Discus için uygun Kh ve Gh degerleri


kaan_ozdÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 29
kaan_ozdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 19:03
Arkadaslar Merhaba,
Discuslar için uygun Kh ve Gh degerleri nedir biliyormusunuz ayrıca uygun iletkenlık degerinide merak ediyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSEVERÇevrim Dışı

Kayıt: 19/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 97
MertSEVERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 08:46

Her şeyden evvel yumuşak su değişken olduğundan suyun Ph’inin daimi olarak denetim edilmesi gerekir. Ph değeri hidrojen iyon bileşimiyle ölçülebilir. Ph değeri 7,0 ise nötrdür. Ph değeri düşerse asit, yükselirse bazik haldedir. Discus için ülkü 6,0 ve 7,0 arasıdır.çünkü bu yumurtaların küflenmesini engeller.

Ph değeri exchanger resins ya da peat konularak engellenir. Ph ölçme aleti de kullanılabilir.aletteki elektrod, akvaryumun dibine yerleştirilir. Elektrod, Amplifier yoluyla, elektirik üretir.sürekli ölçüm ıçin vasıta sürekli suyun içinde tutulabilir. camı içindeki ölçüm sıvısı acelece yayılmaz.

İkinci olarak suyun iletkenliği söz konusudur.suda çözülmüş olarak bulunan maddeler tuzlar vardır.sudaki yüksek iyon konsanrasyonu suyu daha iletken hale getirir.tuzlu suyun iletkenliği fazladır. Discus sularının ise iletkenliği azdır.bu genellikle 50 ms’den azdır.bu suyun sertliğinin 1 olması yani umumi sertlik derecesi esastır bütün bu faktörler de üretirken göz önünde tutulmalıdır.üreme suyu lüzumlu nitelikleri taşımalıdır.pek fazla durumda da bu desalmasyon demektir.böylece suyun discus yumurtaları üzerindeki ozmik basıncı azalır.yüksek basınç altında discus yumurtaları bozulur ve küflenir.bu bozulma genellikle gözle görülmez.yumurtalar olduğu gibi kalır ancak lavra oluşmaz.yumurta ıçindeki basınç gelişmeyi engeller.üreme suyunun ıletkenliği 300ms’den az olmalıdır.almanyadaki sular genellikle katı ve üreme ıçin müsait değildir bu yüzden yumuşatılır ya da tuzu alınır. Bunun için iyon exchanger resinsler kullanılır bunlar yapay resinin fazla ufak granülleridir. Endüstride su damıtılmasında kullanılır.bu granüllerde binlerce anyon ve katyon bulunur.

Sudaki tuzların tamamıyla temizlenmesine dekarbonizasyon ekonomi, yumuşatma ya da deselasyon denir.suyun yumuşatılması fazla önemlidir.katyon Exchangerlar, suyun karbonatını alır.kalsiyum ve Magnezyum sudan alınır.sodyum verilir yumuşatma filtresi fazla aheste çalışır.özel disalnasyon filtresi alınabilir.bunlar umumi süzgeç sistemi ya da bypass olarak kullanılır. Bypass da süzgeç suyu resinden hortum sistemiyle geçer arıtılmış su süzgeç odasına döner.

Yumuşatma resinleri basit ve güvenli 1 şekilde mutfak tuzundan elde edilebilir.karbonat sertliğiyle oluşan sodyum ekonomi, hidro karbür alkali verir.ph değeri 8,0 ve 9,0 arasında değişecektir.bu değerler tabi discus için değildir, bu yüzden su yine asitle tamponlanıp gerekli Ph değerine getirilmelidir.

Resin seyreltilmiş Hidroklorik Asitle rejenere edilebilir, bunun için fazla dikkatli olunmalıdır.dikkatsizce kullanılırsa Ph yükselir ve balık ölür.

Suyun desalnasyonu ıçin 1 diğer olasılık da 1 çift süzgeç sistemi ya da akvaryum dışında karışık saf suya yakın 1 su elde edilmesidir.çift süzgeç sistemi basittir.ilk filtrede su asitle rejenere edilmiş Katyon Exchanger den’ geçer.ikinci süzgeç de ıse anyon Exchanger’den geçer.bu yoldan elde edilen su başka desalide edilmiş ya da kalan suyla ayarlanır.tamamıyla desaline edilmiş su discusun saf suyuyla aynı olmalıdır.

Birçok akvaryumcu kalan sularını desaline etmek zorundadırlar, böylece ne yazık ki ehemmiyetli tuzların da yok edildiği tuzsuz 1 suya sahip olurlar bu yüzden daha sonra suya vitamin ve mineraller konulmalıdır, Black Water Extract kullanılmalıdır. Suyu arındırmak için 3 ayrı hariç saflaştırma metodu vardır, yine suyun niteliğini koruması için suyu arındırmak için iç metodlar mevcuttur.

İyon Exchanger’ın uygun 1 hale getirdiği sodyum hidrocarbite Ph değerinin korunmasını sağlayacaktır. Karbonat sertliğini fazla düşük tutacak ve Ph değerini 5,7 ve7,0 arasına indirecektir.

Diğer taraftan discus bakıcısı ıçin metabolik ürünlerin nitratlarla beraber alınması da fazla önemlidir. Akvaryumumuzda zararlı nitratı yok edecek bitkiler olmayacağından bu ancak suyun kısmen değiştirilmesiyle ya da nitrat filtrasyonuyla sağlanacaktır.filtre kömürü gibi işlev gören klor formundaki Anyon Exchangerlar kullanılır.resin hariç filtrede süzgeç sonrası materyal olarak kullanılır.tıkaç ekonomi, çakıl vb. materyal süzgeç öncesi kullanılır. 1lt exchanger ekonomi, her 100 lt hacim için kullanılır.

Hidrojen karbonata bağlı 1 Anyon Exchanger, karbonat sertliğini azaltır.böylece Ph değeri de discus ıçin ülkü olan 5,7 ve 7,01′a düşer.bu resinle nitrat aylarca ”0” da tutulur.bu yavruların büyümesi yararlıdır, başarılı bir discus akvaryumunda, her litre ıçin nitrat değeri maximum 0,15 mg. kıymetinde olmalıdır.


Beğenenler: [T]36205,akifataseven[/T]
Teşekkür Edenler: [T]36205,akifataseven[/T]
+1: [T]36205,akifataseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 12:29
Mert bey sağolsun oldukça detaylı bir açıklama yapmış kendi adıma teşekkür ediyorum kendisine.Discus üreten ve yetiştiren birisi olarak bu kadar detaya girmenizin ve kafanızın karışmasının çok gerekli olduğunu düşünmüyorum.Bakmak istediğiniz discus için en uygun su stabil bir değerde olan sudur,ben dinlendirilmiş çeşme suyu kullanıyorum yetiştirme tanklarımda ve damızlıkları baktığım tanklarda nedeni ise genel itibari ile şebeke suları stabile yakın değerler içeriyor.Yani ph ,gh,kh ve tds değerleri sürekli değişkenlik göstermiyor buda discus için önemli.Amacınız üretim değil ise yetiştirme ve normal bakım için klordan arındırılmış suyun yeterli olduğunu gönül rahatlığı ile söyleye bilirim.Eğer siz daha farklı bir konuda bilgilenmek istiyorsanız sorun onlara da yanıt vermeye çalışırım,yani vahşi discuslar bakmak istediğiniz içinmi yada üretim yapmak için üretim suyunu hazırlamak için mi gh ve kh değerlerini öğrenmek istiyorsunuz eğer bu durumlar yok ise yukarda yazdığım gibi dinlendirilmiş yada filitre edilerek klordan arındırılmış çeşme suyu discus balıkları için yeterlidir.

Beğenenler: [T]36205,akifataseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaan_ozdÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 29
kaan_ozdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 17:00
Yaptıgınız değerli yorumlar için size teşekkür ediyorum.Benım asıl sorum ozmoz kullandugum icin ph 6-6.5 arası iletkenlik 20 gh ve kh 0-1 civarı cıkıyor.Bu iletkenlik kh ve gh degerleri sıkıntı yaratırmı onu grenmek istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 18:17
Kağan bey yine benim sorduğum soruya dönüyoruz,ozmoz cihazını neden kullanıyorsunuz elinizdeki balıklar ne boyda,örneğin yavru yada damızlık altı boyda discuslar için ozmoz suyu yarardan çok zarar getirir.Ancak üretim amaçlı oluşturulmuş bir tankta çiftleri yumurtlatmak ve akabinde larva açılımını sağlamak için ozmoz neredeyse şart diyebiliriz.Yavru büyütme aşaması ve normal bakım koşullarında ben ozmoz sistemi kullanmayı önermiyorum.Tabiki bu kullanılmaz anlamı taşımıyor ancak suya bolca katkı ilave edilmesi gerekiyor o sebeple ben dinlendirilmiş yada filitre edilmiş (üçlü kartuş filitre tarzı)çeşme suyunu daha kullanışlı buluyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaan_ozdÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 29
kaan_ozdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 19:55
Suanda yeni albino yavru grubu alarak onları büyütme planları yapıyorum.Su anlık 600lt lik tankımda 14 discustan 1 tane kaldı cok hastalıklar atlattım.Ozmozumun membran filtrelerini degistirdigim icin bu konuyu actım.Degistirmeden once su degerleri idealdı ama simdi biraz düstü.Bende dediginiz gibi artık 3 kartus filtreden gecirip verecegim.Su istenilen degerlerde olur diye dusunuyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canjitÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 4
canjitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2016 16:16
Max. GH 9,00
max. KH 5,00
min. pH 6,00
max. pH 7,00
Nitrat 25,00
Nitrit 0,00
PO4 0,20
Demir 0,30
Bakır 0,00
Max. CO2 20,00

Beğenenler: [T]36205,akifataseven[/T][T]222260,Mematiesk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]222260,Mematiesk[/T]
+1: [T]36205,akifataseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir