Dolu ve balıklı tankta kum değişimi


easter bunnyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 120
easter bunnyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2012 19:44
Merhabalar, aslında derdimi ya da isteğimi sanırım başlık tek başına anlatıyor :) 
 
100x35x45 cm'lik tankım şu anda bir tropikal karma akvaryum halinde. İçinde 7'si melek olmak üzere rasbora ve mozaik guramileri de içeren bir popülasyon var. Balıkların keyfi gayet yerinde ancak ben bitkilerin durumundan ve kumdan memnun değilim. Tabanda sadece beyaz kuvars kum mevcut (4 cm kadar) ve 5 senedir değişmedi. Zamanla ince taneler dibe çöktü, kalın kumlar ise üstte kaldı ve bol bol yosunlandı. Akvaryumu bol bitkili bir akvaryuma çevirmek istiyorum ve bunun için de kumda değişikliğe gitmem gerekiyor sanırım.
 
Sorun ise bu değişikliği balıkları pek fazla rahatsız etmeden yapmada (tabi eğer mümkünse)...
 
Bu raddede artık akvaryum tabanına torf koymak gibi bir şansım olmadığının farkındayım. Acaba her su çekişimde belirli miktarlarda kum çeksem (ince kum tabakasına ulaşana dek; 4 haftada yapmayı planlıyorum) ve sonra ilk olrak lav kırığı sonra da hagen eklesem (kum eklemeleri de aşamalı olmak üzere), co2, misket ve sıvı gübre takviyesiyle iyi sonuçlar alabilir miyim?
 
Misket gübreden (Tunç beyin gübrelerinden kullanmayı düşünüyorum) kalanlar zamanla akvaryum tabanında birikip, hani tam olmasa da, o ince kuvarsla birlikte (ki içinde 5 yılın kalıntıları var) bitkiler için iyi bir alt malzeme oluşturabilir mi?
 
Bir de internetteki bitkili akvaryum örneklerinde sıkça gördüğüm açık kahverengi 1-2 mm taneli bir kum var (midye kırığı değil). Bu kum tam olarak nedir ve Hagen'e göre eksileri artıları nelerdir bilmek istiyordum.
 
Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler. 
 
easter bunny2012-01-06 19:46:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2012 20:21
Açık kahve rengi kumlar bilemeyiz yurt dısında çok paketli ürün var. Ama sık sık gördüyseniz tropica nin kumlarindandir. Eger alta bir taban düşünmüyorsanız ki çok büyük bir fark yaratmıyor. Sadece taban bitkileri daha hızlı yayılıyorlar. Tabandaki kumu bir kerede çekebilirsiniz ve bir kerede iyice yıkanmış yeni kumu ekleyebilirsiniz sadeçe balıkları biriki saat başka yerde misafir etmeniz gerekir. Dis filtre var saniyorumda bunları söylüyorum sadece iç filtre varsa yavaş yavaş düşündüğünüz gibi yapın. Taban gübresi gayet yeterli oluyor zaten özel taban kursanız bile misket gübreye ihtiyac duyuyorsunuz. 4 cm bitkiler icin az bence 5-6 cm yapın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

easter bunnyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 120
easter bunnyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2012 21:54
[QUOTE=Zuckar]Açık kahve rengi kumlar bilemeyiz yurt dısında çok paketli ürün var. Ama sık sık gördüyseniz tropica nin kumlarindandir. Eger alta bir taban düşünmüyorsanız ki çok büyük bir fark yaratmıyor. Sadece taban bitkileri daha hızlı yayılıyorlar. Tabandaki kumu bir kerede çekebilirsiniz ve bir kerede iyice yıkanmış yeni kumu ekleyebilirsiniz sadeçe balıkları biriki saat başka yerde misafir etmeniz gerekir. Dis filtre var saniyorumda bunları söylüyorum sadece iç filtre varsa yavaş yavaş düşündüğünüz gibi yapın. Taban gübresi gayet yeterli oluyor zaten özel taban kursanız bile misket gübreye ihtiyac duyuyorsunuz. 4 cm bitkiler icin az bence 5-6 cm yapın.[/QUOTE]
 
Dış filtre kullanıyorum. Beni tedirgin eden şey taban malzemesinin bir anda değişmesi balıklar üzerinde ne gibi bir etki yapar... Eğer yapmıyorsa aslında tüm suyu saklayıp, kumu da tümden değiştirsem (torf ilavesi dahil), aynı gün içinde balıkları sularıyla birlikte geri koymamın zararı olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 01:14
Kum nitrati saklar siz kumu oynatica nitrat yükselir. Dis filtre varsa %50 kadar dinlenmiş su ayarlayiip kumu alınca ve yeni kum koyduktan sonra su degisimi gerekeçektir. Zaten kumu kürek ile alıp atmaya uğraşmayın dip çekimi yapar gibi kumu cekim kumla suyu bir kovada toplayın kova su dolunca sadece suyu geri taka dokun ve yeniden kumla suyu çekmeye devam edin 4-5 postada is biter. Su bulanır bulanikken yeni kumuda ekleyip su degisimi yapın sonrada su açılmaya başladığında uygun sıcaklıkta varsa kovada beklettiginiz balıkları tanka atın sonrada yavaş yavaş bitki ve gübreleri ekersiniz. Ben bu yöntemle değiştirdim. Baliklarima bisi olmadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

easter bunnyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 120
easter bunnyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 03:32
[QUOTE=Zuckar]Kum nitrati saklar siz kumu oynatica nitrat yükselir. Dis filtre varsa %50 kadar dinlenmiş su ayarlayiip kumu alınca ve yeni kum koyduktan sonra su degisimi gerekeçektir. Zaten kumu kürek ile alıp atmaya uğraşmayın dip çekimi yapar gibi kumu cekim kumla suyu bir kovada toplayın kova su dolunca sadece suyu geri taka dokun ve yeniden kumla suyu çekmeye devam edin 4-5 postada is biter. Su bulanır bulanikken yeni kumuda ekleyip su degisimi yapın sonrada su açılmaya başladığında uygun sıcaklıkta varsa kovada beklettiginiz balıkları tanka atın sonrada yavaş yavaş bitki ve gübreleri ekersiniz. Ben bu yöntemle değiştirdim. Baliklarima bisi olmadı.[/QUOTE]
 
Çok çok teşekkürler...
 
Akvaryumu tamamen boşaltıp kum eklerken alta torf eklemem sorun yaratır mı ? bana ph değişikliğinden dolayı yaratır gibi geliyor ancak neredeyse tüm su saklanacağından bilemiyorum. 150 lt gibi bi hacimde ve eski suyla belki de yeterince tamponlanır, ph düşecekse de dengeli şekilde düşer diyorum ama emin de olamıyorum.
 
Amacım ince bir ince kuvarz tabakası bırakmak (1 cm'den az), üzerine biraz torf, sonra lav kırığı (+ çok az misket gübre; az, hatta hiç, çünkü içinde balıklar varken akvaryumda yosun sorunu istemiyorum, sonuçta klasik bir kurulumdaki gibi düşük derecede değil direkt 27 derecede kalacak) ve sonra hagen eklemek. Tasarımı halledip, bitkileri dikip, eski suyu koyup dış filtreyle 2-3 saat temizledikten sonra balıkları geri koymak.
 
Tabi daha sonra duruma göre, gözlemleyerek, sadece bitkilerin bulunduğu alanlara misket gübre ekleyip, bi süre sonra da gübrelemeyi rutine dönüştürmek. Yani olabildiğince kontrollü...
 
Deneyimlerimi paylaşacağım. Tekrar teşekkür ederim çok.
 
Ancak dediğim gibi bu denli büyük bir taban malzemesi değişikliğinde bir de torf ekleyince neler olur diye korkuyorum. Torf çok gerekli mi? zaman içinde etkisini kaybediyorsa bu riske girmek istemem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 13:11
Torf bitkinin azot gereksinimini sagliyor. nitrate bakteriler tarafindan azota cevriliyor. Yani siz torf koysanizda koymasanizda azot gereksinimlerini karşılayacak. Torf hazır kaynak. Kalın bir tabanda azot 3 ay gibi bir sürede baslar ama torf koyarsanız 2 haftada azot baslar. Ben koymadım misket gübreye mese yaprağı parcalri ekleyip öyle koydum. Mese yaprağı hem torf hemde huminik asit sağlıyor. Torfu dry start yapmıyorsanız koymayın derim. Altta su birikinti kalsın diye ben seramik boncuk koydum çok yararını gördüm. Bende çok az dazs soil üzerine az bir seramik sonrada siyah Quartz toplam 7 cm. Gayet memnunum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir