Bitkili Akvaryum Kuracaklara Tavsiye


zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 19:28
Arkadaşlar yıllardır bu hobiye gönül verdim. Hiçte kopmadım. Bakmadığım tür hemen hemen kalmadı. 1.5 yıl öncede bitkili bir tanka yöneldim. Bu zevk işi yani anlayacağınız cikletler beni biraz seyrederken sitrese sokuyorlardı. Dedim ki şöyle sakin kendi halinde oturunca zevk alabileceğim bitkili doğal bir tank olsun. Burada anlatacaklarım tamamen gözlemlerime ve tecrübeme dayalıdır. (Yılların tecrübeside diyebiliriz) Paylaşmak istedim.

Öncelikle şunu bir ortaya çıkarmak isterim. Tüm akvaryum kurulumlarında uzun bitkiler arkaya kısa bitkiler öne şeklinde bir kurulum tabiriyle hep bitkili akvaryum kurulumu yaptık. Ancak anladım ki bu kadar saçma bir bitkili akvaryum kurulumu ve yönlendirmesi olamaz. Şimdi bana kızacaklar olacaktır. Amacım kimseye sataşmak değil. Ama anlatacaklarımı deneyecekler zaman içerisinde haklı olduğumu göreceklerdir.

Arkadaşlar bitkili bir akvaryum kuracaksanız. Öncelikle Işık en önemli faktör ancak öyle bir ışıklandırma yapmalıydım ki ileride yosunda canımı sıkmasın kumandası bende olsun. tasarruflu olsun. (led ışığa dayanan yosun görmedim) Çok yazılar kitaplar okudum lümendi, kelvindi falan doğrudur acemi arkadaşlarımıda bunlarla sıkacak değilim. Bilime de karşı değilim ama denemelerimde şunu tespit ettim;

Arkadaşlar akvaryum kurarken öncelikli olarak kumumuz 6 cm minimum tabanda olacak kum cinsi cibiliyeti çok önemli değil bence yeterki salınım yapmasın bunuda nasıl anlayacağız. Su içme suyu kadar berrak olmalı akvaryuma suyu koyduktan bir gün sonra su içme suyu gibi değilse hemen kum ve filtre malzemelerinizi kontrol edin.

(Düşünün saksıda bile bitki bakarken 6 ayda bir toprağı değiştirilir. Topraktaki mineraller bile biter.) O yüzden destek gübrede şart.

Anlatımlar 45 cm yükseklikteki akvaryuma göredir.

Dedimya kum minimum 6 cm akvaryumu tam ortadan ikiye dekor için bölüyoruz. (Gerçekte değil kafamızda) sağ veya sol tarafına fark etmez. Kumu 15-20 cm kadar daha arka köşeye doğru yükseltiyoruz. (Sadece seçtiğimiz köşeye). (Bunu birtkilerinizi saksı gibi dekorlara dikerekte yapabilirsiniz amaç bitkiyi ışığa yaklaştırmak. yükseltmek) Yetiştireceğimiz kuvvetli ışık isteyen bitkilerimizi işte bu yükselttiğimiz kum kısmına dikiyoruz ki yakacağımız lambaya yakın dursunlar. Kapak kısmında da bu yükselttiğimiz kısma ben tasarruf ampulü kullanıyorum. Gün ışığı (Osram) İşte bu kumu yükselttiğimiz kısma ışık yoğunluğunu arttırıyoruz. (Veya sadece bu noktadan yapabiliriz.) (İki üç ampulle) Ben 45 cm yüksekliği olan akvaryumda 11 wattlık tasarruf ampulü 2 adet kullanıyorum yanlız bunların bir tanesi öğlen 12 den akşam 18 e kadar yanıyor 18 den sonra ikisini ve birde 9 wattlık sarı tasarruf ampülünü (Toplamda 31 watt) saat 23 e kadar yakıyor sonra tekrar 11 watlığı gece yarısı kapatıyorum. (Otomatiktir ışıklar) şimdi diğer kısmı akvaryumumuzun ışığı az olan kısmına da çok ışık istemeyen anabias veya cripto tarzı bitkilerimizi dikiyoruz. Ben iki sırada şerit led attım onları sadece yosuna karşı tutuyorum. Genel aydınlatma yapmak isteyenlerde bunu kullanabilirler. Yosunlanma olursa ledler kurtarıcı.

Bu bize hem elektrik tasarrufu hemde yosundan kurtarıyor. (Görsellik olarakta göze hoş geliyor.) Benim kullandığım bitkiler ışıklı kısımda çınar, limon, tütün, elodea,

ışık az olan kısımda cripto, anabias

diğer takviyeler
1. iki ayda bir misket gübre 2 adet
2. demir sıvı gübre üstünde yazan ölçünün 4 te biri
3. potasyum sıvı üstünde yazan ölçünün 4 te biri
4. sıvı normal gübre üstünde yazan ölçünün 4 te biri (2,3,4 ncü maddeler her c.tesi) %10 luk su değişiminden sonra.

balıklar sadece lepistes

yem;
sivrisinek larva kurusu, su piresi kurusu, tetra iki değişik çeşidi pul yem, sera bir çeşit pul yem, tatlı su karidesi kurusu hepsini karıştırıp yem maknası aylık olarak koyarım.

Tabanda kullandığım kum uygun olmuyor deselerde tek geçtiğim. Midye kırığı ve orjinal hagen siyah karışık, lav kırığı yok denecek kadar az, bitki köklerinede demir somun bir kaç adet soktum.

Bitkilerin neşesi oldukça iyi ama bu formülü bulmam çok zor oldu. Kafada hep önde kısa arkada uzun bitkiler kurulumu yerleşik ya. İşte arkadaşlar yeni bir fikir ben ortaya attım geliştirenler umarım olur.

Sonuçta arkadaşlar bitkili tankınızın bana göre iki kısmı olmalı yüksek ve alçak kısmı bir tarafında yüksek kısımda ışık yüksek isteyen bitkiler ışık az isteyen bitkiler alçak kısımda şeklinde, işte bu doğrultuda ön ve arka olarak yine bitkilerinizin uzunluk kısalıklarına göre dizayn edebilirsiniz. Çok ışık isteyen kısımdan ışıklandırmayı kuvvetlendirin yeterli. Saygılarımla.







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KblykkslÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 30
KblykkslÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 21:04
Hayri abi iyi akşamlar yosunlanmada ledler kurtarıcı olayını biraz açarmısın? Rica etsem

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 22:38
Ledler kurtarıcı derken led lambalarla aydınlatılma yapıldığında yosun oluşmuyor. Yada akvaryumunda yosun var ise öncelikli olarak kullandığın gübre var ise tekrarlamaması için bu gübrenin dozajını yarıya çek. Sonra su değişiminlerini önce dinlendirilmiş su ile 2 günde bir %10 gibi sık yap ve ışıklandırmanda led şeritte olabilir mevcut ışıklandırmanın yanında minimum seviyede tutarak sağla eğer ki sıkıntı devam ederse çeşmeden alacağın suyla direkt klorlu olarak %5 gibi değiştir. İlk göreceğin yosunlar önce siyaha dönecek ve sonra yok olacaklar. Yosun akvaryumda şiddetli ve yanlış ışıklandırma ile oluşmakta ve su değisimleri vede akıntı yetrsizliği ile desteklenmekta fazla gübrelemeylede zirve yapmakta. Su değişimlerini sıklaştır her su değişiminde taban kumunu hafifçe karıştır. Problemin halollacaktır. Su değişimi sıklaştırman oturmuş bir akvaryumun filtresinde problem olmaz. Filtre ve kumdaki bakterileri öldürmek o kadar kolay değil.sadece ledle ışıklandırırsan yosun olmaz ancak bu bitkilere yeterli gelmez. Ama bir iki gün sadece led kullanman problem olacağını sanmam.taban kumunu karıştırman ve camları sık sık silmen su değişiminden önce yosun mayalanmasını engellemek için.akvaryumun suyu bu süreçte bir hafta kadar hafif bulanabilir işlem bitince herşey normale dönecek. Dediklerimde atlama yapmaman önemli.ikinci şık ise akvaryumdaki suyunun yüzde seksenini damacanalara al bu suda filtreni çalıştır. Akvaryumunu komple temizle ve aldığın suyla geri doldur filtreni tekrar oynamadan geri tak tabii bu sürede filtren eski suda çalışmalı sonra ışıklandırmanı yukarıdaki şekliyle yapabilirsin. Bitkilerine yapışanlarında gitmesi için su değisimlerini haftada iki kez yap. Sorun olmayacaktır. Yukarıda mevcut ışıklandırmanın yanında minimum seviyede derken mevcut ışıklandırman üç ampullü ise bir tanesini çalıştırıp ledlerle balıklarını aydınlat şeklinde bir kaç gün için.zupermen2013-12-04 22:56:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KblykkslÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 30
KblykkslÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 23:23
Abi öncelikle bilgiler için teşekkür ederim benim bu tankda ikinci kurulumum ilk kurulumda bulanık suyu akabininde yeşil suya dönen bi sorun oluşdu sağolsun forumdaki tecrübeli hobiciler yardımcı oldu ama sorunu çözemedim sanırım ışık yüksekdi ben simdi 60 cm lik florasanı cıkarttım akvaryumun boyunu kısalttım ilk kurulumda koyduğum çift sıra 60 cm gün ışığı led ve ayrıca kontrol edebildiğim 30 cm lik bir florasanım var günün ilk periyodunda 3 saat sadece led sonra 4 saat kapalı aksam da florasan ve led açık 4 saat aydınlatma yapiyorum yeniden kurduğum için su yok denilecek kadar berrak bunu her zaman kalıcı tutmak istiyorum bilgilerinizi dikkate alarak ilerliyeceğim bir çok kişide nerdeyse aynı doğrultuda bilgiler vermişlerdi tekrardan teşekkür ederim bi kaç foto var paylaşıp fikirlerinizi almak isterim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 00:26
MAŞALLAH diyelim. Bitkilerde insanlar gibi gündüz faaliyetlerini sürdürdüklerinden emin ol kardeşim saat 23 den sonra yaktığın ışık nafile hatta 10,30 dan sonra neden dersen sağ olsun bunu benim limonlar söyledi yapraklarını bu saatden sonra yukarı toplar bu bitki diyeceğim gündüze dön. Geceleri sadece led kullan. Neon tetralar sürü balıkları olduklarından en az 10 adet olmalılar yoksa kndi kendilerini ölüme götürürler. Zor balıklardır üremezler. Akvaryumun görünüş olrak güzel bitkilarinin bazıları sıkıntı olacaktır. Balık popilasyonunu ileride en az 6 ay arttırman co2 ve gübrede doğallığı yakalamanda yardımcı olur.flitren ve malzemelerin nedir tam seçemedim. Ancak su değişimlerini aksatma. Bilinmeyen birsey vardır sehir suları klor ve kloromin yanlış hatırlamıyorsam iki türde korunur kloru suyu dinlendirerek arındırırsın ama diğerinde karbonsuz arındırman cok zor. Neonlar için söylüyorum. Hassas balıklardır. Hobiden zevk almak soğumak istemiyorsan bitki tercihin daha ziyada sürdürülebilir va basit bakımlı olan anabias ve criptolar üzerine olsun bu sana tavsiyem. İlerisi için. Yeşil su probleminin oluşmaması için filtrenin ebadı şekli önemli değil önemli olan iç dizaynı. Bakteri kültürü için tabii bunun sürekliliği. Şimdi cepten yazdım sonra yine görüşürüz. Fikir olarak yardımcı olurum pırıl pırıl süreklide akvaryumun olur. Umarım yazdıklarımın yardımı olur. Bol bol paralar harcamak değil işin tadı önemli bitki alırkende bir adet alıp üretmektir tadı hem akvaryumda fazlasını kaldırmaz. Ha mayalı sistem filan gazlarsın ama sürdürmektir önemli olan. Saygılarımla iyi geceler..

Unutmadan karbon bitkili akvaryumda kullanırsan en fazla 24 saat ve yukarıdaki gibi gübreleme yapman şart olur karbon bitkinin kullandığı malzeyide sudan alıyor.Kafan karışmasın diye ekliyeyim benim bitkiler ışık istiyenker ışığa yakın yüksekteler bu yüzden tek lamba yeterli bende ve12 de calışır 18 den sonra Arttırma sebebim birazda görsellik var ışin içinde mesaiden gelince seyretmek adına.zupermen2013-12-05 00:36:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KblykkslÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 30
KblykkslÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 10:24
Fotografda gözükmesede 9 civarı neonum bulunmakda 7 hazirandan beri benimleler okadar bitki kaybettim ne baliklarim su dengesizliginden öldü bu neonlarima masallah hiç birşey olmadı ışıklandırmamın tam saati şu şekilde sabah 10 ilk aydinlatma saat 13 de kapanış aksam 4 bucuga kadar aydinlatma yok saat 4 bucukdan sonrada 8 kadar hatta arada bira uzatiyorum 9 oluyor sizin limonlarinizin size söylediğini bana ilk tankimda sessilifloralar söyledi saat en geç 10 da kapanmaya başlardı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 13:06
Sevgili kardeşim neonları yaşatabiliyorsan bu konuda benden tecrübelisin ben çok uzun süre yaşatamamıştım. Ama sana bir Hatırlatma yapmak isterim doğada güneş bir doğup bir batmaz kılavuzun bu olsun. Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 13:28
Hayri abi güzel bir konu olmuş ancak keşke bu konuyu benim açtığım konu altında inceleseydik, hem forum kirliliği ( Yanlış anlamayın lütfen,  aynı doğrultuda konular olduğu için.)olmazdı hem konuma katkı yapmış olurdunuz.Link aşağıda.Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafakuzuÇevrim Dışı

Kayıt: 19/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 87
mustafakuzuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 13:50
Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Bende akvaryum tabanının aynı yükseltide olmasına karşıyım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 15:43
Mustafacığım zevk ve akvaryum senin gönlün nasıl istiyor gözüne nasıl hoş geliyorsa, bende 150 cm. Lik amazonlar olduğundan kumu kalın tutmak zorunda kaldım lakin ufak bitkileriminde kum kalınlığı artınca köklenmelerinin daha bol olduğunu gördüm. Eğer kumu kalın tutmazsam kökler akvaryumun içine yöneliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir