Co2 yosunlaşmaya faydası olur mu?


nightmannÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2012
İl: Antalya
Mesaj: 58
nightmannÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2013 00:07
Merhaba arkadaşlar,
85*40*45 ölçülerinde cam cama bir akvaryumum var. Hep hayalim olan bitkili tabanı yeşil olan bir akvaryum kurmaya çalışıyorum.Tabanda ot şeklinde bitkilerim bir adet zeytin ve çeşitli moss türlerini plakalar halinde yere serdim. Elimde yuvarlak misket gübre şeklinde olan gübrelerden ticari olanlardan (ziratci bir arkadaş verdi) bir kaç tane nehir kumunun içine attım. Led le aydınlatma yapıyordum fakat verimi hoşuma gitmedi paraya kıyıp 2 tane bitkiler için olan floresandan aldım 25 watt yanınada marketlerden satılan beyaz bir floresan aldım 15 watt. Mayalı CO2 sistemi kurdum tamam artık bekleyip keyfini süreceğim derken başım bu yosun derdiyle bir türlü baş edemiyorum su yemyeşil daha dün tankın %80 su değişimi yaptım bugün gene yeşillenmiş neredeyse arka tarafta kalan balıklar görünmeyecek. Canlı olarak Lepistes,Moly,Kılıckuyruk 3 tane cüce vatoz Matrakanda var. Acaba bu Co2 mayalı sistem kurduktan sonra mı bu hale geldi acaba bu mu yapıyor bu yosun yoksa Attığım 4-5 parca gübre mi? Işıklandırma hemen hemen 10 saat bazen dahada fazla acık omu bu kadar hızlandırıyor anlamadım. Forumda Salyangoz tavsiye edilmiş ama matrakanda var o yüzden onu pass gectim SEA denmiş yosun var oda olmaz ilac derseniz moss var gene olmaz nasıl bir yol çizmeliyim yardım ederseniz sevinirim. 
Akvaryumda bir ara sakal yosunu vardı baya azaldı dallara falan sarılıydı aldım makası baya temizledim. Camda yeşil noktalar vardı onları camı temizleyerek şimdilik kurtuldum.Su yeşilimsi bir rengte.maalesef test kitlerim yok o yüzden su değerlerim ne bilmiyorum ama her salı %25 su değişimi yapıyorum. bazen 1 ml fosfat ekliyorum ama bunuda neredeyse 1 haftadır yapmıyorum yosun derdi bitsin diye

Dış filtre var onuda hemen hemen 1 ay kadar önce temizledim onuda mı temizlesem acaba bilemedim.

Resim ekleyeceğim yakında Fotoğraf makinesini bulamadım.

Bana lütfen akıl verin bir ton  para harcadım ve iyice soğumaya başladım bu zevkten. Akşam kahvemi alıp karşısına gecip keyif catmak istiyorum her türlü önerinize acığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanpÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 53
okanpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2013 14:46
Merhaba. Bu konuda çok bilgim yok, ben de yeni yeni kurmaya çalışıyorum ama tecrübeli arkadaşlardan daha net yanıt alana kadar düşünebileceğiniz, araştırabileceğiniz bir kaç çözüm önerebilirim.

Bende de bir kaç tür yosun oluştu bir süre önce. Camda yeşil nokta yosunları ve mavi yeşil alg olduğunu düşündüğüm yaprakları kaplayan bir alg türü. 60lt akvaryumuma aldığım 3 cüce vatoz yavrusu camdaki yosunları 3 gün içinde sıfıra indirdi. Eğer böyle bir sorununuz varsa cüce vatoz sayınızı arttırabilirsiniz.

Daha sonra mayalı CO2 sistemi kurdum. Bitkilerin fotosentez yaparak sudaki besini tüketip alglere besin bırakmayacağını umarak. Işıklandırmayı 12 saatten, sabah 4 akşam 4 olarak toplam 8 saate indirdim. Bundan dolayı mı bilmiyorum ama alg gelişimi bitmese de oldukça çok yavaşladı. Bu sırada bitki sayısını arttırdım oldukça. Siz de çam bitkisi gibi çok besin tüketen bitkileri ekleyebilirsiniz, belki yosun gelişimini yavaşlatır.

Yeşil su için linkteki ürünün faydalı olduğunu duydum ama yine de bir araştırın isterseniz.
http://www.akvaryum.com/azoo_yesil_su_uzaklastirici_250_ml_urunr_46_1942.asp

Bir de karartma yöntemini uyguluyorlar. Onla ilgili de başlıklar var, son çare olarak düşünebilirsiniz 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baozturkÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 71
baozturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2013 08:01
Başta led aydınlatma akvaryumda yosunlanma yapar.bitki için florasan kullanımı uygundur.grolüx, aquastar v.s. benzerleri gibi. Tabi deniz akvaryumları için kullanılan mavi florasan uygun olmaz oda yosun yapar. Bitki için florasan aldım demişsin tamam da marketlerde satılan beyaz florasandan kastın evlerde kullanılan standart lambalarsa olmaz, çok yosun yapar. Biran önce çıkarman lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GOLDFISHÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2013
İl: Konya
Mesaj: 632
GOLDFISHÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2013 12:28
ben beyaz  flo.nun yosun yaptığını ne gördüm ne duydum ..bitkili akvaryumda 1 numaralı yosun yapan etki co2 dir..artı fazla yemleme ve rastgele dozajı tama ayarlamadan kullanılan çeştli gübrelerdir.
WHİTESHARK2013-11-14 12:30:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2013 16:28
Gereğinden fazla aydınlatma ve gübre fazlalalığının olduğu tüm akvaryumlarda yosun olur. Led yada florasanın tipi farketmiyor ne yazıkki.. Filtrenize UV lambası takviyesi yaparsanız eğer bir daha asla yeşil su sorunu ile karşılaşmazsınız.. Su değişimi gereksiz su sarfiyatına , uzun süreli karartmada bitki zaiyatına sebep oluyor.
 
Geçmiş olsun , saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir