Dolgu Malzemesi Olarak Aquaclay


DYurttasÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2015
İl: Ankara
Mesaj: 59
DYurttasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2016 20:25
Merhaba değerli hobiciler ,

Yeni bir akvaryum tasarımı yapma aşamasındayım tecrübeli arkadaşlardan bilgi almakta fayda olacağı düşüncesi ile sizlere başvurma ihtiyacı duydum.
Bir bitki akvaryumu kurarken genel manada bahsedecek olursak subsrate-toprak veya substrate-kum ikililerinden yararlanırız. Kum ve toprak farkının birbirlerine göre bir çok tercih edilme nedenleri vardır. Birer örnek verecek olursak toprak besin içeriklidir , ilk kullanımdan sonra verimi düşer ve maliyetli iken kum daha makul fiyatlı , muhtevasında besin bulunmayan , ve boyutları elverdiğince çok kullanıma imkan veren bir taban malzemesidir. [B]Peki ya dolgu malzemesi olarak aquaclay ?[/B]
Tasarım yaparken , substratın altına lav kırığı veya aquaclay kullanımı yönünden inceleyeceğim ve sorular soracağım. Öncelikle tabanda JBL volkano minarel ve ADA Amazonia kullanacağım.

1)Bir akvaryumda tasarım amacıyla fazla kullanılan aquaclay veya lav kırığının ne gibi artıları ne gibi eksileri olur ?
2)Fiyatı ve besin içeriği yüksek olmaması -en azından bir powersand kadar- itibariyle tercih edilen substare "JBL Volkano Mineral"i dolgu malzemesi olarak kullanmanın artı ve eksileri nelerdir ?
3)Haddinden fazla kullanılan Aquaclay , su hacmini azaltacağı durumu göz önünde tutulursa bunun akvaryum yaşamına ne gibi bir etkisi olacaktır ?
4)Aquaclay'in hiç bir şekilde besin içeriği olmadığı sadece yararlı bakterilere ev sahipliği efsanesi , demir içerdiğini ve yosunlanmaya ön ayak olacağı efsanesi gibi efsanelerinin hangileri doğrudur , ne kadarı doğrudur ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2016 00:18
Öncelikle aquaclay ile lav kırığı arasında fayda olarak çok fark olduğunu düşünmüyorum. İkisi de besin içermiyor diye biliyorum. Sadece gözenekli yapılarından dolayı bakterilerin tutunabileceği alanlar oluşturuyorlar. Bu bir şehir efsanesi değil. Ama demir içerdiğini ve yosunlanma yapacağını duymadım. Belki kırmızı renklerinden dolayı demir içeriyor gibi bir söylem vardır. Bilemiyorum.

Fazla aquaclay ya da lav kırığı kullanmanın ne zararı olur bilmiyorum. En fazla hacim olarak yer kaplar. Benim aklıma olumsuz bir şey gelmiyor. Faydası da inanılmaz ölçüde olmaz. Sadece toprakta barınabilecek bakteri potansiyelini arttırmış olursunuz.

Jbl volkano mineral kullanmadım. Şöyle bir göz gezdirip almamın bana fayda sağlamayacağını düşünerek hafızamdan sildim diyebilirim bu ürünü. Aynı paraya aquabasis almak benim için daha mantıklı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir