Denemediğim şey kalmadı, gelişemeyen bitkiler


harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 12:19
Can bey, hazırlığımı yapmış ve torfu çıkarmaya karar vermiştim ki, son bi bitki köklenmesini kontrol edeyim istedim. Çünkü torfun aşırı salınım yaptığını ve bitki köklerini yaktığını, bu yüzden bitkilerin gelişemediklerini varsayıyordum. Ancak karşılaştığım manzara beni gerçekten şaşırttı. Lav kırığı sayesinde bitkilerde inanılmaz yoğunlukta kök gelişimi olmuş ve torf köklere zarar vermemiş meğer. Bunu görünce torfu çıkarmaktan vazgeçtim ve risk alarak akvaryuma notrat gübresini boca ettim. 3-4 gün sonra bitkiler toparlanır gibi oldu. 1 hafta sonra ise coştular. Şu an resimdeki hallerinin üzerinden yaklaşık 2 hafta geçti ve inanılmaz bir gelişim gösterdiler. Java fernlerim soldu derken yaprak üzerine yaprak çıkarıyorlar. En iyisi resimler arasındaki farkı görmek;

Eski hali (20/11/2013):




Son hali (07/12/2013):







Bu da DIY piknik tüplü CO2 sistemim. Çok çok memnunum, basınçlı ve uzun süre dayanıyor:



Bitkilerdeki o problemi de artık ani pH değişimine bağlıyorum. Sanırım torf akvaryuma bir anda yüksek asidik salınım yaptı ve pH'ı 5 seviyelerine kadar düşürdü. Bu hızlı düşüşün sebebi biraz da taze sudan olmalı çünkü musluk suyunun iyon yoğunluğu (KH) oldukça düşük ve tampon kapasitesi çok az. Bu sebeple, suya salınan asit bir anda yüksek pH değişimlerine sebep olabilir. Benim bitkiler de pH 7den 5 seviyelerine bir anda inince sanırım yandılar. Önceki akvaryumlarımdan birinde limon tuzuyla pH'ı aşağı çekmeye çalışırken, keskin bir pH değişimine neden olmuş ve bitki ve canlıları 1 gün içinde kaybetmiştim. Neyse bu defa daha şanslıydım.
Nitratın bitkileri bir anda canlandırışına da daha önceden pek çok defalar şahit olmuştum ama gübreyle değil ama canlı yoğunluğuyla. Bu kez gübreyle de aynı etkiyi gözledim. Umarım benzer sorunlar yaşayan akvaristler için bir örnek olur. :-)
harunutku2013-12-07 20:04:35

Teşekkür Edenler: [T]96764,iwagumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir