Dönerek Ölümleri Engelledim


bluedescadaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 948
bluedescadaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 22:54

60 litrelik tankımda geçici olarak baktığım 3 adet damızlık yunusumun sırayla dönerek,kafalarını çarparak ölümlerinden sonra sıranın yavrulara geldiğini geçenlerde gözlemlemeye başladım. 3 yavru yunus ile başlayan ölümler 5 balığımı kaybettiğimde acil bir çözüm gerektirdiğine ikna ettirdi beni. Çünkü diğer damızlıklarım çok ürkek olduklarından ölümlerini içeri birisi girdiğinde kafalarını cama çarpmalarına bağlamıştım. Kalan yaklaşık 50 yavruyu 9 lt lik yavru tankıma dinlenmiş musluk suyu doldurup filtrasyonu başlatıp yerleştirdim. Ama kronik bir hal almış olan zehirlenme,balıklarımı bu sefer 5 er 5 er almaya başladı. Bu tankta toplam 18 yavru kaybettim. Paniğe kapıldım ve oturup bir miktar araştırma yaptım. Balıkların öncelikle zaten önceden maruz kaldıkları zehirlenmenin belirtilerini atlatmaları gerektiği sonucuna vardım. Ve bu sefer kalan yavruları 300 lt lik biyolojik filtrasyonu oturmuş,nitratı sıfıra yakın tankımdaki yavruluğa aldım. Bu aşamadan sonra aktardıklarım içerisinde 1 yavru zehirlenme başlangıcı belirtileri gösteriyordu. Hafif baş dönmesi gibi davranışlar ara ara sersemlemeler gibi. Bugün okuldan gelirken yerde yine tanktan atlamış veya ölmüş 10 a yakın balık bekliyordum Sonuç: Ölümler bıçak gibi kesildi,belirti veren hiçbir balık kalmadı. Yani yeni tank uzun süredir süregelen zehirlenmenin etkilerini de yoketmişti. Bu sorunla karşılaşan arkadaşlara tavsiyem: Biyolojik filtrasyonu oturmuş bir tankları varsa ufak belirtileri gözemledikten sonra balıklarını bu tankta aktarmalarıdır. Eğer bu imkanınız yok ise biostarter ve aqutan eklenmiş suya sahip ikinci bir tedavi tankı oluşturmalarıdır. Aynı sorundan muzdarip arkadaşlara faydam dokunabildiyse ne mutlu...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadangoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/08/2006
İl: Izmir
Mesaj: 1124
kadangoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 22:58
Geçmiş olsun Mehmet Bey.Paylaşımınız için teşekkürler...
Anlamadığım birşey var,biyolojik filtrasyon olmadığı için mi etkilenmiş acaba yunuslar?Akvaryumcular taze suyu koyuyorlar birşey olmuyor,bunun altında başka bir neden olmalı...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilgekaan38Çevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 2
bilgekaan38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2007 15:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heramistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 1127
heramistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2007 15:54
Nitrat'ı 0'a yakın bir tankı nasıl elde ettiniz?

Siz yeni tank sendromu yaşamıssınız. Hastalıklı balıklar ana tanka aktarılmamalıdır.

Balıklar sanırım amonyak zehirlenmesi yaşamız sizde. Dua edinki hastalık oluşmamış. Ana tanka sorunlu canlı asla konulmamalıdır.

En doğru cözüm her zaman hazırda olan bir karantina akvaryumudur. Balıkları bir ordan bir oraya taşımak. Ph ve ısı farklarından dolayı daha da kötü etki yapar.

En kötü ihtimal ana tankın suyundan, sorunlu tanka su aktarılmasıdır kademeli olarak. (ana tanktan belli miktarda cakıl ilaveside bakteri populasyonun gelişmesine yardımcı olacaktır.)




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluedescadaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 948
bluedescadaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2007 17:21
9 lt lik bir tanka dış filtre bağlayamam kabul edersiniz ki. Ayrıca ana tanktan su ilavesi yapsam bile biyolojik filtrasyona uygun bir sistem olmadıktan sonra problem çözümsüz kalmaya devam edecektir. Bahsettiğim zehirlenme süreğen bir hal aldı yani şu safhadan sonra etkilenmiş canlılar için bir tedavi mümkün değildir.  Yeni tank sendromu demişsiniz ancak balıklar ilk ölmeye başladıklarında düzenli dipçekimi ve su değişimi yapılan şelale filtre ve iç filtre ile filtre edilen gayet uygun bir tankta idiler. Zehirlenmenin neyden kaynaklandığını anlattıklarıma bakarak anlamak pek mümkün değil. Hastalıklı balık demişsiniz ancak balıklar ne bakteri ne bir virüs ne de bir mantar ile enfekte haldeler. Uğradıkları bir madde zehirlenmesi. Zehirlendikleri madde siyanür gibi bir madde olmadığı sürece ana tanka bu maddeyi zaten taşıyamazlar.  Kaldı ki 60 litrelik tankta belirti vermeyen balıklar 9 litrelik,dinlenmiş su ile doldurduğum tanka aktardığımda 5 er 5 er ölmeye başladılar.En son aldığım tankım ise bolca bitkilendirdiğim hatta bitkilerim için nitrat eksikliği yaşadığım bir tank.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heramistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 1127
heramistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2007 09:36
Dış filtre bağlamanıza gerek yok 9 litrelik tanka. Bakımı iyi yapılmıs 1-2 aylık bir pipo filtre fazlası ile görecektir işinizi. Biolojik fltrasyon için ana tanktan biraz çakıl eklemeniz bile başlatmak için yeterli olacaktır.

Problemi cözmeniz için ana tanktan su ekleyin demedim. Yanlış anlamıssınız. En kötü ihtimal su değerlerini toparlamak için(geçici süre) ana tanktan, karantina tankına su aktarabilirsiniz dedim.

Hastalık var demedim. Dua edin hastalık oluşmamış dedim.

Düzenli filtrasyon ile biolojik döngü farklı seyler. Mekanik filtrasyon yapar coğu filtre. Biolojik, bakterilerle oluşan filtrasyon farklı bir konu dip çekimi ve kullandığınız filtrelerden... Sizin yaptıgınız mekanik filtrasyondur.

Kronik zehirlenme diye birşey 16 senede yaşamadım. Sizinde yaşadığınızı sanmıyorum. Tedavi mümkün degildir yorumunuza katılmıyorum.

Su değerlerinizi düzenli ölçmeden filtrenin düzenli çalıştıgını bile anlayamazsınız. Elektrikler 4-5 saat kesilse dış filtredeki bakteriler ne olur? Ölür....

O yüzden Türkiye'de kolay kolay power supply kullanmayan birinin dış filtreleri %80 bile efektif olamaz.

Tekrar belirteyim biolojik döngü farklı, filtre farklı kavram.











Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir