canlı doğuran tankımda yosun önleme


umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2012 09:26
Benim 55 litrelik yavru akvaryumum mika'dan yapılma yani esnek plastik. Bu da cama göre çok daha fazla yosun topluyor. 2 Hafta camlar silinmese, dışarıdan bakıldığında yeşil duvar gibi oluyor.
- Kiraz karides denedim, başarılılar ama leke yosunlarına etki etmediler.
- Cüce vatoz; 55 litrede 1 büyük 4 küçük cüce vatoz besledim, yosunlanma konusunda bir etki görmedim.
- Vantuzlu çöpçü, genelde tabanla uğraıyor, camlara etki etmiyor.
- Elma salyangozu, 2 tane damızlık, yüzlerce de irili ufaklı yavru vardı, yosunlarla hiç biri uğraşmadı.
Bu canlıların hepsi aynı akvaryumda bulundu. Size kesin sonucu söyleyim;
Zebra Nerite Salyangoz.
Bu salyangoz yukarıda yazan canlıların hepsinden kat kat iyi.
Akvaryumda aynı anda;
4 cüce vatoz, 2 vantuzlu çöpçü, yüzlerce elma salyangozu, 10 civarı kiraz karides vardı ve ben temizlemezsem içerisi görünmüyordu.
Sadece 2 tane Zebra Nerite koydum ve yosunlanma sıfır! Oradaki başarısının ardından ana tankta da denedim. 1 tane yavru akvaryumunu temizliyor, 1 tanesi de ana tankı... İkisi de 55 litre ve hâlâ onların dışındaki tüm yosun yiyiciler mevcut. Zebra Nerite varsa yosun olmaz, bu kadar kesin ve net söylüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ogulcan13Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2012
İl: Ankara
Mesaj: 237
ogulcan13Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2012 10:50
Neritelerinizin boyu ne kadardı acaba? Benim 85 litrede 3 tane fındık boyutundan biraz daha iri neritem vardı ama öyle pırıl pırıl bir cam göremedim. Tamam temizliyorlar ama camda temizledikleri yer iz şeklinde kalıyordu yani yine kendim silmek zorunda kılıyordum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2012 11:27
Bendekilerin de boyu aynı o kadar. Onlar gelmeden önce sürekli yeşil leke olurdu, geldikten sonra kalmadı. Belki biraz sayısını artırmalısınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2012 01:53
Yosundan yosuna fark var, bahsedilen canlıların diyetleri farklı olduğundan şu işe yaramaz diye kesin birşey söyliyemeyiz, tabi bu işin az ve çok işe yarayanları var;
 
- Camlarda oluşan spot alg'e karşı en etkin çözüm Nerite salyangozlardır. bence bu canlının spot alg için bir muadili yoktur fakat akvaryum şartlarında üretilemez. (yumurtaların tuzlu suda açılması gerekir, tabi yapıcam diye kastırırsanız olur, ayrıca türü biz akvaristler yüzünden tehlikede olan bir canlıdır)
- İpliksi yosunlara karşı genç sae ve amano karidesi etkilidir, fakat sae'ler büyüdüklerinde yosunları işini bırakıp akvaryumda mafya işine gireceklerinden sakin akvaryumlarda pek tercih edilesi değildir, zaten amano karidesi tüm ömrü boyunca işe yarayacağından eğer akvaryum balıkları ile uyumlu ise bence en iyi tercih olacaktır. aynı zamanda plati-moli'lerde ipliksi yosunlar için etkili çözümlerdir.
- Otocinclus taze ve ölmekte olan alglerde yani henüz yumuşak olan alg çeşitlerinde başarılıdır, özellikle kahverengi alg söz konusu olduğunda otocat en iyisidir. fakat canlı biraz hassastır, oturmamış akvaryumda su değerleri yüzünden, kendinden büyük ve bölgeci/meraklı balıkların olduğu akvaryumlarda da stresten ölebilir. yüksek stres altındaysa veya su değerlerinde ciddi oynamalar varsa akvaryum dışına atlayabilir.
- Elma salyangozu, açıkçası adi dediğimiz salyangoz ile aynı işi yapar, sadece hacimden kaynaklı daha yüksek bir tüketimi vardır, fakat aynı zamanda tüketimine doğrulsal olarak atık olayıda yüksektir ve akvaryum içinde öldüğünde çabuk farkına varmazsanız yanında birçok başka canlıyı da, su değerlerini bozacağından mütevellit götürecektir.
 
Birçok alg yiyici var, ben nerite, otocat, adi salyangoz (popülasyonları helena ile sınırlandırılarak) amano karidesi (gerekiyorsa, genellikle gerekmez) ve kiraz karidesi* ile akvaryum temelini kurarım.
 
*: 20 kiraz açıkçası 1 amano'nun işini yapamaz, fakat akvaryumda amano'ları üretemezken kirazlar istesenizde istemesenizde hamaböceği gibi çoğalacaklardır, filtrasyonda sorun yoksa popülasyonları çoğaldığında işe yarar hale gelirler. kirazlarda ipliksi yosun yerler fakat bunun için aç kalmaları gerekir. alternatif varsa asla bulaşmazlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeprikonÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 142
LeprikonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2012 14:39
Elma Salyangozu 4 adet kadar bende de var. Karides, Endler ve Cüclerle kardeş kardeş yaşıyorlar hiçbir problem teşkil etmiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2012 14:56

[/QUOTE]Çoğu kişi yakalıyor diyor çoğu kişide yemez diyor kime inanıcaz?.[/QUOTE]

      Bana inanın elimde 4 renkte salyangoz mevcut. Beyaz, sarı, mavi ve kahverengi renkliler. Şimdiye kadar herhangi bir balığımı avladıklarına şahit olmadım. Aksine çok sakin hayvanlar. Önceden akvaryumumda bir balık ölürse hemen alıyordum artık almıyorum. Salyangozlara güzel bir besin oluyor. Salyangozlarımın yanında cüce vatozlarımda var. Onlarda kardeş kardeş yaşıyorlar. Akvaryum camlarımı zaman zaman cam temizleme aparatımla da temizlerim. Hiç yosun olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir