Bu Balıklar Nereye Gidiyor?


tanganyika 16Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2006
İl: Bursa
Mesaj: 453
tanganyika 16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2007 21:24
Singapur'dan her ay 3 milyon adet balık gelmektedir.Çekoslavakya ve iç piyasadan gelenlerle birlikte tahmini 5 milyon adeti bulmaktadır.Dahası uzakdoğu ülkelerinden singapur hariç tayvan ve benzeri ülkelerden gelenlerde eklendiği zaman adet miktarını hayal edebilirsiniz.İlk kırılmalar balığın bilinçsizce açıldığı toptancılarda meydana geliyor.Dahası karantina sistemi olmadığı için balık açıldığı gibi akvaryumcular tarafından kapış kapış toplanıyor.İkinci ve en yüksek kırılma akvaryumcularda meydana geliyor.Hobiciler dinlenmemiş,yoğun stres altında bulunan,birçok hastalığa açık halde bulunan canlıları alarak kırılmanın üçüncü aşamasına eşlik ediyorlar.Balıların geçirmiş olduğu bu evreler hesaba katıldığı vakit,ölen balık miktarının ne kadar olduğu tahmin edilebilir.Rakamı söylemek istemiyorum!Balıklar kıtalar arası uzaklıktan huzur dolu çiftliklerinden çıkarılarak ölüm yolculuğuna uğurlanmış oluyorlar.Şimdi bunca balığın nereye gittiğini hayal edebiliyor musunuz?Yetersiz geldiği zamanlar bu sevkiyatlar ayda iki hatta üç sefere çıkarıldığıda bir gerçek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2007 21:43
Recep kardeşim;ellerine sağlık çok güzel anlatmışsın.Yanlız akvaryumcuların ithalatçılarda ilk numarayı almak için sabahın köründe geldiğinden bahsetmemişsin.LOL
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

different46Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/01/2007
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 475
different46Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2007 21:51
Burda iş hobicilere ve akvaryumculara düşüyor, hobiciler balık alırken yerli tercih sebeplerini dile getirmeleri, akvaryumcular ise yerli üreticileri talep etmeleri gerekmektedir.
 
Akvaryumcuya gittiğiniz zaman şekilsiz, renkleri karmaşık hangi tür olduğu seçilemeyen balıkları almamaları lazım. Örneğin: Yunus diyorlar şekli şemali bellisiz renkleri siyaha çalan, vücudu yılan balığını andıran balıklar getiriyorlar. Sarı Prenses diyorlar sarıdan eser yok, portakalmı desem, eflatunmu LOL renkleri belli deyil. İşi bilinçli yapan yerli üretimcilerin sattığı balıklarla kıyaslayın aradaki farkı anlarsınız zaten... o yüzden arz talep meselesine dayanıyor iş, hobici talep edecek, akvaryumcuda yerli üretimciyi...
 
Saygılar.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanganyika 16Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2006
İl: Bursa
Mesaj: 453
tanganyika 16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2007 21:56
Bende gitmiştim reis'im o yüzden o konuya değinmedim!LOLMalesef açıklamak zorunda kaldım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2007 23:09
Mesele yada konu; İthalatçıların getirdiği balıkları hangi aşamalardan geçirerek veya geçirmeyerek neden kayıplar yaşadığı değil. Ülkemizde bu kadar hobicinin ürettiği veya beslemek amacıyla alıp hobi olarakta olsa üretmiş olmasına bu balıkların nerede olduğu öğrenilmek istenmiş galiba.
 
Yani ülkemize gelen ithal balıkların ne olduğunu değil;hobicilerin üretmiş olduğu bu kadar balığı ne yaptığı,ancak bence bu talebi karşılayack boyutta değil şu an için. Yoksa ithal balık yerine,ihraç ettiğimiz balıklardan bahsediyor olurduk. Ve yurt dışından balık getiren kişilerin,ithalatçıların zaten kayıpları önemseyerek fiyat listesi yaptıklarını düşünmek zor değil. Ölebilme ihtimaline karşılık,zarar etmemek maksadıyla yani,aynen akvaryumcular gibi. Saygılar...
citronx2007-10-06 23:11:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

naciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 170
naciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2007 10:57
Selam;
Yazılanlar gösteriyor ki, Ülkemiz'de Akvaryum Sevenler, bu gidişle ,bir çok şeyde olduğu gibi bu hobi de'de  dışarıdan gelen ithal balıklara muhtaç  kalacaklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2007 14:17
Burada akvaryumcular ve toptancılarla ilgili birçok şey söyleniyor. Akvaryumculara şöyle yalancı boyle sahtekar deniliyor; anlamadığım neden bir akvaryumcu çıkıp yok arkadaş biz öyle değiliz demiyor? Yalan olmadığı için mi? Gereksiz gördükleri için mi? Yoksa verecek cevapları olmadığı için mi? Bizler bilenler bilmeyenlere anlatsın şeklinde birbirimiz aydınlatırken neden akvaryumcular arasında dürüst olanlar dürüst olmayanları uyarmaz ve düzeltmek için çaba sarfetmezler. Bir sektör bu kadar kötülenmez ki! Ben şahsen akvaryumcular adına utandım. Çıkıp şurada yok arkadaş biz öyle değiliz bu bizim ekmek paramız filan diye konuşsalar keşke..
Bence birazda iğneyi kendimize batıralım. İlanlar sayfasında balık boyunun ölçüsünü küçük verenler, fahiş fiyatla balık satmaya kalkışanlar, uyanıklığın biri bin para.
Üretim yapan arkadaşlara kızdığım ve eleştirdiğim birçok yazımı bulabilirsiniz. Şimdi beni haklı çıkartan bu konuşmaları görünce ne kadar gerçekçi olduğumu görüyorum. Evinde üretim yapan 4-5 cm discus yavrusuna 20 ytl isteyen arkadaşlara kızıyorum. Hem amatörüm diyorlar hemde para ile balık satıyorlar. Bence bu yanlış ve yapılması gereken şu dur:
Eğer amatörsen para harcarsın para kazanmazsın. Sporcuysan sponsor bulursun. Eğer evinde amatör balık üretiyorsan ya hediye verirsin yada takas edersin. Sattığın birşey varsa vergisini vermek zorundasındır. Yada ürettiğin balık için bir toptancının sponsorluğunda yeni ırk çalışmaları yaparsın. Masrafları sponsor karşılar balıklar sponsora verilir. Benim aklımdakiler bunlar. Birçok kişinin bana karşı olduğunu ve beni eleştireceğini biliyorum ama benim doğrum bu daha doğrusu ben amatör akvaristim diyen birisini duyunca anladığım bu. Ben ticaretini yapıyorum diyen kişilerin hiçbirisine lafım yok. Saygılarımla
amatör akvarist

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 144
*ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2007 15:22

Bana Kalırsa bunu sebebi akvaryumculardır bir dışardan balık almak istemiyorlar aldıklarında ise bize sadece yem parasını bile vermiyorlar (mesala 20 cm boyundaki yunusu alırım diyor onada 15 ytl verim diyor yem parasını hesaplasak 25 YTL yapar) bunlar göz önüne alınınca iç piyasa para ile satılan bir balık olmuyor forum köşlerinde dağıtma ücretsiz verme yoluna gidiliyor ve herkez tanıdığına verme yoluna gidiyor buda piyasa etkilemiyor besleyecek kişi sayısını artırıyor

Genel olarak akvaryumlara bakıldığında akvaryumu kurmak için harcadığı paranın 1/4 değerinde balık ancak oluyor bekli daha da düşüyordur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir