Denizde Kurulan Rüzgar Türbinlerinin Rezerv Alanlar Oluşturmada Önemi


bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2012 22:29

Rüzgar Türbinleri elektrik üretiminde yeni yeni deneme aşamaları bulan bir sistemdir. 
Genel olarak bir 1MW'lık bir rüzgar türbini ortalama 350 evin bir yıllık ihtiyacı olan yeterli enerjiyi üretmektedir. Bir rüzgar türbini tarafından üretilen enerjinin miktarı esen rüzgarın hızından rüzgar türbininin boyutuna ve güvenirliği gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. 
Günümüzde karasal alanlar üzerinde belirli yüksekliğe hakim tepeler ve sürekli rüzgar alan alanlar kısıtlı olması dolayısıyla karasal ortamlar çok kısıtlı rüzgar verimine sahiptir. 

Rüzgar Türbini kurulum filmi


Buna rağmen Deniz ortamı düz bir ortam olması sebebiyle sürekli olarak rüzgar alan alanlardır. Türkiye’nin 3 tarafının denizlerle çevrili olması dolayısıyla bu deniz alanlarını kullanması bundan istifade etmesinin sadece elektrik üretimi için değil karasal alanda elektrik üretimi için yapılan Hidro Elektrik Santralleri için harcanan bir çok doğal ortamı koruması için çok önemli olduğu gibi aynı zamanda denizin belli alanlarını avcılığa tamamıyla kapaması açısından deniz ekosistemi üzerine de önemi olacağını düşünüyorum. Bu sistem sadece dip balıkları için değil pelajik balıkların bulunduğu alanların bile belli noktalarda kontrol altına alınması açısından önemlidir.  

Rezerv alanlar oluşturmak bizim gibi özellikle kota sistemini dahi uygulayamamış ülkelerde uygulanabilmesini beklemek üstelik balıkçının içinde bulunduğu cendereyi düşünerek balıkçıdan kotaya uymasını düşünmek yada devletin bu konuda etkin denetleme yaptığını söyleyebilmek epey güç bir durum. 

Hal böyle olunca denizin dipyapısını bozmadan rüzgar türbinleri ile hem elektrik üretmek hem de her tür balık için rezerv alanlar oluşturmak  gayet makul gibi gözükmektedir. 

Aşağıda görüldüğü gibi
[SIZE="3">Bu rüzgar türbinlerinin altına duba şeklinde gelen ve denizde askı halinde duran
ileri-geri hareketleri yerin dibine yerleştirilen zincirler tarafından kontrol altına alan sistemler vardır. Bu sistem bizim denizlerimizin bir çok alanında uygulanabilmesi mümkündür.




Bu sistemlerin yeterli rüzgar alıyorsa balıkların üreme alanlarında yapılması o bölgelerin korunması açısından ve balık çeşitliliği açısından önem arzedeceğini düşünüyorum. 


Aşağıda deniz ortasında kurulmuş rüzgar türbinleri görülmektedir.





































































Konu ile ilgili olarak eksi ve artı yönler hakkında görüş bildirimi yapmak hem biz hem de bu konu başlığını okuyanlar açısından faydalı olacaktır. 

Saygılar. 
bnymnblr2012-04-16 22:30:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir