Cinsi ve cinsiyeti nedir?


kocakusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4
kocakusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 01:26
http://img64.imageshack.us/g/imgp1916.jpg/
 
 
 
Birkaç gün önce bir arkadaşımın evinde gördüğüm 4 balık benim evimde duran boş akvaryumun çeyreği kadarlık bir akvaryumda yaşam mücadelesi veriyorlardı... Bende evdeki akvaryumu temizleyip bir süre içinde her iki motoru da çalıştırıp sıcaklığı da 24 dereceye getirdikten sonra arkadaşın evindeki balıkların ikisini aldım getirdim... Buraya kadar herhangi bir sıkıntı yok ancak ben bu balıkların ne cinsini ne de cinsiyetini biliyorum. Bana bunların ikisi de dişi ya da ikisi de erkek derseniz birini götürüp diğer akvaryumdakilerden birisi ile değiştirebilirim. Arkadaş alırken zebra olduklarını söylemişler ama benim bildiğim zebra biraz daha zayıf ve ince lepistese benzer bir balık. Benim balıklar Zebraya göre bayağı iricene... Bana şu linki takip et derseniz ve cinslerini belirleyebilirseniz sevinirim... Eğer herhangi bir cevap alamazsam bu şekilde bir süre (tahmini 2 ay) bakıp eğer herhangi bir yavrulama olmazsa diğer akvaryumdakilerle değiş tokuş yapacağım...
 
Şimdiye kadar bu siteyi bayağı okudum. Zebra Cichlid olarak tahmin ettiğim cinsi (arkadaşın zebra demesi ve diğer zebra içeren türlerden cichlid e çok rastlamam sonucu)
adresine yöneldim. Umarım doğru yoldayımdır...
Saygılar
 
Not: Cinsiyet belirlemek için balıkları suyun içinden çıkartıp alttan fotoğraflarının çekilmesi yazılmış ancak henüz balıklar akvaryuma ve bana alışmadıklarından çıkartıp rahatsız etmek istemedim. Yüzgeçleri ve şekli ile alakalı tahminde bulunmak doğru olmaz derseniz 10 - 15 gün sonra ancak çekebilirim su dışı fotoğrafları. Stres yapmasın balıklar...
 
Herkese sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkergünÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ilkergünÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 01:47
Evet balıklarınız zebra 'dır. Doğru yoldasınız orda detaylı bilgiler var dişiler üreme dönemlerinde karınlarının altın kırmızı pembe arasında bir renk alırlar.ilkergün2010-01-04 01:48:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocakusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4
kocakusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 01:51
Fotoğraflardaki tarihler 2008 görünüyor ama 04/01/2010 tarihinde çekildi fotoğraflar. Makinanın pillerini değiştirince tarihi ayarlamayı unutmuşum. Kusura bakmayınız. Birkaç ekleme daha yapayım sorularıma. Işık ve motorun çalışmasını nasıl ayarlamalıyım? Şu anda günde 2 saat kadar (30 dakika x 4) motoru çalıştırıyorum. Bu kadar çalıştırma ile bile kaçacak delik arıyor balıklar. Işık olayını ise gece 12 den sonra kapatıyorum. Sürekli açık kalmalı derseniz uygularım...
akvaryumun ölçüleri 60x30x25. Toplamda 2 tane 19 luk damacana su aldı. Üstte çok az bir boşluk kaldı. Atman At-F201 filtre. Debisi saatte 800 litre gibi görünüyor grafikten. Yeni kullanıcılar için not sınırlamasında takıldığım için bu mesajı düzeltme yoluna gittim. Kusura bakmayınız.
 
kocakus2010-01-04 17:15:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkergünÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ilkergünÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 02:14
Yusuf bey ozaman en baştan başlıyalım öncelikle akvaryum ölçüleriniz kullandıgınız filtrenin markası ve debisi hakkında bilgi alabilirmiyim sizden ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocakusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4
kocakusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 16:19
Bügün balıklarım (eşim miniş ve böcüş koydu adlarını) biraz daha hareketli ve biraz daha iyi görünüyorlar. İlk verdiğimde yarım saatten fazla sürmüştü yemi bulup yemeleri. Aynı miktar yemi bugün verdiğimde 15 dakikadan kısa sürdü. Motor çalışırken kaçacak yer bulamazlarken artık çokta umursar gibi görünmüyorlar. Hatta şu anda filtre motoru çalışırken hava girişini tam olarak açtım. Buna rağmen çok fazla tepki göstermiyorlar. (motorun gürültüsünden ben bile rahatsızken :))
Yem verme olayında kısa sürede yemi bitirme kriter olarak verilmiş genele baktığımda ancak bu kısa süre neye göre kısa yada kime göre kısa? 2 balık için konuştuğumuzda 15 dakika yeterli kısalıkta mıdır? Yoksa daha az yem ile süre daha da kısaltılmalı mıdır? Yoksa balıklar aç aç mı dolaşıyorlar?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 19:50
Selamlar. İlk balıklarınız mı bunlar bilmiyorum, öyle ise zebra ile başlamanız iyi olmuş. Çevreden değersiz, dandik balık gibi nitelemeler duyabilirsiniz, kulak asmayın. Kolay üremesi ve ucuz olması onun kült bir tür olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Zebra en çok sevilen ve en çok beslenen çiklit türlerinden biridir.

Şimdi tank hacmi genç bir çift için fena değil. Fakat iç filtre bu hacim için fazla kuvvetli. Mümkünse bunu gidip en ufak iç filtreyle ve ufak bir pipo filtreyle değiştirin. Bu filtreler 7/24 çalışmalı. Pipo filtrenin nasıl çalıştırılacağını akvaryumcu anlatacaktır. Akvaryuma dekor olarak bir toprak çömlek ve yanına bolca taş-kaya koyun. Çömleği yüzeyi uygun olduğu için yumurtlamak için kullanacaklar. Kayalar ise saklanma alanı sağlayacak. Isıtıcıyı 26 dereceye ayarlayın. Isıtıcının fişini sadece su değiştirirken çekin.

İdeal yem miktarı zamanla anlaşılır. Şimdilik sadece akvaryumda yenmemiş yem kalmamasına dikkat edin. Zebraların bir doyma sınırı vardır, zamanla bu sınırı anlarsınız ve bu sınırı aşmamaya özen gösterirsiniz. Yem olarak iyi markaların hayvansal ve bitkisel yemlerini kullanın. Tetra, Sera, NLS, JBL iyi markalardır.

Su değişimi suyun temizliği ve toksinlerden arınması açısından çok önemli. Biz nasıl bulunduğumuz yerdeki havayı temiz tutmaya çalışıyorsak, aynı şey onların suyu için de gerekli. Üstelik su daha yoğun bir madde olduğu için sudaki değişiklikler balıkları daha çok etkiler. Bu yüzden haftada bir 1/3 su değişimi yapmalı, suyu çekerken dipteki dışkıları ve yem artıklarını da alabildiğiniz kadar almalısınız. Tür hakkında daha fazla bilgi burada: http://www.akvaryum.com/amatitlania_nigrofasciatum_%28zebra%29_tatlisur_88_332.asp#b

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocakusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4
kocakusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 23:03

Umut hocam;

Bende 2 tane filtre var zaten. Bahsettiğiniz daha az debili (saatte 320 litre) filtreye de sahibim. Bahsettiğiniz gibi 26 derecede sabit suyun sıcaklığı. Su değişimi olayını sanırım halledebilirim. Serum takmak için kullanılan hortumlardan elde edip dipten dipten gezdirerek suyun alt kısmını kovaya çekebilirim. Yem olayını seranın temel yem ve pul yemi ile hallediyorum. Daha önce beta bakmıştım aynı akvaryumda. Bu balıkları aldığımız arkadaşa emanet ettiğimde gerekli özeni gösteremediği için vefat eden betam vardı. :(
Taş ve çömlek için en kısa zamanda çözüm üretirim... Şimdilik deniz kabukları var akvaryumda.
Bir de bugün birbirlerini kovalıyorlar sürekli olarak. Biraz daha büyük olan küçük balığın peşinde. Biraz uğraşsa yiyecek gibi kovalıyor küçük balığı. Sorun cinsiyet midir? Yoksa normaldir kovalasınlar birbirlerini mi dersiniz?
Teşekkürler
kocakus2010-01-05 23:57:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir