsız gelişen bitki diyebilirim. Zaman zaman yapraklarında erimeler oluyor. Green Spot ve Saç yosunu çok az oluştuğunu söyleyebilirim.
Ammania Gracilis ;Aldığım ilk bitkilerden, bir ara tanktan çıkartmıştım, çok bakımsız bir yerde kaldı ama hala dimdik ayakta. Yalnız halen daha tek gövdeli. Nasıl çoğaltacağım konusunda en ufak bir fikrim yok. Yine yeri gelmişken belirteyim. Çınar diye bildiğimiz bitki saksı ortamındada gelişiyor.

Balıklar :
5 adet Neon
2 adet moly
2 adet amano karides
3 adet kiraz karides
4 adet sae
1 adet cüce vatoz

Kullanılan Ek Malzemeler ;
Yem olarak Pets Family Discus Granulated Food kullanıyorum.
Gübre olarak Tunç Bey'in Mikro Element, Potasyum, Demir, Nitrat, Fosfat ve misket gübrelerini kullanıyorum.
Ph testim Biyo marka, yerli malı.

Ve tanktan birkaç kare ekleyeyim. Görüntü kalitesi nedendir bilmiyorum küçültünce çok bozuluyor. Ayrıca vortexi yok kabul ederseniz sevinirim.

Amano karidesi güzel bir anda yakaladım. Oda bir salyangozu yakalamışken hemen çekeyim dedim. Salyangoza ne yapmaya çalışıyordu bilmiyorum.

Tanktaki en sevdiğim canlı kiraz karides. Sagittaria Subulata üzerindeki algler Green Spot Algae'dir.

Buda başımın belası saç yosunu, salyangozlar ağa takılmış gibilerdi, yakalayıp makroladım.


Saç yosununu nasıl çözeceğim hakkında en ufak bir fikrim yok. Demir sebep oluyor dense de tanka zaten hiç demir ilavesi yapmadığım zamanlarda bile çokça oluşuyor.
Bir şekilde bu beladan kurtulacağım ama nasıl bilmiyorum.
Okuyan, görüşlerini bildiren herkese yürekten teşekkür ederim.

Sevgiler, saygılar.
sinan m.d2008-10-28 20:54:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sutozuÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 983
sutozuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 23:13
Sinan bey harika bir akvaryum kurmuşsunuz tebrik ederim. Çok emek harcamışsınız. Acaba akvaryumunuzun farklı açılardan ve daha yakından çekilmiş başka fotoğraflarınıda ekleyebilirmisiniz ?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PreLiatorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2008
İl: Trabzon
Mesaj: 951
PreLiatorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 23:15
Sinan Bey,
 
Çok güzel bitki akvaryumu yapmışsınız.
 
Sağlıklı Akvaryum..
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ubecerenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 570
ubecerenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 23:16
Tebrik ederim çok güzel olmaya aday bir akvaryum ve başarılı makro çekimler;)öndeki boşlukları cuba,glosso benzeri taban bitkileriyle kaplarsanız daha da güzelleşecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_ albatros _Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2008
İl: Çanakkale
Mesaj: 506
_ albatros _Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2008 23:22
Doğrusu sizden de böyle bir akvaryum beklerdim , çok güzel olmuş daha da güzel olucaktır kesinlikle. ;)

Tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 01:49
Teşekkür ederim arkadaşlar, farklı açılardan resimleri eklerim, resim pek bulamadım, artık bol bol çeker yüklerim.
Ön plana cuba veya glosso çok güzel olurdu eminim, düşünmedim değil ama tüplü sistem olmadıkça, yani düzenli CO2 sağlayamadıkça iyi bir verim alacağımı sanmıyorum Utangaç


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muzaffer DEMİRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8624,2[/B]
Kayıt: 22/03/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2114
Muzaffer DEMİRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 01:52
Selam,
 
Çok değerli ve aydınlatıcı bilgilerini bizimle paylaştığın için, teşekkür ederim.
 
Koi'leride zamanla, tanıtırsın Tebessüm
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 03:13
Kullanılan Ek Malzemeler ;
Yem olarak Pets Family Discus Granulated Food kullanıyorum.
Marka hakkında Forumu%20AraArama butonunu kullanarak bazı hoşunuza gitmeyecek şeyleri öğrenmelisiniz bence. Bunun dışında akvaryum bence de güzel,ve daha da iyi olacak gibi görünüyor. Elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 05:13
Faruk Bey teşekkür ederim, hiç dikkat etmemiştim. Aslında bitkili tankıma haftada 1 yemleme yapıyorum desem yeridir. Ama koilerime bu yemden de veriyordum, uyardığınız için çok teşekkür ederim.
Kaliteli yem bulmaya çalışacağım.

Muzaffer Abi koilere daha var. Yavru almayı deneyeceğim, bakalım. Tebessüm

Saç yosunu sorunu yaşayıp kurtulan varmı acaba, önerileriniz nelerdir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

luteaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 139
luteaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 08:49
 Yosun oluşumunu fosfat ve nitrat fazlalığı tetikliyor diye biliyorum.Bu ikisini bir süreliğine vermeyin.
(Sera sıvı gübre tanıtımınından kopyaladım)
  • Sera Florena tüm su bitkileri için demirli ve mineralli ideal bir sıvı gübredir.
  • Gerekli tüm mineralleri,maden tuzlarını ve demir içermektedir.
  • Sera Florena akvaryumda kendiliğinden bolca oluşan maddeleri (örneğin, nitrat ve fosfat) içermez.
  • Böylece yosun oluşturmadan bitkilerin sağlıklı ve dolgun gelişimini destekler.
  •  Bitkili tankınıza haftada bir yem verdiğinizi yazmışsınız...İçinde balık varmı?Utangaç

    lutea2008-09-07 16:58:02

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    selcukkckÇevrim Dışı

    Kayıt: 15/08/2007
    İl: Istanbul
    Mesaj: 342
    selcukkckÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 16:26

    Güzel bir paylaşım, tebrik ederim.


    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    sinan m.dÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 19/05/2008
    İl: Kocaeli
    Mesaj: 1571
    sinan m.dÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 20:24
    Merhabalar. Daha dün 40 ml Potasyum , 20 ml Nitrat eklemiştim. Ve saç yosunu miktarı 1 günde 2 katına çıktı. Bugün tekrar su değişimi yapacağım ve elimle yosunları temizleyeceğim. Bu kez sadece Potasyum ve Mikro element gübresi eklemeyi düşünüyorum. Tankta hangi maddenin fazlalığının yosunu tetiklediğini deneye deneye öğrenmekten başka çarem kalmıyor sanırım. Test kiti olmadan iş sadece gözleme kalıyor maalesef Mutsuz

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    nyucelÇevrim Dışı

    Kayıt: 25/07/2007
    İl: Çanakkale
    Mesaj: 985
    nyucelÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 21:57
    Akvaryum kurulumları pek heyecanlı oluyor, insan hemen devamını görmek istiyor. Sabretmek çok önemli biliyorsunuz. Umarım işler istediğiniz gibi gider.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    sinan m.dÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 19/05/2008
    İl: Kocaeli
    Mesaj: 1571
    sinan m.dÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 23:40
    Necdet Abi bu görüntüye rağmen sabretmeye çalışıyorum, teşekkür ederim.
    Dün yosunlar bunların yarısı kadardı. Dün akşam potasyum ve nitrat eklemiştim.





    sinan m.d2008-09-07 23:43:27

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir