Çapa solucanı


maussollosÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2007
İl: Mugla
Mesaj: 314
maussollosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2010 15:41

Arkadaşlar uzun süren bir aradan sonra foruma tekrar merhabalar.

Yazınki yoğun iş temposundan dolayı malesef tankımla hiç ilgilenemediğim için canlıdoğuranlar ve tetralardan oluşan 100 litrelik tankımdaki vatoz haricindeki tüm balıklarımı kaybettim. Yaklaşık 2 aydır bitkiler ve vatoz dışında hiç bir canlı yok tankta. Yemleme de yapmıyorum ve dış filtrem aralıksız çalışıyor. Vatoza sanırım sert vücut yapısından dolayı hiç solucan yapışamadı ve gayet sağlıklı yaşamını sürdürüyor.
 
Şimdi sorum şu, acaba tanktaki çapa solucanı riski halen devam ediyormudur? Yani tamamen tankı bozmadan su değişimi ve temizlik ile yeniden kurulum yapmadan tekrar balık koyabilirmiyim?
 
Saygılarımla
 
Levent ÇİMEN

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigitapÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 72
yigitapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2010 19:25
Ölen balıklarınızda hastalık varken hiç ilaç kullanmadınız mı ?.Tankın bir an önce dezenfekte edilmesi gerekir çünkü parazit hastalığı başgöstermiş akvaryumunuzda.Vatoz balığınızda herhangi bir hastalık belirtisi yoksa yedek bir tankınız varsa ona alın (tabi yedek tanka akvaryumunuzdan aldığınız suyu dolduracaksınız) ana tankınızı boşaltın iyice dezenfekte edin dezenfekte etmek için permasol ilacını kullanmayı önermiş bazı arkadaşlar akvaryumun ekipmanlarını dezenfekte edip iyice duruladıktan sonra yeni taze su koyun su hazırlayıcılar var sera nitrivec - sera aquatan tabi bilemiyorum ana tankı tamamen boşaltmanız gerekebilir mi ama bence boşaltmanız gerekir çünkü parazit larvalarını bıraktıysa iyice dezenfekte etmelisiniz kumu filan.İşte yeni akvaryum suyunu su hazırlayıcılar ile hazırlayın.İlaçları da attıktan sonra su iyice otursun hemen vatozu atmayın ana tanka.Tüm bu işlemler sırasında yedek tankınızda motor ısıtıcı açık kalmalı çünkü vatoz yaşayacak orada ana tankı dezenfekte etme sürecinde.Bana sorarsanız bunları hiç yapmayın vatoz balığınızı da güvenilir bir akvaryumcuya verin akvaryum işini bırakın siz.Hayır ne zannediyorsunuz anlamıyorum söz konusu olan canlı beslemek bu iş zaman emek harcamayınca ilgilenmeyince olmaz.Yazık değil mi o ölen balıklarınıza tedavisini bile yapmamışsınız.Ama balık beslemeye devam edeceğim diyorsanız yukarıda anlattığım gibi akvaryumunuzu dezenfekte edin derim.Tavsiyem permasol vb. dezenfektan ilaçları ile temizlik yapın çünkü sadece su değişimi ve durulamayla parazitler gitmez.İlaç kullanımından sonra kumu ve diğer malzemeleri iyice durulamayı unutmayın.Ayrıca sadece internetten aldığınız bilgiyle hareket etmeyin bi zahmet edip olabiliyorsa işinden iyi anlayan bir akvaryumcudan yardım alın.Yedek tankınız da yoksa bilemiyorum ne yaparsınız.Forumda arkadaşlar yardımcı olurlar.Allah yardımcınız olsun. yigitap2010-09-17 19:30:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maussollosÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2007
İl: Mugla
Mesaj: 314
maussollosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 10:43
Sadece bir fikir istemiştim.
Kusura bakmayın ama "birşey zannettiğim falan yok"
Sizin yaşınızdan daha uzun bir süredir bu işle uğraşıyorum ve bu hobiyi bırakmak gibi bir niyetim de yok. Bırakın bir akvaryumcuya vatozu ve bu işi de yapmayın artık ne demek oluyor onu anlamadım.
Bildiğiniz birşey varsa yardımcı olabilecek bir bilgiyle bunu paylaşacaksanız ne ala, ancak kimseye sakın "etik" dersi vermeye çalışmayın. Henüz insanların hata yapabileceğini anlayacak yaşta olmadığınızı düşünerek bu tartışmaya nokta koyuyorum, yoksa bu konu uzadıkça uzayacak. Burada bu başlığı da açarak özellikle bu sorunu olanlara bir manuel platformu yaratmak forumun ana amacıdır. Bahsettiğiniz tüm ilaçları da zaten biliyorum, sadece ve sadece yeniden kurulum yapmama gerek varmı diye bir soru sordum, eğer dikkatli okursanız yazdıklarımı ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Üslubunuz yanlış olsa da yine de birşeyler vermeye çalıştığınız için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigitapÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 72
yigitapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2010 13:10
Sayın hocam.Yaşınıza saygı duyuyorum.Fakat balıklara emek ve zaman harcamanız gerektiğini bilirken ve balıklarla ilgilenemeyeceğinizi bilirken balık beslemeye devam etmeniz bir hatadır.Bu hatanın sonuçları da gözüküyor.Kimseye etik dersi vermeye çalışmıyorum.Bazen öyle ilgisiz umursamaz insanlar çıkıyor ki tepem atıyor.Sizin de balıklarınızla ilgilenmeniz gerekirdi.Ama bir hata yaptım diyorsunuz.Her insan hata yapabilir eveallah.Dediğim gibi bu solucan gibi pislikler iyice dezenfekte olmadan gitmez o yüzden dikkatli olun bu konuda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maussollosÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2007
İl: Mugla
Mesaj: 314
maussollosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 15:04
Moderatör arkadaşlardan bu başlığın silinmesini rica ediyorum "tepe"sine hakim olamayan akıl hocaları var.Üslup bozuklukları ile değil bilgi paylaşımı ile ilgileniyoruz. Forumda gereksiz kirlilik yaratmaya gerek yok, bu konu uzayıp gidecek. Lütfen başlığı komple kaldıralım.
 
Saygılarımla
 
Levent ÇİMEN, Ph.D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir