CO2 çözülme sorunu


bumbalaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 94
bumbalaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2015 11:52
Merhaba arkadaşlar,

225 litre bitkili tankım var. Tüplü CO2 kullanıyorum. CO2'yi ISTA 3 in 1 L ile çözüyorum. Fakat, gerekli CO2 seviyesini yakalamam için 4-5 hatta daha fazla damla CO2 vermem gerekiyor. Tank büyük olduğu için musluk suyu kullanıp su düzenleyiciler kullanıyorum. İki sorum var:
  • Musluk suyunun KH ve GH değerleri galiba yüksek bu yüzden CO2 zor çözünüyor. Evimde RO ünitesi var. İçme suyu için kullanıyoruz, fakat deposu toplam 12 litre. Su değişimlerinde 50 ve üzeri litre su kullanıyorum. Bu yüzden bir yerde biriktirmem gerekiyor. RO dışında suyu nasıl yumuşatabilirim?
  • Seramik difüzör yerine önerebileceğiniz daha etkili bir çözme yöntemi var mı? Dış filtreye reaktör takmak istemiyorum, çünkü debiyi düşüyorüyor ve debiyi tekrar artırmak için dalga motoru kullanmam gerekiyor. JBL Profolora Taifun adlı bir ürün gördüm, iyi yorumlar okudum. Ya da DIY vortex yapanlar gördüm. Genelde memnunlar.
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cihan42Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2013
İl: Konya
Mesaj: 78
cihan42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2015 13:10
CO2 seviyesini ölçmek KH ve GH ölçmekten daha zordur. Zannedersem CO2 indicatore bakıp söylüyorsunuz ki bu bile bize CO2'nin çözünme miktarını tam olarak veremez.
KH ve GH'ın yüksek olması ile CO2 çözünme miktarı arasında bir ilişki bildiğim kadarıyla yoktur. CO2 miktarını en iyi PH'ı ölçerek tayin edebiliriz. Şöyle ki; KH'ınız ne olursa olsun çözünen CO2 miktarı ile PH arasında aşağıdaki tabloda da göreceğiniz üzere bir ilişki vardır ve CO2 tayini en pratik yoldan bu tabloya göre yapılır.


Tablodan örnek olarak 15 gibi yüksek bir KH değerinde sizin istenen CO2 değerine (20-30 ppm) ulaşabilmeniz için PH'ınızı 7,0 ila 7,3 arasında bir değere sabitlemeniz lazım.

Kısaca burada önemli olan indikatöre bakmaktansa PH'a ve damla sayacına bakıp CO2'yi tayin edebilmektir. 1-2 gün sistemi takip edip (çeşme suyu değerlerini de bilmeniz gerekir) kendinize uygun PH değerini kolaylıkla bulabilirsiniz.

Kendi kanaatimce başlangıçta edinilebilecek en iyi ve yararlı test, KH testidir.

Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2015 15:14
Co2 yi israf etmeden tamamen çözebilmeniz için değişik çözücü sistemleri mevcut, ancak hepsinin kendine göre artı ve eksileri var, kimi görüntü kirliliği oluşturabildiği gibi kimi sistem tankın mevcut durumuna uygun olmayabiliyor bu noktada tercih hobicinin oluyor. Mesela ben biraz fazla co2 gitse se seramik taşla çözmeyi tercih ediyorum, en fazla senede birkez fazladan co2 doldurturtmuş oluyorum. Kayıpsız co2 çözmek, az damla ile yüksek verim elde etmek istiyorsanız vortex çözücüleri değerlendirebilirsiniz. 
Diğer taraftan çözücülük için kh veya gh ın etkisi olsa bile bu sıcaklık gibi bir parametrenin yanında tamamen önemsiz kalır. Tüplü bir sistemde co2 bolluğunun yanında  aslında ne sıcaklığın ne kh ne de gh ın ciddiye alınacak bir etkisinin olabilmesi mümkün değildir. Az damla ile çok çözünmüş co2 istiyorsanız, difüzörün çözündürme verimi tek önemli şeydir. Yani mevcut çözücünüzle kh ve gh ı sıfır yapsanız, hatta sıcaklığı +5 derece yapsanız dahi co2 kabarcıklarının bir kısmı suda çözünemeden atmosfere karışır. Ancak iyi yapılmış vortex çözücülerde, co2 nin tamamına yakınını çözebilmek mümkün olmaktadır. Yani kh ve gh ınızla ilgili bir sorunununuz olmadığı gibi, co2 az çözündü diyerek kh veya gh ın yüksek olduğu sonucunu çıkarmak da mümkün değildir. 

Belli bir tecrübeden sonra, ne kadar co2 gerektiğini, bitkilerin fotosentez hızı ve balıkların durumu gözlenerek rahatlıkla belirlenebilir en güvenilir yöntem de bu olur. Cihan beyin bahsettiği yöntemi kullanacak iseniz, çok oturmuş filtresi uzun süre açılmamış tanklarda bir hususa dikkat etmeniz iyi olur. Tam oturmuş akvaryumların tabanlarından, uzun süre açılmamış filtrelerinden hümik, tanik ve fulvik asitler gibi veya bazı fosfat tamponları gibi, ph ı tamponlayan salınımlar, asit tamponları oluşur. Bu asit tamponları aynı co2 nin yaptığı gibi zayıf asit tamponları olduğundan, aynı co2 nin yaptığı tamponlama gibi tamponlama yaparak yani ph ı aşağı düşürerek etki gösterirler. Bu tür tanklarda veya torf kullanılan tanklarda, o tablo ile veya ph a bakarak tam netice alabilmek mümkün olmamaktadır. Ancak nispeten yeni çok oturmamış, su değiştirilmiş filtre temizliği yapılmış bir tankta ise size fikir verecektir, diğer taraftan  her halükarda kh ve gh rakamlarınızı bilmeniz önemlidir.

Saygılar.
ringo2015-03-09 15:22:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bumbalaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 94
bumbalaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2015 19:18
Eski tuzlu su tankından kalma bir KH testi buldum ve ölçüm yaptım:

Akvaryum Suyu: 3.9
Şebeke Suyu: 4.1
RO Suyu: 0 (Sıfıra yakın)

Anladığım kadarıyla KH düşünce az CO2 ile çok iş yapmış oluyoruz. Öteki yandan da PH hızlı düşeceği için canlılara zarar verme riski var. Bi dahaki su değişiminde zahmetli olsa da RO su kullanayım. Kullanmadığım ufak bir dış filtre var. Bunla da bir Vortex yapayım. :D

Bilgiler için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2015 22:45
Kh düşünce az co2 ile çok iş yapılır diye bişey yok.
Kh düşükse az co2 ile ph daha fazla düşer bu ise iyi bişey değil.
Kh çok yüksek olursa ph da yüksek olur, bu da iyi bişey değil.
Yani bunun optimum bir noktası var, bu da 3-5 dkh civarı oluyor (bitkili için).
Daha az kh ınız yani tamponlama kapasiteniz olursa, asidik etkilere karşı tamponlama kapasiteniz az olduğundan (kh) büyük ph salınımlarınız olur. Mesela suda herhangi bir asidik etki de yokken, düşük kh lı bir suda başlangıç ph ınız 7 hatta daha üzerinde olabilecekken siz bu tür bir suya 30ppm co2 vermeye kalktığınızda ph ınız 5 lere kadar düşebilir.
Bu hem balıklarınız hem de bitkileriniz için iyi bir şey olmaz.
Yani kh rakamınız iyi bir değer, kh ı daha da düşürürseniz çok oynak bir ph ınız olur, bu da sonuçta hiç iyi olmaz.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir