Bitkili Akvaryum İçin Kurulum Aşaması Sorunsalı


lojistisyenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1681
lojistisyenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2016 18:43
Bitkili akvaryumlarda kurulum süreçlerine dair çeşitli videolar izlesem de makaleler okusam da yine de yeterli bilgiye yeteri kadar ulaşabildiğimi düşünmüyorum. Çünkü örnek kurulumları yapan hobiciler bu işte kendini aşmış , elinin ayarı olan insanlar ama acemi hobiciler için bu riskli bile olabilir. Kaç litreye kaç kg kum , o hacme göre hangi bitkiden kaç kök düşer , kökler arası dikim mesafesi ne olmalı , bitki uyumu , kum uyumu , gübre ihtiyacı , ışık ihtiyacı ne olmalı gibi çeşitli sorular ve belirsizlikler her şeyi gözlemlediklerimizi tanklarımıza uyarlamaya yönlendiriyor. Bu aşamalarda hata payımız da var ve bu hatalar domino taşı gibi birbirini izliyor.

Kurulum sonrasında yine belirsizlikler diziliyor. Bu bitkileri ekledik ama ısı ihtiyaçları var mı yok mu ? Balıkları hemen eklemek mi gerekir yoksa ne kadar bekleyip balık eklemek lazım ? Öğrendiğim kadarı ile bir bakteri kültürü oluşturmak gerekiyor peki bu kültürün her akvaryumda oluşma süreçleri nelerdir ?

Bütün konuyu toparlayacak olursak , bu kurulum aşamalarını nasıl yapmak gerekir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 651
Yunus01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2016 21:11
Aslına bakarsanız eğer yaptıracağınız akvaryumun ölçüleriyle aratırsanız yakın uzak bir çok sonuç çıkacaktır, bu konular forumlarda zaten uzun uzun tartışılmış. Bitkilerin nasıl dikileceği tabi biraz el ayarı ve tecrübe istiyor, aynı bitkinin kullanıldığı kurulumlarda da rahatlıkla görülebiliyor.
Kumunuzun hacmi akvaryumun uzunluğu, çarpı eni, çarpı yüksekliği (burada bahsettiğim yükseklik kumun yüksekliği, aşağı yukarı 5 cm diyebiliriz), bölü 1000. Mesela 100.45.45(h) ölçülerinde bir akvaryumum varsa (100.45.5)/1000 yaparım, bu litre bazında hacmi verir kum için, lise matematiği[:iyi:] Her kumun litresine göre gramı farklı, markanın sitelerinde veya kum üzerinde bu değer yazar. Litre bazında koyulan kumlarda ciddi ağırlık farkı olabiliyor, bunu da yeni öğrendim paylaşayım.
Bitki ekim aralığı türe göre değişir, sıcaklık genelde 22-26 diyebilirim sanırım, sabit bir değer yok, doğal habitatı 30 derece olan bitkiler de mevcut. Bu tür bitkilerin çoğu birbiriyle uyumlu olsa da eklemeden önce ihtiyaçlarını araştırmakta fayda var. Akvaryumunuzun ölçülerini söyleyin, bu forum hep burada, yardımcı olacak birileri mutlaka olur[:iyi:]

Beğenenler: [T]191426,lojistisyen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir