Canlı Doğuranlar Hakkında Bilgi


AritoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1051
AritoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 18:38

LEPİSTES
Orta Amerika' dan Brezilya' ya kadar olan yerde görülürler. Erkekleri 3 cm' e kadar dişileri ise 6 cm' e kadar büyüyebilirler. 24 ile 28 derece ısıda yaşarlar. Lepistes' ler akvaryumların vazgeçilmezleri arasındadır. Çoğu zaman akvaryuma başladığımızda ilk tercih edilenler arasındadır. Çoğu balığın isminden habersiz olduğumuz zamanlarda bile akvaryumlarımızı süsleyen balıklar olmuşlardır. En az 20 litrelik akvaryumlarda bakılmalıdırlar. Akvaryumlarda üst ve orta seviyelerde yüzerler. Yeni başlayanlar için vazgeçilmez bir tercihidir. Aslında bir çoğumuzun başlangıçta beslediği ilk balıktır. İnce uzun bir görünüm sergileyen balıklardır. Erkekler dişilere göre daha küçük ve renklidirler. Dişiler genelde renksizdirler daha çok gri' nin açıklı koyulu tonlarını taşırlar. Dişilerde anal yüzgeç üçgen biçimin iken erkeklerde ise ince uzun üreme organına dönüşmüştür. kaliteli hiç bir yeme hayır demezler. Çoğu akvaryumla uğraşan ve akvaryumlarında cichlid besleyen arkadaşların başka bir akvaryum kurarak lepistes beslediğini biliyorum kuyrukları, renkleri ve hareketli olmaları bu balığa olan ilgiyi artırmaktadır. Lepistes' te bu ilgiyi hak etmektedir. 
Çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen oldukça dayanıklı balıklarıdır. Yalnız düzenli su değişimleri ihmal edilmemelidir. 2 hafta da bir akvaryumun suyunu yenilemekte yarar vardır. Akvaryumun dip çekimini yaptıktan sonra ekleyeceğiniz suyun dinlenmiş su olmasında yarar vardır. Eğer dinlenmiş su yoksa suyun düzenini sağlayacak ilaçlar kullanmanız gerekir.  Lepistes, bir sürü balığıdır en az 6' lık gruplar halinde gruplar halinde bakılmaları önerilir. Bir erkeğe iki dişi düşebilir. Dişi sayısının erkeklerden fazla olması sürekli erkekler tarafından kovalanan dişilere ara sıra dinlenme şansı verecektir. Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. Yavrular için bitkinin önemi büyüktür bitkilerin aralarında kendilerini daha güvende hissederler ve büyük balıklara yem olmaktan kurtulurlar. Dişilerin aşağı yukarı ayda bir hamile olması ve devamlı üremeye mehilli olmaları akvaryumcular tarafından takdir görmektedir. dişiler 10 ile 40 arasında yavru verirler. 
Akvaryumlarımızda lepisteslerin her zaman yeri vardır. Yada çocukluk dönemimizde mutlaka lespistes balığı beslemişizdir. Özellikle çekici kuyruk renk, desenleri ve bakımının kolay olması bir çok türle barışçıl yaşaması tercih sebebi olmuştur çoğu zaman bizler için. diğer Bir çok balık türe göre lepisteslerin cinsiyeti çok kolay ayırt edilir. Ayırt etmekte en dikkat çekici özellik erkek lepisteslerin, dişilere oranla ciddi şekilde küçük ve dikkat çekici oranda renkli ve gösterişli olmasıdır. Dişi lepisteslerde anal yüzgeç geniş ve yelpaze şeklinde, erkeklerde ise ince ve uzun olarak bulunur. 
Lepistes balığının akvaryum şartları tropikal balıklar olması dolayısıyla uzun süreli ışıklandırma ( 12 saat gibi ) Su ısısının 26 ile 28 derece arasında sabitlenmesi ve herhangi bir ısı değişiminin olmaması gerekir. Isı değişimi lepistesler için bir hayli önemli konudur. Lepistes akvaryumunda iyi bir ışıklandırma sisteminiz varsa balıklarınızın renklenmesi o kadar hızlı olur. Akvaryum mutlaka bol bitkilendirilmiş olmalıdır. Lepistesler otçul beslendikleri için, tercih edilmesi gereken bitki türleri, balıkların rahatlıkla yiyemeyecekleri kadar sert olanlardır. Kendilerine zarar vermeyecek türlerle dostça geçinen bir balıktır. Lepistesler, sadece kendi türleri ile değil, başta hemen her akvaryumda bulunan çöpçü ve cüce vatozlar olmak üzere elma salyangozları ve tetralar gibi diğer türlerle de karma akvaryumda beslenebilirler. Lepistesler otçul olarak beslenen balıklardır. Yemlemeler bu yöne de yapılmalıdır. Özellikle yeni doğan yavruların gelişimi için protein ağırlıklı yemler (Artemia salina, Tubifex ) yavru balıkların gelişimini hızlandırır.
Lepistes balıklarınıza her ne olursa olsun protein ve bitkisel yemleme yapınız. Lepistesler yavruluk dönemini aşıp olgunluk dönemine geçtiklerin de yani doğumdan 3 yada 4 ay sonra cinsel olgunluğa ulaşırlar. Üreme dönemlerinde doğum yapan balığın yaşına ve bakım şartlarına göre 15 ile 150 arası yavru verebilir. Doğum yapan bir lepistes ortalama 4 hafta sonra tekrar hamile kalarak doğum yapabilir. Lepistes balıklarının hamilelik süreleri 1 aydır. Üreme dönemlerinde erkek tarafından aynı dişinin rahatsız edilmesini önlemek için akvaryumda dişi sayısı fazla tutulmalıdır. Eşleşmesi için seçilen lepistes balıklarının karakteristlik ve renk oranlarına bakılarak seçilmesi önemlidir. 
Lepistes Balıklarının Üretilmesi

Lepistes balıklarının üretilmesi çok zor değildir. Sizden çok fazla bir şey istemezler standart akvaryum şekli balıklarınızın üremesi için yeterlidir. İyi akvaryum şartlarında devamlı ürerler. Lepistes balıklarının üremeleri için değişik sistemler geliştirilmiştir.

1. Plastik yavruluk,
Aslında yavruları yem gibi görecek diğer balıkların olmayışıdır. Diğer yandan yavruların yüzme iç güdüleri ile yavruluğun üst kısımlarına çıkması sonucu doğum yapan anneye yem olmalarıdır. Bu durumda annenin stres altına girerek ölmelerine neden olmasıdır.
2. Tül yavruluk,
Diğerlerine göre hamile olan dişinin daha az strese girmesidir. Tül yavrulukta yavruların yem olmamasının yanında ısırılarak öldürülmesi ihtimalide vardır.
3. Ayrı bir akvaryum,
Eğer anneyi akvaryumdan ayırıp yavruları başka bir akvaryumda doğum yapmasını sağlayacaksanız diğer akvaryumu daha önceden hazırlamanızı tavsiye ederim. Çünkü ani ısı değişimleri ve mekan değişimleri annenin ölümüne neden olacaktır.Bu arada yavru akvaryumunuz hazırlarken ana akvaryumdan suyu almanızı öneririm.
4. Ana akvaryumda üreme,
Aslında benim en çok tercih ettiğim yöntemdir. Sağlıklı olan yöntemde bu yöntemdir. Ne anne nede yavrular strese girerler iyi bitkilendirilmiş bir akvaryumda yavrularınız sağlıklı bir şekilde büyürler. Eğer diğer balıklarınızı iyi bir yemleme yaparsanız yavruların yem olma riskini ortadan kaldırırsınız. Ama yavrularınızdan bir kaçı yem olmaktan kurtulamazlar yem olan yavrularınız diğerlerine göre daha az besinlenmiş yavrulardır.


                  
 

ARAP - BLACK MOLLY
Halk arasında arap olarak bilinir. Orta Amerika' da Teksas' dan California' ya kadar olan bölgelerde yaşarlar. Erkekler ve dişiler arasında pek boy farkı yoktur. Erkekler diğerlerine göre daha küçüktürler, aralarında 2 cm kadar fark vardır. Dişiler 10 cm iken erkekler 8 cm olurlar. En az 80 litrelik bir akvaryumda bakılması gerektiği söylenir ama bana sorarsanız iyi dizayn ve dekora edilmiş bir akvaryumda beslenebilir. Akvaryumun üst ve orta seviyelerinde yüzerler ısı olarak 26 ve 28 dereceyi severler. Bu türü beslerken kaliteli yem kullanmanızı tavsiye ederim. Ve unutulmaması gereken kesinlikle kurt yem verilmemelidir. Özellikle erkekler ince ve uzundur, dişiler biraz daha topludur. Karışık renklerde ve beneklileri de olmakla birlikte en beğenilen ırklar kapkara olanlarıdır. Bizim akvaryumcularda ay moli olarak tanınan cinsleri de vardır. Bu türü daha çok tutulur ve daha çok satılır. Kuyrukları ay biçiminde olur. Erkeklerin yüzgeçleri daha gelişkindir. Erkekler dişilere göre daha ince ve uzundurlar. Her zaman barışçıl bir balıktır. Akvaryumda hiçbir sorun yaşamayacak kadar iyi bir türdür. Yosunları çok severler. Güneş ışığı alan geniş ve bol yosunlu akvaryumlarda daha iyi gelişirler. Ani ısı değişimlerine ve soğuğa kesinlikle dayanamazlar. Bu yüzden mantar ve beyaz benek hastalığına çok çabuk yakalanırlar. Beyaz benek ve mantara karşı dirençlerini arttırmak için akvaryuma az miktarda tuz atmak yeterli olacaktır. 
Moliler diğer her türle aynı ortamda yaşayabilirler, yalnız tek dikkat etmeniz gereken hareketsiz balıklarla aynı akvaryumda olması bu tür balığın daha rahat olmasını sağlayacaktır. Yani fazla hızlı yüzmeyen sakin balıklarla beraber yaşayabilirler. Moliler kısa ömürlüdür. Akvaryumda en fazla 3 yıl bakılabilir. Ömrü kısa bir balıktır. Yetişkin olan moliler kısa aralarla doğurganlık gösterebilirler. Genellikle yavrularını yemezler. Ancak yavru olanlar renkleri nedeni ile çok çabuk dikkat çekip yem olma şansları yüksektir. Kaliteli toz yemlerle beslenebilirler. Akvaryumda yosun bulunuyorsa ve düzenli su değişimleri aksatılmıyorsa çok çabuk gelişirler ve büyürler.

                  


KILIÇ KUYRUK
Orta Amerika' nın tatlı sularında yaşarlar. Kılıçkuyrukların boyları kuyruklarına göre değişkenlik gösterir. Erkekler kuyrukları hariç 10 cm dişiler ise 12 cm' dir. Canlı doğuranlar da genellikle erkekler dişilere göre daha küçüktür. Bu tür balıklarda 20 ile 28 derece ısı uygundur. En az akvaryum ebadı 40 litrelik bir akvaryum olması gerekir, orta ve üst seviyesinde yüzerler. Yeni başlayan arkadaşlar için uygun bir türdür. İnce ve uzun balıklardır. Erkeklerde kılıç şeklinde kuyruk uzantısı bulunur. Birçok çeşitleri olmasına rağmen halk arasında en çok kırmızı olan balık türü tutulmuştur. Kaliteli olan her yeme hayır demezler canlı ve kuru yemlerin hepsini yerler, yalnız kaliteli yem kullanmanızı tavsiye ederim. Genelde diğer türlerle aralarında bir sorun yoktur. Erkekler kendi aralarında agresiftirler. Genellikle akvaryumdaki en büyük ve güçlü erkek diğerlerine resmen eziyet ederek üstünlüğünü sağlar diğerlerine karşı, Bu yüzden akvaryum çok büyük olmadığı sürece ya bir tek yada saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için en az 4 kılıç kuyruk erkeği bulundurulmasını öneririm. 
Yüzmek için akvaryumun bitki örtüsü olmayan kısımlarında da görülürler fakat bitkilendirilmiş ve su dolaşımı olan akvaryumlardan çok hoşlanırlar. Su üstünde yüzen bitkilerin arasına saklanırlar ve bu bitkiler yemleme dönemlerinde yardımcı olurlar. Bu türü en ilginç kılan olay yaşlı veya parazitlerin saldırısına uğramış dişiler bazen cinsiyet değiştirerek erkek oldukları görülür.
Kılıç kuyruk, bazı orta boy cichlidlerle aynı akvaryumda beslenebilir yalnız cichlidlerin nispeten barışçıl olmaları gerekir. Bu tür akvaryumlarda kılıç kuyrukların 4 lü gruplar halinde gezmeleri sağlanmalıdır. Cichlidlerle yaşayan bu türde sorun olan tek şey yavrularını koruyamamalarıdır.  Eğer ki üretimin yapmayı düşünüyorsanız akvaryumun en az 50 litre olmalıdır. Dişiler her üreme döneminde 30 ile 100 arası yavrularlar. Yetişkin olan balıklar zaman zaman kendi yavrularını yiyebilirler. Yavru balıkların yenmemesi için su üstünde yüzen bitkiler bulundurmanız gerekir. Bu bitki türleri yavru balıklar için saklanma yerleri oluştururlar. Yavru balıklar toz yemlerle ve küçük canlı yemlerle beslenmelidirler.

                     

VELİFERA
Orta Amerika' da Meksika da yaşarlar. Eğer iyi bakılırsa büyük bir akvaryumda 12 cm' e kadar büyüyebilirler. Sakin balıklardır ve türe uygun olan akvaryumlarda barışçıl tavır takınırlar. Hem etçil hem de otçul yemler arasında ayırım yapmazlar. Üremeleri zor olan bu balıklar toz yemlerle bakılabilirler. 25 ve 28 derece olan ısı oranlarında tutulmalıdırlar. 100 cm' lik bir akvaryumda orta ve üst seviyede yüzerler aslında tecrübe isteyen bir türdür ama akvaryumda istenilen değerler olduğunda beslenmesi zor olan bir balık değildir. Doğadaki yaşamlarında nehir ağızlarındaki acı sularda yaşalar bu yüzden tuzlu suyu daha çok severler. Akvaryumlarında litre başına 2 ile 3 gram tuz eklemek gerekir. İyi gelişmeleri için yosunlu akvaryumlar tercih edilmelidir. Dar ve ufak olan akvaryumlarda erkeklerin sırt yüzgeçleri yelpaze şeklinde gelişemez. Akvaryumda ki yavrular da yetişkinleri gibi, en az 160 litrelik geniş akvaryumlar gerektirirler. Küçükken artemia destekli, sonradan da özellikle bitkisel yemlerle beslenmelidirler. 
Aynı akvaryumda iki erkek beslemek isterseniz bunun için geniş bir akvaryum gerekmektedir. Kendinden ufak olan balıkların kuyruklarını yerler rahat vermezler yem yemelerine mani olurlar sonrada diğer balıklar zayıflayıp ölürler. Çiftleşme dönemlerinde bir erkeğe en az 3 yada 4 dişi gerekmektedir. Veliferalar, özellikle erkeklerinin gelişmiş üst yüzgeçleriyle diğer erkeklere yaptıkları gövde gösterileriyle ve dişilerine yaptıkları kur sırasındaki danslarıyla canlı doğuranlar akvaryumlarında muhteşem bir görüntü sergilerler. Moli cinsindeki diğer balıklarla çiftleşip yavru verebilme özelliğiyle çok çeşitli renklerde ve yüzgeç özelliklerinde farklı türler elde etmek mümkündür. Bu yüzden akvaryumlarda çok tutulan bir tür balıktır. Velifera kendi familyaları arasında en zor üreyen balıklardır. Ancak akvaryumda gereken özellikleri sağlarsanız lepistes kadar yavru alabilirsiniz. Yem, ısı, ve birlikte yaşadığı türlerin haricinde en önemlisi akvaryumun ebatları önemlidir. Velifera büyük olan akvaryumlarda üremeleri hızlanır. Akvaryumun bol bitkili olması ve akvaryumun evin sakin bir köşesinde olması da gerekir. Akvaryumun önünde herhangi bir hareket olması durumunda veliferanın üremesini unutun. Bu koşulları yakaladıktan sonra akvaryuma dişiden bir kaç tane fazla koyun ve sonra iyi bir takiple eş tuttuklarını göreceksiniz.

                 

PLATİ
Orta Amerika Anlantik tarafının tatlı sularında yaşarlar. Boyları pek büyümeyen bu balıkların erkekleri 5 cm' e dişiler ise 6 cm' e kadar büyürler. Isıda bence problemleri yoktur tabi benim ısıdan anladığım bir akvaryumun suyu 20 derece' nin altına düşmemelidir. 20 ve 26 derece arasında yaşayabilirler. Akvaryumunda 50 cm' den ufak olmaması koşulu ile bakılabilir, ama söylemek gerekirse 20 ve 40 cm' lik akvaryumlarda bakılabilirler. Akvaryumun orta seviyesinde yüzerler. Barışçıl bir balıktır. Bu yüzden yeni başlayan arkadaşların akvaryumlarında olabilecek bir balık türüdür. Erkekler dişilere göre daha küçüktürler, ve daha canlı renklidirler. Kaliteli yem ile beslemenizi öneririm Hem kendi cinsleri hem de diğer türlerle ilgili saldırganlık özellikleri yoktur. İyi bitkilendirilmiş sık ekilmiş bitki türleri arasında dolaşmaktan çok hoşlanır. Kendisi gibi barışçıl olan balıklarla aynı akvaryumda bakılabilir. 
Doğurmak üzere olan dişiler iyi bitkilendirilmiş küçük bir akvaryuma ayrılarak yavruların çoğu kurtarılabilir. Yetişkin balıklar genellikle kendi yavrularını yemezler. Dişiler her seferinde 10-50 arasında yavru balığı canlı olarak dünyaya getirirler. Yavru balıklar toz yemler ve artemia larvalarıyla beslenebilirler. Cinsel olgunluğa 3-4 ayda ulaşırlar. Çok kalabalık olmayan karma akvaryumlarda da doğan yavruların bir kısmı kendilerini kurtarıp erişkinliğe ulaşabilirler.

Not:Alıntıdır. EMEĞE SAYGI


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pierrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2144
pierrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 19:49
İyi hoş olmuş fakat bunu hangi arama motoruna artırsanız bulabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir