Diy Mdf giydirmeli TV görünümlü akvaryum ( Akvaryum Koyuldu Son Hali )


ABAYÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 83
ABAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 08:50

Değerli arkadaşlar;

Bir çok akvaryum tutkunu DIY konusunda değerli çalışmalarını bizlerle paylaşmakta. Çorbada benim de tuzum bulunsun diyerek çalışmamı sizlerle paylaşmak istedim.

Uzun seneler hobi olarak akvaryum ile ilgilendim bir aralar evimde 6-7 tane akvaryum vardı; yaklaşık 5 sene önce bu hobime ara vermiştim ancak sizlerinde bildiği gibi su ve balıklar bir süre sonra sizi tekrar çağırıyor.

Bir arkadaşımın tavsiyesi ile akvaryum.com’a girdim ve geri dönüşümde büyük bir etkisi oldu. Böyle bilgili ve değerli bir topluluk oluşturduğunuz için teşekkürler.

Çalışmam uzun zamandır kullanılmayan bir akvaryuma tekrar işlerlik kazandırmak ve ofis içine konulabilecek şekle getirmek üzerine. Mümkün olduğu kadar detaylı yazmaya çalışacağım umarım DIY konusuna ilgi duyan arkadaşlar için faydalı bir kaynak olur. Çalışma tamamen amatör bir çalışma ürünüdür. Projesyonel çalışmaların eline su dökemez.

Akvaryum ölçüleri BxExY 80x28x44.

Resimleri telefon ile çektiğim için çok düzgün değil bu konuda şimdiden sizlerden özür dilerim.

Emiş ve Basış boruları:

Dış filtremin emme ve basma borularını kaybettiğim için bunları Pvc borulardan yaptım. İlk kez denediğim bu çalışma fena olmadı. Emiş ve basış borusu için toplam maliyet yaklaşık 20 TL oldu. Bu fiyata Pvc boru kaynak makinasının kirası dahil. Hazır alınabilir ancak bunlar standart ölçülerde olduğu için akvaryumun tam zeminine ulaşmakta yetersiz kalıyorlar.

Bu çalışmayı fotoğraf ile destekleyemedim L.

Arka plan:

Dış filtre kullanımı ile ilgili olarak emiş ve basış borularının akvaryumun arka zemininde gözükmesini istemedim. Bu nedenle 2 cm. Kalınlıkla ısı yalıtım köpüğü kullanarak arka plan yapmaya karar verdim. Isı yalıtım köpüğü kullanmamın ana nedeni strafor köpük gibi kesildiğinde parçalanmıyor bunun dışında daha dolgun bir malzeme.

Köpükler için plaka başı 2,99 TL ödedim. Bunları büyük bir yapı marketten aldım dışarıdan temin edilirse daha ucuza mal olabilir.

Akvaryumun arka zeminine tam bir parça yerleştirdim, emiş borusunu köpüğü keserek kenarlarında boşluk kalmayacak şekilde sağ arka köşeye yakın bir yerden akvaryum zeminine indirdim. Bununla birlikte hava taşı için bir boru, kullanırsam diye karbon tankı içinde ayrı bir boruyu zeminin içine sakladım.

Daha sonra kalan malzemeyi eşit uzunluklarda farklı kalınlıklarda kesmeye başladım 1,5 cm., 2 cm., 3 cm., 4 cm., 5 cm. Gibi.Çalışma akvaryumun ortasına en ince sağa ve sola doğru kalınlaşan bir arka plan çalışması. Aynı malzemeden akvaryumun içine bazı alanlar yapıldı.

Sağa ve sola doğru kalınlaşan arka plan emiş borusunun saklanmasına bana yardımcı oldu.

Not: Akvaryumun etrafına mdf den giydirme yapacağım için direk olarak akvaryum içinde çalışma yaptım. Eğer sizlerde bu tarz bir düzenleme yapmayacaksanız arka planı akvaryumdan bağımsız yaptıktan sonra yapıştırmanızı tavsiye ederim. İster istemez bulaşma oluyor.

Uzun süren kesme ve yapıştırma işleminden sonra görüntü yukarıdaki gibi oldu. Yapıştırma işleminin hepsinde silikon kullanılmıştır.

Buraya kadar arka plan maliyeti 2 tüp silikon ile birlikte 19 TL.

Ufak tefek eklemelerden sonra arka zeminin kaplanması işlemine başladım. Akvaryuma eski bir TV görseli kazandırmak istediğim ve ofisime koyacağım için siyah ve gri tonlarında bir fon rengi uygulamaya karar verdim. Kullandığınız ışığa göre koyu renk fonların hem bitkileri hemde balıkları daha canlı gösterdiğini düşünüyorum bunun nedeni tabiki fazla kontrast oluşturması.

Bir çok arkadaşımızın kullandığı gibi Kalekim Fugapool 2900 kullandım renklendirmek içinde siyah renk su bazılı renk tüpü.

İlk iki kat: mümkün olduğu kadar gri tonları ile çalıştım. Katmanlar arasında şu kadar saat beklemeniz tarzında bir bilgi veremeyeceği sıcaklığa göre kuruma süresi değişebiliyor.

 

Bu bölümde esas olan sarı görüntünün farklı gri tonları ile tamamen kaplanması.

Üçüncü kat: daha koyu tonlar bütün alandansa parça parça uygulandı. Son kat en kalın köpük parçaların kenarlarını yumuşatmak için uygulandı.

Böylelikle arka zemini tamamlamış oldum.

Alt tabla:

Eminimki bir çok kişinin başına gelmiştir. Plastik kapaklı akvaryumların kapakları ve alt tablası bir süre sonra deforme olmaya ve köşeleri ayrılmaya başlıyor.

Çalışmaya başlamadan önce kafamda bazı tasarımlar oluştururken eski TV’ler tarzı bir çalışmanın uygun olacağını düşündüm. Hani yanları tahtadan kumandası olmayan TV lerden J

Bu nedenle daha doğal bir malzeme olan mdf kullanmaya karar verdim. Bir çok konu içinde yazdığı gibi mdf’nin eksileri bulunmakta ancak ben mdf nin tasarımın görselliği açısından daha uygun olduğunu düşündüm.

Kullandığım bütün mdf 0,8 cm kalınlığında. Plaka mdf den kendi imkanlarım ile kesildi. 210 cm* 280 cm bir plaka 70 - 80 TL civarı tahmin edersinizki bu plakadan artan parçalar ile bir çok şey yapılabilir. ¼ pkala benim bütün işlerimi çözecek. Bunun maliyeti 20 TL. Elimizde daire yada dekupaj testere gibi imkanlar yoksa bunları bir marangozdan temin edebilirsiniz. Birleştirme işlemi sırasında herhangi bir vida yada çivi kullanmadım Fil-Fix adında çift bileşenli bir yapıştırıcı kullanıyorum. Bildiğim kadarıyla bu ürün panel kapıların imalatında kullanılıyor ve çok kuvvetli bir yapıştırıcı. Yapıştırıcı 7-8 TL

Alt tablayı yaparken duvarları güçlendirme için 1x1 cm. Ebatında mdf den faydalandım. Bütün kenarlar birleştikten sonra iç taraftan yapıştırma yerlerine çok ince silikon çektim.

 

Dikmeler ve Üst taraf:

TV görselliğini oluşturabilmek için akvaryumun tamamen içeride görünmesini istedim.

Bu nedenle dikmeler ve üst bölümü hazırladım. Daha sonra bütün parçaları bir araya getirdim. Not olarak şunu belirteyim üst taraf kapağı taşıyacağı için 2 cm.lik parçalar ekledim.

Akvaryumun arka taraftan sokacağım için alt tablanın arka kısmını kısattım ve üst tarafın arkasını boş bıraktım.

Üst taraf kapak için zemin oluşturacak.

Bakalım akvaryum içine konulunca nasıl gözükecek ?

Bu işlemlerden sonra akvaryumun sağ tarafına aydınlatma butonlarını koyacağım. Eski televizyonlardaki kanal tuşları gibi yapmayı planlıyorum.

Aynı malzemeleri kullanarak akvaryumun yan tarafını ve kapağını yaptım.

Bütün çalışmalar bittikten sonra mdf üzerinde ek yerlerinin gözükmemesi için çelik macunu uygulandı. Uzun süren bir zımparalama işleminden sonra boya için hazır oldu.

Astar olarak dış zemine uygulayacağım boyadan kalın bir şekilde sürdüm ve kuruması tamamlandıktan sonra tekrar zımparalama işlemi başlayacak.

Boya işlemleri tamamlandıktan sonra yeni fotoğraflar ekleyeceğim.

Bu çalışmalar sırasında fotoğraf çekemedim L

Boya işlemleri tamamlandıktan sonra aydınlatma çalışmam ve akvaryumun son halini gösteren görselleri yükleyeceğim.

Saygılarımla  

 

 

ABAY2011-05-03 11:17:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uzyrdmrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/09/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3037
uzyrdmrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 09:04
Anıl bey güzel bir çalışma olacağa benziyor tebrikler gelişmeleri takip edeceğim.Umarım istediğin gibi yapabilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nejatcobanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2011
İl: Içel
Mesaj: 21
nejatcobanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 10:13
Bence hiç fena gitmiyorsunuz elinize sağlık güzel oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RodriverÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2011
İl: Antalya
Mesaj: 107
RodriverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 12:09
Çok güzel ve emek verici bir çalışma olmuş sizi kutluyorum ve bişi sormak istiyorum . Bu işlemleri yaparak Akvaryum hacmini büyük ölçüde azaltmış olmuyormuyuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeçkinÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2008
İl: Ankara
Mesaj: 150
SeçkinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 12:48
Elinize emeğinize sağlık.Aslında eski bir televizyon kutusu bulup onun içine yerleştirebilirdiniz. Ama sizinki güzel olacak gibi.
 
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ufuk DenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2010
İl: Trabzon
Mesaj: 1702
Ufuk DenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 12:54

Güzel bir çalışma ile hobiye dönüşünüz hoş olmuş. Devamını bekliyoruz. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ABAYÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 83
ABAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 13:34
[QUOTE=Rodriver]Çok güzel ve emek verici bir çalışma olmuş sizi kutluyorum ve bişi sormak istiyorum . Bu işlemleri yaparak Akvaryum hacmini büyük ölçüde azaltmış olmuyormuyuz?[/QUOTE]
 
Can Bey akvaryumun hacmi içinde benim uyguladığım arka alan fazla bişey kaplamıyor.
 
Kabaca bir hesap yaparsak arka planın en kalın olduğu yerlerde (sağ ve sol köşeler) yaklaşık 7 cm daraldı diğer alanlarda ise kademeli olarak 3,5 cm. den başlayara 7 cm. ye ulaşıyor.
 
Akvaryum yakşalık 100 lt. gibi arka planın aldığı hacim yaklaşık 11 lt. civarı yani %11 bir kayıp söz konusu olacak.
 
Bu arada yorumlarını benden esirgememen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.
 
_________________________-----________________________
 

Tekrar merhabalar;

Dış tasarım aşağı yukarı tamamlanmış durumda astar boya kururken sizlerle bir kaç resim daha paylaşmak istedim.

Daha önce de belirttiğim gibi astar boyayı son kat boya olarak kullandım hem örtücülüğü daha fazla oluyor hemde son kat boya uygulandığında renk farklılıkları olmuyor.

Boya ustası değilim ancak Swing Color İpek Mat Son Kat boya kullanacağım. Ben bu boyadan çok memnunum ve yaptığım bir çok DIY çalışmada bu markayı kullanıyorum. Fiyat olarak diğer son kat boyalara göre biraz pahalı olmasına rağmen uygulandığında güzel sonuç veriyor. Mat olması nedeni ile de ufak tefek hataları örtebiliyor.

Astar boya kuruduktan sonra gene bir zımpara işlemi yapılacak. Zımpara işlemini 120 numara ile başlayıp daha sonra 180 numara duruma göre 200 numaraya kadar çıkmayı düşünüyorum. Hem ne derler ne kadar ince zımpara o kadar güzel ve temiz bir yüzey. Zımpara işleminden sonra tabanca ile 1 ya da 2 kat son kat boya atılacak.
 
 

Resimlerin sağ tarafında görülen kapalı alan hava moturu, 4’lü priz,led aydınlatmanın kablolarının ve ışık anahtarlarının bulunacağı alan. Bu alanın içine henüz boya yapmadım zaten akvaryum içine girdiğinde bu alan gözükmeyecek tamamen kapanacak. Böylelikle daha derli toplu ve kabloların gözükmeyeceği bir alan oluşturmaya çalıştım.

Buranın arkasında hava girişini kolaylaştırmak için 2 tane büyük delik bir kaç tanede hava hortumları ve elektrik kabloları için küçük delik mevcut.

Aşağıda yer alan fotoğraflarda yan alanın detaylarını daha net görebilirsiniz.

Ön tarafta yer alan 2 delik ışık anahtarlarının konulacağı alan. Toplam 6 adet anahtar girecek böylelikle bütün ışıkları ayrı ayrı kontrol edilebilecek.

Aydınlatma olarak silikonlu şerit led kullanacağım:

2 x 70 cm. Beyaz led

1 x 60 cm. Gün ışığı led

2 x 50 cm. Mavi led

2 x 50 cm. Kırmızı led uygulanacak

Aydınlatma çalışmasını ayrıca fotoğraflayarak ekleyeceğim.

Saygılar

ABAY2011-04-20 15:36:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ParliamentÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2010
İl: Konya
Mesaj: 1168
ParliamentÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2011 13:25

Emeğinizin karşılığını alacağını düşünüyorum

Çok güzel birşey çıkacağı belli.

Yapımda ilerleme varsa resim isteriz :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ONuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 740
ONuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2011 11:23

Anıl bey emeğinize sağlık ,Çok güzel bir çalışma...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpino24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2010
İl: Adana
Mesaj: 2084
alpino24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2011 11:38
Anıl Bey çok güzel duruyor elinize sağlık bundan sonra tv izlemezsiniz artık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasin_canÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 50
yasin_canÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2011 14:35
Tebrikler, gerçekten çok büyük zahmet ve ilgi isteyen bir iş çıkartıyorsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kn0wÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 188
kn0wÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 17:43
Anıl bey gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş tebrikler dvamını merakla bekliyorum



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ABAYÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 83
ABAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 10:34

Herkese tekrar merhaba;

Çalışmayı takip eden ve yorum yapan herkese tekrar teşekkür ederim. Çalışmanın geldiği aşama ile ilgili olarak yeni görselleri sizlerle paylaşmak istedim.

Astar boya kurudu ve zımpara işlemleri tamamlandı. Daha önce yazdığım gibi 120 numara ve daha sonra 180 numara ile zımparalandı.

Geniş alanlar titreşimli zımpara ile, aletin yaklaşamadığı alanlarda ise el ile zımparalama işlemi yapıldı. Gözüken beyaz alanlar zımparalama işleminden sonra ortaya çıkan çelik macunu.

Aşağıda yer alan 4 resimde zımpara işleminden sonra tasarımın dış görünümünü görebilirsiniz.

Bu resim ile boya işlemi tamamlandıktan sonra akvaryumun alt tabla içine konulacak köpük gözükmekte. ( Arka zeminin yapıldığı malzemenin aynısı)

Tasarımın yan tarından yer alan alan ise bir önceki eklememde çok net gözükmemekteydi. Hava moturu ve diğer elektrik ile ilgili parçaların uygulanacak alanın daha ayrıntılı resimleri aşağıda yer almaktadır.

Led aydınlatmanın uygulanacağı kapak kısmı ise ayrıca görebilirsiniz.

Son olarak tasarımın arka kısmının görüntüsünü sizlerle paylaşmak istedim. Akvaryum arka taraftan konulacak.

Bu aşamalardan sonra boya işlemleri başlayacak. Boya işlemleri tamamlandıktan sonra yeni resimler ekleyeceğim.

Herkese iyi haftalar

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekremgucluÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 57
ekremgucluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2011 14:26
Yapım Aşamaları Güzel Gidiyor..
İnşallah Sonunda Bir OlumSuzlukla Karşılaşmazsın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir