co2 sistemi cozulumu


hasanbarkinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 68
hasanbarkinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 20:43
Merhabalar , 120litrelik akvaryumuma mayalı sistem yaptım .Videoda cıkan co2 ler kücük taneler halinde yavrulugun altına  , oradanda biraz bekleyip yuzeye ulaşıyorlar sizce çözulum yeterli mi ?
Not arkadaki hava motorun oksijeni ile karıştırmayın,arada 20 cm falan var.
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Nhp73fcFRjQ&feature=youtu.be[/VID]
 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fondeapÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 183
fondeapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 20:53
Arkadaşım bundan pek verim alacağını sanmıyorum. Kabarcıklar büyük ve hemen su yüzeyine çıkıyolar. Daha verimli bi difüzör kullanmalısın. Sana önerim ISTA 3in1 Small difüzörlerinden al.


Mayalı sistemle kullanılırken ki hali burda. Bende aynı sistemi kullanıyorum ve çok memnunum.
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=QDiaJeuSgdg[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanbarkinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 68
hasanbarkinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 21:02
Biliyorm onu tavsiye ettiler banada, benim sorun birde taban bitki tabanı deil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fondeapÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 183
fondeapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 23:39
CO2 sistemi kurduğuna göre bitki yetiştirme konusunda niyetli olduğun anlaşılıyor. Biraz daha araştırarak gerekli adımları da atmanı tavsiye ederim. (İpucu: HAGEN SİYAH KUM + LAV KIRIĞI)  ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanbarkinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 68
hasanbarkinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2013 17:03
Zaten bitkilerm var ama yetersiz mis su an icin co2sistemi.serumların ortaqsındaki yavaslatıcıyı bagladm.Sırınganın ucundan cıkan co2lar o kadar kucuk ku akvaryumda gezinerek yukarı cıkıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2013 18:22
Fermantasyon (mayalı)sistem kullanımının avantaj ve dezavantajları:Mayalı sistem ile akvaryumuzdaki bitkiler için gerekli CO2'yi sağlamamız mümkündür.Başlangıçta kolay hazırlanması, başlangıç maliyetinin düşük olması avantajları arasındadır.Dezavantajları ise hazırladığımız mayalı sistemin çabuk bitmesi ve mayalı sistemi tekrar hazırlamak(Üşengeç arkadaşlar için önerilmez, mayalı sistem bitince bugün yaparım yarım yaparım diye ertelemek başlıca yapılan hatadır.).Akavryumda istenilen miktarların ayarlanamaması sonucu akvaryum suyunda ph dalgalanmalarına sebep olması.Ph dalgalanmaları akvaryumumuzda yaşayan canlıları riske atmak demektir.Tüm sistem sürekli kontrol edilmek zorundadır.Fazla çözünen CO2 miktarı suyumuzu aniden asidik yapacağı için akvaryumumuzda bulunan canlılarımızda aniden toplu ölümlerle karşılaşabiliriz.Mayalı sistemin uzun vadeli düşündüğümüzde ekonomik olmaktan çıkıp pahalıya gelmektedir.Sürekli biten mayalı sistemin maya,şeker ve harcanan zaman dikkate alındığında ekonomik olmadığı anlaşılmaktadır.Mayalı sistemin durdurulamaması/depo edilememesi başlıca sorunlardan biridir.Kendi yöntemlerimizle CO2 çıkışını kestiğimizde ise mayalı sistemin bulunduğu şişenin her an patlama riski bulunur.Patlama can kaybına neden olmaz ancak tüm mayanın akvaryumun bulunduğu odaya yayılması aile bireylerinin akvaryum hobimize ambargo koymasına neden olabilir. Diğer bir dezavantajı ise mayalı sistemin büyük akvaryumlarda(50 lt üzeri diyebiliriz.) yetersiz kalmasıdır.

  • Tüplü sistem kullanmanın avantaj ve dezavantajları:Bitkili akvaryumlarda kullandığımız tüplü CO2  sistemleri kolay CO2 düzeyleri yakalamak  ve stabil ph ayarlaması yapabilmek için biçilmiş kaftandır.Bitkili akvaryumlarda olması gereken CO2 miktarı 30-40 ppm civarıdır.Ph seviyesi ise 6.3-6.8 arası olması gerekir.6.6 civarı stabil ph seviyesi idealdir.Bu seviyeyi yakalamak ve korumak için tüplü karbondioksit sistemleri bize büyük kolaylık sağlamaktadır.Akvaryumumuzda yeteri kadar CO2 varsa bitkilerimiz daha hızlı gelişim ve yayılma gösterir. Ayrıca stabil ve yeterli CO2 miktarları akvaryumumuzda istenmeyen yosun alg oluşumlarını baskılamamızda yardımcı elemandır.Bitkili akvaryum hobisini bir ızdıraba dönüştüren algler ve yosunlar hızlı gelişen bitkiler arasında yeterli besini bulamayıp gelişememektedir.

  •        Tüplü sistemlerin tüpü uzun ömürlüdür.Çelik çekme ve alüminyum  dikişsiz borulardan elde edilen bu tüpler değişik ebatlarda üretilir.5-6 kg'lık bir tüp 200 lt hacimli bir akvaryuma en az 10 ay yetebilir.5 kg bir tüpü doldurma ücreti ise 10-15 TL arası değişmektedir.Yani kg fiyatı yaklaşık 2 -3 TL arası değişmektedir.

  •     Tüplü sistemin dezavantajı ise ilk kurulum maliyetinin yüksek olmasıdır.5 kg bir tüpün sıfırı 200-300 TL arasıdır.Regülatör 80-140 TL civarı, selenoid valf 25- 80 TL civarı , ince ayar vanası 15-50 TL arası, difüzör 15- 100 TL arasında değişmektedir.Yani sıfır ortalama bir sistem 350-370 TL gibi bir fiyata sahiptir.Başlangıçta pahalı olan bu sistem uzun vadeli düşündüğümüzde mayalı sistemden daha ekonomik bir hale gelir.


  • Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir