bitkili akvaryum yeni 70*41*36(y)


emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2008 19:00

Mustafa bey değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Tankta henüz balık olmamasının lüksünü yaşıyorum. Böylece hem ihtiyaçtan hemde tecrübe edinebilmek için tankı daha agresif manipüle edebiliyorum. Taban bitkisi (lilaeposis) geldiğinde, blyxa aubertii ile birlikte bir pezyaj oluşturmaya çalışacağım (Sizin tankınızda harika bulduğum bu ikili anıpta sizin tankı göstermeden geçmek olmaz;
 
 
Tabi arka planda olan stem bitkilerinin bir kısmını kaldırmayı düşünüyorum. Daha vakit var. Yılbaşından sonra  taban bitkisi ve belki otoclintus' ta ekleyebilirim.
 
Dış filtrede sünger tabakada biriken diatomun kendisiydi. Rengin koyu kahverengi olması ondan kaynaklanıyordu. Sünger tabaka diatomu mekanik olarak filtrelemişti. Diatom doğal afet gibi. Sebebi yok, geliyor zarar veriyor ve geçiyor. Ama kribs sitesinde kötü olarak sınıflanmış. Bu nedenle pek çok bitkim, özellikle hgrophila difformis (çınar), blyxa aubertii, cobomba caroliniana çok etkilendi. Kayıplar verdik.
 
Filtre temizliği yaparken aktif karbonun bir paketini çıkardım (resimlerini çekip aktif karbon konusunu merak edenler için 3. sayfaya ekledim) diğer paketi çıkarmadım. Onu biyolojik ortam sağlaması için yerinde bıraktım ve çıkarmayacağım.
 
Işık sayısını 4*18 yaptım.
 
 
son olrak gün sonu birkaç fotoğraf daha
 
Cobomba Furcata
 
 
 
 
Ön planda blyxa, arka planda elodea, myrofillum ve cobomba c.
 
 
 
 
Yandan, cobomba c ve ışıldayan myrofillum.
 

 
 
 
 
 
emreutku2008-12-21 19:01:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2008 22:30

23-12-08

 
 
24-12-08
Küçük furcata su yüzeyinde, yanında büyük furcata su altında, onu boyu uzadığı için kısalttım.
 
 
Dün sempati petshop'a uğradım, bol bitki vardı, hayran kaldım. Dayanamadım bir bağ limon, parvula ve glosso aldım. Ayrıca iki adet cüce vatoz, dört adet elma salyangozu aldım. Yılbaşına kadar canlı almayı düşünmüyordum oysa!
 
Üç yeni bitki ve iki yeni canlı, ilgi odağı oluyorlar haliyle, furcataları bugün arka plana aldım. Büyük furcatayı kısalttım. Bu foruma yazmaya başlarken bitkiler için tek tek ayrı klasör gerektiğini düşünüyordum. Hala aynı düşünüyorum. Forumda bir Cobomba Furcata klasörü olsaydı oraya ayrıca resimler, yazılar koyardım. Böylece bu bitki ile ilgilenen kişi rahatlıkla aradığını bulabilir. Tekrar yazayım, benim kastettiğim anasayfa-bitkiler bölümü değil. Orası çabuk bilgi için. Benim önerdiğim forum içinde daha ayrıntılı olanı.
 
Yeniliklerden dolayı bundan sonra Furcata ile ilgili resim ve yazı az olabilir. Benim anladığım bu bitki karbondioksitle çoşuyor. Benim akvaryumda Furcata  "karbondioksit yolu" üzerinde olduğu için çoştu, öyle tahmin ediyorum.
 
Evet gelelim yeni bitkilere
1- Limon; onu sol arka köşeye yerleştirdim
2- Glossostigma; biliyorum çok ışık istiyor, dikimi ve bakımı zor vs..
Almaktaki amacım bu bitkiyi görmek ve tanımak...
3-Parvula; hep lilaeopsis brasiliensis düşünüyordum ama temin  edemedim, parvula kısmetmiş.
 
 
Aldığım gün Glosso resimleri;
Şöyle düşünüyorum, bu glossoyu akvaryumun "karbondioksit yoluna" koyup, ışık alması için birazda yükseltirsem bu bitkiyi tanıyabilirim!
 
 
 
 
 
 
 
Ama bir yere ekmek lazım;
Minicik kökler gerçekten ekmek zor iş...
 
 
Biraz araştırdım, kökleri tek tek dikmek gerektiği yazılmış, ertesi gün bir şiş yardımıyla daha uygun dikim yapabildim...
 
 
 
Parvula
 
 
 
 
Parvulayı bugün ektim. Taşları yine eski yerine aldım...
 
 
 
 25-12-08
 
 
tanktan genel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
emreutku2008-12-25 09:37:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ubecerenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 570
ubecerenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 00:01

Yeni bitkileriniz hayırlı olsun Emre bey.Glosso ile çok yararlı bilgiler veren bir link veriyorum aşağıda, en uygun dikimin nasıl yapılması gerektiğini resimlerle anlatıyor, biraz daha zor olsa da o şekilde dikmek daha sağlıklı olacaktır, parvulalarıınızı da ayırarak tekrar dikmenizi öneririm öbekleriniz çok sık, o şekilde fazlaca bir kısmı çürüyecektir.

http://aendirect.com/aquarium/a-guide-to-glossostigma-elatinoides/

ubeceren2008-12-26 00:02:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 00:58
He he... Gerçekten çok güzel bir link. Uğur bey teşekkürler.
Aslında bende okuyuculara glossostigma elationides'le ilgili bilgi verirken, Türkiye benim bildiğim en güzel glosso çalışması olan sizin tankınızı örnek göstermek isterim.
 
 
Uğur bey glossoları ayrı bir plastik saksıda tutuyorum, tankın zeminine ekmeye çekindim. Şimdilik üstüne tam karbondioksit kabarcıklarının geleceği şekilde ve ışığa yakın olarak akvaryum içindeki plastik saksıda duruyor.
Işığa yakın ve CO2 olduğu için glossolar sürekli fotosentez yaptılar bugün. Bende acaba dedim? Acaba benim zeminde tutarmı bu? Yani ışık yetermi?
Vermiş olduğunuz linkte ışık yetersizliğinde glossonun kötü hali iyi bir örnek olmuş.
Saksı içinde kontrolü çok kolay ve çok keyifli...Glossolar bol fotosentez yaptıkları için böyle kalsınlar, ekim için uğraşması zahmetli oluyor gerçekten. Zemine deneme yaparsam daha uygun ekim yaparım.
 
Parvula konusunda ise, bugün bende farkettim ama tembellik yaptım, öyle kaldı, biri hadi dese yapacaktım dediğinizi. Neyseki siz uyardınız gündüz yine ekim işine bakarım. teşekkür...
 
 
26-12-08
Bu sabah saat 6:00 da kalktım. Parvulaları yeniden düzenledim ve ektim. Öncaki öbekler uğur beyin dediği gibi çok büyüktü. Eski öbekleri genelde   3-5 arası yeni öbeklere ayırdım. Soldaki taşı alan kazanmak için kaldırdım.
Parvula benimki gibi büyük olmayan akvaryumlarda ön plan bitkisi olamayacak kadar uzun. O nedenle arka plandaki bitkileri sol arkaya yoğunlaştırdım. Parvulayı orta ve arka plana ektim. Önde kalan alana benim saksıdaki glossolardan ekim yapabilirim. Glossonun maşallahı var ışıkları yakar yakmaz fotosenteze başlıyor...
 
 
 
 
 
emreutku2008-12-26 09:25:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ubecerenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 570
ubecerenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 15:16
Emre bey bir önerim daha olacak parvulalarınız sürgün vermeye başlayınca glossolarla amansız bir savaş başlayacak ve birbirlerine gireceklerdir.Aralarına daha yolun başındayken bir kot farkı yaratın ya da kayalardan bir sınır oluşturun, parvulaların arasına karışan bir glosso sürgünümü hiç budamadım ve boyu parvulayı geçene kadar uzadı(yaklaşık 15cm) ışığı kaptırmamak için kimseye şans tanımıyor bu bitki:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FTM_GLÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 462
FTM_GLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 16:53
Emre Bey, benim anlamadığım parvulalarda gösterdiğiniz cesareti neden glossolarda göstermediğiniz. Bildiğim kadarıyla parvula da çok ışık isteyen bir bitki ki siz ışınıza güvenmeyip glossoları dikmemişsiniz.
 
Saksının içinde teste tabi tutmaktansa asıl yerine dikmeniz daha doğru değil mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafayıldırımÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4289,1[/B]
Kayıt: 14/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1915
mustafayıldırımÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 17:00
           Emre bey maaşallah,çok güzel gidiyor,parvulaları öbek halinde dikmişsiniz keşke biraz daha ayırsaydınız bu şekilde yayılması daha uzun sürecektir ve çürümede yapabilir,elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 18:02
Tekrar teşekkür ederim uğur bey. Önerilerinizi dikkate alıyorum.
 
İLK CANLILAR  (ANTİ-YOSUN EKİBİ)
 
Arkadaşlar son günlerde sisteme yeni katılan canlılar ilgimi çekiyor.
Akvaryumumda ilk gördüğüm yosun "Diatom (kahverengi alg)" dı. İkinci gördüğüm yosun türü ise saç yosunu oldu. Son zamanlarda yavaş yavaş artan saç yosunu özellikle dış filtre temizliğinden sonra daha da arttı (sanırım amonyak artışı saç yosunun alevlenmesine sebeb oldu). Her iki yosun türüde yeni akvaryumlarda sıkça karşılaşılan ve çok kötü olmayan yosun çeşitleri.
Bende sistemdeki ilk canlıları anti-yosun ekipi oluşturacak şekilde seçtim.
Bu arada akvaryum.com forumunda sn Barış Er'in açtığı bir başlık var;
 
 
Barış bey ve diğer arkadaşların katılımıyla oldukça faydalı bir konu olmuş.
Diğer kaynaklardan biraz araştırarak genel olarak en iyilerin
1-otoclintus sp.
2-Amano karidesi ya da kiraz karidesi olduğunu söyleyebilirim
 
Bursa'da Otoclintus sp yada Amano Karidesi bulunmuyor. Bende bulabildiğim yosun yiyicelerin bir kısmını aldım. 23-25 Aralık tarihlerinde sisteme katılan canlılar;
 
1- Cüce Vatoz    (Ancistrus sp)                 3 Adet     23Aralık
 
2-Elma Salyangozu (Pomacea bridgesii)   4 adet     23Aralık
 
3-Plati (xiphophorus sp)                           2 erkek    25Aralık
 
4-Siyah moli (Poecilia sphenops)             2 erkek     25Aralık
 
5-Dikenli salyongoz  ( ? )                         4 adet      25Aralık
 
Şimdi tanıtım fotoğrafları, üzerinde tarih olmayan fotoğraflar makro moduyla çekilmiş fotoğraflardır. Diğer modlarda çektiklerimde tarih yazmaktadır. Aksini belirtmediğim sürece tüm fotoğraflar kendi akvaryumumda çektiğim oriinal foroğraflardır.
 
1- Cüce Vatoz
 
 
23aralıkta 2 adet beyaz benekli cüce vatoz aldım, biri ilk aldığım gün öldü. Ölüm sebebinin oksijen yetersizliği ya da balığın zayıflığı olduğunu düşünüyorum. İlk geldiklerinde birinin karnı şiş diğerinin karnı düzdü. Karnı düz olan öldü. Kalan cüce vatoz iyi.
25aralıkta 2 adet sarı benekli cüce vatoz aldım. Onlarda iyiler.
 
 
Geceleri 2-3 kez vatozları kontrol ediyorum, gerçekten şu sarı benkli olanlar gündüz ortalarda yoklar, gece çalışıyorlar. Sabaha karşı birini kayanın üzerinde yatarken gördüm harikaydı, ama akvaryum ışığını açıp rahatsız etmek istemedim
 
2- Elma Salyangozu
 
Ağzını tam açmış!  cam yüzeyinde ilerliyor, cam üzerindeki yosunu yiyiyor.
 

 
 
Bu salyangozlar gelir gelmez hemen ev halkının ilgisni çekti. Onları seyretmesi çok zevkli. İlk gece geceyarısı bir bakayım ne yapıyorlar dedim, dördü de bitkilerin üstünde uyuyorlardı!
 
Yarar zararı tartışılan bir canlı. Zararı akvaryumu kirletmeleri, dışkılayarak..
Ayrıca bitkileri yediklerini düşünenler var yada bazı bitkileri diyelim. Sürekli gözlemledik, kesinlikle bitkilere zarar vermiyor. Hatta zarar vermemek için özel çaba harcıyor, bitki üzerindeki yosunları yiyiyor. Ağız yapısı uygun olsa  tüm yosunları yiyecek gibi geldi bana.
 
3-4  Plati ve Siyah moli yi dün aldım. Birer çift. Aman doğurmasınlar diye dördüde erkek. Ayrıca sanırım erkekler daha küçük oluyor (Sisteme yükü daha az yani)
Aslında şu ana kadar nasıl bekledim, bunları yazmadım bilmiyorum. Dün gece bunları yazmadım çünkü 12 saatliklerdi. Bunlar inanılmazlar!
Kardeşim sen ne zaman akvaryuma geldin, suyuna alıştında "saç  yosunlarını" yemeye başladın?  Biz inanamadık. Bunlar "Saç yosunundan" başka birşey  yemeyecekler sanki. O kadar çok yedilerki 12 saatte nerdeyse saç yosunlarının tamamamını bitirdiler. Ne olur ne olmaz bitkileri yerlermi diye yazmak için bugünü bekledim. Kesinlikle yemiyorlar. Bitkilere zarar verebilecekleri için ödleri kopuyor adeta, mükemmeller.
Yalnız şu olabilir; üstünde yosun olan küçük yapraklı bitkilere (glosso, cuba gibi) yosunları almak için tıkladıklarında belki küçük yapraklı bitkiler (üzerlerinde yosun varsa) zarar görebilirler.
 
Platim iyi siyah molimi ? Cevap vermek çok güç. Aynılar. Siyah moli biraz daha büyük olduğu için sisteme getirdiği yük daha fazla, o yüzden 2 adet plati yeterdi diye düşünüyorum.
 
 
 
 
 
Son olarak siyah moli için bir şey söyleyeyim, su değişimi, yada bitki ekimi vb yaparken ilk kamufle olan balık bu. En büyük canlı olmasına çok iyi gizleniyor ( küçük vatozlardan bile daha iyi gizleniyor) ve tehlike geçtikten sonra en son  bunlar ortaya çıkıyor.
 
5- Dikenli Salyangoz
Gerçek ismini bilmiyorum, ismini ve özelliklerini bilen varsa ve yazarsa çok memnun olacağım.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
emreutku2008-12-26 18:34:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 18:49
Emre Bey merhaba,

Öncelikle yeni canlılarınız hayırlı olsun.

Dikenli salyangozunuzun ismi "Clithon diadema" olarak geçiyor bildiğim kadarıyla (veya Clithon sp.). İngilizce "Porcupine snail" olarakta geçer. Bu isimlerle arama yaparsanız gerekli bilgileri bulacağınızı sanıyorum.

Gerçi yazmışsınız ama ara sıra da olsa elma salyangozlarını gözlemlemeyi bırakmayın. Özellikle Glossostigma yapraklarında eksikler yada yenmiş bölümler görürseniz baş şüpheli olarak bu tatlı canlıları görmek zorunda kalabilirsiniz (Elbette inşallah böyle bir durum olmaz).
mustafaerdogar2008-12-26 18:58:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FTM_GLÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 462
FTM_GLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 20:53

Emre Bey elma salyangozlarını yosun açısından yararlı olabilir diye bende düşünmüştüm ki arkadaşlar vazgeçirmişti.Onların tecrübelerine güvenip, almadım. Sizin tecrübelernizden de faydalanmak iyi olacaktır şu durumda.

Karides bulmak sadece Bursa'da değil İstanbulda'da çok zor. Pet shop tabelası olan her dükkana sordum ancak nafile bir uğraş oldu. Dönem dönem gelirmiş ( toptancılara da) takip etmek lazımmış sürekli.Hoş 2-3 aydır takipteyim bir türlü yakalayamadım ya Tebessüm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2008 01:46
Mustafa Yıldırım bey çok teşekkür ederim. Parvulaların ilk 3 fotoğrafta öbekleri çok büyüktü, uğur beyin hatırlatmasıyla öbekleri küçültüp yeniden diktim. Son parvulalı fotoğraf küçük öbekli hali! Parvula tutarmı bilmiyorum, tam karbondioksit yolunda değiller. Ayrıca dediğiniz gibi kök çürümeleri olabilir. İlginiz için teşekkür ederim.
 
Mustafa Erdoğar bu salyangozun ismini bildi ya, çok şaşırdım, o kadar sık rastlanan bir tür değil. Mustafa bey çok teşekkür. Sayenizde araştırıp bulabildiğim kadarıyla  ismi "Clithon diadema bicolor". İyi yosun yiyici olarak tanımlayan var ancak  ayrıntı bulmak zor. Clithon Diadema türlerinin Türkiyede yaşadığını bildiren kaynaklar var.
 
Fatmagül hanım, saatlerce salyangoz araştırması yaptım diyebilirim. Benim anladığım kadarıyla yosun açısından tek bir salyongoz ismi vermek gerekirse  "Zebra Nerite"  bilimsel adı  "Neritina natalensis".  Yabancı forum ve kaynaklarda çok ünlü. Nedense akvaryum.com sitesinde Zebra Neritenin bu yosun yiyici özelliğinden hiç bahsedilmemiş, keza akvaryum.com forum "En iyi 7 alg yiyici" konusunda da ismi geçmiyor. Yeşil nokta algı ve Yeşil sakal yosununun üstesinden geliyor. Ben iki sitede bu salyongozun çıkardığı işi gördüm. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar vardır, sanırım mustafa erdoğarın tankında vardı ondan bir tane...
 
Bursada "Sempati petshopta" yok yok. Bir tek amano karidesi ve otoclintus sp yoktu gittiğim gün. Kiraz karidesi yeni gelmişti ama çok küçüklerdi, ve akvaryum için çok sayıda alınması gerektiğini okuduğum için birde karideslerin bakıra hassas olduğu, miniklerin dış filtre içine kaçtığı vs. nedeniyle vazgeçtim.
 
emreutku2008-12-27 02:06:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ubecerenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 570
ubecerenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2008 10:07
Zebra Nerite besledim, çıkardığı iş inanılmaz gerçekten, bana göre alg savaşçısı olarak bir numara, bitkili akvaryum canlıları kısmında hayretimi dile getirmiştim bu canlıya karşı ön camın dibinde koyu yeşil yosun tabakasını pırılpırl yapmıştı fakat akvaryumdan kaçma gibi bir huyu var biraz da nazik bir canlı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FTM_GLÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 462
FTM_GLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2008 10:34
Şu sıra nazik canlılardan uzak durma kararı aldım ki ciddi bir sorun yaşıyorum onlarla (neon ve beyaz benek sorunu).
 
Aslına bakarsanız karidese  ( almayı düşünüyorum ama görüntü olarak hala alışmış değilim) nazaran Neritina natalensis  daha bayanlara hitap eden bir canlıymış :)
 
Yosun için çözüm arayışındayız ama bir süre sonra sistem kendi kendine yosunu yok etmeyecek mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2008 16:46
Uğur beyin de teyitiyle birlikte favorim TOP 3 alg yiyicisi;
 
1-Otoclintus sp
2-Amano karidesi (caridina japonica yeni ismi ise caridina multidenteta)
3-Zebra Neriti (Neritina natalensis)
 
Yukardaki  canlıların akvaryumumda olmasını isterdim, bendeki 2 adet erkek platiyle birlikte ekip tamam!
 
Not: lütfen bu konuyla bilgi almak için öncelikle  "En iyi 7 alg yiyici"  bölümünü okuyunuz.
 
Yabancı kaynaklardan ise Dusco Bojiç yine döktürmüş... http://www.aquariumalgaeeaters.blogspot.com/
 
Başlangıçta sıklıkla karşılaşılan diatom(kahverengi alg), saç yosunu gibi can sıkıcı yosunları halletmek için alg yiyiciler çok iyi çözüm.
Ama sakal yosunu gibi ciddi sistem yetmezliğinin belirtisi olan durumlarda altta yatan nedenleri tedavi etmek gerekiyor, SAE gibi sakal yosunu yiyiciler ise geçici tedavi oluşturuyor. 
 
Bendeki yosun yiyicilerde iyi çalışıyorlar, cam yüzeylerinden kahverengi algı cüce vatoz, elma salyangozu temizliyor. Saç yosununu plati ve siyah moli temizliyor. Tek  ihtiyacım bitkilerin yapraklarında bulunan kahverengi algi temizleyecek bir canlı (otoclintus sp). Aslında plati ve siyah moly hem bitki üzerindeki hem cam yüzeyindeki kahverengi alga talipler ama ağız yapıları yeterli gelmiyor. Keza elma salyangozu cama çok yakın olan çınarın yaprağını cama yaslayarak temizledi!
 
emreutku2008-12-27 17:53:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir