Bu Türler Bir Arada Yaşar Mı?


MMelihÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 13
MMelihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2017 23:06
Hobici arkadaşlar merhaba,

Elimde bir takastan gelen ve uzun süredir satamadığım (110x65x60) 250 litrelik iki akvaryumum var ve kısmeti benmişim diyerek 20 sene sonra tekrar balık akvaryumu kurmayı düşünüyorum.

20 sene önce tabi ne internet vardı ne böyle güzel balıklar biliyordum. Bir petshoptan görüp beğenip lepistes, zebra, neon, kılıç, çöpçü, vatoz karışık bir akvaryum, içine 1 yosun 2 3 saz, yukarıda florasan lamba ve dipte çakıllı taş zeminle yıllarca baktım sonra sınav dönemi ilgilenemediğimden bakacak birine vermiştik.

Uzun lafın kısası şimdi sorum (Tabi önce araştırmamı yaptım ama her şey yazılanlar kadar basit olmuyor sizlere de sormak istedim) şudur;

Akvaryuma tabana 0,5 mm beyaz kuvarz kum, içine tür tür lepistes, 10 tane neon tetra, 5 tane kuhli loach, , 10 adet sarı yeşil pembesini gördüğüm zebralardan(Brachydanio rerio (Zebra)), 4 5 adet kırmızı burun tetra (Hemigrammus bleheri), bir miktar ciklet, 6 7 kılıç kuyruk, 5 adet buz balığı veya hayalet kedi balığı (Kryptopterus minor), 2 cüce vatoz (Otocinclus), 2 siyah tül cüce vatoz, 2 çöpçü (Sterbai), 2 panda çöpçü (Corydoras panda), 2 konuşan vatoz koymayı planlıyorum. Siteden yaptığım araştırmaya göre hepsi barışçıl türler ve ısı ph değerleri birbirine yaklaşık.

Bunların dışında her türden 2 3 tane mavi, turuncu, bloody mary gibi renk renk ufak karidesler ve midye katmak istiyorum. Elma, zebra ve helena salyangozu katmayı düşünüyordum ama helena diğerlerini öldürüyormuş, o yüzden sadece helena koyacağım.

Kerevit ve ıstakoz sanırım balıkları yiyormuş. O yüzden onları koymayacağım.

Bişir ve makrakanta da katmak istiyordum ama agresiflermiş, onları ekleyemeyeceğim maalesef.

Size sorum gerçekten bu türler bir arada yaşayabilir mi?
0,5 mm kuvarz kum dipte yaşayanlara özellikle kuhlilere, midye ve karideslere zarar verir mi?
Satıcılık anlamında üretim düşünmüyorum ama lepistes kılıç gibi kolay ve bol üreyen hayvanlar kendileri üresin, yaşam süresi dolan yerine 3 5 ay sonra lepistes aramayayım kendi kendini devam ettirsin istiyorum. Mümkün müdür?
Güzel bir dış filtre ile idare edebilir miyim? Yoksa balık dışkılarını haftada 1 2 kere dip çekmem gerekir mi?
Okuduğum kadarıyla etçil ve otçul olanlar varmış. Ayrı ayrı yemler atmam su florasını bozar diğer türlere zarar verir mi?
Bol bol canlı bitki düşünüyorum, su yüzeyine su mercimeğinden, volkanik sarılma taşına yosununa, sazlıklarından yavruların saklanabileceği türlere kadar. Balık veya omurgasızlardan bitkileri yiyecek veya zarar verecek olan var mı?

Beklediğimden çok uzadı, sabrınız için teşekkürler. Bilgilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4644
SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2017 23:22
Öncelikle internetsiz zamanlarda (yaygınlaşmadan) bolca kitap temin edip bilgiler toplamaya gayret ettiğim, ingilizce öğrenince bir nebze daha rahatladığım, internet yaygınlaşınca her bilgiye ve tecrubeye kolaylıkla ulaşabildiğimiz bir dönemdeyiz vesselam. Kitaplarım halen durur, Atilla ALPBAZ olsun Yalçın ŞAHİN olsun sağ olsunlar. (25 sene evvelsi ha)

Sorularınıza gelince, kum uygundur efendim. Bu kadar tür bir arada yaşar mı? yaşar ama lüzumsuz karmaşa yaşanır,rahatsızlık duyarlar. Aklınızdan çiklit ve kılıçkuyuk ikilisini elemenizi, onların yerine cory ailesinden (sterbai ve panda demişiniz) 2 olarak düşündüğünüz sayılarını 4-5'e çıkarmanızı tavsiye edeceğim. Tabiki bişir, makrakanta ve konuşan vatoz diye isimlendirilen tür olmamalı.

Güzel bir dış filtre işinizi görecektir pek tabi. Marka olarak Eheim yada Fluval bütçeniz yeterli ise tavsiyem olur. Yoksa Tetratec, Atman v.b. orta segment düşünülebilir.

Bitki olarak su mercimeği, kontrol edilemez hızda çoğalınca ışıklandırmanıza engel teşkil edecek, ışık isteyen bitkilerinizi zor durumda bırakacaktır. Lakin bunuda kolay bakılabilen türlerden tercih ederseniz sorun kalmayacaktır.

Yemler her türlü suyu bozmaktadır. Saydığınız türler nispeten omnivor yani hem etçil hem otçul beslenebilen türler. Yem seçiminde bu şekilde düşünürsünüz. Waffer yada tablet yemler ile dipte konuşlanan türleriniz kolaylıkla beslenecektir.

Hoşgeldiniz, [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GtuncayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 305
GtuncayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2017 00:08
Öncelikle tekrardan hoşgeldiniz malum 20 yılda değişen şeyler olabilir :) Çöpçü kısmında aynı şekilde en az 6lı grup tavsiye edilir. Bolca bitkili bir akvaryum kurarsanız, yeni doğan yavrulardan saklanabilen hayatta kalabilir. Ben dip çekimi yapmıyorum. Yem konusunda da zaten çeşitlendirme yaparsınız bir uyumsuzluk olacağını düşünmüyorum. Örneğin tetra discuss yemini danio zebralar, pandalar ve cüce vatozlar bayılarak yiyor, aynı zamanda elimde daha önceden olan tetra beta yeminide aynı şekilde. Yararlı olabilir diye alta iki adet link bırakıyorum. Kurulum aşamasından itibaren fotoğraflı güzel bir konu olması dileğimle, hayırlı olsun.
https://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp
https://www.akvaryum.com/Forum/yoksa_siz_hal%C3%A2_dip_mi_cekiyorsunuz_k716738_sn1.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MMelihÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 13
MMelihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2017 11:08
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Ben axolotl da besliyorum ve haftada 2 kere dip çekiyorum, gerçekten pis hayvanlar ve haftada 2 kere %20 su değişimi yapmazsam suyun rengi sarı kahverengi bir hal alıyor. 2 adult axo 100 litrelik suyu olan akvaryumu dip çekmezsem mahvediyorlar. Ama inanılmaz tatlı hayvanlar, hareketleri beni çok güldürüyor kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Balıklar için dip çekmeye gerek olmamasına sevindim çünkü taşlar bitkiler arasından çekmek zor oluyor ve kumu her ay çamur olmasın diye yıkıyordum. Tablo gözümü aldı, daha hangi tür balığın hangi aileye ait olduğunu bilmediğimden yabancıyım ama hemen hemen benim başlığıma cevap veren bir tablo, daha çok inceleyeceğim teşekkürler.

Konuşan vatoz için orta derece agresif dediği için(Birde zebra deseni hoşuma gitti) düşünüyordum ama onu da çıkartırım tabi ki. Benim ciklet dediğim sanırım doğrusu çiklit? olan türü de çıkarayım. Ben karmaşa seviyorum, akvaryumda büyük olunca bir yerde neonlar grup yüzsün diğer tarafta lepistesler gruplaşsın hoşuma gidiyor. Açıkçası kılıç kuyruk diğer balıkları strese sokmazsa o tür kalsın isterim.

Bitki olarak mercimeğin fazlasını alırım diye düşündüm, altlara da saz, tilki kuyruğu, amazon gibi bakımı kolay türleri koyabilirim. Birde lav taşına sarılmış java moss görüntüsü çok hoşuma gidiyor.

Aklıma takılan bir soru da sanki o zamanlar mercimek tanesi büyüklüğünde çakıl kullanıyordum ama sonra ince kuma geçtiğimde kuhlilerim ölmüştü, acaba kuhli ile ince kum tanesi arasında uyumsuzluk var mıdır?
Lav taşı suya mineral salınımı yapıp balıkları rahatsız eder mi? Java moss balık karides vs için uygun mudur?
Bu bitkiler için normal florasan mı koymak lazım yoksa uv lamba gerekir mi?
Birde balıklara yorum yapmışsınız çok teşekkürler, karides türleri, salyangoz ve midye için ekleyeceğiniz bir şeyler var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MMelihÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 13
MMelihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2017 22:39
[QUOTE=MMelih]Aklıma takılan bir soru da sanki o zamanlar mercimek tanesi büyüklüğünde çakıl kullanıyordum ama sonra ince kuma geçtiğimde kuhlilerim ölmüştü, acaba kuhli ile ince kum tanesi arasında uyumsuzluk var mıdır?
Lav taşı suya mineral salınımı yapıp balıkları rahatsız eder mi? Java moss balık karides vs için uygun mudur?
Bu bitkiler için normal florasan mı koymak lazım yoksa uv lamba gerekir mi?
Birde balıklara yorum yapmışsınız çok teşekkürler, karides türleri, salyangoz ve midye için ekleyeceğiniz bir şeyler var mı?[/QUOTE]

Fikri olan var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir