Bitkili Discus Tankı ve Coco Peat


mertusukÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2008
Mesaj: 1
mertusukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2008 19:04

Merhaba ;

Yeni bir Discus tankı kurmaya başlayacağım.

Tankımın ölçüleri :100 x 50 x 70 (yükseklik)
 
Taban malzemesi olarak :
En altta Coco Peat (Hindistan Cevizi Torfu) 5kg.
Torfun üstüne sineklik ve misket gübre
En üsttede Hagen'in Siyah Quartz kumundan(40kg) koymayı düşünüyorum.
 
 
Bu kurulumda kullanmayı düşündüğüm Coco Peat'in Discuslarıma zararı olur mu?
 
Bu konuda bilgisi ve deneyimleri olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim...
mertusuk2008-12-09 19:05:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2008 22:52
Hindistan cevizi torfu genellikle sterilize edilmiş olarak satılıyor. Buna dikkat ederseniz bir zararı olmayacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÇetintaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 122
KÇetintaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2008 00:05
Kullanacağınız miktara bağlı olarak değişir. ( Eğer yazdığınız gibi 5 kg. kullanmaya kalkarsanız zannederim akvaryuma sığmaz. Özellikle ıslanınca Kafasi%20Karismis Bu yüzden akvaryuma koymadan önce bir kapta azar azar ıslatarak kullanacağınız miktar kadar olmasını bekleyiniz. Islanınca bir birim 5 birim kadar oluyor tahmin ettiğim kadarı ile )

Fazla kullanmassanız olabilir. Ama su değerlerini de ölçmeniz lazım.

Çürümeden dolayı nitratı aşırı arttırır mı?

pH ne kadar düşer?

Bunlara dikkat etmek gerekir. Yanısıra suyu mango kadar olmasa da yine de sarartır. İlk başta ( balıkları eklemeden! ) sık su değişimleri şart. Su bir düzene girdiğinde balıklar eklenebilir.

Ve bence zengin organik tabanlarda bitkiler dahi eklenemeden önce sık su değişimleri ile su stabil bir hale getirilmeye çalışılmalı. Bu arada bakteri düzeni oturtulmalı. Ardından bitkiler eklenmeli. Yine su değişimlerine devam edilmeli. İki ay kadar sonra tüm sistem düzenli hale geldikten sonra yavaş yavaş balık eklemesi yapılmalı.

Son bir husus, siyah hagen kum kullanacağınızı belirtmişsiniz. Siyah kumda tüm balıklar ve özellikle de diskuslar renklerini koyulaştırma ve tabana adapte olma isteği gösterirler.  Bu yüzden  koyulaşabilirler. Aslında diskus için en uygun kum beyaz kuartz kumdur. Hem suya etkisi yoktur, hem rengi uygundur. Ve pislikler ve yemler bu kum üzerinde kalacağından dip çekmesi kolaylaşır.

Son dönemlerde beyaz kuartz kumun bitkili akvaryumlarda kullanımı da arttı. Zengin bir taban üzerine yine bir ara seperatörle ayrılarak kullanılabilirse bence hem görsel ve hemde işlevsel olarak çok güzel olabilir.
 
Ve bir rica; Lütfen! bitkili akvaryum için alacağınız diskuslar 5cm, 7cm v.s gibi küçük diskuslar olmasın. Alabildiğiniz en büyük boyu alın. Sonra hem diskuslara yazık oluyor, hemde bitkili diskus akvarumu yapmak isteyenlere!
Çünkü ya tamaman hüsranla bitiyor. Yada diskuslar diskusluktan çıkıyor.
( bu tamamen iyi niyetli bir tavsiyedir! Utangaç )

Kolay gelsin. Tebessüm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhoniÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2005
İl: Sinop
Mesaj: 456
muhoniÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2008 00:15
Aşağıdaki linkten görebileceğiniz üzere sizinkine benzer bir tabana sahip bitkili discus akvaryumu kurulumu yaptım bende. Fark olarak en alt katmanda coco peatın yanına dazs soil de eklemiştim. Coco peatın su kimyasına etkisini test kitleri ile ölçme imkanım olmadı. Her ne kadar arada sineklik olsa da köşelerden bir miktar torf suya karıştı ve sararttı. Mango kökü de vardı akvaryumda bunun da sararmaya katkısı olmuştur muhakkak. Ama iyi bir filtrelasyon ile sarılık 1haftada yok oldu.

Dediğim gibi cocopeatın su kimyasına etkisini direk olarak ölçmedim ama aldığım ilk discuslarım aldığım hafta yumurta dizdiler. Üstelik çift olduklarını bilmiyordum. Aldığım kişi de çift olduklarını bilmiyordu. Anladığım kadarıyla torflu, mangolu sarı su :D hoşlarına gittiği için su şartları hoşuna gidince bende eş tuttular ve yumurtladılar. Bilimsel olmasa da, kişisel olarak :D discusların cocopeatten hoşlandığını söyleyebilirim. ;) Ayrıca sadece discuslar değil, neon ve rasboralar da yumurtladılar..  Co2 olmamasına rağmen bitkilerim de iyi durumdaydılar. Ama bitkili discusun kötü bir yanı var, discuslar 30 ve üzeri sıcaklıkta rahatlıyor, bitkiler ise 30 üzerinde eriyor. Bendekiler ilk önce erimeye döndüler, ama sıcaklığa alışınca topladılar. Yine de büyüme hızları yavaşladı..

http://www.akvaryum.com/forum/250lt_ye_beraber_bitkili_kuralim!_k200290.asp


Kolay gelsin,
Saygılar..
muhoni2008-12-10 00:18:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir