Doğum


masinasi46135Çevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 173
masinasi46135Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2012 17:51
[QUOTE=Yoldas]Arkadaşlar konuyla alakasız olabilir ama yarım saattir alakalı bi konu bulmayaçalıştım burayı bulabildim. Benim platim akvaryumu temizlemek için aldığım kapta 3 tane doğurdu ikisi öldü neden devam etmiyo doğurmaya. Şu anda tankta yavruluğun içinde dolaşıyo bi tane yavru ile yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler. Arkadaşlar buranın uygun olduğunu düşünerek yazdım buraya yadımcı olursanız çok sevinirim. Tşkler.[/QUOTE]

Doğum gece başlamış olabilir. Balıklar annenin stresinden dolayı ölü doğmuşlardır büyük ihtimal. Karnı halen şiş duruyorsa doğum muhakkak devam eder.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2012 19:59
Sami Bey, internette yazılanlara güvenmediğim için 2 yıl boyunca tüm balıklarımın doğum zamanlarını, yavru sayılarını not ederek ne kadar zamanda bir doğum yaptıklarını yazdım. Evet, lepistesler 20 günde bir doğurabilir, hatta genç lepisteslerimde (özellikle gold olanlar) 14-15 günde bir 20 yavru veriyor. Daha sonra yavru sayısı artıyor, aynı zamanda günler uzamaya başlıyor. En erken doğuranlar plati ve kılıçkuyruklar. Hatta damızlık platim bir gün bile şaşmadan defalarca kez 21 günde bir doğum yaparak minimum 50 yavru veriyordu. Doğumhaneye aldığımda stresten dolayı olsa gerek 25 günde bir ve 35 günde bir değişiklik gösterdi. Kılıçkuyruklar da o civardaydı. Molilerin bir kısmı dediğiniz gibi 30-35 günde doğuruyor, ama bunlar hep genç moliler ve veliferalar.  Yetişkin damızlık balıklarımın hepsi 50 gğnden önce doğurmuyordu. Bir ek daha yapmam gerek, bu 50 günde bir doğum yapan balıklarımın çoğu moli x velifera melezleriydi. İçinde sphenops x velifera melezi de var. Kısır değil, 50 - 60 günde bir doğum yapıyor. Şu an torunları akvaryumda yüzüyor.
Yavruluklar doğuma çok etki ediyor, o melezlerin 70 günü geçtiğini biliyorum. Tekrar akvaryuma aldığım ilk gecede doğum yapıyorlardı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoldasÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2012
Mesaj: 9
YoldasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2012 11:07
[QUOTE=masinasi46135] [QUOTE=Yoldas]Arkadaşlar konuyla alakasız olabilir ama yarım saattir alakalı bi konu bulmayaçalıştım burayı bulabildim. Benim platim akvaryumu temizlemek için aldığım kapta 3 tane doğurdu ikisi öldü neden devam etmiyo doğurmaya. Şu anda tankta yavruluğun içinde dolaşıyo bi tane yavru ile yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler. Arkadaşlar buranın uygun olduğunu düşünerek yazdım buraya yadımcı olursanız çok sevinirim. Tşkler.[/QUOTE]

Doğum gece başlamış olabilir. Balıklar annenin stresinden dolayı ölü doğmuşlardır büyük ihtimal. Karnı halen şiş duruyorsa doğum muhakkak devam eder.
[/QUOTE]



Dostum akvaryuma saldım balığımı tekrar. zaten akvaryum bitkili. doğarsa da yaşadığı kadar yaşayacak tamamen kaderlerine terk ediyorum yani :D hem stresten kurtulmuş olur içim rahat eder hem de doğarlarsa daha sağlıklı bi ortamda yaşamalarını isterim. Alakan için tşk ederim ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2012 13:46
Umut bey bir canlıdoğuran 70 gün boyunca yavruları içinde tutarsa enfeksiyondan ölür.Ayrıca sphenops-velifera melezleri kısırdır.Doğum süreleri yavru sayısına ve sıcaklığa bağlı olarak 1-2 gün değişebilir ancak çoğu büyük fark sadece varyete ve ırsi özelliklerinden kaynaklanır.Bu farksa asla 30a 50 ya da 70 olarak 20-40 gün olmaz.Canlı doğuranlar anne karnında anneye memeliler gibi bir şeyle bağlı değil serbesttir.Bu yüzden annenin yaşlılığı ya da gençliği süreyi değiştirmez.Lepistesler 14-15 günde platiler 20 günde doğuramaz.Ayrıca canlı doğuranların ilk doğumları ilk yavrular daha iri olduğundan daha uzun sürer daha kısa değil.Lepistes,endler,moli,velifera,kılıç,plati,half-beak türlerini ürettim ve doğumlarını takip etmek için kayıt tuttum internetten bakarak gün sayılarını bu kadar kesin söylemiyorum.Yanlış bilgiler vermemeye dikkat edelim. malawi_cheart2012-08-02 13:51:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2012 19:30
Arkadaşım öyle söylüyorsun da ben sana direkt tecrübemden bahsediyorum. İstersen tarihleri ile yazayım. Bir çok balığın doğum tarihleri hâlâ telefon ajandamda kayıtlı duruyor. Ben sadece plati, moli ve velifera x moli balıklarımın doğum zamanlarını yazayım. Ne diye yalan söylediğimi düşünüyosun anlamadım. Doğum yaparken başına mı dikeyim seni?

Damızlık sarı mickey mouse plati:
28 Kasım 2011 (tarih tutmaya başladıktan sonraki ilk doğumu)
23 Aralık 2011  (23. günde doğum)
13 Ocak 2012   (21. günde doğum)
3 Şubat 2012   (21. gün)
26 Şubat 2012 (23. gün)
22 Mart 2012   (26. gün)
Bu soğumda enfeksiyon kaptı ve bir kaç gün sonra öldü. Her doğumda minimum 50'den fazla yavru verdi, 70'i geçtiğini de gördüm.

Toparlaması uzun sürüyo ama istersen diğer tarihleri de yazarım. Kısır dediğin balıkların doğumu en uzun sürenler, akvaryumda 50-60 günde doğum yapıyolar, doğumhanede daha da uzuyor süre. Yavrular sağlıklı doğuyor. Melez olan balıkların doğumu böyle olurken, velifera x velifera olan balıklar düzenli olarak 40-45 günde bir doğum yaptı ama hiç bir yavru 2 günden uzun yaşamadı, hatta çoğu doğumda ölü olarak doğdu. Acı suda doğum yaptırmayı denedim, hiç bir şey değişmedi. Bir sürü velifera x moli melezi yavru aldım ama hiç saf velifera yavrusu büyütemedim. Başkalarında da bu sorun varmış, sebebini bilemiyorum.

İstanbulda olsan sana bir melez hediye ederdim, 50 günden önce doğum yapmadığını ama aynı zamanda sağlıklı iri yavrular doğurduğunu da kendi gözlerinle görebilmeni isterdim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2012 20:03
Umut bey emin olun benim elimden sizinkinden daha fazla melez geçti.Velifera-sphenops kırmaları kısırdır.Bana kalırsa siz sphenopsla lapitinnayı karıştırıyorsunuz.İşte bu balık sphenops;

Buda lapitinna;(yani lapitinna formuna sahip aslınla lapitinna-velifera kırması)

Yani beslediğimiz molilerin çoğu lapitinna ya da lapitinna-sphenops ve ya lapitinna-velifera kırması.Ayrıca siz doğurduktan sonraki tüm zamanı tutuyorsunuz.Hamile kaldıktan sonraki zamanı tutacaksınız.Eğer doğurduktan sonraki zamanı bidahaki doğuma kadar tutarsanız çok değişik rakamlar elde edersiniz.Veliferalar en iri yavrulara sahip olan en dayanıklı türlerden biridir.Veliferalar değil sadece sizin ve bu sorunu yaşayanların balıkları sorunlu.





malawi_cheart2012-08-02 20:07:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emin ziyaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 5
emin ziyaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2013 22:38
[QUOTE=umutgunay] Doğumhane yapılabilir. Size kendi projemi paylaşayım:


Buraya alacağınız dişilerin doğum vakti yaklaşmış olmalı.

Doğum zamanları balığa göre, türe göre, yaşa göre, suyun sıcaklığı ve PH ile değişkenlik gösterse de Lepistesler ve Endler'ler 30-35 gün civarı, kılıçkuyruk ve platiler 25-30 gün civarı, moli ve veliferalar 50-60 gün civarında doğum yaparlar. Karanlık nispeten işe yarıyor. Özellikle de doğumhanelerde doğan yavruların anneler tarafından değil de yaş olarak daha büyük olan yavrular tarafından didiklenerek öldürülmeleri konusunda başarılı oluyor. Doğumu doğumhanede yaptırmazsanız yavruluk kullanmayın derim. Kullanacaksanız ise son dakikaya gelmiş, doğum başlamak üzere olan bir dişiyi alın diycem de yine de balık için hiç iyi olmaz.
O hâlde akvaryumunuza sık ve ince bir bitki örtüsü ile doldurursunuz, yavrular o bitkilerin içinde rahat rahat büyür. Balıklara verdiğiniz yemi azıcık ufalarsanız onlar da yararlanır. Protein ağırlıklı beslenme çabuk büyümelerine yardımcı olur ama arada bir bitkisel besleyin ki kabız olup ölmesinler.
[/QUOTE]

umut bey doğumhane planını beğendim, yavruları içine çekmemesi için doğumhaneye su basan motor silikon elyaf  ile sarılabilir yada motor yerine birkaç tane pipo filtre kullanılabilir, düşünceniz halihazırda kullanılan rafya sistemine göre daha başarılı, hatta bu prensiple çalışan yeni yavruluklarda satılıyor ama çok küçükler, ben büyük bir tankta sıva altında kullanılan plastik ızgaraya şekil verip kullanıyorum, ızgaradan düşenleri tanktan topluyorum.
emin ziya2013-05-04 22:48:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir