Bitkili Discus Akyaryumunda Başarı


FormicasmindÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 54
FormicasmindÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 17:39

BİTKİLİ DISCUS AKYARYUMUNDA BAŞARI: (Hepimizin hayalidir güzel bitkili bir discus akvaryumu...)

Bölüm 1:

Discus'u bu kadar büyüleyici gösteren nedir? Belki de çok zor bir balık olmakla ünlendiği ve sadece çok deneyimli akvaryumseverler için uygun olduğunun düşünülmesindendir. Yada belki, soylu tavırlarındandır. Herşeye rağmen onlar akvaryumların kralları olarak tanımlanırlar. Eğer discuslar hakkında şeyle bir araştırma yaptıysanız, çok az balığın böylesine bir etkiye sahip olduğunu ve büyük bir akvaryumdaki bir discus grubunun muhteşem olduğunu farkedebilirsiniz.
Bitkileri fazlaca seven meraklılar genellikle çarpıcı akvaryum kurulumlarına yönelirler. Geniş, dikkatlice düzenlenmiş bir akvaryum saatlerce seyre değerdir. Pekçok akvaryum meraklısı, discus ve canlı akvaryum bitkilerini biraraya getirmek üzerinde çalışmışlardır. Şu da bir gerçektir, dünya çapında ödüle layık görülmüş pekçok bitki akvaryumunda balık olarak discuslar bulundurulmaktadır. Ancak başarılı bir bitkili discus akvaryumu yaratmak pek de basit bir iş değildir. Bu makale bu başarıyı elde etmiş kişilerin deneyimleri üzerine oturtulmuş ve sizlerin de buradan yeterli bilgi ve güveni alabileceğiniz düşünülmüştür.

Artılar Ve Eksiler: Discusları bitkili bir akvaryumda barındırmanın pekçok avantajı vardır. En büyük avantaj ise bu ikisinin birarada sundukları güzelliktir. Discuslar yavaş hareketi eden ve bitkileri seyretmeyi seven balıklardır. Renkleri, özellikle metalik turkuaz varyasyonluları, canlı bitkilerin yeşil ve kırmızı renkleri ile kusursuz bir uyum sağlarlar. Daha önemli bir başka husus, bitkilerin sudaki Toksik maddeleri kimyasal bir filtre gibi temizleyebilmesidir. Bu bir discus akvaryumu için en önemli etkenlerdendir. Discuslar su kalitesine aşırı bağımlıdırlar ve bu nedenle akvaryumseverden çok yüksek standartları sağlamasını isterler. Sağlıklı bitkilerden oluşmuş iyi bir koleksiyon, sağlıklı bir ortam yaratacaktır ve bazı yaygın hastalıkların kesilmesine neden olacaktır. Bitkiler ayrıca discuslar için sağlıklı saklanma ortamları yaratacaktır. Discuslar genellikle çekingen balıklar olarak bilinirler ve akvaryum dışındaki aktivitelerden rahatsızlık duyarlar.
Bitkiler diğer akvaryum dekorasyonlarına göre daha fazla tercih edilir, çünkü büyük bir discus kütük ve kayalarla kendini kolaylıkla yaralayabilirler. Stressiz bir çevre yaratmak aynı zamanda discuslarınızın sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir. Geniş yapraklı bitkiler genelde eş tutmuş discusların tercih ettikleri bölgelerdir. Pekçok üretici saksı yada bir parça tahta kullanırlar, ancak discuslar daha ziyade, Anubias yada Echinodorus yaprakları üzerine yumurta dökerler. Bitki yaprakları yumurtlamak için iyi şartlar sunarlar, diğer yapraklar yumurtaları gizlemeye yardım ederlerken, yumurtaları diğer akvaryumlardan ve akvaryumseverin kendisinden de saklı tutmuş olurlar. Discus işine dalmadan önce, gözönünde bulundurmanız gereken bazı dezavantajlar bulunmaktadır. Sıcak su balıklarıdır ve tipik olarak 27 - 28 °C sularda bakılırlar. Ancak daha yüksek sıcaklıklar bitki türlerine bir sınırlama getirecektir.
Discusların gelişimlerini hızlandırmak ve yumurtlamaları için formlarını üst seviyede tutmak maksadıyla çok iyi beslenmeleri gerekir. Genelde günde 4 - 5 kez yüksek proteinli yemlerle beslenmeleri gerekir. Balıkların belli bir yem yeme peryodları vardır, bundan sonra kalan yemler, su kalitesinin korunması için vakumlanarak alınmalıdır. Kısmi su değişikliklerini sıklıkla yaparak nitrat seviyelerini minimumda tutmak gereklidir. Aslında bitki akvaryumu yapanlar, yenmeyen yemlerin temizlenmesi ve sık su değişikliklerinin zor olduğunu belirler. Bitkilendirilmiş bir discus akvaryumunda, bir arayol sağlanmalıdır. Günde bir kere çok yüksek kaliteli yem verilebilir ve her iki haftada bir su değişikliği uygulanabilir. Bu nitratı minimum seviyede tutabilir (<15 mg/l), ancak balığın olabildiğince büyümesine müsade etmez. Bu şekilde balıklar 25 - 30 cm yerine 20 cm çapa kadar büyüyebilirler. Ancak akvaryumunuza çok çok büyük değilse bu boya kadar büyümeleri zaten daha uygun olacaktır.
Ancak bu denli az yemlemede dahi yumurtlarında kayda değer bir azalma görülmeyecektir.

Farklılık iyidir
Geçen yıllar boyunca, akvaryumculuk dernekleri ve diğer kurumlar pekçok iyi uygulama yöntemleri geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerin birkaçı, başarılı bir bitkilendirilmiş discus akvaryumu için birarada uygulanmalıdır. Bitkilendirilmiş akvaryumlardaki en yaygın uygulama yüksek yoğunlukta ışık kullanarak hızlı bitki gelişimi sağlamak ve ışığı seven bitkiler seçmektir. Genel kurala işe başlamak için ortalama litre başına 0,5 - 0,8 wattlık bir aydınlatmadır. Pekçok akvaryumcu, daha yüksek, daha iyidir diye yanılgıya düşerek litre başına 1,1 - 1,3 wattlık aydınlatmaya yönelmektedirler. Genellikle her bitki bu kadar ışık gerektirmeyeceği gibi, bu kadar ışık discusları korkutacak ve zamanlarının çoğunu saklanarak geçirmelerine neden olacaklardır. Litre başına 0,4 - 0,5 wattlık aydınlatma ile dahi başarılı sonuçlar elde edilebilir. Tri-fosfor ampul kullanımı uygun olabilir ki bu ampullerle su yüzeyinde yaklaşık 15,000 lüx ışık yoğunluğu sağlarsınız.
Bu yoğunlukta iyi bir bitki gelişimi sağlayabilir ve discusları fazlaca rahatsız etmezsiniz. Bir başka iyi uygulama yöntemi, yaşlanmış substrat kullanımıdır. Pekçok akvaryumcu bitkili akvaryuma farklı taş, toprak parçaları koyarak burada bırakırlar, ve zaman içinde dağılıp parçalanarak besin ortaya çıkarmalarını beklerler. Ancak bu yöntem genelde fazlaca nitrat oluşumu sağladığından, discusların, genellikle diğer balıkların aksine kaliteli su beklentisine ters düştüğünden kaçınılması gereklidir. Su değişiklikleri esnasında biraz da artıkların daha iyi temizlenmesi için dip vakumlama tavsiye edilmektedir. İyi su sirkülasyonu bitkiler için faydalıdır. Bitkiler balıklar gibi besinlerin peşinde dolaşamayacağından, su akımının besinleri yapraklara doğru getirip, yapraklardaki artıkları da uzaklaştırmasını bekleyeceklerdir. Discus akvaryumlarında hızlı su hareketi tavsiye edilmez. Discus yavaş hareketi eder ve yassı yuvarlak vücutları nedeniyle geniş hareketi alanı ister.
Eğer hızlı akımlı bir ortamla karşılaşırlarsa, pozisyonlarını korumak için fazla enerji tüketirler. Ayrıca yavaş yem yerler ve akıntı yüzünden sürekli yer değiştiren yemi yakalamakta güçlük çekebilirler. Ancak bütün bunlar discus akvaryumunun durgun olması anlamına gelmez. Filtrasyonun çalışabilmesi ve suda oksijen dağılımının sağlanabilmesi için bir miktar su dolaşımı gereklidir. Hatta bazı bölgelerin sakin kalması sağlanabiliyorsa kuvvetli bir akım bile bulunabilir. Aslında, Echinodorus gibi geniş yapraklı bitkiler rüzgar perdesi ve çekici bir saklanma yeri oluşturma özelliğine de sahiptirler. Pekçok akvaryumseverin amaçlarından biri yoğun bitkilendirmeye sahip olmaktır. Akvaryum tabanının herbir milimetrekaresi bitkilendirilmediği sürece tatmin olamazlar. Çakılın görünürde olması onlar için katlanılamazdır. Bu bitkilendirme tekniği, discus akvaryumları açısından iki sebepten uygun değildir. İlki, discuslar temelde zeminde beslenen balıklardır, dipte fazla hareketi etmeden yemlenmeyi severler.
Eğer yem bir bitki kalabalığının içine düşerse, balığın yeme ulaşması mümkün olamayacaktır ve sonuçta su kalitesinde problemler oluşabilir. İkincisi, discuslar büyük balıklardır ve yüzmek için boş alana ihtiyac duyarlar. Eğer akvaryum çok yoğun bitkili olursa yüzecek boş alan da bulamayacaklardır. Bir üçüncü neden de biz ekleyebiliriz, eğer akvaryum çok yoğun bitkili olursa discusları göremezsiniz ve bütün bu uğraşılar boşa gitmiş olur! Dikkat edilecek son bir nokta ise, discuslara akvaryum arkadaşlarının seçimidir, özellikle de alglerin yenmesi konusunda. Bitkili akvaryumlarda alg yiyen balıklar önemlidir, ancak dikkatli seçilmeleri gereklidir. Discuslar büyük ve yavaş hareketi eden balıklardır ve üzerlerinde lezzetli gelebilecek bir koruyucu dış tabaka vardır. Bu da vantuzlu alg yiyiciler için harika hedef olmalarına neden olur! Daima Gyrinocheilus aymonieri gibi agresif türlerden uzak durulmalıdır. Yumuşak huylu olarak bilinen bazı farklı türler için de tedbirli olmanız gerekir.
Örneğin, Otocincluslar genellikle barışçıl alg yiyicilerdir ve kolay bulunurlar. Ancak, bunların türleri arasında da sorun yaratabilecek olanları vardır. Ayrıca Farlowella acus türü de discusları çekici bulabilir. Ancak bu tür pek iyi bir yüzücü olmadığından Discuslar kolay manevralarla bunlardan herhangi bir zarar görmezler. Çok popular olan Siamese alg yiyen (Crossocheilus siamensis) de bitkili akvaryumlarda çok faydalıdır ancak discuslarla problem yaşayabilir. Çok hızlı yüzücü ve yiyicilerdir. Discuslara yem bırakmayabilirler ancak gende discuslarla birarada sıklıkla kullanılırlar. Diğer balıkları seçerken de dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Discusları heyecanlandırabilecek hızlı yüzen balıklardan kaçının. Tüm yemi bitirebilecek kadar hızlı yem yiyen balıklardan da kaçının. Olabilecek en iyi ve en tamamlayıcı balık türü Cardinal Tetradır (Paracheirodon axelrodi). İyi bir strateji olarak cardinalleri, discuslar henüz küçükken aynı akvaryuma koymak ve birlikte büyümelerini sağlamaktır.
Aksi takdirde, gelişmiş discuslar için, bu küçük cardinaller pahalı bir ziyafet olacaktır. Bir başka uygun balık ta bir grup Corydoras (bildiğimiz çöpçü balıkları) olacaktır. Zeminden beslenen balıklar dibe çöken artık yemleri temizleyeceği için, corydoraslar herkesin favorisidir. Grup halinde iken daha güzeldirler bu nedenle birkaç tane bunların küçük türü olan C. trilineatus iyi olacaktır. Sakınılacak bir balıksa melek balığıdır (Pterophyllum scalare). Kendilerine zararsız, ancak discuslar için ölümcül parazitler taşıdıkları bilinmektedir ve hızlı yem tüketirler.

Bölüm 2:

Discus Ortamının Uygunlaştırılması: Discus yumuşak, asidik suları tercih eder. Doğal hayatlarında, Amazon suyu oldukça yumuşak ve düşük pH değerindedir. Ancak, sizin alabileceğiniz discuslar, Amazon'dan ayrılalı çok zamanlar olmuş olacağından, sizin dizayn etmeniz gereken ortam, yetiştirildikleri ortamı tutmalıdır. Bu da discus yetiştiricisi ile temasa geçip, eğer mümkünse, balığınızın alıştığı hakkında bilgi alınmasını gerektirir. Ortamınızı hazırlarken gözönünde tutmanız gereken bir diğer faktör ise, onları yumurtlatmak yoksa sadece beslemek mi isteyeceğinizdir. Yumurtlatmak optimum seviyede su parametrelerinin sağlanmasını gerektirir; ancak amaç sadece görsellik ise ihtiyaçlar daha azdır. Eğer ortamı üremelerine yönelik olarak ayarlamayı düşünmüyorsanız, fikir, su değişikliklerinde tekrar en kolay sağlayabileceğiniz ortamın oluşturulmasıdır. Sert ve daha alkali sularla uğraşmak, suyu yumuşatma ve pH ayarlama ekipmanı ve kimyasalları ile uğraşmaktan daha kolay olacaktır.

Akvaryum Büyüklüğü: İşe yeni başlayanların çoğu, çok küçük akvaryumlar kullanırlar. Çoğu yeni satın alınan discus 3 - 5 cm kadardırlar. Dolayısıyla, adedinin 100 litrelik bir akvaryum için uygun olabileceği düşünülür. Bu aslında gayet doğrudur. Büyük çiftler için ortalama olarak neredeyse bu kadar su gereklidir. Örneğin 4 - 6 yetişkin discus için ortalama 500 litrelik bir akvaryum uygun olacaktır. Ancak hacimin yanısıra ölçüler de dikkate alınmalıdır. Örneğin 60 cm yüksekliğindeki bir akvaryum, daha kısa ama çok daha uzun akvaryumlara göre daha çok tercih edilir. 20 cm'lik bir discus, 20 cm'lik herhangi bir balığa göre çok daha yüksektir. İşe yarayacak bir fikir de, yetiştirmek istediğiniz discus sayısından çok daha fazla sayıda küçük discus ile işe başlamanız ve zayıf çekiciliği daha az discusları zaman içinde elemenizdir. Deneyimlere göre, daha uysal olanları ya yem yiyemedikleri için yada diğerlerince rahatsız edildikleri için ölüp gideceklerdir.

Yumuşak Su: Musluktan akan suyunuz yumuşak ise çok şanslısınız (ancak bu genelde pek mümkün olmaz). Referans oluşturabilmesi maksedıyla; 2 çaykaşığı (yaklaşık 4 gram) kalsiyum karbonat CaCO3 ortalama 250 litre suda, genel sertliği (gH) ve karbonat sertliğini (kH) yaklaşık 1 derece artıracaktır. 1 çaykaşığı (yaklaşık 6 gram) sodyum bikarbonat NaHCO3 aynı suda kH değerini derece artıracak, gH değerini değiştirmeyecektir. Ancak her zaman kullandığınız kimyasalları test kitleri ile kontrol ediniz ve kaydını tutunuz.

Düşük pH: Discusların düşük pH değerlerini tercih ettiği düşünülse de, yaygın olarak 6,9 civarında pH değerine sahip ortamlarda yetiştirilirler. Bitkisiz ortamlarda, pH değerleri ile oynamak için kullanılan pekçok kimyasallar vardır. Ancak, bunlar genelde fosfat ihtiva ederler ve bu da bitkili akvaryumlarda alg sorununa yol açar. pH ayarlamak için en basit yoldan sodyum bikarbonat (NaHCO3 &ndash; bildiğimiz kabartma tozu) kullanılabilir. Aklınızda bulunsun ki, gH değerini artırmak için önceden kalsiyum karbonat kullanılmışsa, bu kH değerini de artırmıştır. Bu nedenle gH değerini artırdıktan sonra mutlaka kH değerini de ölçün kadar sodyum bikarbonat eklemeniz gerektiğini bilesiniz. pH denkleminin ikinci tarafı ise Co2'dir. kH yükseltildiğinde pH'ta yükselecektir. pH değerini tekrar istediğimiz yere geri çekebilmek ve bitkilerin gelişebilmesi için yeterli Co2 sağlanabilmesi için, Co2 takviyesi uygun olacaktır.
kH değerini istenilen seviyeye getirdikten sonra, arzu edilen pH değerine ulaşıncaya kadar suya Co2 takviyesi yapabilirsiniz.

Yüksek Sıcaklık: Akvaryumcular, yüksek sıcaklıklarda, discusların daha iyi bir hastalık direncine sahip olduklarını anlamışlardır ve bu nedenle sıcaklığını en az 27 - 30 °C arasında tutmaktadırlar. Ancak yüksek sıcaklıklarda algler daha ciddi sorun olacağından, 28 °C daha uygun bir değer olacaktır.

Oksijen: Discus akvaryumlarında, yüksek sıcaklık nedeniyle daha düşük bir oksijen kapasitesi bulunur. Deniz seviyesinde iken, 24 °C sıcaklıkta havadaki oksijen doygunluğu 8,4 mg/l'dir; 30 °C de ise bu değer 7,6 mg/l'ye düşer. Daha yüksek rakımlardaysanız bu değer daha da kritik bir hal alır. Bu nedenle bitkili akvaryumlar discuslar için daha uygun olacaktır, çünkü gündüz zamanında (ışıklandırma açıkken) oksijen doygunluğunu %120 hatta daha fazlasına kadar çıkarabilirler. Geceleri ise faydayı oksijen seviyesinin 8,3 mg/1 değerinin altına düşmemesi ile görüyoruz. Ancak gene de sabaha karşı oksijen seviyesi %lere kadar düşmektedir. Bu nedenle iyi bir filtreleme suda oksijen seviyesini korumaya yardımcı olacaktır. Ayrıca geceleri havataşları vasıtasıyla, biraz Co2 kaybını da göze alarak, suya oksijen takviyesi yapılabilir.

Bitkilerin Seçimi: Bitkilendirilmiş bir discus akvaryumunun son aşaması fazla bakım gerektirmeyen bitkilerin seçimidir. Akvaryumu ne kadar az eşelerseniz discuslar o kadar mutlu olacaktır. Fazla bakım gerektirmeyen bitkiler genellikle yavaş büyüyen bitkilerdir. Hygrophila ve Ludwigia gibi bazı saplı bitkilerden kaçınılmalıdır. Bu işe ilk başlayanlar genelde bitki seçiminde tereddüt ederler. Tereddütlerin ana nedenleri, yumuşak su ve yüksek sıcaklıktır. Çok az bir istisna dışında, aslında çoğu bitki bu koşullarda da sorunsuz gelişebilir. Echinodorus Discus akvaryumları için en yerinde tercih Echinodorus türüdür. Discusların doğal yaşam ortamlarında çok yaygın olmasalar da, kılıç yapraklar da Amazon havzası kökenlidirler. Echinodorus pekçok farklı boy ve şekilde mevcuttur ve discus akvaryumlarına muhteşem efektler verebilirler. Bir orta plan bitkisi için sağlıklı bir Amazon Kılıcının (Echinodorus bleheri) yerine doldurmak çok zordur.
Geniş güzel yapraklar, parlak yeşil renk ve fıskıyeyi andıran şekli, bu bitkiyi klasik bir büyük akvaryum bitkisi yapmıştır. Discuslarla birarada iyi gider çünkü boyutları çok uygundur. Yaprakları 60 cm'ye kadar uzayabilir (hatta daha da fazla) ve oldukça geniş bir alanı kaplayabilir. Discuslar yapraklar arasında gizlenecek yer bulabilirler. Daha sert yüzeyleri tercih etmelerine rağmen, discuslar yumurta dökmek için bu yaprakları kullanırlar. Uygun olabilecek diğer kılıç yaprak ise E. amazonicus, E. major, E. cordifolius ve bunların varyasyonlarıdır. Bunlar içinde en popular ve çekici olan Ozelot varyasyonudur. Echinodorus ön zemin için de uygun olan pekçok türe sahiptir. Oldukça kısa türleri de mevcuttur. En popular olanı E. tenellus otumsu bir görünüme sahiptir ve kolay yetişir. Biraz daha büyükçe olan E. quadricostatus ve E. bolivianus (latifolius) ön plandan, arka plana doğru güzel bir geçiş sağlayabilirler.

Anubias: Anubias türü, Afrika kökenli çok geniş bir gurubu temsil eder. Discus bölgesine özgün bir bitki olmasa da, oldukça kullanışlıdırlar. Yaprak rengi ve değişik şekliyle Echinodorus ile güzel bir kontrast sağlarlar. İyi yumurta dökme alanları sergileyebilecek yaprakları vardır. Anubias fazlaca gereksinimi olan bir bitki olmadığından hemen her akvaryuma uygundurlar. Düşük ışıkları tolere edebilirler, ancak yüksek ışık ve Co2 ile hızlı gelişirler. Uygun koşullar sağlandığında su altı çiçekleri dahi verdikleri görülür. Daha ziyade severler ancak yumuşak suya da adapte olurlar. En yaygın türü Anubias barteri grubudur. Anubias barteri 15 cm'ye kadar uzayabilen yatay yaprakları ile genişçe bir bitkidir. Nana varyasyonu ise daha küçük bir bitki olduğundan ön ve orta cepheler için uygundur. Daha nadir bulunan bir türü olan A. coffeeafolia bir orta plan bitkisi olarak oldukça çekicidir. Daha büyük akvaryumlar için uygun sayılabilecek A. afzelli ve A. congensis gibi türleri de vardır.
Bunların kılıç yapraklara benzeyen yaprak şekilleri vardır. Bunlar da discus akvaryumları için uygundur ancak yumuşak ve sıcak suda bazen sorun yaratabilirler. Daha uzun, daha ince bitkilerDiscus akvaryumları için kullanışlı olabilecek diğer bitkiler ise dizaynı tamamlayacak olan daha uzun bitkilerdir. Kontrast ve şekil herzaman gözönünde tutulmalıdır. Cryptocoryne türleri, özellikle C. wendtii ve C. blassi koyu renkleri ve uzunlama yapılarıyla çok güzel bir uyum sağlarlar. C. wendtii'nin pekçok varyasyonu vardır. Bu sayede ön cephenize uygun şekil ve renkte bir türünü bulabilirseniz, sıcak ve yumuşak sularda herhangi bir problem yaratmalar. Ammannia sınıfından iki olan, A. gracilus ve A. senegalensis discus akvaryumları için çok güzeldir. Pek hızlı büyüyen bitkiler olduğu söylenemez ancak kırmızı renkleri ile çok iyi uyum sağlarlar. Bacopa sınıfının türleri de serin su bitkileri olarak bilinirler ve discus akvaryumlarına pek uygun değillerdir ancak B. monnieri sorun çıkarmadan gelişebilir.
Yavaş büyür ve parlak yeşil bir renge sahip orta arka plan bitkisidir. Ayrıca Java fern (Mirosorum pteropus), Micranthemum ve Hydrocotyle türleri de discus akvaryumlarında gelişebilir.

Uygunluğu Az Olan Türler: Bazı bitkiler discus akvaryumları için tavsiye edilmezler. Kuzey Amerika'ya özgü bitkilerin çoğu, serin sulara alışık olduğundan uyum sağlayamazlar. Samolus parviflorus, Amoracia aquatica, ve Bacopa caroliniana türleri sıcak suda sorun yaşarlar. Diğer bazı yaygın bitkiler ise, çabuk büyürler yada çok koyu bir bitki tabakası oluşturduklarından sık budama isteyebilirler. İlk aşamalarda, akvaryum yeni kurulduğunda faydalı olacaklardır, ancak daha sonra çıkarılmaları gerekir. Bunlara örnek olarak Hygrophila, Ludwigia, Rotala türleri ve büyük Vallisneria sayılabilir.

Bitkiler Ve Romantizm: Bitkiler üretme akvaryumları için uygunmudur? Cevap hem evet, hem de hayırdır. Bazı açılardan, bitkiler üretme akvaryumları oldukça uygundur. Güzel bir düzenleme, üreyecek çiftin bir bölge seçip, kurmasına yardımcı olacaktır. Bu oldukça önemlidir, ayrıca bitkili akvaryumların iyi su kalitesi de olumlu bir faktördür. Ancak gene de bitkili akvaryumların bazı dezavantajları da vardır. Muhtemelen, en büyük engel çiftleri uygun boya getirmek ve formda tutmak için gereken yemin verilmesinde çıkan kısıtlamalardır. Discus üreticileri genellikle, yüksek protein ihtiva eden et, yürek karışımlarını büyük miktarlarda kullanırlar. Eğer yemlerin yenmeyen herhangi bir kısmı akvaryumda kalırsa, pekçok soruna neden olacaktır. Bu tür yemleme bu nedenle en uygun olarak boş akvaryumlarda gerçekleştirilir.

Kaynak: Tropica

Formicasmind2009-06-15 23:54:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 21:22
Bazı bilgiler iyi ve güzel olmasına karşın bu şekilde besleyenler var mı?Benim 450 lt lik bir bitkili tankım var içine ne kadar istesemde dıscus atamıyorum.
 
Niye mi ?
 
Bitkilerin ideal sıcaklığı 27-26 derece problem 1
 
Taban kumu midye kırığı problem 2
 
Akvaryumdaki birçok balık dıscusla uyumsuz problem 3
 
Isıya daha dayanıklı bitkiler vardır belki ama onu temin etmek meşakkatli oluyor.
 
Ayrıca ph olayına gelince üretim hariç oynamak istemiyorum.
 
Evet biki ve boyunu almış 8 li bir grup dıscus çok güzel bir portre ortaya çıkıyor.Böyle besleyenlerin fikirlerini almak istiyorum bende.
 
Paylaşımınız için teşekkürler.
 
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FormicasmindÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 54
FormicasmindÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 21:28

Oğuzhan bey öncelikle bende discusa merak salmadan önce bitkili avkaryumlar yaptım ama discus ve bitki akvaryumlarında benimde çok fazla bir deneyimin yok bir kaç makale araştırırken buldum ve paylaşmak istedim gerçekten bu şekilde bir akvaryumu olan arkadaşlar var ise bilgilerinizi bizimle paylaşmalarını temenni etmekteyim (Discus ve bitki kombinasyonu muhteşem) Saygılar.

Formicasmind2009-06-15 21:42:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engnylmzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2008
İl: Antalya
Mesaj: 370
engnylmzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 21:36
Besleyen biri olarak, oluyor ama çok meşakkatli bir iş devam ettirmek bayağ bir sıkıntı. Besleyen bir arkadaşımız daha var bildiğim oda Refet beydir. Oda 2 tane bulunduruyordu akvaryumunda. Gördüğüm sorunlardan bir tanesi alg problemi birde akvaryumun yüksekliği epey yüksek olmalı çünkü echındorus türü bitkiler co2 ve yüksek ışıkta akvaryumdan fırlıyorlar. Ben tavsiye etmem ama tercih meselesi tüm zorluklarını kabul ediyorsanız ve de büyük bir tankınız varsa yetişkin 2 tane diskus uygun olur düşüncesindeyim. Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 21:42
O yüzden cama cam dıscus a devam.:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FormicasmindÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 54
FormicasmindÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 21:44
Ben halen discuslarımı cama camda beslemiyorum halen taban kumu ve bir kaç bitki var ama henüz ümit ettiğim üreme ve eş tutma olayını gerçekleştiremedim. Şunuda söylemek istiyorum katılmayan arkladaşlar olabilir taban zemininin içerisinde bazı yararlı bakterilerin saklanıp üreme olayı olduğuda göz önünde bulundurulmalı nedeni ise discuslar doğada bu şekilde yaşamıyorlar.Formicasmind2009-06-15 21:46:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 21:51
Sizde bi yerde haklısınız,deneme yanılma yöntemine kalıyor iş birazda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 22:10
Zannediyorum ki bitkili bir akvaryum da diskusu izlemek çok daha keyifli olabilirdi ama sıkıntılar var elbette.Bunu hep tartıştık.En büyük sorun da suyun kontrolu olabiliyor.
 
Ancak konu hakkındaki paylaşım için canı gönülden Gökhan beye teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engnylmzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2008
İl: Antalya
Mesaj: 370
engnylmzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 22:11
[QUOTE=Formicasmind]Ben halen discuslarımı cama camda beslemiyorum halen taban kumu ve bir kaç bitki var ama henüz ümit ettiğim üreme ve eş tutma olayını gerçekleştiremedim. Şunuda söylemek istiyorum katılmayan arkladaşlar olabilir taban zemininin içerisinde bazı yararlı bakterilerin saklanıp üreme olayı olduğuda göz önünde bulundurulmalı nedeni ise discuslar doğada bu şekilde yaşamıyorlar.[/QUOTE]
 
Zaten düzenli su değişimleri ile bu kadar bakteriye ihtiyaç duymuyoruz lakin çoğu discus sever filitrelerini çeşitli filitre malzemeleri ile de bu zenginliği sağlamakta. Bazen insanın içinde birşeyler dürter kur kur diye ama bence kurmayın. Çoğu profesyonel bitkici arkadaş derki ya bitki gelişimi iyi olmuyor yada discus gelişimi. Bu konular forumda çok konuşuldu, internette gördüğünüz çoğu bitkili discus akvaryumlarında gösteri amacı güdülerek kurulur ve içine discuslar konarak muhtesemmiş gibi gösterilir sonrada bu görüntüler bizi büyüler. Özetle seçim size ait. Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 22:20
Ben cama cam diskus akvaryumuma zamanında yer darlığı yüzünden cabomba bitkisini bir cam kasenin içine midye kırığı kum koyarak koymuştum.Akvaryumun sıcaklığı 30 dereceydi.Cabombalar abartısız 2 haftada 10 daldan 30 dala çıkarttılar sayıyı ve boylarıda ilk koyduklarımla aynı boya gelmişti.Bazı bitkiler yaşayamayacağı gibi bazı bitkiler de hızlı çoğalıp büyüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir