Discus Akvaryumunda ışıklandırma şekli ve süresi


oguzhanvÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1276
oguzhanvÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2008 11:24
Tekrar merhaba arkadaşlar. Biliyorsunuz yeni discus akvaryumu kurdum. Şu an 6 adet balığımda geldi. Kısaca konuya gelirsem; akvaryumumda 2 adet ışıklandırma mevcut:

- Slyvania Grolux
- Çin malı buzmavisi

Genelde  grolux tek yanıyor bazen mavi ışığıda yanına yakıyorum. 2 Gün oldu erken biliyorum ama dün birşey dikkatimi çekti. Grolux ü sondürdüm akvaryuma yakın yerdeki sarı normal oda ışığı açık kaldı. Benim o çekingen discuslarım birden akvaryumda gezinmeye başladı.

Discus için sizce en verimli ışıklandırma kaynağı şekli tipi ve süresi nedir?
Bu sorularda süreye ek olarak geçe ışıklandırma kapatlılmalımı yoksa küçücük bir lamba ile loş ortamda bırakılmalımı?

Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dalkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2006
Mesaj: 78
dalkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2008 12:42
Oğuzhan merhaba,discus fazla ışığı sevmiyor.Ben bir tankımda hiç ışık kullanmıyorum herşey gayet normal.Gece ışıkları kapat pencereden giren ay ışığı onlara yeter zaten ,onlarında uykuya ihtiyaçı var.Ben en çok ışığı yavru büyütme tanklarımda kullanıyorum artemia verirken rahatça yesinler diye.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlanticÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1691
AtlanticÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 09:25
Oğuzhan Bey, discus için en uygunu groluxü kullanmanız. Mavi ışıktan pek memnun olmuyorlar, ben de bir dönem denemiştim. Zaten tatlı su akvaryumuna da mavi aydınlatma pek hoş olmuyor. Gece loş bir ortam sağlamak için küçük bir ampül kullanabilirsiniz, sakıncası yok aslında ama gece boyunca ışıklandırmanın açık kalmaması gerekiyor. Günde 7-8 saat grolüx yakabilirsiniz. Bunun dışında unutulmaması gereken daha önemli bir konu, sabah ve akşam aydınlatmanın kademe kademe açılıp kapanmasıdır. Yani sabah eğer odanız daha ışık almaya başlamadan önce akvaryumun aydınlatmasını açacaksanız, önce odanın ışığını açıp en azından 5 dakika alışma süreci tanımalısınız. Akşam da tam tersi, önce akvaryumun ışığını kapatıp sonra odanın ışığını kapatmalısınız. Bu şekilde ortama daha rahat adapte olacaklardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir