Canlı doğuran dan Discus a geçiş


yılmaz55Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2010
İl: Samsun
Mesaj: 6
yılmaz55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2013 14:20
Merhaba arkadaşlar,yaklaşık toplamda 13 yıllık akvaryum deneyimim sonrası hep heves ettiğim ve bana her zaman için ulaşılmaz gibi görünen (bakım manasında) çok sevdiğim Discus a geçmeye karar verdim,tam 4 gündür forumdaki Discus makalelerini ve soru-cevapları okuyorum bayağı bilgi birikimim oldu ve farklı görüşlere ve cevabını bulamadığım 1-2 sorunun cevabına ihtiyaç duyduğumdan bu işin uzmanlarından yardım talep ediyorum...Tank 150-50-50,Tetra Ex 1200 dış filtre,Hydra 30 iç filtre,40 cm manrow köküne tutunmuş dev anubias başka herhangi bir şey koymayacağım,şu an için tankta yaklaşık 1,5 yıldır lepistes,tetra türleri çöpçü türleri ve cüce vatozlar var(hepsini çıkartacağım sadece 6 cm civarı 10 adet discus olacak) cevap bulmak istediklerim ise...

a) Halihazırdaki tankın oturmuş suyunu ve tankı kullanmalı mıyım,suyunu belli oranda mı tamamen mi değiştirmeliyim?
b) Dış filtreyi yıkamalı ve standart sepetlerdeki malzemelerden ilave yada çıkartma yapmalı mıyım?
c) Işıklandırma konusu nasıl olmalı (5-6 cm yavrular için) çok farklı görüşler var
d) Hava motorunu günlük olarak ne kadar süre çalıştırmalıyım?
e) Bahsettiğim boy discuslara kabuksuz açılmamış artemia verilebilir mi?

Yukarıda sorduğum soruların elbette sitede veya farklı yerlerde cevapları muhakkak vardır fakat çok çeşitli ve farklı görüşler olduğundan ben ve benim gibi yeni geçiş yapmak isteyenlere kılavuz olması ve bilgi kargaşası olmaması açısından bu konuları tek çatı altında toplamaya çalıştım,edindiğiniz bilgilerden yararlandırma ve yardımlarınıza şimdiden teşekkür ediyorum,
saygılarımla.............

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

G@nd@lfÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Artvin
Mesaj: 288
G@nd@lfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2013 21:00

a) Suyunuzu tamamen değiştirmeniz discusların sağlığı açısından daha iyi olacaktır.Malum hassas bir tur.Suyu dinlendirip Ph(5-7,5 deniyor ama ideali sanırım 6-6,5 civarı) ve suyun sertliğini ölçup istenilen değerlere getirip suyu tankta belli bir sure (3-4 gun) çevirip balıkları eklemeniz daha sağlıklı olur kanaatindeyim.

b) Sakın ha dış filtreyi komple yıkamayın sadece kabaca pisliklerini temizleyin akvaryum suyu ile çunkufiltredeki bakteriler giderse yeni suyu hazırlama suresi çok çok uzar sizinde bildiğiniz uzere.
Discusların humik asit yonunden zengin kahverengi sularda yaşaması nedeni ile dış filtre seperlerinden birine Eheim veya Sera gibi kaliteli markaların birinin torfundan eklemeniz gerekli hem Ph ı dengede tutar hemde suya değerli humik asidi verir.Tankınız hemen hergun dip çekimi yapılacağı için muhtemelen cama cam olacaktır yada bir iki kök ve buna tutturulmuş kolay bitkiler.Bu nedenle dış filtreye nitrit nitrat ve fosfat tutucu malzemelerde eklemeniz discuslar için iyi olacaktır.
c) Işıklandırma konusu hakkında farklı göruşler olduğundan bu konuda seçim size kalmış oluyor.Şahsi fikrim çok parlak ve guçlu ışıklar kullanılmaması yönundedir.
d)Hava motorunun hava çıkışını çok dalgalanma ve kabarcık yapmayacak şekilde balıkları da izleyerek ayarlamanız ve 24 saat uzerinden çalıştırmanız bence daha guvenli olur.
e) Bence o boy discuslar için kuçuk boyutlu bir yem olur tabiki yiyeceklerdir ama hatırlatırım discus tankları çok temiz ve dipte fazla artığın birikmediği tanklar olmalıdır.Canlı doğuranlar tolere edebilir dipte çöpcu ve vatozlorda olduğu için sorun teşkil etmez ama discuslar genelte tek tur beslendikleri için yanına çöpcu ve vatoz pek tercih edilmediği için yemlemeye ve artık yemlerin temizlenmesine ve su değerlerine çok çok dikkat edilmesi gereklidir. Umarım sağlıklı discuslarınızı buradan bizimle fotolarla paylaşırsınız.Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 00:16
Mert bey tankınızın suyunu değiştirin,hiçbir katkı maddesi atmayın suyunuza dış filitrenizi yıkayın akvaryumdaki su ile hava motoru hep çalışacak şekilde ayarlayın,üretim yapılmayacaksa su değerlerine dokunmayın çeşme suyu şartları ne ise balıklar o suda büyüyeceklerdir.

Dış filitrenize herhangibir torf eklemenize gerek yok,sadece mavi sünger,elyaf,sporax varsa birde zeolit eklerseniz berrak ve mekanik açıdan temiz bir sistem kurmuş olursunuz.Extra bir katkı maddesine başvurmayın balıkları tek kaynaktan almaya özen gösterin,cama cam bakarsanız güzel bir şekilde büyütürsünüz.Yerli üretim olması sizin için daha kolay ve maddi açıdan daha uygun olacaktır.

Hava motorunu bir  yada iki adet pipo filitreye bağlarsanız hem hava vermiş olursunuz hemde biyolojik filitrasyonu kurmuş olursunuz,buda su şartlarınızı iyileştirir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yılmaz55Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2010
İl: Samsun
Mesaj: 6
yılmaz55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 13:36
Hakan bey ve Oğuzhan bey öncelikle her ikinize konuya ilişkin gösterdiğiniz hassasiyet ve yardım çabalarınız için çok ama çok teşekkür ederim,bilmenizi istiyorum ki yönlendirmeleriniz benim için kılavuz olacak ve ileriye dönük bilgi ve paylaşımlarım da bana yön verecek bunu tüm samimiyetimle belirtmek istiyorum ve tekrar tekrar teşekkür ediyorum,
saygı ve sevgilerimle................

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir