Diskus ile ilgili 10 soruluk bir test


Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2006 11:51

[QUOTE=kripto]Merhaba Bora bey 8. soruyu birdaha gözden geçirirmisiniz,cevap şıklarının hepsi aynı sonuca gidiyor ve niçin sadece c şıkkı olduğunu açıklarmısını.Saygılarımla... [/QUOTE]

 

Özgür bey 8. sorudaki şıklar arasında neden belirten şık c şıkkı.Yani diğerleri de doğru ama c şıkkında neden belirtilmiş.Onun için c şıkkı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kriptoÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2006
İl: Izmir
Mesaj: 508
kriptoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2006 12:01

Merhaba Bora bey,yani hepsi doğru ama c şıkkı açıklamalı,bu güzel ve eğitici test için tekrar teşekürlerSaygılarımla...

kripto2006-9-13 11:20:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlpBökeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 935
AlpBökeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2006 12:41

Allah Allah galiba benimde hepsi doğru demekki üretimöe olmasada beslemeye baya baya hazırım.

Tekrar teşekkürler Bora bey...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2006 01:35

Bora Bey Ph 5-6 aralığında sudaki amonyak amonium formuna dönüşür. Hayır sekteye uğramaz. Demişsiniz. pH 5-6 aralığında bildiğim kadarıyla nitrifikasyon bakterileri daha verimsiz çalışmakta bu da filtrasyonu pH7'ye göre daha yavaşlatmakta.

Bu arada 8. soruda eğer diğerleri de doğruysa onlar da zaten nedendir. Soru cevap arasında neden sonuç ilişkisi var. 

Discusta niçin sert ve iletkenliğin yüksek olduğu sularda üretimde verim düşer veya üreyemez?
Çünkü Discus yumurtaları sert sularda çatalayamaz.

Siz niye üreyemez veya verim düşer diyorsunuz, niye sert sularda çatlayamaz demiyorsunuz. Bu yüzden verilen açıklama yeterlidir diye düşünüyorum.

Tüm konularda mütabık olursak izninizle testler bölümüne eklemek istiyorum.

Saygılar,

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2006 10:37

Refet Bey,

 

Bahsi geçen test 5-6 ay once hazırlanmış bir testtir.Daha once bazı yerlerde paylaşıldı.Test hazırlanırken ağırlıklı olarak Marc Weiss imzalı  “Discus Breeding Secrets” “Discus Üretimindeki Gizemler” adlı makaleden yararlanılmıştır.

http://www.cichlidae.com/article.php?id=15

Marc Weiss hatırı sayılı bir discus üreticisi ve otorite olarak görülüyor.Ancak discus üretimi ve bakımı konusunda otoriteler arasında dahi bir çok konuda tartışma ve fikir ayrılıkları var.

Bu makalenin “Amonia” (Amonyak) başlığında yazılan:

“Ammonia is ionized into ammonium in acid water, thus losing its toxic properties. Fish perceive overcrowding in part, by sensing ammonia in the water. Keep the pH between 5.0 and 6.0 and reap the benefits! By the way there is no truth that biological filtration ceases at this pH range; check any limnology (freshwater biology) textbook. “

Bu paragrafta özetle Amonyaktan bahsediyor ve Ph nın 5-6 ph ta tutun diyor.Bu Ph aralığında amonyağın daha az zararlı formu olan amonyum formuna dönüştüğünü de biliyoruz.Bu Ph aralığının yaralarının ürünlerini toplayın diyor.Bu Ph aralığında biyolojik filitrasyonun sekteye uğrayacağına dair bir doğrunun olmadığını söylüyor ve ekliyor; tatlı su biyoloji kitaplarını inceleyin diyor.

Yukardaki paragraftan ve yaptığım üretim denemelerinden size net söyleyebilirim ki Ph 5-6 aralığında biolojik flitrasyon sekteye uğramıyor.Şu anda dahi bir çiftim bugün itibari ile üretim su değerleri Ph 5,8, Kh:1-2 Ms 112 dir.Çiftlerim gayet sağlıklı ve üreme için aktifler.Üretimlerimin büyük çoğunluğunu Ph 5-6 aralığında yıllardır yaptım larva elde etmede hiçbir sorunum olmadı.Eğer sudaki biolojik döngüde sekte olsa idi bu larvalar toplu olarak ölürlerdi.Benim böyle bir gözlemim kesinlikle olmamıştır.

 Sert sular ile ilgili 8. soruda önemli olan discus yumurta özelliğinin;

Discus yumurta özelliği “calcifugous” özelliklidir.Yumurta zarının bütünlüğü sudaki kalsiyum oranının varlığına bağlıdır.Sert ve yüksek iletkenliteki sularda kalsium fazalalığıdan dolayı kireçlenir.

Burası bu testin en can alıcı noktası.Üretimdeki anahtar.Eğer siz discus yumurta yapısının nasıl olduğunu bilmezseniz sert sularda niçin verimin düştüğünü veya yumurta çatlamayarak üreyemediğini çıkartamayabilirsiniz.Bu bilgiyi su kimyası bilgileriniz ile birleştirirseniz daha  verimli ve kaliteli üretimler elde edebilirsiniz.Anlatmak istediğim sert su da verim düşer veya üreyemez ama niçin?Yukardaki paragraf buna açıklık getiriyor.Diğer şıklardaki açıklama tam değil ama en doğrusu ve net açıklama yapan şık bu olduğu için o şıkkı doğru kabul ettim.

eren the legend2006-9-14 11:6:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kriptoÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2006
İl: Izmir
Mesaj: 508
kriptoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2006 10:45

Merhaba;

Bora bey 8. soru da c şıkkı açıklayıcı buna katılıyorum,soruları yanıtlarken bu soru kafamı çok karıştırdı c şıkkı açıklayıcıydı ama diğer şıklarda doğruydu bence bu soruyu hazırlarken diğer şıklardan birisini yanlış verseydiniz çok daha güzel olurdu düşüncesindeyim.Bu tür eğitici testlerin devamını bekliyoruz,emeğinize sağlık Bora bey


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2006 10:54

Özgür Bey;

Eğer bu sorudaki şıklar herkesin kafasını karıştırdı ise düzeltelim.Sorun değil, zaten amaç orda yalnızca diskus yumurta yapısının özelliği ile diskus üretiminde diskusun bundan dolayı hangi su şartlarını istediği idi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir