Bitkili low-tech


serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2011 02:31
Selamlar. Tasarım konusunda yetenek bence çok da ön planda değil. İyi bir gözlem ve bolca araştırma ile sıfır yetenek sıfatı koyabileceğimiz bir hobici inanın çok güzel tanklar çıkartabilir. Ben derimki hiç çekinmeden tank taklidi ile tasarıma başlayın. Uluslararası yarışmalardan yada yurtiçinde yapılan tanklardan beğendiğiniz bir tanesini taklit eden bir tasarım deneyin. Taklit olurmu hiç, aynısını neden yapayımki demeyin bence, bire bir olmaz asla, içerik elbet özgün hale gelecektir. Zaten özünde amaç doğal alan taklidi olduğu için her tasarımcının izlediği yol aynıdır. Birçok bitkiyi tanıyorsunuz, bu iyi bir avantaj. Ne hale geldiklerini, nasıl budanmaları gerektiğini, uygulama konumlarını vs. biliyorsunuz. 

Zor bitkiden bahsetmişsiniz. Bitkileri aslında zorluk değil, sisteme göre sınıflamak daha yerinde olur. Ben şöyle düşünüyorum, zor bitki yok, zor sistem-yüksek sistem-tecrübeli ve gözlemci akvarist üçlemesi bir araya geldiğinde zorluk ortadan kalkıyor. Ben derimki bu tankların 1 tanesi ile hi-tech furyasına katılın. Kaybedecek birşey yok, aynı zamanda potansiyeliniz yüksek 


serkan_cetinkol2011-11-19 02:32:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga trakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 177
tolga trakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2011 03:18
 Ben de tanışmayı çok isterim.Ankara'ya gelirsen mutlaka bekliyorum, fikrini almak istediğim bir sürü konu var.Umarım bir gün akvaryumların önünde birlikte kahvelerimizi içeriz Hakan :)
 Serkan Bey sizden bu sözleri duymak beni yüreklendiriyor teşekkür ediyorum. Bahsettiğiniz gibi beğendiğim tankların taklidini yapmaya çalışma fikri evet denemem gerekiyor.Hatta bu gün sizin yazınızı okuyunca epeyce low-tech tank aradım ve buldum.Şimdi içlerinden elimdeki bitkilere en uygun olanları ayırmaya çalışıyorum.Ondan sonra da uygun kök ve kaya bulmaya çalışacağım.Sonu nasıl biter bilemiyorum ama şimdiden hoşuma giden bir çalışma oldu bu benim için. :)
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2011 04:26
[QUOTE=tolga trak] Tamamen amatörce.ileride bir gün high tech akvaryumum da olur diye ümit ediyorum.

Boyut (cm):100*60(en)*50  , 100*40*50 ,  100*60*40 
Kapasite (litre): 300lt  200lt  240 lt  küçükler 45 ve 40 lt
Canlılar: kiraz karides, 5 cüce vatoz ve 6 çöpçü balığı 
bitkiler :java fern , java moss, echinodorus bleheri , cryptocoryne wendtii green,cryptocoryne undulata,cryptocoryne crispatula , Hygrophila difformis ,Cabomba aquatica, riccia ,anubias ... , , hygrophila polsperma ,ludwigia repens  isimlerini bilemediğim 3 bitkim.
Malzemeler:
 1 adet lifetech dış filtre 900 L/H floresanlar : büyük tanklarda philips day light ve sylvania grolux 18 watt 3 er adet ,Co2 kullanmıyorum taban torf file ve aquaclay  

Akvaryum Bakımı:
 Son iki aydır haftalık takriben %10-20 su değişimi ve dıy gübre dip çekimi yok
Kullanılan Yemler:
sera spirulina tab. farklı çeşitte karides yemleri
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: yok
 

 

 
 
 
 
 
 
100*40*50 ortadaki
 
 
 
 100*60*50 lik en sağdaki
 
 
 
 yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...
 
 
 
 
 
 
 

 
[/QUOTE]


AMATÖRÜ BUYSA PROFESYONELİNİ DÜŞÜNEMİYORUM :), BİRDE ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM AMATÖRCE YAPILAN İŞLER BAZEN PROFESYONEL YAPILAN İŞLERDEN BAŞARILI OLUR ÇÜNKÜ PROFESYONEL OLARAK YAPILAN İŞLERDE PARA ESASTIR AMA AMATÖR İŞLERDE  İSE BAŞARI GÖNÜLDEN GELİR......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diversoÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 22
diversoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2011 16:49
Tolga Bey öncelikle sizi tebrik ederim. başlangıçta küçük oğlum için aldığım minik akvaryumum 1 yıl içinde 70 lt.ye ancak çıkabildi :)) Ama bu formda saatlerimi geçirmeye başlayınca bitkili tanka olan ilgim inanılmaz arttı ve bu işe başlamalıyım dedim. bugün de formu gezerken sizin tanıtımınızı ve tanklarınızı gördüm. gerçekten mükemmel iş başarmışsınız. ben de yakın zamanda bir low tech kurmayı planlıyorum.Ama inanının akvaryumcularda bile olmayan güzellikte bir ofisiniz var. sizin bilgilerinizden ve yapmış olduğunuz görsel şölenden faydalanmak isterim.fırsatınız olduğunda ve müsait bir zamanda görüşmek dileğiyle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga trakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 177
tolga trakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 14:18
  Teşekkürler Atılım Bey.
  Bence baba ve oğul için yapılabilecek en güzel aktivitelerde birisi,ben de sizi tebrik ediyorum Halil Bey. 5 yaşında bir kızım var,iş yerime ne zaman ziyarete gelse tek tek akvaryumları seyreder,karideslerin balıkların yemlerini verir... bu ilgisi ve sevgisi beni ayrıca mutlu ediyor.
  Bitkili akvaryum heyecanı size de bulaşmış :D İşini çok çok iyi yapan çok değerli akvaryumcular var , elimde olsa hergün gider ve zevkle saatlerimi akvaryumlarının karşısında geçirmek isterim.
  Tanışmak bilgi alışverişinde bulunmayı ben de isterim.Kapım herkese açık herzaman beklerim.
  Bu arada yeni gelişmeler oldu. Karideslerim geldi ,Timur Bey'e çok teşekkür ediyorum.Hem verdiği bilgiler, hem de gösterdiği ilgi için.Paketleme konusunda çok çok başarılıydı.Önce saniyede bir iki damla olacak şekilde akvaryumlardan su ekleyerek alıştırma yaptım.Biraz abarttım 3 saat sürdü.Sonra akvaryumlara ekledim.Bir yerde hatam var anlayamadım ama yeşil karideslerin 6 tanesini ertesi sabah geldiğimde ölü buldum.Bugün sabah 2 tanesi daha ölmüş.Çok üzücü oldu bu benim için.Mavi kaplanlar büyük akvaryumda pek görünmüyor, dipleri araştırdım şimdilik bir sorun yok gibi yanlız bana garip gelen ; yüzüyorlar yere inişleri çok sert çakılırcasına kuma iniş yapıyorlar.Sanki bir problem var gibi .Sakuralar hayatta renklerini almaları daha zaman alacak, kerevitler kiraz karideslerin arasında mutlu gibiler.Şimdilik gelişmeler bu şekilde en kısa zamanda fotoğraf ekleyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 14:29
 
Tolga bey, karideslerinizi ve kerevitlerinizi güle güle büyütün diyorum ancak yeşil karideslerin ölümüne üzüldüm doğrusu.Tanklarınız low-tech olduğu için gübreleme,co2 vs. den etkilenmediklerini varsayarsak,geriye aklıma bir tek Kh veya Gh değeriniz geliyor.Acaba suyunuzun sertliğimi yüksek...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga trakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 177
tolga trakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 14:50
  Dediğiniz gibi Ertuğrul Hocam gübre ve co2 hiç kullanmadım.Hamburg filtre çalışıyor,siyah hagen kumum,kurumuş yapraklar var bolca , mangrov kökü (eski tankların birinden çıkarmıştım),  bitki olarak java moss, gül , çınar ,pistia ,riccia ve küçük ölçüde moss ball var.Suyun ph sı 7.8. Kh ve Gh yı ölçemiyorum :( dediğiniz gibi sertliği yüksek olabilir.Ah ölçüm yapmam gerekirdi aslında.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 20:59
Tolga Bey,
Kayıplarınıza çok üzüldüm. En kısa sürede bunları telafi etmek isterim. Suyun sertliği ile ilgili bir sorun yaşadığınızı sanmıyorum. Çünkü karideslerin geldiği su çok sert. Ph 7.6, GH 20, KH 16.
Aklıma aşırı derecede ısı farkı geliyor. Bende şu an havuz suyu sıcaklıkları 14-15 derece civarı. Acaba nakliye esnasında koli zarar görüp ısı daha da düşmüş olabilir mi?  Ya da akvaryum suyunuz çok mu sıcaktı?
Koliyi açtığınızda torbada ölü karides varmıydı? Bazen şanssızlık sonucu kepçeye henüz kabuk değiştirmiş karides denk gelebiliyor. Bunlarda kepçeden zarar görüp torbada öldüğü zaman, ölüsü suyu bozup diğerlerini de etkileyebilir.
Başka bir neden akvaryumda ağır metal salınımı yapan maddeler olabilir. Mopani kök, gübre katkılı kum vb.?
Lütfen kendinizi üzmeyin, iletişime geçerek birlikte bunu telafi etmenin yolunu buluruz elbette.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga trakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 177
tolga trakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 22:51
 Timur Hocam ilginiz için çok teşekkür ediyorum.Aklınızda herhangi bir soru işareti kalmasın.Gönderdiğiniz koli mükemmeldi, onunla ilgili hiçbir sorun yoktu ne yırtık ne de benzer bir hasar.Karidesler de çok sağlıklı görünüyordu,değişmiş kabuğa rastlamadım.Aslında koliyi alır almaz ve açtıktan sonra hemen fotoğrafını çektim :) çok zevkli anlar oldu benim için :)) . İçiniz çok çok rahat olsun Timur Hocam karidesler de kerevitler de çok sağlıklı bir şekilde bana ulaştı.Bunun için tekrar size teşekkür ediyorum.Sıkıntı benim akvaryumdan veya benim yaptığım bir hatadan kaynaklanıyor kesinlikle.Ama ne olduğunu bulamadım.Hagen kum kullandım yanlız içinde çok olmasada bir avuç oliver knott var arkadaşım vermişti bu etkilemiş olabilr mi acaba? Su sıcaklığı sabah kliniği açtığımda 20 derece idi.Belki benim suyun derecesi fazla geldi.Ph 7.8 i gösteriyor ama GH ve KH yı ölcemediğimden bilemiyorum.Sorun bu değerlerden de kaynaklanıyor olabilir. Benim farketmediğim başka birşeyler de olabilir tankta.Şuan bir dişi bir erkek olduğunu düşündüğüm yeşil karidesim iyi gibi görünüyor :)
   Teklifiniz için sağolun Timur Hocam telafilik bir durum söz konusu bile olamaz.Hiç öyle birşey düşünmeyin lütfen.Sadece aklım sizden alamadığım diğer karideslerinizde  Belli mi olur ileride onlar için de birer akvaryum kurarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 23:11
[QUOTE=timur eker]
Aklıma aşırı derecede ısı farkı geliyor. Bende şu an havuz suyu sıcaklıkları 14-15 derece civarı. Acaba nakliye esnasında koli zarar görüp ısı daha da düşmüş olabilir mi?  Ya da akvaryum suyunuz çok mu sıcaktı?
[/QUOTE]

Timur abi kolileri nerede tutuyorlarsa ısı kesinlikle çok düşüyor. Senden aldığım karidesleri koliden çıkarttığımda karides torbasına buz koydun sandım .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 19:34
Tolga Bey merhaba,

Tanklarınızı hayranlıkla izledim...Bu güzel atmosferi tecrübe etmek isterim, siz anlatırken hayal alemine dalmıştım bile :)

Bir kaç sorum olacak;

1- Bitkilerinizin karbondioksit takviyesi olmadan bu derece canlı tutmanızın sırrı nedir ? Çeşitli kısaltmalar kullanmışsınız ancak anlayamadım, yardımcı olursanız sevinirim.

2- Java Moss'u bende kütüğüme sardırmayı denemiştim ancak sararıp kaybettim. Isı olarak 26 derece civarında tutuyorum. O dönem suyum yumuşak bir suydu. Şimdi biraz daha sertleştirdim. Acaba sert su da bir daha denesem mi ?

Başarılarınızın devamını diliyorum ve maşallah diyorum.

Sevgiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga trakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 177
tolga trakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2011 12:05
  Merhaba Cenk Bey,
Kusuruma bakmayın epeyce gecikmeli cevap verebildim.Görüş ve düşünceleriniz için çok teşekkür ediyorum.Ankara ya gelir ve fırsat bulursanız beklerim :) Akvaryum hobisi sayesinde çok değerli insanlarla tanışma ve görüşme fırsatım oldu.Bu da ayrıca mutlu ediyor beni.sorularınıza cevap vermeye çalışayım;
  1. Akvaryumlarda co2 takviyesi yapmıyorum, deneme amacıyla birtanesinde kullandım.O da mayalı sistemdi.Taban siyah hagen,filtre yok,ısı şuan takriben 22-23 derece,2*18 watt grolux ve 1 tane 18 watt phillips ekonomik cool day light ampul var.Şuan onda da mayalı sistem yok çünkü vorteks için kullandığım iç filtre motorunu hamburg filtreye taktım.Co2 verirken ona ek olarak çiçek coşturan(sarı renkteki azot%6 fosfor %3 potas%6) ve microbe-lift sıvı bitki gübrelerini kullandım :).Aslında gübrelerim doğru gübreler değildi, okuduğum ve gördüğüm kadarıyla seachem gübreleri oldukça başarılı sonuç veriyor.Şuan bu 40lt lik akvaryumda sadece haftada bir %40 civarı su değişimi yapıyorum ve kullandığım bu gübrelerden ilave ediyorum.Kırmızı yapraklı bitki Co2 siz ortamdan hiçte memnun değil işin aslı. Son hali bu şekilde :
 
 
 
    Diğer akvaryumlarda Co2 kullanmıyorum saydığım gübrelerden de 15-20 günde bir eser miktarda veriyorum.Ama 12 kasımda gokturkseyhan beyden aldığım sıvı potasyum gübresini haftada bir kullanmaya başladım :). Bu arada eklediğim fotoğraflar birçoğunun arasından seçtiğim ,bana göre en güzel olanlar.Gelip görmek lazım belki canlı hali o kadar da hoşunuza gitmeyebilir :). Benim tahminim akvaryumların çok yıllık olması bitkiler için daha iyi şartlar sunuyor.Karidesler sayesinde de yosun problemim olmuyor diye düşünüyorum.Taban torf ve üstte aquacly, aydınlatma her bir akvaryumda 3 adet 18watt t8 floresanlar grolux ve day light.  Kısaltmalar konusunda eğer yanlış anlamadıysam sorduğunuz ;Ph suyun asitlik derecesi , Kh suyun karbonat sertliği ve Gh suyun toplam sertliğini gösteren kısaltmalar.
 2. Java moss için söyleyebileceğim suda çok hareket yoksa direk zemine koyup üzerine havalanmaması için az da olsa kum serpiştirebilirsiniz.Kütük üzerinde de hoş duruyor tercih sizin.Sert ve yumuşak su ile ilgili çok büyük sorun yaşayacağınızı (tabi çok uç noktalarda değilse) zannetmiyorum.Bence mossu tekrar denemenizde fayda var en azından ben çok sevdiğim için böyle söyleyebilirim :) Belki ısıyı biraz düşürebilirsiniz benim canlı doğuran akvaryumlarım genelde 24 derece civarı idi.
   Ancak fotoğrafları ekleme fırsatı bulabildim Timur Beye tekrar teşekkür ediyorum.
Kargolama çok başarılıydı ve açmakta bir o kadar heyecanlı :)
 
 karides ve kerevitlerimiz
 
 
Akvaryumların genel görünüşü;
 
 
 Yeni yuvalarına alışıyorlar;
 
 
 Uçuşa hazırlanan mavi kaplan :)
 
 
 
 
 
 Yeşil karideslerin tamamını kaybettim.Şuan boş akvaryumum.
 
 
  Alien kerevit :)
 
  Fazlaca uzun oldu sanırım.Sağlıklı huzurlu hobiler diliyorum.
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 509
BeratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2011 22:54
Akvaryumlar çok güzelmiş. Elinize sağlık. Yeşil karideslerle ilgili yaşadığınız sorunda ise bana da ısı faktörü ön plandaymış gibi geliyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 01:15
Karidesler hakkaten çok güzel özellikle alien kerevit inanılmaz :)

Tavsiyelerinize uyarak sıcaklığı kademeli düşürmeye karar verdim. 26 şu an, önümüzdeki haftalarda 24 yapacağım.

Gübre olarak, tek bir gübre önerirseniz (özellikle java moss'da başarı sağladığınız) sevinirim. Bitki konusunda inanılmaz güzellikle (sahibi gözüyle tabii :P) çınarlarım ve eledoa'larım var ancak moss benim için takıntı oldu, yapacağım onu.

Karidesler yosun problemine bir çaremidir acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir