Çok kullanışlı bir overflow box...


hilallÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 7
hilallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 22:27

 Çok kullanışlı bir overflow box...

  Arkadaşlar uzun bir süredir kullandığım(kullanma testlerinden 5 yıldız alan :) ) kendi yapımım overflow box'ı siz değerli hobici dostlarıma ilham verip daha iyilerini yapmamızı sağlaması açısından tanıtmak istiyorum; umarım ihtiyacı olan arkadaşlara fikir verebilirim.


http://i1158.photobucket.com/albums/p605/anatolianeagle/IMG_4932.jpg




 Bu parça akvaryumun içinde kalan kısım.









 Bu parça akvaryumun dışında kalan kısım.

EFENDİ2012-03-12 22:51:45


 Bunlar standart sulama hortumları (sump motorunuzun basma debisine göre sayıları artabilir örneğin benim sump motorum 3000l/t'lik ve ben bu hortum parçalarından 6 adet kullanıyorum.



  İşte bu resimde overflow box'ın tüm parçalarının bir arada olduğu kare.


  Aşağıdaki resimde de takım olarak akvaryuma kurulu haliyle görüyorsunuz (tankın içinde kalan parçanın üst tarafındaki sunta kapağa ait yani sistemle bir alakası yok görselliği bozuyor kusura bakmayın)



    Aklıma gelen sizlerden gelebileceğini düşündüğüm birkaç hususu arz edeyim:
 *Hortumların boylarını şu şekilde ayarlıyoruz; dışta kalan parçanın tabanına değecek (bir iki parmak yukarda kalabilir) içte kalan kısımları ise akvaryumun derinliğinin çeşitli kademelerinde olacak ki hemen her seviyeden su çekişi olsun.
 *Dışta kalan parçadaki kalın borunun içindeki daha ince olan borunun seviyesi kalın borunun ağız seviyesinden takribi 10-12cm kadar aşağıda olacak (taşma riski olmasın diye)


 *Kalın borunun içindeki ince borunun üst seviyesi elektrik kesildiğinde ana tankımızdan su akışının durmasını istediğimiz daha doğrusu sumpımızın taşmadan alabileceği suyun aşağıya indiğinde akışın durmasını istediğimiz noktada olacak.Bu seviyeyi dıştaki parçayı bütün olarak yukarı/aşağı kaldırıp indirerek ayarlıyoruz.
NOT:Kullanım açısından dıştaki parça tankımızın yüksekliğinden biraz daha uzun olursa tam süper olur :)


 *Ben içteki parçaya demir testeresi kullanarak yarıklar açtım sizler yarıkların daha geniş olmasını tercih edebilirsiniz bu durumda genelde metal işleriyle ve/veya tabela işleriyle uğraşan atelyelerde kullanılan kesme aletleriyle biraz daha geniş yarıklar açılabilir (benim testere kullanmamdaki amaç beslediğim balıkların yavrularıyla birlikte yaşayabildiği ve bu yarıkların miniklere zarar verebileceği düşüncesiydi). 

Ayrıca bu nota ek olarak şunuda söylemek istiyorum içteki parçanın tek amacı tanka giren boruların kamufle edilmesidir, bu noktada 'kaş yapayım derken göz çıkarmışsınız, bu şekilde de kötü görünüyor' diyen arkadaşlar olabilir, aslında şuan itibarıyla doğru fakat sistemi denemek mahiyetli kurdum kuruş okuruş normalde testini yaptıktan sonra çıkarıp içteki bu parçayı silikon yardımıyla komple tankın zeminindeki kum ve birkaç görsel objeyle kaplayacaktım (bu düşüncem hala geçerli tabiki) fakat çalıştırınca malum o heyecanla şimdilik erteledim. 

  Dostlar şimdilik aklıma gelen birkaç husus bu şekilde, siz değerli dostlarımın soru, görüş, öneri ve eleştirilerinizi almak benim için büyük mutluluk olacak...

   Bu kadar yazdık çizdik tankın genel görünümünü koymadık o da işte şöyle:
 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trkzombiÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2010
İl: Trabzon
Mesaj: 161
trkzombiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 02:18
Cok faydali olmus ellerinize saglik

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kengin67Çevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 18
kengin67Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 22:56
ellerinize sağlık güzel olmuş...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hilallÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 7
hilallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2012 13:51
 Teşekkür ederim sn trkzombi ve kengin67 umarım ihtiyaç duyanlara fikir verebilmişimdir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vetulasÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2014
İl: Burdur
Mesaj: 2
vetulasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2014 00:09
çok güzel olmuş ellerinize sağlık lakin  elektrikler kesildiğinde su basmayı önleyecek olan mekanizmayı tam anlayamadım  biraz daha açarmısınız. birde sistemin başlaması için  veya hava yapmaması için sonuça içeride hava birikirse sistem duracaktır çekvalf kullanılabilirmi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir