Bu akvaryumda hiç bir canlı yaşamıyor, neden?


ebrarkaraÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 136
ebrarkaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2012 22:42
[QUOTE=Serkan Boztepe]
Murat Bey öncelikle geçmiş olsun...
 
1- İç filtre suyun dengesini bozmaz, yetersiz olduğundan sudaki nitrat seviyesi daha hızlı yükselebilir ama filtre içindeki süngerlerin sık sık akvaryum suyuyla durulanması bu yetersizliği giderir.

2- Yeni eklenen balıklar hasta ise tüm akvaryumu hasta edebilir ama bence sorun vatozlarınızda değil, öyle olsaydı aynı olayı 3-4 defa yaşamazdınız.
3- Su değişimi haftada bir kez %25-30 gibi yapılmalıdır. Çok sık su değişiminin, yararlı bakteriler akvaryumdan uzaklaşacağı için, faydasından çok zararı olur.

4- Köyden getirdiğiniz taşlar suda salınım yaparak suyun dengesini bozuyor olabilirler. Taşları tuz ruhu testinden geçirmeden akvaryuma eklememelisiniz. 

5- Suyun asit gibi olmasının sebebi de yine bu taşlar olabilir.

6- :) Herkes bu hobiyi yapabilir. Önce sabır, sonra doğru uygulamalar yapmalısınız.
 
 
Akvaryumu sürekli boşaltıp, dezenfekte ederek temiz su doldurmak faydalı değil, zararlıdır. Biliyorsunuz, aslında akvaryumun içinde bir ekolojik sistem kurmaya çalışıyoruz. Bunun için de herşeyden önce zamana ihtiyacımız var. Akvaryuma koyduğumuz suyu 3-4 gün dinlendirmekle bu denge oturmaz. Daha doğrusu bu dengenin oturması için suyu dinlendirmek yetmez.
 
Şimdi tavsiyelerim;
 
1- Akvaryuma ekleyeceğiniz taşların suya salınım yapıp yapmadığını kontrol etmeden koymayın.
2- Akvaryuma canlıları eklemeden önce akvaryumculardan su hazırlayıcı sıvılardan alın. Bu ürünler bakteri oluşumunda ve suyun balıkların yaşayabileceği hale gelmesinde çok faydalıdır.
3- Suyun hazır olduğunu düşündüğünüzde tüm balıkları hemen eklemeyin. Öncelikle sayangoz ya da çöpçü balıkları gibi dayanıklı türleri koyun, hem bakteri oluşumunu sağlasınlar, hem de suyunuzun kalitesini ölçmede size yardımcı olsunlar.
4- Su değişimini haftada bir kez %25-30 aralığında yapın. Eklediğiniz su mutlaka dinlendirilmiş olsun. Akvaryumdaki suyun sıcaklığına yakın bir ısıda olmasına özen gösterin.
5- 120 litrelik bir akvaryum için iç filtre pek de yeterli değildir. Dış filtre alana kadar iç filtre temizliğini (mutlaka akvaryum suyuyla) sık sık yapın.
6- Forumdaki yeni akvaryum kuracaklar için hazırlanmış ayrıntılı makaleleri mutlaka okuyun. Benim yazdıklarımın daha net ve ayrıntılı açıklamalarını bulacaksınız.
 
Tüm bunları uyguladıktan sonra balıklarınız her öldüğünde akvaryumu boşaltıp dezenfekte etmeyin :) Çünkü böyle yaparak her seferinde sistemi sıfırlayıp yeniden başlıyorsunuz. Her yeniden başladığınızda balıkların ölmesi çok doğal. Balıklarınızın ilk 1 hafta normal görünmeleri ve sonra ölmeleri, sorunun sonradan ortaya çıktığını göstermez. Tam tersine, baştan beri hazır olmayan su şartlarına balıkların ancak 1-2 hafta dayanabildiklerini gösterir.
 
Sağlıklı balıklar...
 
[/QUOTE]

Çok teşekkür ederim üstadım değerli bilgiler için, önce taşları bi testten geçireyim dediğiniz gibi, ayın 15ini bekliyorum 15 inde dış filtre alacağım, ondan sonra bir ekosistem oluşturmaya çalışacağım bu bilgiler ışığında, akvaryumda salyangoz görmek pek istemem ama çöpçü türlerini deneyeceğim, birde akvaryumda bir balık öldüğünde ne yapmam lazım suyu temizlemek için bilemiyorum onun için komple değiştirme yoluna gidiyorum. 

[QUOTE=serdar yılmaz]Taze su eklerken akvaryumdan ısıtıcıyı çıkarıp taze su olan kabın içine koyup ısıları birbirine yaklaştırıyorum ben de. Her yeni su ilavede hele kış ayında akvaryum mesela şuan 25-28 derece arası ekleyeceğin su balkondaysa 14, evin içindeyse nerden baksan kalebodur üstünde 20-21 bu da çok hassas. Sudaki ani ısı değişikliğinden uzak dur arkadaşım. Sakın cattle.la ısıtayım deme oksijensiz suyu balıklara verirsen sorun yine ortaya çıkar. Ve de taze suyu kaba doldurup dinlendirmeden kab boşken içine klor giderici atıp öyle suyu dolduruyorum ve dinlendiriyorum.[/QUOTE]

ben genelde çaycının altıyla su kaynatıp koyuyordum :S tüh tüh oksijensiz mi oluyor o su :S

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RivayetÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
RivayetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2012 08:47
Balık öldüğünde suyu temizlemek için birşey yapmanız gerekmez. Ölen balığı çıkarın yeter. Eğer siz çıkarmazsanız zaten diğer balıklar yerler. Her türlü temizlenir yani... Su eklerken de örneğin 20 Litre su ekleyecekseniz, 1-2 litre su kaynatıp soğuk suyun üzerine ilave ederek ısıtabilirsiniz. Bu kadarından birşey olmaz. Ama haftada bir su değiştirirken su sıcaklığını dengelemekle uğraşmak istemiyorsanız, vaktiniz de müsaitse, benim yaptığım gibi günlük 3-4 tas su değişimi yapabilirsiniz. Toplamda aynı hesaba gelir, 120 litrelik bir akvaryum için günlük 3-5 litrelik su değişiminde ısıyı dengelemenize gerek kalmaz. Yeni koyacağınız su, akvaryum suyuna göre ister soğuk olsun, ister sıcak olsun, %3'lük bir su ilavesinde ısı farkı çabucak kapanır zaten.
 
Kolay gelsin... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egouardÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1213
egouardÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2013 10:47
[QUOTE=ebrarkara] [QUOTE=Tragos]Öncelikle geçmiş olsun. Herşeyi yıkamanız güzel fakat bunu sürekli yapmanız çok kötü. Öncelikle suyu doldurup akvaryumu 10 gün boş çalıştırın. Ayrıca atman motor gayet kaliteli ve güzeldir. Motordan kaynaklı sorun yaşadığınızı düşünmüyorum. Dezanfektan ve sürekli yıkamalar yüzünden büyük ihtimal bakteri kültürünüz oturmuyor.

Bütün bunların dışında aklıma gelen başka bir sebep ise akvaryumun yapımında normal silikon kullanılmış olabileceği. Ayrıca beyaz benek için metilen mavisi yerine aşağıda resmini ekleyeceğim ilacı kullanın kesinlikle bakteri kültürü ve bitkilere dahi zararı olmayan bir ilaçtır. Metilen mavisi ve diğer beyaz benek ilaçları ise yararlı bakterileride yok eder.

Ayrıca bulduğunuz ve akvaryuma koyduğunuz taşları çıkarıp üzerlerine çok az miktarda tuz ruhu döküp kontol edin. Eğer köpürme varsa sakın akvaryuma koymayın. Köpürme yoksa iyice yıkayıp tekrar koyabilirsiniz.



[/QUOTE]

Aslında 4 seneyi aşkındır hobiyle uğraşıyorum ve az çok tecrübe edindim ama bu son dönemdeki hastalık beni bitirdi, bu bahsettiğiniz ilacı kullandım ama nasıl;

Hastalık başgösterince yavru akvaryumu olarak kullandığım 25 litrelik tankta ilacı kullandım karantina amaçlı ama fayda etmedi yada ben fazla-eksik koyduğum için fayda etmemiş olabilir. 

Dediğiniz gibi filtre v.s.dekorların yıkanması yararlı bakterilerin de yok olmasına sebep oluyor ama onca zararlı bakteri varken aynı suyu kullanmak bana pek mantıklı gelmediği için dezenfektan yöntemine gidiyorum.

[QUOTE=..::TurKuaZ::..]Öncelikle geçmiş olsun.
bende 3-4 ay önce 3 japon balığımı yanına 2 tane daha eklemiştim yeni gelen balıklarda önce taşa sürtme yüzgeçlerinde kanlanmalar başladı  ve sonra beyaz benekler çıktı,
forumu biraz araştırdım 10 lt 1 çay kaşığı kaya tuzu, miktarını tam hatırlamıyorum ama 10 lt ye 2-3 damla metilen mavisi olması lazım forumda oranı bulabilirsin (1 kerelik) ve en önemlisi ısıyı günde 2 derece olacak şekilde kademeli olarak 31-32 derece arasına getirdim 24 saat boyunca, beyaz benek gitti,
 1 hafta sonra ısıyı tekrar 31-32 ye 24 saat süreyle çıkardım sonra kademeli olarak azalttım, ve sürekli 10lt 1 çay kaşığı kaya tuzu kullanıyorum fazla doldurmadan kaşığı, 4 aydır bi sorun yok kanlanma ve beyaz benek 1 hafta içinde geçmişti,
 
benim tavsiyem anladığım kadarıyla akvaryumda beyaz benek gibi bi hastalık var ve akvaryum boş, 
akvaryum boş ise 1 hafta ısıyı 32 derecenin üzerinde tut suyada 10lt ye 1 çay kaşığı kaya tuzu at, 1 hafta sonra ısıyı akvaryuma atacağın balığın sıcaklığına indir, 1-2 balık ekle ama alırken başka akvaryumcudan al her zaman aldfığın yerde bi hastalık var sanırım. gözlemleyip canlı hastalık olmayanları seçmeye çalış,
 baktın gene hastalık var yukarda tarif etmeye çalıştığım 1 haftalık tedaviyi uygula, bende işe yaradı umarım sendede yarar. 
[/QUOTE]

Üstadım dedikleriniz doğrudur ancak forumda hiç bir zaman ana tankta ilaç kullanılmaması gerektiği yönünde yaygın bir kanı var. O yüzden ben ana tankta kaya tuzu hariç hiç bir ilaç kullanmadım, kullanmıyorum da, ısıyı kademe kademe yükseltme olayında da haklısınız bunu yapmaya çalışacağım. 
[/QUOTE]
O ilaç metilen mavisinin başka bir markası.Şuanda kullanıyorum sadece biraz daha etkili bir metilen mavisi.İstediğiniz zaman her petshopta bulabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir