Deniz Akvaryumları Hakkında


AquaÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 65
AquaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 19:50
  Merhaba arkadaşlar.Sizlerden deniz akvaryumları hakkında bilgi edinmek istiyorum.
 
  Konuya geçeyim.Ben şu anda Tropheus Bemba beslemekteyim.Fakat bu aralar deniz akvaryumları ilgimi çekmeye başladı.Bu yüzden bugün İzmir de bazı akvaryumculara gittim.Bir akvaryumcuya ,deniz akvaryumları hakkında düşüncelerini ,çoğu akvaryumcuda deniz akvaryumlarının neden bulunmadığını ,bulunanlarda ise sadece marine akvaryumların bulunmasının sebebini sordum.

  Kendisi deniz akvaryumlarının çok uğraştıcı olduğunu ve bu yüzden sakallarının kırlaştığını söyledi TebessümKendisininde 1-2 hafta önce deniz akvaryumunun bulunduğunu ve bu yüzden bozduğunu anlattı.Bunun sebepleri; balıkların siyanürle yakalanmasından dolayı zor yaşatıldığını bunu başardıkları balıklarda ise yem yeme problemleri olduğunu söyledi.Hayvana yem yedirebilmek ve beğendirmek için ne terler döktüklerini anlattı.

  Daha sonra kendisine deniz akvaryumuna geçmek istediğimi ama kendisininde fikrini almak istediğimi sordum.Oda kendisinin satıcı olmasına ve bu işten para kazanmasına rağmen bu işi bıraktığını bana da deniz akvaryumuna geçmeden önce çok düşünmemi ve araştırma yapmamı söyledi.Ayrıca tüm malzemeleri temin ettikten sonra bile aylık masrafımın sadece ilaç ve tesler için (diğer giderler hariç) 100-150TL olacağını söyledi(aranızda bir aylık sigara parası diyen çıkabilir ama sigara içmiyorum).Deniz akavaryumlarında soğutucuyu ve elektrik sarfiyatını sordum.Kendiside sadece soğutucunun bile evdeki tüm elektrikli aletler kadar bir saatte elektrik kullandığını ve iki klimayı açtığında gelen faturanın 400tl soğutucunun ise tek başına 500tl harcadığını söyledi.

  Evet arkadaşlar işte böyle.Aslında bu yazıyı akvaryumcuya bir tepkim olduğu için değil kendisinin de söylediği gibi bu konuda iyice bilgilenebilmek için yazdım.

  Deniz akvaryumları hakkında gerçekten bilgili arkadaşlardan bu konudaki düşüncelerini almak istiyorum.Çünkü yavaş yavaş okuyarak bilgi edinmeye başladığım ve önümüzdeki dönemlerde yavaş yavaş kurmak istediğim bu akvaryumdan bu olaydan sonra biraz soğudum.

  Şimdiden hepinize değerli bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim.Sağlıklı balıklar...Kafasi%20Karismis

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 20:23
Şu bir geçekki Deniz akvaryumuyla uğraşan akvaryumcular bu işten çok para kazanamıyorlar.
 
Ama işi doğru yaparak çok kazanan akvaryumcularda yok değil.
 
Deniz akvaryularında kolay yaşatılabilen balıklar var orta derecede yaşatılabilen balıklar var ve zor yaşatılan balıklar var.
 
Başlangıç olarak kolay ve orta derecedek balıkları seçerseniz hemen hiçbir sorun yaşamazsınız.
 
Ama işin aslı deniz akvaryumlarını farklı ve güzel yapan da balıklardan ziyade marine canlılardır. Bunun dışında çok farklı balık ve canlıları türlerini besleyebiliyor olmak çok büyük bir zevk veriyor.
 
Deniz balıklarının pahalı olmasının en önemli nedeni de akvaryumcuların çok balık kaybetmeleridir. kar edebilmek için mecburen ölen balıkların zararını da sattıkları balıklara yüklemek zorunda kalmalarıdır. Siz balık alacağınız zaman mutlaka yem yiyen ve beslemesi daha kolay türleri alırsanız hiçbir sorun yaşamazsınız
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhoniÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2005
İl: Sinop
Mesaj: 456
muhoniÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 21:09
İş bilmez satıcıların lafları. Kılları beyazlamış falan. Ben de geçen gün canavarla (testere) iş yaparken korkudan kıllarım beyazladı. Big%20smile Neden, çünkü işi bilmiyorum. Bir yeri kopartırım diye tırstım. Akvaryumcunun böyle bir derdi de yok. Kaybedeceği para olur. Tabi kılları da beyazlar.

Doğrudur, satıcı için risk yüksek. Yine de bilgi ve satıcı adına ucuza yönelmeme bu riski azaltacaktır. Zamanla olur bu da. Belki gerçekten dürüst bir esnaftır. Yem yemeyen chelmonu satıp ölünce müşteri ile uğraşmak istemiyordur. O zaman da hobicinin bilgilenmesi lazım.

Balık ölüyor demek nedir? Doğrudur, zor türler var. EE dersin o zaman bunun böyle riski var, verirsin parayı katlanırsan 15gün sonra elinde olur. Canlı tutmazsın elinde. Kolay canlıları da öldürüyorsan kapat zaten o dükkanı. Yerli üretim palyaço dolu İzmir. Sanıyorum en ucuz da burada satılıyor bizim memlekette. Satıcı adamın sistemi harika olacak ki canlı sirkulasyonuna, sorunlu canlılara ayak uydurabilsin, çökmesin.

Size tavsiye vermek gerekirse. Öncelikle çok iyi okuyun öğrenin. Mümkünse bu konuda yerli yabancıı kaynak temin edin. İsterseniz e-book olarak birkaç ingilizce kaynak gönderebilirim.

Siz akvaryumcu açmayacaksınız neden 400lira elektrik parası gelsin.

Önce nasıl bir sistem kuracağınıza karar verin. Gidip 2tonluk reef kurarsanız 400lira elektrik gelsin diye dua edersiniz :D

Sınırları bilip ona göre başlamak lazım. Kimisi ferrari ile tatmin olur, kimisi şahin olsun götürsün yeter der. Tutup akvaryumla yarışmaya girmeyeceksiniz. Basit bir soft mercanlardan oluşan akvaryum işinizi görür.

130ltlik sumplı bir akvaryumla başlayabilirsiniz mesela. Elinizde akvaryum varsa 400-500liraya geri kalanı ortalama malzemelerle tamamlarsınız. Korkmayın, kıllar beyazlamadan canlılarınız uzun uzun yaşar su değişimleri ile. Yetmediği yerde test yapıp, katkı eklersiniz ama başlarda gerek yok. Zaten bir süre sonra tecrube edinip kendiniz ne ekleyeceğinize ve sisteminize hakim olursunuz. Hatta buradan insanlara yardımcı olmaya başlarsınız. Gerçi hiç tuzlusu kurmadan bir iki mesaj okuyup ahkam da kesebilirsiniz ama yapmayın Big%20smile

Dediğim gibi masrafı siz belirlersiniz. Benim işlerin aksadığı bir zaman akvaryuma para ayıramadığım zaman da oldu. Ben ne yaptım. Gittim 40ltlik akvaryumum vardı. Japon pazarından kap ile sump yaptım, kolonya şişesinden protein skimmer yaptım. 5ayı doldurdu sanırım bu akvaryum. İçinde bir dünya soft mercanım var. Buharlaşan suyu tamamlarken kullandığım damacana su dışında masraf sıfır. Faturaya 5lira yansımıyordur bile. Tabi bunu ayrı tutun, tecrube edininceye kadar birazcık para harcayın artık. Tebessüm

Şimdi ne yapıyorum. Kendimi ayarladım, 400lt kuracak gücüm yok ama 140ltlik güzel bir akvaryum yapıyorum. Bunun da armatürü tamamladım. Kayaları kilosu 8liralık canlı kaya değil  lav kayası kullanıyorum. Hoş benim canlı kaya kullanmam maddiyattan ötürü değil, elimde bir dünya canlı kayam var ama kullanmayacağım, onu uzun uzun açıklamak lazım. Ama lav kayası 50kr. Bunu kullanabilirsiniz. Yani işi öğrendikçe, birşeyler yaparsınız. Önce sınırları bilip bi besmeleyle başlayın işe. 

Ondan önce de kendinize kılavuz olabilecek iyi bir akvaryumcu bulun. İzmir'de çok fazla tuzlusucu yok maalesef. Size yardımcı olabileceklerden 2tane cidden profesyonel çalışan firma var, 2tane de fiyatlar uygun abi-kardeş tadında yardım alabileceğiniz firma var. Diğerleri ya çok biliyordur hiçbirşey bilmez, bir de artislenir. Ya da veryansın eder. 1-2 tanenin de fiyatları yüksektir yazmadım onları.

Kolay gelsin şimdiden.
muhoni2010-03-06 21:13:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir