CO2 siz bitkiler.


canan numanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 733
canan numanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2008 16:37
Ben Sürekli Co2 ile ilgili herşeyi okuyup anlamaya çalışıyorum ancak ben mi atlıyorum bilemiyorum.
Akvaryumdaki ortamlarda doğadaki gibi Co2 sağlanamaz deniyor. Peki neden?
Hacim mi? Güneş mi? Yani keşfedilmiş mi? Neden havuzda olan bir bitki yaşıyor da aynı iklimi yapmaya çalışsak da aynı bitki akvaryumda ölüyor veya destek CO 2 istiyor.Ben mi yanlış anladım acaba?CO 2 ye hiç gerek yok dediğimizde kesin şunlar olur ben baktım diyebileceğim 1 -2 bitki var ama latincelerini bilemiyorum. Saz mesela eledoe.
Acaba Kaç tane anabias hariç az ışıkta yaşayacak bitki var.
Yani ben eğer Green terör yavrularımı bitkili akvaryumda büyütmek istiyorsam veya S.Prenses yavrularını ne önerebilirsiniz Co 2 siz?
 
Tecrübeli arkadaşlar daha iyi karar verir benden yoksa ben ne beğensem akvaryuma taşıyacağım. Ama ya ışık ya co2 yada farklı ihtiyaçlardan birini kaçırarak taşıyacağım. Saz eledoe Belki moss  olabilir mi? Ek yapacak fikir var mı? Mesela ben crismıs moss seviyorum. CO 2 siz olurmu? Taban çim olsa ama kısa saz gibi olsun ön tarafı uzun saz ekemem öne ne tavsiye edersiniz? Subuta idi sanırım çim gibi olur mu? Ne olur acaba? Taban yeşil olsun istiyorum.
 
Acaba Co2 siz umutsuz vaka mı? Dibine gübre de koyabilirim. Sıvı mineraller de ışık da bir yere kadar olur ama CO2 içime sindiremedim şimdilik.
 
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
 
 
 
 
Semihsungur2008-06-26 17:09:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2008 17:14
Akvaryumda CO2 kullanımının zaruri olarak değerlendirilmesinin bir sebebi var. Bunu ben balıklarla örneklemeyi tercih ediyorum.

Mesela akvaryumda devamlı su değişimi yapmak vs. gerekiyor. Balıkların yaşadığı göl ve nehirlerde ise böyle bir sorun yok, neden akvaryumda var? Çünkü doğada balık başına 10000 litre su düşüyorsa bizde 20 litre falan düşüyor.

Bitkide de benzer bir durum var. Çok ufak hacme bol bitki koymaya çalışıyoruz. Doğada  mineral sıkıntısı yok çünkü su dağları tepeleri yıkayıp geliyor veya yer altında mineralce zenginleşip kaynak suyu olarak geri dönüyor. Bizde ise ufak bir hacimde bir sürü bitki mikro besinleri devamlı olarak tüketiyor ve gübre ile demir, çinko, bor, magnezyum vs. eklemek zorunda kalıyoruz.

CO2'ye gelince; bitkiler normal olarak doğadaki imkanlara sahip olamıyor. Mesela en basidinden nehir tabanındaki bakterilerin ve sudaki planktonların ürettiği CO2 had safhada. Bunun dışında akvaryumda alan küçük olduğundan doğadakinin aksine bitkilerin sık olmasını istiyoruz ve bu denli gür olmaları için de bizim onlara CO2 takviyesi yapmamız ve büyümelerini hızlandırmamız gerekiyor.

Başka bir nokta da CO2'nin hızla tüketilmesi. Doğada bitkiler güneş gibi bir ışık kaynakları olmasına rağmen CO2'yi çok büyük hızda tüketemiyorlar. Çünkü devasa bir su kütlesinde yaşıyorlar. Atıyorum suda 20 ppm CO2 varsa bu kolay kolay 19'a düşmüyor. Hatta sudaki canlılar vs. de hesaba katılınca bitkiler kimi ortamlarda yetersiz kalıyor ve sudan atmosfere CO2 geçiyor.(aynen CO2 verilen akvaryumda olduğu gibi)

Bizde ise akvaryumda doğadakine göre çok küçük hacimde çok fazla bitki olduğundan CO2 hızla tükeniyor ve bitkiler sorun yaşıyor. (ayrıca bakteri ve planktonların nüfusu doğadaki ile kıyaslanamayacak kadar düşük)

Bu ve bunun gibi yüzlerce sebep sayılabilir. Basit bir akıl yürütme ile 40 litrede 1 anubias ve 5 elodeanın doğadakine kıyasla fazla bitki demek olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta akvaryuma CO2 takviyesi yapmak bitkiler açısından çok büyük öneme sahip. Ayrıca bitkiler ne kadar çok CO2 ve ışık bulursa o kadar hızlı büyür ve sudaki zararlı maddeleri de o oranda azaltır.

Gözünüzde büyütmenize ise hiç gerek yok, CO2 sistemlerini kurmak çok kolaydır. Hele mayalı sistemde en çok ilk kurulumda vakit harcarsınız ki bu iş de 20-25 dakikalık iştir. (şişenin hazırlanması ve el yapımı difizörün yapılması dahil) Ondan sonra 10-15 günde bir şişeyi döküp içine su, şeker ve maya koymanız gerekir ki az önce yaptım, yaklaşık 1,5 dakika aldı.

Tabii az sayıda bitkide balık sayısı da yeterliyse CO2 desteği olmadan da olur ama ufak bir eforla CO2 desteği sağlayıp göze hitap edebilecek sağlıklı bitkiler yetiştirmek de var. encort2008-06-26 17:19:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkereferee34Çevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 74
ilkereferee34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2008 17:27
Elinize sağlık onur bey çok açıklayıcı ve faydalı bir bilgi oldu bizler için çok sağolun. Saygı ve sevgilerle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir