Bitkili Akvaryumum Ama Bir Sorunum Var.


syasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 467
syasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2012 22:12
"ilk önce çok iyi gözlem yapmamız lazım..Daha sonra tankımızda ki yosunun çeşidini teşhis etmemiz gerekir.Çoğu yosunun temeli aynı nedene bağlıdır.Bu nedenlerin başında amonyak ve nitrit fazlalığı gelir.

Özellikle su değişimi uzun süre yapılmayan akvaryumlarda fosfor artar.Yenmeyen yemler alglerin çoğalmasına neden olur.Diğer temel nedenlerden biride,bitkilerin sağlıksız olması ve akvaryum kurulumunun aceleye getirilmesidir.
Sağlıklı bitkiler sudaki besinleri bir an önce tüketir ve gelişimine katkı sağlarlar.Ancak sağlıksız bitkiler de sudaki besini hemen sindiremezler ve sindirilemeyen besinleri alg dediğimiz bitkiler tüketir.Bu da yosun(alg) sorununa davetiye çıkartır.

Genelde herkezin düştüğü hatalardan biri de akvaryum kurulumunu aceleye getirmektir.Özellikle bitkili akvaryum kurarken çok dikkat etmeliyiz.Canlılar genelde tank düzene girdikten sonra eklenmelidir.Bu da yaklaşık 3 ay hatta daha fazla sürer.Benimde yaptığım ilk hatalardan birisidir.Bu yaptığım yanlışın bedelini hala çekmekteyim.Çünkü akvaryum oturmadan,tankın heryerine bitki doldurdum.Bir sürü balık ekledim.Işıkların hepsini bir anda yaktım.Doğal olarak daha oturmamış akvaryum,bu canlı yükünü kaldıramadı ve yosun patlaması oldu.Çoğu insanda bu hataya düşmüştür.
Bundan sonra yapıcaklarımıza geçmeden önce size ilk tavsiyem,sorunu çözmek için yosuna değil bitkiye odaklanmalısınız.Önemli olan yosunu o an yok etmek değil,kökünden çözmektir.

Artık yapılacaklara geçecek olursak;

-Öncelikle aydınlatma saatlerinizi düzene sokun.Elektrikçilerde satılan zaman ayarlı prizlerden alarak,aydınlatma sürenizi belirli periyotlara göre ayarlayın.Yosun kaplamış bir tankta en fazla 6 saat aydınlatma yetecektir.
Bunun için 3 saat açık 3 saat kapalı 3 saat açık şeklinde aydınlatmanızı ayarlayın.Aydınlatmanızın wattını düşürün.Ama tamamen kapatmayın.Yukarıda da belirttiğim gibi karartma yosunu çözebilir ancak bitkilerinizinde formunu düşürürsünüz.Önce bitki sağlığına odaklanın...

-Balıklarınıza verdiğiniz yem miktarlarını azaltın.Yemde bulunan fosfat alglerin gelişmesinin önemli nedenlerinden biridir.5 dakika içinde tüketilecek kadar yem verin.

-Su değişimlerini sıklaştırın.2 günde 1 azar azar su değişimi yapın.Burada ki amaç akvaryumda ki nitratın bir kısmını çıkartarak taze su ile değiştirilmesidir.Su değişimi yapılmayan tanklarda alg için besin değeri taşıyan mikroorganizmaların yoğun olarak bulunmasıdır.

-Bitkilerinizin bakımını ihmal etmeyin.Çürüyen bitkileri temizleyin.Bitki üzerinde oluşan yosunların mekanik temizliğini yapın.Böylece tanktaki yosun yoğunluğunu azaltıp,bitkilerin daha kolay besinleri almasını sağlayabilirsiniz.

-Gübrelemeyi azaltın.Kullanıyorsanız,demir gübresini tamamen kesin.Özellikle saç yosununu demir tetikler.Sıvı gübreyi tamamen kesmeyin.Çünkü gübreye alışan bitkilerden gübreti keserseniz,bitki çürümeye başlar ve alg sorunu tekrar baş gösterir.Benim uyguladığım yöntem;pazartesi-çarşamba-cuma olmak üzere haftada 3 kere
en fazla 5 damla şeklinde sıvı gübre vermek oldu.

-Co2 miktarını arttırın.

-Yosun yiyen balıklar ekleyin.Özellikle sae,cae,oto,nerite,cüce vatoz ve amono karidesi yosun yicilikte çok başarılıdırlar.Ancak bu canlıları yeme çok alıştırmayın.Eğer yeme alışırlarsa yosun yemeyi bırakıp,hazır yeme saldıracaklardır.
-Hızlı büyüyen bitkiler ekin.Tilki kuyruk,eleoda vb.

Yukarıda yazdıklarımı uyguladıktan sonra yosunun bir süre sonra azaldığını fark ediceksiniz.Dediğim gibi bunu gözlemlemeniz gerekmekte.Bitkileriniz sağlığına kavuştuktan sonra,yosunlarınızdan önce besini tüketicek ve alglerin besin alamayarak yavaş yavaş yok olmasını sağlıyacaktır.
Gözlemlerinize göre yosun kaybolmaya başladıktan sonra,yavaş yavaş ışık süresini arttırın.4-3-4 ve en son olarakta 5-3-5 şekline kadar çıkartın.Wattınızı yükseltin.Sıvı gübrenizi ışık ve co2 ile orantılı olarak arttırın.Tabi bunları yapmak için acele etmeyin.Bu 2 3 ay gibi bir süreyi bile bulabilir.
Özellikle bu süre içinde tankınızda canlı bulundurmamaya çalışın(yosun yiyiciler hariç)
Excel,oksijenli su gibi tedavilerden uzak durun.Bu gibi tedaviler her nekadar işe yarasada,kesinlikle kısa vadelidir.Bir süre sonra tekrardan yosunun çıktığını göreceksiniz.Oksijenli su uygulamasıda,yosunla beraber bitkiyide yakabiliyor.

Tekrar söylüyorum,önce bitkinin sağlıklı büyümesine odaklanmalıyız.Sağlıklı bitkilerin olduğu yerde yosun uzun süre kalamaz."
Alıntıdır.

Parvula yüksek ışık ve CO2 isteyen bir bitki olup gelişimi çok yavaştır. Büyük yaptaklı bitkiyi çıkarıp sabırla beklerseniz gelişme olacağını sanıyorum. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fikret.akbabaÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 25
fikret.akbabaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2012 10:36
Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi daha önce elimde bulunan zaman ayarlı prizden 3-4-4 şeklinde aydınlatmamı düzenledim. yaklaşık 1-1.5 aydır bu şekilde. yemlemeyi biraz azalttım. Bende zaten çok yosun problemi olan bir tankım yok. yalnızca camda yeşil lekelenmeler oluyordu. Bunuda bu şekilde çözdüm. Ancak bir sorum daha var.
Daha çnce aldığım java fernlerin yapraklarından tekrar yapraklar çıktı. Ancak bu yeni yaprakların altında köke benzer uzuvlar da çıktı ve suyun içinde boşda duruyor. bu yeni yaprakları ve kökleri bir kütüğe misina ile sabitlemem gerekiyormu? Eğer bu şekilde olacaksa o kök gibi uzuvlar kütüğe doğrumu bağlamam gerekiyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir